Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Kungsljus i trädgården

Kungsljus i trädgården

Kungsljus växer vilt i nästan hela landet. Stolt och majestätiskt reser de sig på ängar och i torra diken. I trädgården kräver kungsljuset sin plats. Om du ger växten sol och utrymme belönas du med tjusig sommarblomning och tacksamt surrande från pollinerande insekter.

Odla kungsljus så här

  1. Förkultivera inomhus under senvinter, tidig vår.
  2. Kan även sås utomhus från maj till september.
  3. Plantera ut på en solig plats i väldränerad jord.
  4. Plantera kungsljus som ståtlig solitär på naturtomten.
  5. Samplantera kungsljus i rabatten med andra solälskande perenner.

Kungsljussläktet, Verbascum, består av omkring 360 arter som växer vilda i stora delar av Asien och Europa. I Sveriges flora växter sex olika vildväxande arter medan ytterligare några rymmer från trädgårdar och kan förvildas under kortare perioder.

Släktets namn, Verbascum, tros komma från latinets barba, som betyder skägg. Det kan tänkas att man först använde Barbascum för att benämna släktet, men över tid blev det en omskrivning till Verbascum. Anspelningen på skägg vill berätta att kungsljusens blad ofta är ulliga eller filthåriga. Det svenska namnet kungsljus sägs komma av att man förr använde växtens torra, stadiga vinterspiror som facklor, efter att ha doppat dem i tjära.


Hur växer kungsljus?

Det finns tvååriga och fleråriga kungsljus. Gemensamt för dem alla är att blomningen inte kommer igång förrän år två. Första året bildas en kraftig rosett av blad som breder ut sig över marken. Andra året reser sig stjälkarna ur bladrosetten och blommorna slår ut i samlade ax längst upp på stjälken. Kungsljus blommar hela sommaren och en bit in på hösten.

Eftersom blomningen sker först år två bjuder tvååriga kungsljus bara på en säsong av blommor. Dock frösår de sig villigt om de trivs där de växer, så fägringen återkommer ändå.


Kungsljus älskar sol

Värme och sol är ingredienser som får kungsljuset att trivas. För lite sol gör att plantan drar iväg på höjden med klen stjälk och modest blomning som följd. Jorden ska vara väldränerad – är den torr och relativt mager mår kungsljuset finemang. Kungsljus behöver sällan någon extra näring.


Sprider kungsljus sig mycket?

När ett kungsljus växer på en plats där den verkligen trivs produceras många pigga fröer som säkerställer fortplantningen, speciellt hos de tvååriga sorterna. Om du vill begränsa självsådden kan du klippa av blomspirorna innan fröerna mognar och trillar av. Du kan också hålla utkik på våren efter nya, frösådda bladrosetter och gräva upp och flytta, ge bort eller slänga dem du inte vill ha.


Läkekungsljus

Kungsljus som solitär

På en solig naturtomt med ängsgräs och vilda blommor är enstaka, ståtliga kungsljus ett spännande inslag. Här kan jättekungsljus, Verbascum olympicum, få ta plats. Arten har ca 150 cm höga, stadiga huvudstjälkar som grenar sig upptill likt en flerarmad kandelaber. Blomningen är klassiskt gul och pågår under juli till september.

Det vanliga kungsljuset, Verbascum thapsus, växer vilt i stora delar av landet. På en äng, vid kanten på en bergsknalle eller vid ett gammalt torp ståtar de 2 meter höga spirorna som solgula utropstecken under hela sommaren. Längs hela stjälken växter ludna blad. Blommorna besöks flitigt av bin och humlor. Har du plats i trädgården kan kungsljusen växa som magnifika solitärer vid en solig vägg, i en vildare del av gräsmattan eller i ett hörn som inte planerats upp så strikt.


Kungsljus i rabatten

Kungsljus kan gärna planteras i såväl den vilda planteringen som i en mer välordnad perennrabatt.

Det vita läkekungsljuset, Verbascum phlomoides, på ca 180 cm, kan gärna planteras i grupper om tre och i den vilda rabatten omges av exempelvis cikoria, kamomill, renfana, glanstagetes, grön helgonört och vildmorot.

I en mer ordnad, stor perennrabatt planteras kungsljusen med fördel en och en och omges av grupper av perenner som solhattar, stäppsalvia, gråmalva, stockros, jätteprästkrage, lavendel och kantnepeta.

Vackra arter av kungsljus för rabatten är violkungsljus, Verbascum phoeniceum, med täta stadiga blomspiror i vita, skära, laxrosa, röda och violetta nyanser. Violkungsljus blir lite lägre, 70 cm, och har ett något skirare uttryck än de riktigt höga kungsljusen. Franskt kungsljus, Verbascum chaixii, får ljusgula till vita blommor i samlade ax. Huvudstjälken är stadig och rikt förgrenad ovan dekorativa, filthåriga bladrosetter.

Läs gärna mer om hur du samplanterar perenner på Jordnära i artikeln Växtkomposition – skapa en vacker perennrabatt.


Odla kungsljus från frö

Kungsljus förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i Guide till förkultivering inomhus. Kungsljus kan även sås utomhus från maj till september med syfte att driva upp små plantor för blomning nästa säsong. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner. 

Plantera ut dina förkultiverade kungsljusplantor på våren när risken för frost är helt över. Se sedan fram emot vild och vacker blomning och massor med glada bin i din trädgård. 

 

Så här försår du perenner » 

Se alla fröer till Kungsljus

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK