Upp till 40 % rabatt på fröer i fyndhörnan. Köp här »
Pollinering − ett frö blir till

Pollinering - ett frö blir till

För att nya fröer ska bildas måste en blomma pollineras. Detta kan ske på olika sätt och som vanligt är naturen uppfinningsrik och nöjer sig inte med en lösning utan har utvecklat olika sätt att säkerställa pollination och befruktning.

Blommor och bin

Mötet mellan blommor och bin är helt livsavgörande för vår planet. För dig som odlar blommor, grönsaker och kryddväxter är det intressant att tänka till kring hur pollinering och befruktning går till och vilken roll du spelar i detta fantastiska kretslopp. Så låt oss titta lite närmare på det här med blommor och bin.

Befruktningen som sker i en blomma är å ena sidan en ganska enkel procedur, å andra ett fascinerande och livsavgörande skådespel i miniformat som utspelas omkring oss hela växtsäsongen.


Befruktning av en blomma

Produktionen av pollen i en blomma sker i de hanliga delarna, som kallas ståndare. Pollenet samlas i den så kallade ståndarknappen, som sitter längst ut på ståndaren. Beroende på art har blomman olika mängd ståndare. Blommas honliga delar sitter mitt i blomman och består av en eller flera pistiller vars övre del kallas märke. Det är på märket pollenet måste landa för att fröfabriken ska kunna kicka igång. Märket är ofta klibbigt för att underlätta för pollenkorn att fastna. När de har fastnat gror en liten pollenslang som för pollenkornen ner i pistillens fruktämne, där fröämnet väntar på att befruktas. Efter befruktningen börjar fruktämnet växa till sig, antingen till ett fröhus eller till en frukt med fröer i.


Hanblommor och honblommor

Hos de allra flesta växter består blommorna av både ståndare och pistill, men hos vissa arter är blommorna enkönade, alltså antingen en honblomma eller en hanblomma.

Hos växter som är så kallade sambyggare sitter enkönade blommor på olika ställen på samma blomma. Du ser skillnad mellan han- och honblommor på att honblomman har ett fruktämne i form av en liten knöl under blomman, vilken hanblomman saknar. Exempel på sambyggare är många sorter av gurka.

Hos växter som är så kallade tvåbyggare sitter enkönade blommor på olika plantor; det finns alltså hanplantor och honplantor av samma sorts växt. När du odlar tvåbyggare krävs en honplanta och en hanplanta för att få frukt. Exempel på tvåbyggare är humle och havtorn.


Självpollinering och självbefruktning

När pollen överförs från ståndare till pistill i samma blomma kallas det självpollinering och om blomman blir befruktad har en självbefruktning skett. Självpollinering är ett bra sätt för växter att fortplanta sig när det finns ont om pollinerare. Många blommor har utvecklat sätt att hindra självpollinering – exempelvis genom att ståndare och pistill inte är redo för befruktning under samma period. Naturen brukar veta vad den gör så detta är antagligen ett smart sätt att hindra en typ befruktning som inte är den bästa i längden. Eftersom självbefruktning ger fröer som är exakt likadana som moderplantan sker ingen genetisk variation.


Korspollinering och korsbefruktning

När pollen överförs från en blomma till en annan, på samma planta eller olika plantor, kallas det korspollinering och om blomman blir befruktad har en korsbefruktning skett. Korspollinering fungerar bara mellan blommor av samma art. Det är vid korspollinering som växter kan förändras genetiskt och utveckla artens styrkor och konkurrensfördelar.


Vad är en partenokarp växt?

Vissa arter och sorter kan utveckla frukter utan ett möte mellan ståndare och pistill. Dessa växter kallas partenokarpa och de har bara honblommor. Eftersom ingen regelrätt befruktning sker producerar partenokarpa växter inga fröer. Ordet kommer från grekiskans partkenos för ’jungfru’ och karpos för ’frukt’. Exempel på partenokarpa växter är vissa sorter av gurka och vindruva.


Pollinerare

Våra livsviktiga pollinerare

Naturen nöjer sig inte med ett sätt att säkerställa växternas fortplantning. De olika systemen är smarta och utvecklade för att minimera risken att pollinering uteblir.

Den absoluta merparten av all pollinering sker med hjälp av insekter och andra små gynnare. Att humlor och bin är helt ovärderliga vet vi men även fjärilar, spindlar, skalbaggar, steklar, getingar och flugor är med och transporterar pollen mellan ståndare och pistiller. Blommorna gör sin del i proceduren genom att utveckla listiga sätt att locka till sig pollinerare.

  • Dofter som ofta är söta och angenäma både för insekterna och oss odlare.
  • Färger som lyser och pockar på uppmärksamhet. Färgerna används också för att visa insekterna var på blomman de ska landa för att lättast komma åt pollenet.
  • Prickar och streck bildar mönster på kronblad som hjälper pollinerare att hitta rätt i blomman. De formar små landningsbanor riktade mot den pollenfyllda ståndarknappen.
  • Nektar är godis för pollinerare och produceras i många blommor just för att locka till fruktsamma möten mellan blommor och bin.
  • Det finns blommor som genom att likna en insekt lockar till sig pollinerare som tror de har funnit sin kärlek och försöker para sig med blomman. Pollinering med hjälp av pollinerande insekter är den absolut mest pricksäkra varianten. Pollen flyttas också via vind och vatten eller i pälsen på djur, men dessa sätt har dålig pricksäkerhet och innebär väldigt mycket spill.

Hjälp till med pollineringen

Ibland kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen i din egen odling. Det kan stå på odlingsanvisningen till vissa sorter att handpollinering är lämpligt och odlar du i växthus, dit pollinerare har svårare att ta sig, är det bra att hjälpa gurkor, chili och tomater med pollineringen. Ett enkelt sätt är att försiktigt skaka på grenar med blommor eller knäppa lite på blommorna så att pollen frigörs. Har plantorna han- och honblommor kan du doppa en pensel i mitten av en hanblomma och doppa samma pensel i mitten av en honblomma. Honblommorna känns igen på att de har en liten knöl, som är början till frukten, bakom blomman.


Tänk på trädgårdens små gynnare

En trädgård, täppa eller koloni full av insektsliv är ljuvligt. Det är dessutom helt nödvändigt för att fortplantningen av våra växter ska fortgå. Mängden humlor och bin har minskat drastiskt under årtionden, mycket på grund av att blomrika ängar, åkrar och diken har försvunnit. I jordbruket odlas så kallad monokultur, alltså en art på stora ytor, vilken skapar en mycket torftig miljö för pollinerande insekter. All hobbyodlare kan göra stor nytta genom att odla växter som lockar pollinerare av olika slag. Läs mer i trädgårdens flygande vänner.

Att odla blommor, grönsaker och kryddväxter och samtidigt vara medveten om magin som uppstår när insekter transporterar små pollenkorn från blomma till blomma ger en härlig känsla av att vara del i ett livsviktigt kretslopp. Hela växtsäsongen puttrar små fröfabriker i våra odlingar som säkerställer naturens fantastiska gång år efter år.

Lycka till med dina odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Välj rätt växtbelysning

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Läs mer
Så fröer − gör så här

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

Läs mer
Hur du lyckas med din förodling

Redan i januari är det dags att förodla vissa arter och sorter av fröer inomhus. För dig som är nybörjare svarar vi på de 10 vanligaste frågorna om förodling.

Läs mer
Fröer för nordiskt klimat

Impecta Fröhandel drivs av odlare, för odlare. För oss är våra egna provodlingar bästa vägen för att kunna erbjuda fröer av högsta kvalitet anpassade för nordiskt klimat.

Läs mer
2025-04-26
Snabb leverans 
- Tommy A
2025-04-26
Bra återkoppling av leverans och svar på förfrågningar 
- Annica H
2025-04-25
Väldigt nöjd med den snabba leveransen
- Elisabet D
2025-04-25
Intressanta frösorter, lätt att handla, snabba leveranser sedan decennier tillbaka.....!
- Mari-ann C
2025-04-25
Snabb leverans, stort utbud och de fåtal ggr jag haft någon synpunkt har jag alltid blivit väldigt trevligt bemött av kundtjänst. Det har aldrig varit något problem med att hjälpa mig.  Förblir trogen kund.
- Lena K
2025-04-25
Jag är väldigt nöjd med Impecta fröhandel. Fin hemsida som är lätt att använda. Alla mina fröer gror och blir fina plantor.
- Hilde F
2025-04-25
Bra service och bra piser
- Ann-Christin F
2025-04-25
Snabbt och smidigt.
- Tomas N
2025-04-25
Snabb leverans stort urval .
- Gun-Britt V
2025-04-25
Bra på alla sätt 
- Yvonne L
2025-04-25
Fina varor och snabb leverans
- Anita
2025-04-25
Bra och prisvärt! Snabb leverans!
- David S
2025-04-25
FIN kATALOG    sNAB LEVERANS
- Sirkka J
2025-04-25
snabb och bra leverans fin potatis
- Carina W
2025-04-25
Snabb leverans 
- Mats H
2025-04-24
Jag gillar inte alla dessa "erbjudanden" som ni har. Köp 3 få en gratis"... Saknar "stabilitet" och vill inte bli stressad .. Jag lyckas alltid göra en stor beställning precsi före ett "fantastiskt" erbjudande. Lugn och trygghet tack!
- Kenneth N
2025-04-24
Snabb frakt och fin förpackning till fröna. 
- Johanna M
2025-04-24
Så roligt med kultur arvs sorterna och lärande👑 Bra info på påsen, så man kan göra mest rätt som nybörjare ✋ Önskar mig en inomhus längtan med kryddorna och örterna, som kan finnas kvar året runt i era fina trälådor 🍀 Jag har drömt in dom alla ♦️
- Janicke L
2025-04-24
Snabb leverans, bra kvalitet på varorna
- Anna C
2025-04-24
Lätt att handla, stort sortiment, snabb och pålitlig leverans!
- Elisabeth B