Blåklockor för naturtomt, rabatt och kruka

Blåklockor för naturtomt, rabatt och kruka

Bjud in blåklockorna i din trädgård och se fram emot överdådig blomning hela sommaren. Blåklockor är lättskötta, friska och mångsidiga. De utgör en pålitlig och vacker stomme i rabatt och krukor samtidigt som de bidrar till den vilda känslan i din trädgård.

Campanula är ett växtsläkte som ingår i familjen klockväxter, Campanulaceae. Campanula betyder ”liten klocka” på latin och på svenska kallar vi detta odlingsvärda släkte för Blåklockssläktet. Få växtgrupper har väl ett så bildligt talat namn – alla sorter har blommor i formen av en liten klocka och det sägs att blomman faktiskt har stått modell för de första kyrkklockorna. Campanulasläktet har omkring 300 arter runtom i världen och i Sverige finns ett tiotal.

Blommor för naturtomt, äng, rabatt och kruka

  1. Skapa naturtomt eller äng
  2. Blåklockor lockar humlor och bin
  3. Blåklockor är bra marktäckare i rabatten
  4. Odla i krukor, kärl och lådor utomhus
  5. Förodla perenner på hösten

Det finns ett- och tvååriga sorter av blåklockor men flertalet är perenna, alltså fleråriga. De flesta frösår sig villigt, vilket gör att vi inte tänker så noga på hur deras växtcykel ser ut – de kommer tillbaka år efter år i vilket fall som helst. Alla sorter bjuder på en rik sommarblomning från juni till augusti, någon börjar redan i maj och vissa fortsätter blomma en bit ut på hösten.

Blåklockor varierar i höjd från de högsta sorterna på över 100 cm till dem som är utmärkta marktäckare på runt 25 cm.


Blåklockor lockar humlor och bin

De flesta blåklockor erbjuder gott om pollen och nektar till våra viktiga pollinatörer. Dessutom ger de insekterna skydd mot både regn och blåst. När de regnar hänger klockorna neråt och bildar ett paraply åt de små liven och under blåsiga dagar kan man se bin och småhumlor söka lä inne i klockan.


Stor Blåklocka

Vild och vacker blåklocka

Blåklocka för lätt tankarna till en vacker blomsteräng, ett soligt skogsbryn eller barndomens midsommarbukett. Och visst växer många arter av blåklockor vilt i våra marker. En del finns spridda över stora delar av landet medan andra håller sig till vissa landskap. Eftersom vi odlar blåklockor i trädgården sprider även dessa sig utanför villahäckarna och bildar små vilda bestånd.

En klassisk sort är Stor Blåklocka, Campanula persicifolia, med sina stora himmelsblå klockor som är vaket vända uppåt på smala stjälkar. Persicifolia syftar på att de smala, lansettformade bladen påminner om persikoblad. Stor Blåklocka kan växa i hela landet och är fantastiskt fin på naturtomter, blomsterängar eller kuperade delar av trädgården. Liten Blåklocka, Campanula rotundifolia, har mindre klockor som hänger nedåt och rundade blad, därav rotundifolia, men har i övrigt samma vilda uttryck som den stora blåklockan.

En ljuvlig sort bland vilda vackra blåklockor är Dalarnas landskapsblomma Ängsklocka, Campanula patula. Patula betyder ”öppen” och beskriver blommans för släktet ovanligt öppna form. Ängsklockan passar på vallar och ängar eller på en slänt som gärna ska se vild och vacker ut.

Lite mindre ängsvild i uttrycket är Stor Vit Blåklocka ’Alba’ som passar både på naturtomten och i den mer ordnade rabatten.


Blåklocka för stenparti och rabatt

De lägre sorterna av blåklocka är mycket användbara i stenpartier och som marktäckare i rabatten eller på en svårhanterad slänt. Karpaterklocka, Campanula carpatica, med ursprung från Karpaterna, är tätt mattbildande, ganska långsamväxande och blommar rikligt med både vita och klarblå, öppna blommor. Toppklocka ’Superba’, med mörkblålila blommor, och Vit Toppklocka ’Alba’, Campanula glomerata, ser lite annorlunda ut jämfört med klassiska blåklockor. Glomerata betyder gyttrad och syftar på att blommorna sitter tätt ihop längst upp på stjälken. Toppklockorna sprider sig mycket snabbt – de har till och med tilldelats smeknamnet byaskvaller som syftar på den kraftiga tillväxten. Den vita toppklockan, som är extra låg och tät, är utmärkt för att täcka marken i en kuperad och svårrensad rabatt eller del av trädgården.

Stjärnklockan, Campanula poscharskyana, ser vi ofta bilda täta lilablå mattor i delar av stenpartier eller låga murar. Den är enormt rikblommande en bra bit in i september.


Rapunkelklocka

Blåklockor i kruka ute och inne

Vissa sorter av blåklockor är uppskattade krukväxter för fönsterbrädan inomhus och säljs under vår och sommar. De kan gärna ställas ut på altanen under sommaren och samplanteras med ettåriga sommarblommor. De sorter som brukar säljas färdiga som krukväxter är murarklocka, karpaterklocka, rivieraklocka, änglaklocka och makedonisk klocka.

Bland perenna blåklockor är bedårande Dvärgklocka ’Baby’ utmärkt för krukodling utomhus. Vid tidig sådd blommar den redan första året men är dock ganska kortlivad, efter några säsonger brukar den inte komma tillbaka.


Att så och odla blåklocka

Tvååriga och perenna, alltså fleråriga, växter är väl värda att så själv. Dels blir det mycket billigare än att köpa färdiga plantor, dels kan du hitta så många fler sorter bland fröerna. Detta gäller även för Blåklockssläktet som är väl värt att upptäcka via frösådd.

Om du sår blåklockor tidig vår kommer de flesta sorter inte att blomma första säsongen utan du får njuta av den gröna plantan tills blomningen drar igång säsongen därpå. Bäst är att så fröna i krukor på hösten som får stå ute under vintern. Till våren har plantorna kommit så pass långt att de kommer hinna blomma första säsongen.

När blåklockorna ska planteras ut på sin växtplats trivs de i sol till halvskugga i näringsrik trädgårdsjord men växer också bra på magrare jordar, vilket vi ser när de sprider sig på ängar, vallar och i stenpartier. Jorden bör vara väldränerad − blåklockor trivs inte med att stå konstant fuktigt.

Efter några år kan blåklockor gärna delas på våren för att fortsätta att utvecklas på bästa sätt.


Läs mer:

Bra att veta om höstsådd av perenner

Så här försår du perenner


Se alla våra fröer till blåklockor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK