Så och odla stockrosor
Så här trivs stockros
- Plantera i soligt, varmt läge.
- Välj en plats där vinden kan svepa förbi och hålla luften runt plantan torr.
- Gräv en djup planteringsgrop som fylls med näringsrik, väldränerad jord.
- Ge stockrosen stöd att växa mot.
- Håll utkik efter svampangrepp tidig vår och plocka direkt bort angripna blad.
Stockros, Alcea rosea, ingår i stockrossläktet, Alcea, som i sin tur tillhör familjen malvaväxter, Malvaceae. Släktnamnet Alcea är en omskrivning av grekiskans althaia som betyder läka eller hela. Ursprungligen kommer stockrosen från Kina. I Sverige har den funnits sen 1400-talet.
Stockros för läkning och beskydd
Stockros har genom tiderna använts som läkeört mot allehanda krämpor. Den har även haft rollen som beskyddare av bostaden; med en stockros utanför dörren ansågs huset fredat från blixtnedslag. Detta förklarar säkert varför stockrosor ofta växer längs äldre stadsdelars gathusfasader.
Stockrosor trivs längs med plank och husväggar.
Stockros i staden och på torpet
Många förknippar stockrosorna med gathusmiljöerna där de resliga stockarna lutar sig mot soldränkta husfasader i vackra färger. Stockrosorna för också tankarna till torp och gårdar där de frodas tillsammans med lavendel, riddarsporrar, stormhattar, malvor och andra gammaldags mormorsperenner.
Stockros i trädgården
I villaträdgården, radhustäppan och på kolonin är stockros en charmant karaktärsväxt. Den trivs bäst i soligt läge, planterad i väldränerad, näringsrik jord. Stockrosen har djupa rötter så före plantering på växtplatsen bör en rejäl grop grävas som fylls med bra jord.
Stockrosrost – vad gör jag?
Angrepp av rostsvamp på stockrosorna är inget odlaren drömmer om. Det som inträffar är att svampsporer bildar små rostbruna kuddar på bladen, ofta med start på undersidan. Kraftiga angrepp av stockrosrost kan göra att bladen vissnar helt och att blomknopparna inte slår ur. Svampen övervintrar i stockrosens bladrosett vilket gör att angreppen ofta startar direkt på våren. Bra att tänka på för att förebygga och hantera stockrosrost är:
- Ge plantorna bästa förutsättningar med en solig växtplats i djup, näringsrik, väldränerad jord.
- En luftig växtplats förebygger angreppen, då svampen inte trivs i torr miljö.
- Ta tag i angreppet direkt när de visar sig genom att plocka bort drabbade blad på våren och slänga dem i hushållssoporna.
Den klassiska bilden av stockrosen som reser sig i ensamt majestät mot en vägg, ett plank eller staket förklaras säkert av att odlaren insett vikten av att erbjuda den resliga plantan stöd och att en luftig miljö förebygger svampangrepp. Det går dock utmärkt att odla stockros i rabatten tillsammans med andra perenner. Ge stocken ett vackert stöd att luta sig mot och plantera övriga växter med ett litet avstånd från stockrosen så att plantan får luft och ljus ända ner till marken.
Blomman hos ’Chater’s Salmon Pink’ är extra dubbla.
’Spotlight Mars Magic’ har stora, enkla blommor.
Ettåriga, tvååriga och perenna stockrosor
Stockrosor finns i en mängd olika kulörer, från vitt och milda pasteller i rosa och gult till klara färger i rött och orange vidare till dramatiskt purpursvart. Blomman kan vara klassiskt enkel eller halv- till heldubbel.
De flesta stockrosor räknas som två- till fleråriga. Tvååriga kallas de på grund av att blomningen startar först under plantans andra år. Första säsongen bildas en bladrosett vid marken och andra säsongen växer stockrosen upp till sin fulla höjd och börjar blomma. Fleråriga, och alltså inte perenna, kallas de för att plantan inte är särskilt långlivad. Du kan alltså inte räkna med att den återkommer år efter år. Om du odlar två- till fleråriga stockrosor kan du dock uppleva att de lever mycket länge eftersom moderplantorna gärna självsår sig.
Ettåriga stockrosor är ofta lägre än de klassiska två- till fleråriga sorterna. De passar utmärkt i rabatten eller till och med i stora krukor och kärl.
Det finns också några sorter av stockrosor som räkna som perenna.
Odla stockrosor från frö
Det är roligt att driva upp stockrosor från frö. Att se det lilla fröet först växa till en söt bladrosett för att så småningom förvandlas till en reslig, intensivt blommande skönhet är spännande. Eftersom stockrosen inte är så långlivad kan du göra regelbundna sådder för att ha färdiga plantor att plantera ut varje säsong.
Du kan så dina stockrosor på två olika sätt:
- Förkultivera dem inomhus under vårvinter eller tidig vår för utplantering på växtplatsen när risken för frost är över.
- Så dem i krukor utomhus under sommaren för att driva upp en bladrosett före vintern. Under vintern vilar plantan i krukan och nästa säsong planterar du den på växtplatsen.
Stockrosor älskas av pollinerande insekter
Om du någon gång njutit av stockrosor i din trädgård har du säkert roats av hur pollenindränkta humlor nästan trillar ur blomman innan de får styrfart och tumlar vidare till nästa blomma. Stockrosor erbjuder gott om både pollen och nektar och gör din trädgård till en viktig del i arbetet med att ta hand om våra pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar.
Stockrosor är lika vackra och charmfulla i stadsmiljö, på det gamla torpet eller kolonin och i villaträdgårdar och radhustäppor. Med några sådder av stockros i tillväxt hela tiden säkrar du en av sommarens allra vackraste blomning.