Odlarglädje är delad glädje: Samlas till skördefest

Odlarglädje är delad glädje: Samlas till skördefest

Sensommar och höst är tiden då odlaren hämtar ut sitt arvode för vårens och sommarens stora engagemang. I jorden och på grenar, rankor och stjälkar mognar frukter fram och lockar till skörd.

Bästa skörden

  1. Dela skörden med varandra
  2. Ge bort av överflödet
  3. Dela kunskap och erfarenhet om skörden
  4. Skörda tillsammans
  5. Bjud till skördefest

Dela skörden med varandra

Lika tillfredsställande som det är att ta vara på godsakerna som trädgård och köksland erbjuder, lika frustrerande kan det vara att inte hinna använda och förvara hela skörden.

Vissa säsonger faller päron- och äppelträd nästan omkull av frukt, squashen växer sig gigantisk och vartenda frö till rotsakerna ger riklig skörd. Samma säsong kanske grannens eller vännens kål prunkar mer än någonsin och tomatskörden svämmar över alla bräddar.

Genom att byta skörd med varandra jämnas tillgången ut så att det blir mer lagom av allt och du får glädjas åt andra grödor än dem du odlat själv.


Ge bort av överflödet

Om du likväl står upp till stövelkanten med grödor kan du skänka bort en del av din skörd till vänner, släktingar, arbetskamrater eller klubbar och föreningar.

Längs villagator ser man ibland lådor vid tomtgränsen med frukt eller grönsaker som skänks bort. Eller skålar med frukt på arbetsplatsen. Det finns många fantasifulla och charmiga sätt att dela skördeglädjen med andra och inspirera människor i din omgivning att börja odla.


Dela kunskap och erfarenhet om skörden

I odlarvärlden möts många generationer med olika lång erfarenhet och olika stor kunskap. Över villahäcken, i trädgårdsföreningar, i grupper på sociala medier och bland vänner och arbetskamrater kan du dela med dig av din kunskap och ta del av andras erfarenhet.

Kring skörden väcks frågor om när vi ska skörda, hur vi bäst plockar frukt och grönsaker, hur godsakerna ska förvaras och tillagas och hur länge olika typer av frukter och grönsaker håller efter skörd.


På Jordnära hittar du handfasta råd som du kan läsa och dela med dig av i:

  1. Skörd och lagring av grönsaker
  2. Torka säsongens grönsaker
  3. Skörda egna fröer och torka kryddor

Skörda tillsammans

En vacker, mild och stilla sensommar- eller höstdag gör du enkelt skörden till en härlig sysselsättning tillsammans med familj eller vänner. Att hjälpas åt med grävande och plockande och pausa med fika eller korvgrillning utomhus blir en trevlig stund för alla. De riktigt juniora trädgårdsmästarna får dessutom en bra bild av var frukt och grönsaker kommer ifrån och en fin upplevelse kring odlingens stora belöning.


Bjud till skördefest

För den om har tid och plats är en skördefest en fin hyllning till en av odlingens höjdpunkter. Bjud till middag eller knytkalas med skördade frukter och grönsaker på menyn. Ha roligt tillsammans och upplev hur odlar- och skördeglädje är delad glädje.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK