Odla med Impecta: Tid för utplantering och direktsådd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Det kliar lätt i gröna fingrar. Så här i början av maj har många odlare uppdrivna fröplantor i husets alla hörn och på köksbänken ligger fröpåsar och väntar på att jorden ska bli tillräckligt varm för direktsådd. Nu vill vi sätta igång på riktigt.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.

Sedan senaste avsnittet av Odla med Impecta, som berättade om omskolning av förkultiverade plantor, har mina fröplantor vuxit till sig ordentligt. Parallellt med att jag har pysslat om dem har jag gjort nya sådder inomhus av bland annat purjolök, zinnia, luktärt, krasse och nakenfröpumpa.


När sådden inte går som du tänkt dig

När du har hållit på med frösådder ett tag vet du både hur roligt det är när allt lyckas och hur trist det känns när sådderna inte blir som du tänkt dig. Samtidigt måste du nästan räkna med att det inte blir full utdelning alla gånger – fröer och groddplantor är levande organismer som vi inte alltid kan styra över. För gärna anteckningar över hur dina sådder utvecklas. Från anteckningarna drar du lärdomar både av det som lyckas och det som blir mindre bra. För varje år som du sår blir du mer och mer säker på hur du ska gå till väga, hur problem undviks och hur problem ska lösas om de ändå uppstår.

Mitt mest oväntade bakslag denna säsong hittills var när jag tillfälligt ställde mina fina fröplantor av zinnia 'Queeny Lime Red' på golvet där vårsolen sken in så skönt. Jag glömde dem där till nästa dag bara för att upptäcka att husets unga tax Sonja hade roat sig med att dra upp alla plantor ur jorden och äta upp bladen. Tack och lov går zinnia även att direktså utomhus, så det blir en ny omgång.

Ett självförvållat och väldigt tråkigt bakslag ska jag snart berätta om.

Varför ska plantor avhärdas?

Förkultiverade plantor behöver vänjas vid livet utomhus innan de kan planteras på sin slutgiltiga växtplats. Om de tas direkt från inomhusklimatet ut i gassande sol, kyliga vindar och temperaturväxlingar mellan natt och dag är risken stor att de dukar under av påfrestningarna. Läs om hur du kan avhärda dina plantor på olika sätt i Plantera och så utomhus.


Grönskande sådd

En blandning av välmående förkultiverade plantor.


Avhärdning i växthus

De säsonger då jag inte förkultiverat så mycket har jag avhärdat genom att ta ut plantorna på altanen en stund varje dag under ett par veckor. Det blir mycket spring in och ut med krukor och tråg, men det är ett bra och tryggt sätt att vänja växterna vid utomhuslivet. I år, när jag hade en del att bära på, valde jag att avhärda i växthuset och låta växterna stå där dygnet runt från början.

Jag har tillgång till ett växthus i nordostlig riktning vilket är bra när plantorna ska avhärdas. Där skyddas de från kyla och vind och gassande solen når inte det väderstrecket så många timmar tidigt på våren. Plantorna ställs tätt ihop på ett bord mitt i växthuset. På så vis kommer de bort från kylan på marken samt kyla och drag vid fönsterpartierna.


Så kom en frostnatt

Jag håller koll på väderleksrapporten under de två veckor som plantorna avhärdas i växthuset. Säger prognosen att temperaturen kan gå under noll täcker jag plantorna med fiberduk och plockar in de känsligaste sorterna, som tomater, gurkväxter och aubergine. Tyvärr kom en rejäl köldknäpp en natt utan förvarning. Skadan var tack och lov liten men trist nog. Alla plantor klarade sig utom den fantastiskt fina miniaubergin F1 ’Jackpot’. Mycket sorgligt eftersom det är för sent att så nya och jag hade sett mycket fram emot skörd av små auberginer.


Aubergineblomma

Aubergin F1 ’Jackpot hade börjat blomma så vackert precis innan frosten slog till.

Vissen aubergine

När temperaturen går under noll kan cellerna i bladen frysa till is och sprängas. Tyvärr gick denna planta inte att rädda.


Utplantering och direktsådd i odlingslådor

Det känns tryggt att inleda odlingen utomhus i odlingslådor. Eftersom plantor och fröer kommer upp en bit från marken och jorden i lådorna värms upp snabbare än vad marken gör blir det en vänlig miljö att starta i.


Tomma odlingslådor

Odlingslådor från Hasselfors väntar på säsongens invånare.

Hasselfors kogödsel

Odlingslådorna fylls med 2/3 planteringsjord och 1/3 kogödsel.


Direktsådd av salladslök och utplantering av purjolök

I odlingslådor passar grödor som inte behöver djup jord att växa i. Salladslök och purjolök är utmärkta val och det blir ett mycket vackert blickfång med lådor fulla av stolta lökhalsar. Före både sådd och utplantering vattnas jorden igenom ordentligt. En låda fylldes med fröer av Röd Salladslök ’Red Toga’.


Sådd pallkrage salladslök

Glöm inte att märka sådderna.


I en annan låda ska förkultiverade plantor av purjolök planteras. Jag såg framför mig hur de små plantorna skulle vältas ut försiktigt ur sitt odlingstråg för att sedan delas upp försiktigt en och en. Men, det blir inte alltid som man tänkt sig. Allt for ut på samma gång och landade i en hög.


Purjolökskaos

Purjolökskaos.

Purjolök små plantor

Med stor försiktighet pillades plantorna isär.


Purjolök i fåra

Purjolök planteras ut i en fåra som läggs igen efterhand för att locka fram de fina vita halsarna längst ner på blasten.


I de två återstående odlingslådorna ska rädisor och rucola sås. De lådorna kommer användas till att så rädisor och olika bladgrönsaker i omgångar hela sommaren.


Förberedelser i grönsakslandet

Just nu pågår arbetet med att förbereda grönsakslandet för direktsådd av olika grödor. En del av marken har legat i träda ett par säsonger och behöver rensas, luckras och tillföras ordentligt med kogödsel. Snart ska här sås bland annat palsternacka, majrova, ärter, morötter och squash. Eftersom de gröna fingrarna kliar otåligt gjorde jag i ordning en liten bit av grönsakslandet så att fröer av Gul rödbeta ’Burpess Golden’ kunde komma i jorden. I en rad bakom syns förkultiverade plantor av rotselleri ’Prinz’ som fått komma ut och leva trädgårdsliv på riktigt.


Rödbeta sådd

Utplantering av sommarblommor

Bland de avhärdade plantorna i växthuset står också fantastiskt fina plantor av jätteverbena och rosenskära 'Sea Shells'. Rosenskäran har börjat sätta knoppar och en blomma tittar fram. Det är svårt, jag vet, men jag valde att toppa dem och därmed klippa av knopparna och den lilla blomman. Det är inte ett måste men jag ville att plantorna skull buska till sig lite och inte lägga kraft på att blomma redan nu.


Rosenskära blommar

En tidig, ljuvlig blomma av rosenskära ’Sea Shells’.


Jätteverbenan ska planteras längst bak i en rabatt med revsuga, timjan och stäppsalvia. Jag rensar jorden fri från ogräs och jordförbättar med kogödsel samt planterar i en bra planteringsjord. En av alla fördelar med att så själv är att det blir så många plantor. Det går att vara lite crazy utan att det kostar mycket. Det kommer bli mängder av jätteverbenablommor som svävar längts bak i rabatten ända tills det fryser fram i höst.


Jätteverbena

Hoppas det går bra med dina sådder hemma. Jag återkommer snart med nya rapporter från mina odlingar. Då ska det ha börjat spira i grönsakslandet och odlingslådorna. Vi hörs då!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-05-11
Invasiva växter - vad är det?

Grönskan får gärna frodas i trädgården, men de flesta vill ha kontroll över växternas spridning. En förökning som inte är önskvärd vare sig i trädgården eller naturen brukar kallas invasiv. Vad menas med en invasiv växt?

Läs mer
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK