Ginkgo – ett historiskt träd

Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Odla ginkgo så här

  1. Köp ett färdigt ginkgoträd i plantskolan.
  2. Ginkgo är härdigt i zon 1 och 2.
  3. Odla ginkgo i kruka och övervintra frostfritt över zon 2.
  4. Fröså ginkgo inomhus tidig vår eller sen höst.
  5. Odla som krukväxt om du driver upp ginkgo från frö.

Ginkgo, Ginkgo biloba, tillhör familjen ginkgoväxter, Ginkgoaceae. Ginkgo är den enda kvarlevande släktingen i denna växtfamilj som funnits på jorden sedan dinosauriernas tid, 250 till 60 miljoner år tillbaka.

Artnamnet biloba syftar på bladets form med två lober, ’bi’ och ’lob’, som möts och skapar en form som ser ut som en hjärna. För att bättre beskriva hur vackert det är kan bladet liknas vid *en solfjäder som delar sig i två.


Ginkgo växer över hela världen

Ginkgons naturliga ursprung är Kina där det också lystrar till namnet tempelträd. I Asien har ginkgoträdet stor betydelse både för sin skönhets skull och som medicinalväxt. Bladen innehåller ämnen som anses vara verksamma mot allmän kroppströtthet, koncentrationssvårigheter och depression.

Det finns ingen eller endast någon enstaka plats idag där ginkgo fortfarande växer naturligt. Däremot odlas trädet över stora delar av världen för att planteras i parker, botaniska trädgårdar, privata trädgårdar och i innerstäder.

Just för odling i stadsmiljö är ginkgo ett mycket användbart träd. Det växer och utvecklas bra trots luftföroreningar, saltstänk och långa perioder av torka och står emot angrepp av såväl skadeinsekter som svampsjukdomar.


Ginkgo

Är ginkgo ett barrträd eller lövträd?

Frågan om ifall ginkgo är ett barrträd eller lövträd dryftas. Vid en första anblick känns det självklart att arten är ett lövträd; de under sommaren intensivt gröna och på hösten lysande gula bladen ser verkligen ut som just blad. Dessutom fälls de under vintern och lämnar trädet helt kalt tills lövsprickningen nästa vår. Men, vid en närmare titt på blad från ginkgo, och särskilt om man genomlyser det, framträder en bild av många barr tätt, tätt sammanfogade till ett blad.

Ginkgo har fått en egen benämning som är lövfällande barrträd för att lösa frågan om det är ett barrträd eller lövträd.


Ginkgoträd är tvåbyggare

Ginkgo är en så kallad tvåbyggare vilket innebär att varje träd har enbart enkönade blommor. Det finns alltså honplantor respektive hanplantor och båda behövs för att en honplanta ska bära frukt.

I parker och stadsmiljöer odlas främst hanplantor av ginkgo. De små, aprikoslika frukterna luktar nämligen riktigt illa när de går sönder och köttsaften exponeras för luft. Om bären trillar till marken på gångar, gator eller gräsmattor i en stad trampas de sönder och sprider en oangenäm lukt av ruttna ägg.

I trädgårdar ställer bären sällan till problem eftersom de lätt kan samlas ihop och slängas när de faller från trädet.


Ginkgo i Sverige

Ginkgo räknas som härdig till zon 2 i Sverige. I Trelleborg i söder planterades en allé med 68 ginkgoträd redan på 50-talet. Innan dess hade Malmö planterat ginkgo framför stadens operahus i mitten av 1940-talet. Även i Stockholm planteras ginkgo i stadsmiljön, men så mycket längre norrut än så klarar sig trädet inte planterat i jorden.

Om du bor i zon 3 och uppåt kan du odla ginkgo i kruka som förvaras frostfritt under vintern.

Det är roligt och exotiskt att odla ginkgo från frö, men viktigt att ha rätt förväntningar. Det kan ta några månader för fröerna att gro och tillväxten är sedan långsam. Den lilla plantan blir dock tidigt en dekorativ inredningsdetalj inomhus.

Fröså ginkgo inomhus under tidig vår eller sen höst för att driva upp din egen vackra krukväxt av en av världens äldsta växter.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK