Skörd, skötsel och sensommarsådd

Skörd, skötsel och sena sådder

Vi lämnar de dyrbara sommarmånaderna bakom. För odlaren är september en tid att njuta av mättnaden i naturen - grönskan är djup, sensommarblomningen intensiv och i kökslandet tronar troféerna i väntan på skörd. Låt oss se vad som finns att göra med våra gröna fingrar just nu.

Så nytt under tidig höst

  • Bladgrönt som skördas som baby leaf.
  • Asiatiska bladgrönsaker.
  • Snabbväxande rotsaker.
  • Ärter som skördas som små gröna skott.




För dig som har sått och odlat för första eller andra säsongen handlar det mycket om att samla erfarenhet. Varje tid på säsongen bär med sig sina lärdomar, med- och motgångar. Glöm inte stanna upp ibland och reflektera över att du lär dig saker och blir säkrare allteftersom du provar dig fram.


Skörda och var stolt

I odlingsbeskrivningen till de grödor du odlar står det under vilken period skördetiden sträcker sig eller hur många veckor det brukar ta från plantering till skörd. Odlingsförhållande, som temperatur, vattentillgång, jordmån och var du bor i landet påverkar förstås mognaden hos frukt och grönsaker. Just därför är angivelsen inte exakt utan pekar på en viss tidsperiod då du kan vänta dig att varje gröda blir klar för skörd.

När du drar upp din första rödbeta, bryter av första squashen eller för första gången fyller näven med egenodlade ärtskidor finns det all anledning att vara stolt. Fröerna du sådde och plantorna du skötte om så omsorgsfullt har äntligen burit frukt.


Squash på planta

Var stolt över dina första skördar.


Dags att börja tänka kretslopp

Grödorna du skördar är sprängfyllda med näring, smak och energi. Hela härligheten har utvecklats på bekostnad av jorden som under växtperioden långsamt men säkert tömts på sitt näringsförråd. Den huvudsakliga förbättringen av jorden gör vi under våren, vilket du kan läsa om i Den goda vårjorden.

Vid skörden kan du dock tänka på din jord genom att inte ta bort allt som vuxit där. Låt blast från rotfrukter samt blad och stjälkar från ärter, bönor och andra grödor eller blommor ligga kvar i grönsakslandet. Låt det organiska materialet täcka marken för att hålla fukten kvar till de grönsaker som inte skördats ännu samt hålla ogräset borta. När hela skördesäsongen är slut myllar du ner de vissna växtdelarna i marken och ger på det viset tillbaka en del näring och substans till jorden.


Blast från rödbeta

I blasten, här från rödbeta, finns mycket näring som tagits ur jorden. Låt den ligga kvar efter skörd.


Förläng livslängden på din skörd

Det är en njutning att äta färska egenodlade grönsaker och samtidigt mycket tillfredsställande att lagra dem för att få nytta av grödorna under lång tid. Några tips på hur du förlänger livslängden på din skörd är:

  • Lagra rotsaker på en sval, mörk och lite fuktig plats. Blasten och långa rottrådar tar du bort med undantag från rödbetan som bör behålla några centimeter av sin blast. Kortare förvaring av rotsaker görs i kylskåp där de placeras längst ner i plastpåsar som har små hål i sig. Lång lagring av rotsaker görs bäst utomhus i trälådor eller plastbackar. Täck rotfrukterna helt med jord eller grus samt halm och ställ lådan eller backen på en skyddad plats utomhus. Hämta sedan in rotsakerna efterhand som du ska använda dem.
  • Förväll och frys in bladgrönsaker, bönor, ärter och rotfrukter.
  • Torka dina grönsaker. Läs mer Torka säsongens grönsaker.

Plocka och ansa dina sommarblommor

I september kan du få en känsla av att sommarblommor som luktärt, tagetes, petunia, ringblommor, zinnia och rosenskära sjunger på sista versen. Men än finns det fin blomning kvar att se fram emot. Plocka buketter och ansa bort vissna knoppar och växtdelar efterhand. Sommarblommorna får ofta en energikick när tidig höst bjuder på lite svalare och fuktigare väder − många fortsätter att blomma tills det fryser.


Så nytt allteftersom du skördar i köksland och odlingslådor.

Så nytt allteftersom du skördar i köksland och odlingslådor.


Så nytt under sensommaren

Allteftersom du skördar i köksland och odlingslådor bereds plats där du kan göra sena sådder. Då väljer du sorter som växer snabbt och hinner ge en lite mindre men naggande god skörd före vintern. Så direkt i jorden och upptäck fördelarna med att så sent på säsongen – jorden är ordentligt varm så fröerna gror snabbt, luften är fuktig och solen inte lika het så du behöver inte vattna lika mycket och trädgården är ljuvligt vacker att vistas i under sensommaren. Sensommarsådder kan bestå av:

  • Bladgrönsaker som kan skördas som små blad, så kallade baby leaf. Exempelvis plocksallat, sallatscikoria och rosensallat.
  • Asiatiska bladgrönsaker som många trivs utmärkt när det är lite svalare. Exempelvis komatsuna, pak choi och mizunakål.
  • Andra snabbväxande bladgrönsaker som spenat, vintersallat, salladssenap och rucola.
  • Ärter är roligt att så på sensommaren och skörda som små, krispiga, smakrika skott, utan att vänta på ärtskidor.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se