Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Så och odla stockrosor

Stockrosor omges av en romantisk och gammaldags charm. Stora blommor förför i olika läckra färger och de resliga stjälkarna ger stockrosen en självklar pondus och lyskraft. För att försäkra dig om att alltid ha blommande stockrosor i trädgården är det regelbunden sådd som gäller.

Så här trivs stockros

  1. Plantera i soligt, varmt läge.
  2. Välj en plats där vinden kan svepa förbi och hålla luften runt plantan torr.
  3. Gräv en djup planteringsgrop som fylls med näringsrik, väldränerad jord.
  4. Ge stockrosen stöd att växa mot.
  5. Håll utkik efter svampangrepp tidig vår och plocka direkt bort angripna blad.

Stockros, Alcea rosea, ingår i stockrossläktet, Alcea, som i sin tur tillhör familjen malvaväxter, Malvaceae. Släktnamnet Alcea är en omskrivning av grekiskans althaia som betyder läka eller hela. Ursprungligen kommer stockrosen från Kina. I Sverige har den funnits sen 1400-talet.


Stockros för läkning och beskydd

Stockros har genom tiderna använts som läkeört mot allehanda krämpor. Den har även haft rollen som beskyddare av bostaden; med en stockros utanför dörren ansågs huset fredat från blixtnedslag. Detta förklarar säkert varför stockrosor ofta växer längs äldre stadsdelars gathusfasader.


Stockrosor trivs längs med plank och husväggar.

Stockrosor trivs längs med plank och husväggar.


Stockros i staden och på torpet

Många förknippar stockrosorna med gathusmiljöerna där de resliga stockarna lutar sig mot soldränkta husfasader i vackra färger. Stockrosorna för också tankarna till torp och gårdar där de frodas tillsammans med lavendel, riddarsporrar, stormhattar, malvor och andra gammaldags mormorsperenner.


Stockros i trädgården

I villaträdgården, radhustäppan och på kolonin är stockros en charmant karaktärsväxt. Den trivs bäst i soligt läge, planterad i väldränerad, näringsrik jord. Stockrosen har djupa rötter så före plantering på växtplatsen bör en rejäl grop grävas som fylls med bra jord.


Stockrosrost – vad gör jag?

Angrepp av rostsvamp på stockrosorna är inget odlaren drömmer om. Det som inträffar är att svampsporer bildar små rostbruna kuddar på bladen, ofta med start på undersidan. Kraftiga angrepp av stockrosrost kan göra att bladen vissnar helt och att blomknopparna inte slår ur. Svampen övervintrar i stockrosens bladrosett vilket gör att angreppen ofta startar direkt på våren. Bra att tänka på för att förebygga och hantera stockrosrost är:

  • Ge plantorna bästa förutsättningar med en solig växtplats i djup, näringsrik, väldränerad jord.
  • En luftig växtplats förebygger angreppen, då svampen inte trivs i torr miljö.
  • Ta tag i angreppet direkt när de visar sig genom att plocka bort drabbade blad på våren och slänga dem i hushållssoporna.

Den klassiska bilden av stockrosen som reser sig i ensamt majestät mot en vägg, ett plank eller staket förklaras säkert av att odlaren insett vikten av att erbjuda den resliga plantan stöd och att en luftig miljö förebygger svampangrepp. Det går dock utmärkt att odla stockros i rabatten tillsammans med andra perenner. Ge stocken ett vackert stöd att luta sig mot och plantera övriga växter med ett litet avstånd från stockrosen så att plantan får luft och ljus ända ner till marken.


Blomman hos ’Chater’s Salmon Pink’ är extra dubbla.

Blomman hos ’Chater’s Salmon Pink’ är extra dubbla.


’Spotlight Mars Magic’ har stora, enkla blommor.

’Spotlight Mars Magic’ har stora, enkla blommor.


Ettåriga, tvååriga och perenna stockrosor

Stockrosor finns i en mängd olika kulörer, från vitt och milda pasteller i rosa och gult till klara färger i rött och orange vidare till dramatiskt purpursvart. Blomman kan vara klassiskt enkel eller halv- till heldubbel.

De flesta stockrosor räknas som två- till fleråriga. Tvååriga kallas de på grund av att blomningen startar först under plantans andra år. Första säsongen bildas en bladrosett vid marken och andra säsongen växer stockrosen upp till sin fulla höjd och börjar blomma. Fleråriga, och alltså inte perenna, kallas de för att plantan inte är särskilt långlivad. Du kan alltså inte räkna med att den återkommer år efter år. Om du odlar två- till fleråriga stockrosor kan du dock uppleva att de lever mycket länge eftersom moderplantorna gärna självsår sig.

Ettåriga stockrosor är ofta lägre än de klassiska två- till fleråriga sorterna. De passar utmärkt i rabatten eller till och med i stora krukor och kärl.

Det finns också några sorter av stockrosor som räkna som perenna.


Odla stockrosor från frö

Det är roligt att driva upp stockrosor från frö. Att se det lilla fröet först växa till en söt bladrosett för att så småningom förvandlas till en reslig, intensivt blommande skönhet är spännande. Eftersom stockrosen inte är så långlivad kan du göra regelbundna sådder för att ha färdiga plantor att plantera ut varje säsong.

Du kan så dina stockrosor på två olika sätt:

  • Förkultivera dem inomhus under vårvinter eller tidig vår för utplantering på växtplatsen när risken för frost är över.
  • Så dem i krukor utomhus under sommaren för att driva upp en bladrosett före vintern. Under vintern vilar plantan i krukan och nästa säsong planterar du den på växtplatsen.

Stockrosor älskas av pollinerande insekter

Om du någon gång njutit av stockrosor i din trädgård har du säkert roats av hur pollenindränkta humlor nästan trillar ur blomman innan de får styrfart och tumlar vidare till nästa blomma. Stockrosor erbjuder gott om både pollen och nektar och gör din trädgård till en viktig del i arbetet med att ta hand om våra pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar.

Stockrosor är lika vackra och charmfulla i stadsmiljö, på det gamla torpet eller kolonin och i villaträdgårdar och radhustäppor. Med några sådder av stockros i tillväxt hela tiden säkrar du en av sommarens allra vackraste blomning.

Fröer till stockros

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK