Kungsljus i trädgården

Kungsljus i trädgården

Kungsljus växer vilt i nästan hela landet. Stolt och majestätiskt reser de sig på ängar och i torra diken. I trädgården kräver kungsljuset sin plats. Om du ger växten sol och utrymme belönas du med tjusig sommarblomning och tacksamt surrande från pollinerande insekter.

Odla kungsljus så här

  1. Förkultivera inomhus under senvinter, tidig vår.
  2. Kan även sås utomhus från maj till september.
  3. Plantera ut på en solig plats i väldränerad jord.
  4. Plantera kungsljus som ståtlig solitär på naturtomten.
  5. Samplantera kungsljus i rabatten med andra solälskande perenner.

Kungsljussläktet, Verbascum, består av omkring 360 arter som växer vilda i stora delar av Asien och Europa. I Sveriges flora växter sex olika vildväxande arter medan ytterligare några rymmer från trädgårdar och kan förvildas under kortare perioder.

Släktets namn, Verbascum, tros komma från latinets barba, som betyder skägg. Det kan tänkas att man först använde Barbascum för att benämna släktet, men över tid blev det en omskrivning till Verbascum. Anspelningen på skägg vill berätta att kungsljusens blad ofta är ulliga eller filthåriga. Det svenska namnet kungsljus sägs komma av att man förr använde växtens torra, stadiga vinterspiror som facklor, efter att ha doppat dem i tjära.


Hur växer kungsljus?

Det finns tvååriga och fleråriga kungsljus. Gemensamt för dem alla är att blomningen inte kommer igång förrän år två. Första året bildas en kraftig rosett av blad som breder ut sig över marken. Andra året reser sig stjälkarna ur bladrosetten och blommorna slår ut i samlade ax längst upp på stjälken. Kungsljus blommar hela sommaren och en bit in på hösten.

Eftersom blomningen sker först år två bjuder tvååriga kungsljus bara på en säsong av blommor. Dock frösår de sig villigt om de trivs där de växer, så fägringen återkommer ändå.


Kungsljus älskar sol

Värme och sol är ingredienser som får kungsljuset att trivas. För lite sol gör att plantan drar iväg på höjden med klen stjälk och modest blomning som följd. Jorden ska vara väldränerad – är den torr och relativt mager mår kungsljuset finemang. Kungsljus behöver sällan någon extra näring.


Sprider kungsljus sig mycket?

När ett kungsljus växer på en plats där den verkligen trivs produceras många pigga fröer som säkerställer fortplantningen, speciellt hos de tvååriga sorterna. Om du vill begränsa självsådden kan du klippa av blomspirorna innan fröerna mognar och trillar av. Du kan också hålla utkik på våren efter nya, frösådda bladrosetter och gräva upp och flytta, ge bort eller slänga dem du inte vill ha.


Läkekungsljus

Kungsljus som solitär

På en solig naturtomt med ängsgräs och vilda blommor är enstaka, ståtliga kungsljus ett spännande inslag. Här kan jättekungsljus, Verbascum olympicum, få ta plats. Arten har ca 150 cm höga, stadiga huvudstjälkar som grenar sig upptill likt en flerarmad kandelaber. Blomningen är klassiskt gul och pågår under juli till september.

Det vanliga kungsljuset, Verbascum thapsus, växer vilt i stora delar av landet. På en äng, vid kanten på en bergsknalle eller vid ett gammalt torp ståtar de 2 meter höga spirorna som solgula utropstecken under hela sommaren. Längs hela stjälken växter ludna blad. Blommorna besöks flitigt av bin och humlor. Har du plats i trädgården kan kungsljusen växa som magnifika solitärer vid en solig vägg, i en vildare del av gräsmattan eller i ett hörn som inte planerats upp så strikt.


Kungsljus i rabatten

Kungsljus kan gärna planteras i såväl den vilda planteringen som i en mer välordnad perennrabatt.

Det vita läkekungsljuset, Verbascum phlomoides, på ca 180 cm, kan gärna planteras i grupper om tre och i den vilda rabatten omges av exempelvis cikoria, kamomill, renfana, glanstagetes, grön helgonört och vildmorot.

I en mer ordnad, stor perennrabatt planteras kungsljusen med fördel en och en och omges av grupper av perenner som solhattar, stäppsalvia, gråmalva, stockros, jätteprästkrage, lavendel och kantnepeta.

Vackra arter av kungsljus för rabatten är violkungsljus, Verbascum phoeniceum, med täta stadiga blomspiror i vita, skära, laxrosa, röda och violetta nyanser. Violkungsljus blir lite lägre, 70 cm, och har ett något skirare uttryck än de riktigt höga kungsljusen. Franskt kungsljus, Verbascum chaixii, får ljusgula till vita blommor i samlade ax. Huvudstjälken är stadig och rikt förgrenad ovan dekorativa, filthåriga bladrosetter.

Läs gärna mer om hur du samplanterar perenner på Jordnära i artikeln Växtkomposition – skapa en vacker perennrabatt.


Odla kungsljus från frö

Kungsljus förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i Guide till förkultivering inomhus. Kungsljus kan även sås utomhus från maj till september med syfte att driva upp små plantor för blomning nästa säsong. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner. 

Plantera ut dina förkultiverade kungsljusplantor på våren när risken för frost är helt över. Se sedan fram emot vild och vacker blomning och massor med glada bin i din trädgård. 

 

Så här försår du perenner » 

Se alla fröer till Kungsljus

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (9430)
2024-05-26
Snabb å bra leverans 👌☀️
- Camilla Å
2024-05-26
Det finns så mycket att välja på. Blir så lycklig när katalogen dimper ner i brevlådan. 
- Solveig H
2024-05-25
Snabba och bra leveranser, stort utbud av fröer
- Kristina R
2024-05-24
snabb service
- Stig Å
2024-05-24
Stort utbud och bra och snabb service.
- Eva M
2024-05-24
Mycket bra service och telefonsupport. Tack för det!
- Maria K
2024-05-24
Utmärkt kundtjänst. Svårhanterade  fröpåsar.
- Åsa V
2024-05-24
Jag är super nöjd. Snabb levans o bra priser.
- Pia E
2024-05-24
Väldigt snabba leveranser! 
- Pernilla S
2024-05-23
Snabb leverans. Lätt att beställa.
- Kristina M
2024-05-23
Snabb leverans + bonusfrö  Mycket uppskattat.
- Jan K
2024-05-23
Bra priser och snabb betjäning. Jättenöjd!!
- Mia R
2024-05-23
Nöjd med mina beställningar.
- Elisabeth A
2024-05-23
Bra kvalite snabb leverans
- Ingrid H
2024-05-23
Bra fröer och snabb leverans.
- margareta S
2024-05-23
Jag är nöjd med min beställning!
- Boel U
2024-05-23
Bra hemsida och lätt att beställa
- Jan-Åke C
2024-05-23
Är ingen större odlare men det jag behöver köper jag från er! Bra priser, snabba leveranser och bra produkter!
- Torgny
2024-05-23
Nöjd med produkten och den snabba leveransen
- Tanja H
2024-05-23
Super bra produkter  och toppen kvalitet. Och snabb leverans. Nöjd kund.
- Jeanette T
Are you in the right place?
Continue to impecta.se