Jordnära - Tip och tankar för odlarvänner

Odling för nybörjare

Artiklar & guider om odling för nybörjare

Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Odla med Impecta - tidig höst i odlingarna

September har smugit sig på. Varje sommar är det likadant - tiden går behagligt långsamt i början för att plötsligt braka loss och vips har hela augusti passerat utan mitt medgivande. Så snart jag har accepterat tidens gång är det åter odlingsglädje och förväntan som fyller tankarna. Det finns så mycket kvar att pyssla med.

Läs mer
Skörd, skötsel och sena sådder

Vi lämnar de dyrbara sommarmånaderna bakom. För odlaren är september en tid att njuta av mättnaden i naturen - grönskan är djup, sensommarblomningen intensiv och i kökslandet tronar troféerna i väntan på skörd. Låt oss se vad som finns att göra med våra gröna fingrar just nu.

Läs mer
Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Läs mer
Ta hand om dina odlingar

Inför sommaren pågår en intensiv aktivitet i köksland och rabatter. Förkultiverade plantor och tidiga sådder utomhus har redan kommit en bra bit på väg medan sådderna på friland så sakteliga gror och växer upp. För dig som odlar börjar en tid av omvårdnad, tillsyn och glädje.

Läs mer
Plantera och så utomhus

När vårvärmen stabiliseras och frostnätterna släpper taget är det dags att vänja förkultiverade plantor vid utomhuslivet och att förbereda för blommor och grödor som direktsås ute.

Läs mer
Odla med Impecta: Tid för utplantering och direktsådd

Det kliar lätt i gröna fingrar. Så här i början av maj har många odlare uppdrivna fröplantor i husets alla hörn och på köksbänken ligger fröpåsar och väntar på att jorden ska bli tillräckligt varm för direktsådd. Nu vill vi sätta igång på riktigt.

Läs mer
Odla med Impecta: Dags för omskolning

Livet med sådderna är intensivt just nu. De spirar för fullt i de flesta krukorna, står oroväckande still i någon och samtidigt är det dags för lite nya sådder. För de fröplantor som utvecklat sina första karaktärsblad är det dags för omskolning. Det är ett roligt och mycket avkopplande pyssel.

Läs mer
Omskola frösådda plantor

Några veckor efter första sådden börjar groddplantorna anta sin framtida form, om än i miniformat. De första karaktärsbladen vecklas ut och i samband med det kan du räkna med att rötterna spirar under jord. Det börjar bli dags att tänka på omskolning av plantorna.

Läs mer
Odla med Impecta: Fröerna gror

Årets första förkultiverade sådder har grott och en tid av öm omvårdnad ligger framför mig. Nu gäller det att hitta rätt balans mellan temperatur, ljus och fukt. Har du aldrig sått fröer förut kan du förundras och bli lite nervös över hus pyttesmå vissa groddplantor är. Men du kan vara lugn, det bor en enorm livskraft i ett frö och i den första lilla roten.

Läs mer
Ett frö har grott - vad gör jag nu?

Plötslig händer det. Dina förkultiverade fröer gror. Snart fälls hjärtbladen ut som vingar på den tunna stjälken. Det är inte utan att du som är nybörjaren kan bli lite nervös, vad ska jag göra nu? Låt oss se hur du sköter om dina förkultiverade groddplantor.

Läs mer
Odla med Impecta: Första sådden

Det är dags att öppna årets första fröpåsar och klura på hur sådderna ska se ut. Glädjen står högt i tak när en ny säsong är här med nya odlingserfarenheter på agendan ända fram tills nästa vinter. I år kan du följa Katarina på Impecta, under hennes äventyr från första sådden till sista skörden. Häng med från början.

Läs mer
Ett frö ska gro - första sådden för dig som nybörjare

För fröodlare startar säsongen redan i januari med planer och drömmar för det prunkande året vi har framför oss. Det är också nu vi kan peta ner de första fröerna i jorden. Är du nybörjare kan det kännas lite osäkert i början. Låt oss därför berätta från grunden hur fröer och fröodling fungerar.

Läs mer
ARTIKEL 1-13 13.1  | Visa alla 

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Are you in the right place?
Continue to impecta.se