Pollinering − ett frö blir till

Pollinering - ett frö blir till

För att nya fröer ska bildas måste en blomma pollineras. Detta kan ske på olika sätt och som vanligt är naturen uppfinningsrik och nöjer sig inte med en lösning utan har utvecklat olika sätt att säkerställa pollination och befruktning.

Blommor och bin

Mötet mellan blommor och bin är helt livsavgörande för vår planet. För dig som odlar blommor, grönsaker och kryddväxter är det intressant att tänka till kring hur pollinering och befruktning går till och vilken roll du spelar i detta fantastiska kretslopp. Så låt oss titta lite närmare på det här med blommor och bin.

Befruktningen som sker i en blomma är å ena sidan en ganska enkel procedur, å andra ett fascinerande och livsavgörande skådespel i miniformat som utspelas omkring oss hela växtsäsongen.


Befruktning av en blomma

Produktionen av pollen i en blomma sker i de hanliga delarna, som kallas ståndare. Pollenet samlas i den så kallade ståndarknappen, som sitter längst ut på ståndaren. Beroende på art har blomman olika mängd ståndare. Blommas honliga delar sitter mitt i blomman och består av en eller flera pistiller vars övre del kallas märke. Det är på märket pollenet måste landa för att fröfabriken ska kunna kicka igång. Märket är ofta klibbigt för att underlätta för pollenkorn att fastna. När de har fastnat gror en liten pollenslang som för pollenkornen ner i pistillens fruktämne, där fröämnet väntar på att befruktas. Efter befruktningen börjar fruktämnet växa till sig, antingen till ett fröhus eller till en frukt med fröer i.


Hanblommor och honblommor

Hos de allra flesta växter består blommorna av både ståndare och pistill, men hos vissa arter är blommorna enkönade, alltså antingen en honblomma eller en hanblomma.

Hos växter som är så kallade sambyggare sitter enkönade blommor på olika ställen på samma blomma. Du ser skillnad mellan han- och honblommor på att honblomman har ett fruktämne i form av en liten knöl under blomman, vilken hanblomman saknar. Exempel på sambyggare är många sorter av gurka.

Hos växter som är så kallade tvåbyggare sitter enkönade blommor på olika plantor; det finns alltså hanplantor och honplantor av samma sorts växt. När du odlar tvåbyggare krävs en honplanta och en hanplanta för att få frukt. Exempel på tvåbyggare är humle och havtorn.


Självpollinering och självbefruktning

När pollen överförs från ståndare till pistill i samma blomma kallas det självpollinering och om blomman blir befruktad har en självbefruktning skett. Självpollinering är ett bra sätt för växter att fortplanta sig när det finns ont om pollinerare. Många blommor har utvecklat sätt att hindra självpollinering – exempelvis genom att ståndare och pistill inte är redo för befruktning under samma period. Naturen brukar veta vad den gör så detta är antagligen ett smart sätt att hindra en typ befruktning som inte är den bästa i längden. Eftersom självbefruktning ger fröer som är exakt likadana som moderplantan sker ingen genetisk variation.


Korspollinering och korsbefruktning

När pollen överförs från en blomma till en annan, på samma planta eller olika plantor, kallas det korspollinering och om blomman blir befruktad har en korsbefruktning skett. Korspollinering fungerar bara mellan blommor av samma art. Det är vid korspollinering som växter kan förändras genetiskt och utveckla artens styrkor och konkurrensfördelar.


Vad är en partenokarp växt?

Vissa arter och sorter kan utveckla frukter utan ett möte mellan ståndare och pistill. Dessa växter kallas partenokarpa och de har bara honblommor. Eftersom ingen regelrätt befruktning sker producerar partenokarpa växter inga fröer. Ordet kommer från grekiskans partkenos för ’jungfru’ och karpos för ’frukt’. Exempel på partenokarpa växter är vissa sorter av gurka och vindruva.


Pollinerare

Våra livsviktiga pollinerare

Naturen nöjer sig inte med ett sätt att säkerställa växternas fortplantning. De olika systemen är smarta och utvecklade för att minimera risken att pollinering uteblir.

Den absoluta merparten av all pollinering sker med hjälp av insekter och andra små gynnare. Att humlor och bin är helt ovärderliga vet vi men även fjärilar, spindlar, skalbaggar, steklar, getingar och flugor är med och transporterar pollen mellan ståndare och pistiller. Blommorna gör sin del i proceduren genom att utveckla listiga sätt att locka till sig pollinerare.

  • Dofter som ofta är söta och angenäma både för insekterna och oss odlare.
  • Färger som lyser och pockar på uppmärksamhet. Färgerna används också för att visa insekterna var på blomman de ska landa för att lättast komma åt pollenet.
  • Prickar och streck bildar mönster på kronblad som hjälper pollinerare att hitta rätt i blomman. De formar små landningsbanor riktade mot den pollenfyllda ståndarknappen.
  • Nektar är godis för pollinerare och produceras i många blommor just för att locka till fruktsamma möten mellan blommor och bin.
  • Det finns blommor som genom att likna en insekt lockar till sig pollinerare som tror de har funnit sin kärlek och försöker para sig med blomman. Pollinering med hjälp av pollinerande insekter är den absolut mest pricksäkra varianten. Pollen flyttas också via vind och vatten eller i pälsen på djur, men dessa sätt har dålig pricksäkerhet och innebär väldigt mycket spill.

Hjälp till med pollineringen

Ibland kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen i din egen odling. Det kan stå på odlingsanvisningen till vissa sorter att handpollinering är lämpligt och odlar du i växthus, dit pollinerare har svårare att ta sig, är det bra att hjälpa gurkor, chili och tomater med pollineringen. Ett enkelt sätt är att försiktigt skaka på grenar med blommor eller knäppa lite på blommorna så att pollen frigörs. Har plantorna han- och honblommor kan du doppa en pensel i mitten av en hanblomma och doppa samma pensel i mitten av en honblomma. Honblommorna känns igen på att de har en liten knöl, som är början till frukten, bakom blomman.


Tänk på trädgårdens små gynnare

En trädgård, täppa eller koloni full av insektsliv är ljuvligt. Det är dessutom helt nödvändigt för att fortplantningen av våra växter ska fortgå. Mängden humlor och bin har minskat drastiskt under årtionden, mycket på grund av att blomrika ängar, åkrar och diken har försvunnit. I jordbruket odlas så kallad monokultur, alltså en art på stora ytor, vilken skapar en mycket torftig miljö för pollinerande insekter. All hobbyodlare kan göra stor nytta genom att odla växter som lockar pollinerare av olika slag. Läs mer i trädgårdens flygande vänner.

Att odla blommor, grönsaker och kryddväxter och samtidigt vara medveten om magin som uppstår när insekter transporterar små pollenkorn från blomma till blomma ger en härlig känsla av att vara del i ett livsviktigt kretslopp. Hela växtsäsongen puttrar små fröfabriker i våra odlingar som säkerställer naturens fantastiska gång år efter år.

Lycka till med dina odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel


Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

4.6/5 (8254)
2024-05-04
Snabb leverans till full belåtenhet
- Annette S
2024-05-04
Snabb leverans👍
- Barbro R
2024-05-03
Kommer alltid fort efter beställning och bra fröer och växter
- Susanne B
2024-05-03
Fungerar som den ska
- Björn N
2024-05-02
Snabb leverans 
- Ann-katrin S
2024-05-02
Snabb leverans 
- Marianne H
2024-05-02
Snabb leverans. Fröna grodde bra.
- Carina P
2024-05-02
Så bra grejer och service 
- Eva E
2024-05-02
Bra sortiment och snabb frakt. 
- Pontus H
2024-05-02
Fröerna kom efter ca. 7 dagar till postlådan. Samtliga fröer har tagit sig. Bättre pris än på plantagen. 
- Anette E
2024-05-02
Snabb leverans!
- Ulrika S
2024-05-02
Snabbt levererat. Produkterna verkar ok.
- Berndt L
2024-05-02
Snabb leverans, frön av mycket god kvalitet 
- Maria W
2024-05-02
Snabb leverans.
- Ann-Katrin S
2024-05-02
alltid snabbt leverans,mycket nöjd
- Danuta L
2024-05-02
 Tack  impecta......
- Sidqi A
2024-05-02
Bra tydlig text på fröpåsarna
- Mona J
2024-05-02
Fungerar bra och har alltid fungerat bra på alla möjliga vis 👍🏼👍🏼👍🏼
- Kiki S
2024-05-02
Snabb leverans.
- Eva-Britt Ö
2024-05-02
Snabb leverans, bra information
- Marianne A
Are you in the right place?
Continue to impecta.se