Trädgårdens flygande vänner
Trädgårdens flygande vänner
Pollinerande insekter säkerställer växternas fortplantning och vår tillgång till mat. I dag är humlor, bin och fjärilar en hotad skara som har svårt att hitta föda. Om vi låter varje balkong, täppa, koloni och trädgård bidra till en trivsam miljö för insekterna kan vi alla hjälpa till att vända utvecklingen.

Det största hotet för våra pollinerande vänner är vi människor. Vi sågar bokstavligen på den gren vi sitter på och snart går den av. Farligast är alla kemikalier som sprids i vår miljö, men även bristen på växter i stadens stenöknar och monokulturer i odlingslandskapet. Räddningen heter mångfald.

Alla som har minsta lilla plats att odla på kan hjälpa till att skapa mångfald genom att odla växter som är rika med nektar och pollen. Och undvik alla kemiska medel som är livshotande för flygfän.

Bjud in till en surrande trädgård

På våren vaknar insekterna efter vintervilan. Vissa, som humlor och bin, har tillbringat vintersömnen som fullvuxna. Andra har övervintrat som ägg eller puppor som kläcks när vårsolen börjar värma.

Humlor vaknar tidigt

Vårpigga humlor
Humlor vaknar tidigt, de jobbar på även om vädret är lite kylslaget. De första humlorna man ser på våren är drottningar, som söker pollen och nektar för att kunna starta ett litet samhälle. Då är de tidigblommande växterna som allra viktigast. Plantera vide, sälg eller hassel för att erbjuda de tidiga pollinerarna en näringsrik frukost.

Vi har 37 olika arter av humlor i Sverige. Några arter har långa tungor som kommer åt nektar i djupa blommor. De långtungade humlorna är hotade. Bjud in dem i din trädgård genom att plantera rosenvial, gul sötväppling, fingerborgsblomma och purpurklöver. Lejongap är beroende av humlor, det krävs tyngd för att blomman skall öppna sig, och sedan sluter den sig runt humlan en stund. Humlan får trycka sig ut, full med pollen som den tar med sig till nästa blomma. Lejongap kan planteras i krukor och lådor, det är trevligt att komma nära och se när humlorna jobbar.

I köksträdgården är ärtor och bönor humlornas favoriter. Och utan humlor – inga ärtor och bönor.

Humlor bor oftast i hålor i marken, sorkhål är populära. Ett enkelt sätt att bygga humlebo är att gräva ner lerkrukor med botten upp. Fyll krukorna med torkat gräs och mossa. Krukan ska luta så det inte regnar in och ha en 30 cm lång gång fram till hålet. En brädbit eller en flat sten som regnskydd gör humleboet extra lyxigt.

Trädgårdens flygande vänner

Flitiga bin
När dagstemperaturen står stadigt över 7 grader blir bina allt flitigare och då brukar fruktträden komma igång att blomma. Det är inte bara tama honungsbin som surrar runt, vi har över 250 arter av vilda bin i vårt land. De flesta är solitärbin som inte bildar samhällen utan lever ensamma. Har du en sandig slänt i söderläge kan du gärna plantera olika sorters timjan där, lämna bara lite mellanrum för solitärbinas bobygge. De gillar sand och grus. Låt den ettåriga blå snokörten ’Blue bedder’ bilda kuddar i gruset. Snokörten blommar tidigt och är en bra dragväxt för humlor och bin. Andra nektarstinna växter som älskas av bin är honungsfacelia och gurkört. De passar bra i örtagården eller bland grönsakerna.

Andra flygande trädgårdsvänner
Även flugor, skalbaggar och fjärilar vaknar i vårvärmen, hungriga på nektar och pollen. En trevlig grupp är blomflugorna. De härmar bin genom att vara gul- och svartrandiga. Det är en signal till insektsätare att ”jag är farlig”. Blomflugor är riktiga flygkonstnärer. De hovrar över rabatten, står stilla i luften och landar sedan på en blomma. Där suger de nektar och äter pollen. Blomflugans larver, som är genomskinliga, huvud- och fotlösa, lever på bladlöss. Snacka om bästa trädgårdsvännerna!

Det livsviktiga vattnet

Har du en damm i trädgården kan alla flygfän skatta sig lyckliga. I städer och i tätorter är det ofta vattenbrist för insekter. Kanta dammen med fuktälskande växter som rosenflockel, lungört och solhattar, de är utmärkta dragväxter för pollinerande insekter.

I dag leds markvatten bort via dagvattenbrunnar, i täckta diken och vi låter regnvatten gå via stuprör ner i marken. Ge dina flygande vänner små oaser i trädgården. Små vattenbad som även fåglarna gillar. De behöver inte vara stora, men de bör ha en långgrund kant eller stenar som de kan landa på för att dricka. Det är ju inte så många av dem som kan simma. Numer finns det enkla soldrivna fontäner som får vatten att porla, passar även på balkongen eller uterummet.


Mångfald ger rikedom

Örtagården är ett kärt tillhåll för alla pollinerare. Timjan, isop, salvia, nepeta, mynta, lavendel ja listan på kryddväxter är lång. Lägg örtagården nära köket, i ett riktigt soligt läge. Då får de växter du tänker använda bästa smaken och blomningen blir som rikast. Att sitta i en örtagård omringad av flygande juveler är en lisa för själen.

Fjärilsväxter

Plantera de olika växtslagen i klungor. Det är vackrare för ögat, och lättare för pollinerarna att hitta rätt. Dagfjärilar gillar en starkare färgskala med röda och gula växter. Solrosor, rudbeckior och temyntor är populära fjärilsväxter. Men även den blå bolltisteln och lila praktvädd är populära.

En naturnära trädgård
Det är inte bara de fullvuxna insekterna som behöver värdväxter. Vi måste också tänka på kommande generationer och plantera, eller låta bli att rensa bort, växter som larverna gillar. Utan nässlor inga nässelfjärilar. Lämna ett lurvigt lite vildvuxet och vindskyddat hörn i trädgården där gräset får växa lite längre och vilda blommor får blomma. Förutom nässlor är tistlar, klöver och kärringtand bra barnkammarväxter. Du kan även så in stjärnflocka och nävor så blir det både vackert och mumsigt för stora och små pollinerare. Här kan även ett insektsshotell placeras.

I en naturnära trädgård skapas en fin och spännande miljö för såväl insekter och djur som för människor, stora som små. Och det är inte storleken som räknas – från minsta blomkruka till en vidsträckt odling görs skillnad för våra flygande vänner.


Utvalda dragväxter för pollinerare - 3 för 2

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-05-18
Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Läs mer
Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Läs mer
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup