Ett frö har grott - vad gör jag nu?
Ett frö har grott - vad gör jag nu?
Plötslig händer det. Dina förkultiverade fröer gror. Snart fälls hjärtbladen ut som vingar på den tunna stjälken. Det är inte utan att du som är nybörjaren kan bli lite nervös, vad ska jag göra nu? Låt oss se hur du sköter om dina förkultiverade groddplantor.

Sköt om dina groddplantor

  1. Ställ groddplantorna ljust och svalt.
  2. Ge extra belysning om du inte har tillräckligt med ljus.
  3. Vattna regelbundet med sprejflaska.
  4. Sörj för bra ventilation kring groddplantorna.

I Ett frö ska gro - första sådden för dig som nybörjare berättade vi om hur olika fröer fungerar och om förkultiveringen av fröer inomhus respektive direktsådd utomhus. Anledningen till att vissa arter och sorter förkultivera inomhus är att de tar lång tid på sig att utvecklas. För att hinna växa upp, sätta blommor och frukt innan sommaren är slut behöver de ett försprång framför mer snabbväxande arter och sorter.

Förkultiveringen har sina sidor – det bästa är att få njuta av grönt redan i början av året, det kluriga är att ge sådderna bästa förutsättningar i inomhusmiljön.


Ljus och värme vid sådd inomhus

Som du kunde läsa i Ett frö ska gro - första sådden för dig som nybörjare finns det ljusgroende fröer, som sås på jordytan, respektive mörkergroende fröer som täcks med jord. Sådder med ljusgroende fröer ställs ljust från början medan mörkergroende inte har några specifika krav på ljuset eftersom de redan ligger där de trivs bäst, nämligen i mörker under jorden.

Gemensamt för både ljusgroende och mörkergroende fröer är att de önskar värme när de ska gro. I rumstemperatur nära ett element är en bra plats. Du kan också införskaffa en värmematta som ger jämn värme underifrån.


Ljus och värme när fröer har grott inomhus

Så snart fröerna gror ändrar de kravet på ljus och värme och du behöver tänka till. Om vi ser framför oss hur förhållandet är i naturen på våren. Jorden har värmts upp så att fröerna triggas att gro men väl ovan jord är det inte riktigt varmt i luften ännu. Ljuset flödar dock från alla håll när vårsolen börjar stå högre på himlen och det ännu inte finns någon vegetation som skuggar. I sin naturliga miljö erbjuds groddplantorna således svalka och mycket ljus. I den miljön växer de långsamt men säkert till sig, först genom att satsa på att bli kraftiga i stjälk och blad, därefter genom att skjuta i höjden.


Ställ dina groddplantor ljust och svalt

För att ge groddplantorna bästa förutsättningar inomhus krävs en plats med mycket ljus och sval temperatur, mellan 15 och 18 grader är lämpligt om inget annat anges på påsen. Ett stort fönster i söderläge i ett svalt rum kan erbjuda denna miljö. En uppvärmd veranda eller ett uppvärmt uterum likaså. Har du svårt att erbjuda rätt förhållande mellan ljus och temperatur är det bästa att använda extra belysning om du förkultiverar tidigt på året. Det finns utmärkta lösningar med lysrör anpassade för uppdrivning att hänga över sådden.


Varför blir groddplantorna långa och rangliga?

Om förkultiverade groddplantor står kvar i rumstemperatur, där du placerade sådden före groning, luras plantorna att växa snabbt – det är ju varmt och dags att komma igång. Om de samtidigt inte erbjuds ordentligt med ljus uppstår en obalans. Eftersom fotosyntesen kräver ljus använder groddplantorna sin energi till att dra iväg på höjden i hopp om att hitta ljuset, i stället för att först satsa på att bli starka och knubbiga. Resultatet blir långa, rangliga plantor.


Går rangliga plantor att rädda?

Om dina groddplantor drar iväg på höjden och blir rangliga och tunna finns det en möjlighet att ”korta ner dem” längre fram, vid omplanteringen. Detta innebär att du sätter plantan en bit ner i jorden när du planterar om så att en bit av den långa stjälken hamnar under jord. Det funkar inte alltid och inte på alla växter men många arter och sorter har små rötter på stjälken som kan rota sig om de kommer ner under jordytan. Andra kan inte det och ett problem överhuvudtaget kan vara att stjälken är så pass klen att den bryts när den kommer ner i jorden.


TIPS! Ett råd om du upplever att dina groddplantor blivit för rangliga är fortsätta driva dem, och hoppas att de hämtar sig. Samtidigt gör du en sådd till för säkerhets skull och bättrar på belysningen när de groddplantorna kommer upp. Med dig på vägen får du bra erfarenhet och i bästa fall många fler plantor än du räknat med.


Vattna och lufta dina groddplantor

Precis som fröerna gjorde under groningsperioden önskar dina groddplantor jämn och skonsam bevattning, ingen torka och inga översvämningar. Fortfarande är det bästa att vattna regelbundet med sprejflaska.

I Ett frö ska gro - första sådden för dig som nybörjare fick du lära dig att täcka sådderna med plast med hål i för att skapa en fuktig men inte alltför tät miljö. Så trivs groddplantorna också men de kan gärna luftas ordentligt någon gång per dag, genom att plasten tas bort. När plantorna börjar nå upp till plasten är det dags att ta bort den helt. Nu kan du ge dina plantor fukt genom att spreja dem med vatten varje dag.


Frösådder i olika stadier

Under årets första månader förkultiveras olika arter och sorter vid olika tid, dels beroende på hur lång tid de tar på sig att utvecklas dels beroende på var i landet du bor. Resultaten kan bli att du har sådder i olika stadier på gång hemma och det blir en del att pyssla med. Detta är bara roligt men är du helt och hållet nybörjare kan det vara bra att inte ha alltför många sådder igång första säsongen, utan fokusera på några första favoriter att pyssla om.


Odla med Impecta

Nu är det dags att kolla hur Impectas sådder går. Häng med oss så ser du hur vi gör, vilka tillbehör vi använder och hur vi hanterar sådderna i Odla med Impecta. Senaste avsnittet är Odla med Impecta − Fröerna gror.

Odla med Impecta: Första sådden

Odla med Impecta: Fröerna gror

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-02-25
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK