Odla med  Impecta: Fröerna gror

Odla med Impecta: Fröerna gror

Årets första förkultiverade sådder har grott och en tid av öm omvårdnad ligger framför mig. Nu gäller det att hitta rätt balans mellan temperatur, ljus och fukt. Har du aldrig sått fröer förut kan du förundras och bli lite nervös över hus pyttesmå vissa groddplantor är. Men du kan vara lugn, det bor en enorm livskraft i ett frö och i den första lilla roten.

Vad gör jag när fröerna har grott?

  1. Ställ sådderna ljust och svalt när fröerna har grott.
  2. Ge extra belysning om plantorna börja bli höga och rangliga.
  3. Vattna regelbundet.
  4. Spreja de små groddplantorna med vatten.
  5. Behåll plastlock på tills groddplantorna slår i taket.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.


Det spirar och gror

Ena dagen syns bara en brun yta av fuktig såjord, nästa dag tittar en groddplanta upp som om ingenting har hänt. Men för oss odlare har något hänt – det är lika glädjande varje gång den gröna lilla krumeluren krånglar sig fram ur jorden.

Fram tills groning har det gått bra att härma naturen inomhus. Mörkergroende fröer har legat tryggt under såjorden och ljusgroende ovanpå jordytan. Och vanlig rumstemperatur har fungerat utmärkt under groningstiden.

Vad är en groddplanta?

Inuti ett frö finns en grodd som innehåller anlagen till växtens första rot, till det första skottet och de första bladen. När fröet gror skickas roten neråt och skottet drar iväg ovan jord bärande på de två första bladen – en groddplanta har sett dagens ljus.

När fröerna väl har grott blir det svårare att leka natur inomhus. Det vi behöver härma är förhållandena som en groddplanta har ute på våren – nämligen sval temperatur och mycket ljus. Om sådderna står för mörkt och varmt efter groning gör värmen att den lilla plantan känner att det är dags att växa till sig och bristen på ljus gör att stjälken drar i väg på höjden i jakt på att nå ljuset.

Jag inledde med att ställa mina nyvakna groddplantor i ett stort söderfönster i ett gästrum där jag kan hålla elementen avstängda. Planen var att detta skulle erbjuda rätt balans mellan ljus och svalka. Det blev inte riktigt så utan mina nygrodda tomater rusade iväg mot en ljusare framtid redan innan de hunnit veckla ut sina första blad.


Paprika drar iväg på längden

Extrabelysning tidigt på året

För att hindra plantorna från att dra iväg och bli okontrollerat rangliga ställde jag mina sålådor under tilläggsbelysning. Genast lugnade groddplantorna ner sig och börjar satsa på att bli stadiga innan de drar iväg på höjden.


Frösådder med extraljus

Ställningen som ljusrampen hänger i är praktisk för att kunna höja belysningen efterhand som plantorna växer till sig. Belysningen är tänd från morgon till kväll men släckt på natten. Groddplantorna behöver några timmars vila, liksom våra grannar som undrar vad de är för ljusexplosion inne hos oss. Rummet som sådderna står i håller ca 18 grader med elementen av och dörren stängd. Ännu svalare temperatur hade varit bra men nu har jag ingen veranda eller annan riktigt sval plats att tillgå.


Fukt och vatten till groddplantorna

Båda de drivhus som jag använder har bevattning underifrån. Det gjorde inte så mycket nytta direkt efter sådd när det inte fanns någon rot som kunde suga upp vattnet. Men nu är det toppen. Det går imponerade fort för en groddplanta att utveckla en rot. Bilden nedan visar Miniaubergin F1 ’Jackpot’ vars rot redan sticker ut i undre delen av sin plugg i rootmastern (vill du se sådden i rootmaster finns det i Odla med Impecta: Första sådden)


sådd i rootmaster

Även om jorden tillförs vatten underifrån får groddplantorna och jordytan en duschning med sprejflaska varje dag. Känslan du får när vatten droppar från de små bladen räcker för att förstå att fukten är välgörande för plantan.

Plastlock, med ventilation, som täcker sådderna och bidrar till att skapa en fuktig miljö kan gärna ligga på tills groddplantorna slår i taket. Om jorden känns genomblöt kan du ta av locket lite mitt på dagen för att få ordentlig ventilation och mögel inte ska bildas på jordytan.


De livsviktiga hjärtbladen

På bilden nedan ser ni hur olika fröer utvecklats under samma period. Längst bak tittar Paprika F1 ’Mavras’ fram med låga, fina små groddplantor där en har vecklat ut sina första blad medan den andra fått med sig en liten jordklump upp och har bladen ihopfällda än så länge. Framför ståtar Miniaubergin F1 ’Jackpot’. Längst fram i bild syns en suddig liten Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades', som håller en låg profil än så länge.


Groddplantor miniaubergine 'Jackpot'

De blad som har utvecklats på groddplantorna kallas hjärtblad. De ser inte likadana ut som karaktärsbladen, det vill säga de som kommer sedan och som representerar själva arten och sorten. I hjärtbladen finns all den näring som groddplantan behöver sin första tid, innan roten har utvecklats. I ett drivhus med sådder av olika frön kan hjärtbladen på de olika groddplantorna se nästan likadana ut. När de första rötterna har bildats och groddplantan kan försörja sig själv, genom att ta näring från jorden, skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner och karaktärsbladen utvecklas.

Nedan ser ni hur ett karaktärblad har utvecklats på en groddplanta av rotselleri. De två hjärtbladen sitter kvar och fyller sin funktion som näringsgivare än så länge.


Karaktärsblad rotselleri

Om du har egna sådder igång hemma hoppas jag att det spirar och gror snart. Jag återkommer om några veckor med nya rapporter från mina sådder. Då är det dags att förkultivera en del sommarblommor och lök och förstås ta en ny titt på de sådder som redan har grott. Vi hörs då!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Odla med Impecta: Första sådden

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

Läs mer
Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer

Veckans Frösort

Vild odlarglädje

En egenodlad, rödskimrande tomat fylld med somriga smaker skänker odlarglädje. Tänk att ursprunget till hela härligheten är den lilla vinbärstomaten, även kallad vildtomat. Med sina blott fyra gram kan världens minsta ätbara tomat verka blygsam. Men det som saknas i storlek tar den igen i smak och mångfald. På sorten 'Currant Red' kan du räkna upp till flera hundra frukter på en planta. De saftiga vinbärstomaterna smakar ljuvligt gott där de växer som ett pärlband längs grenarna. Bladen doftar intensivt och sprider ut sig på nätta, gängliga grenar. Den som odlar 'Currant Red' kultiverar också naturliga samtalsämnen − den vilda odlarglädjen hos vinbärstomaten är verkligen något att tala om.

2023-02-05

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK