Guide till förkultivering inomhus
Här är en guide till hur du förkultiverar snabbgroende ettåriga växter med lite längre utvecklingstid. Tänk på att alltid läsa odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar.

Du lyckas bäst om du är noga med vattningen, använder rätt jord och ser till att sådden får ordentligt med ljus (använd gärna växtbelysning). Så i såjord med rätt fuktighet, inte för blöt och inte för torr. Dutta ljusgroende fröer på jordytan och se till så att de får ordentlig kontakt. Frön som ska ner i jorden kan du så först och sedan täcka med ett tunt lager jord som strös på. För mycket jord gör att groddarna inte orkar upp. Täck sådden med plast eller använd minidrivhus med lock för att förhindra uttorkning. Håll noga koll på fukten och spraya gärna med en blomspruta i stället för att vattna i början.

När fröerna gror kommer först hjärtblad och sedan karaktärsblad. Då är det dags för omplantering. Välj ut de kraftigaste plantorna och försök att inte störa rötterna. Plantera hellre en hel jord/rotklump i stället för att sortera ut rötterna. Plantera i näringsberikad jord avsedd för krukodling så att plantorna kan utvecklas och bli fina och livskraftiga.

01

1. Använd såkärl med hål i botten för att kunna vattna underifrån.Finns inga hål är det lätt att göra egna med hammare och spik eller borrmaskin.

02

2. Jorden ska vara porös, lätt och luftig och inte alls eller endast svagt gödslad. Sandblandad, fin planteringsjord eller såjord blandad med perlit går bra.

03

3. Tänk på avståndet och så inte för tätt. Särskilt små fröer kan blandas med fin sand i t.ex. ett saltkar och strös ut jämnt över jordytan. S.k. fågelsand som finns att köpa i livsmedelsbutiken är bra för detta ändamål.

.
04

4. Jämn och lagom temperatur är viktigt för att fröerna ska gro bra. Innan groddarna tittat upp bör sådden stå i rumstemperatur om inget annat anges. Sådden placeras svalare och så ljust som möjligt så snart de små plantorna börjar utvecklas..

05

5. Vissa fröer är mer beroende av ljus och några vill ha helt mörkt för att gro. Detta anges på fröpåsen för de sorter det gäller. I normalfallet täcker man med ett tunt jordlager. Ljusgroende fröer kan man täcka med ett tunt lager perlit, som ju är ljusgenomsläppligt, för att skydda extra mot uttorkning. Mörkergroende fröer täcks med ett tunt jordlager och dessutom med svart plast, en mörk skiva eller liknande.

06

6. Ljuset är viktigt för de flesta fröer och absolut för alla småplantor. Vanliga lysrör går bra om man placerar sådden precis under men det finns också särskild växtbelysning att köpa. Växterna behöver nattvila. 14-16 timmars dag (belysning) räcker. Använd gärna timer.

.
07

7. Täck sådden med plast eller genomskinligt lock i miniväxthus. All vattning sker underifrån. Jorden ska vara fuktig, inte blöt.

08

8. När det första riktiga bladparet utvecklats (det som kommer efter hjärtbladen som är de första bladen) är det dags för omskolning. Mycket små, tunnbladiga plantor bör dock få växa till sig lite mer innan man skolar om dem. Var rädd om rötterna! Efter omskolning står plantorna stilla ett tag innan de börjar ta upp näring ur den nya jorden. Börja försiktigt med gödning efter ett par veckor.

.

Problem?

Näringsbrist kan visa sig i form av försämrad tillväxt och gula eller förkrympta blad. Då är det dags för omskolning eller tillförsel av gödning. Taniga plantor som ränner iväg på höjden kan man få om de står för varmt eller för tätt. Flytta plantorna till svalare plats eller skola om så de får mer utrymme.

Slokande plantor har oftast fått för mycket eller för lite vatten. Anpassa vattningen efter jordens fuktighet. Det är lika vanligt att man vattna ihjäl småplantor som att man låter dem torka ut.

Ibland drabbas plantorna av svampsjukdomar som angriper rothalsen och plantorna lägger sig ner och dör. Det beror oftast på jorden. För att undvika detta bör man använda färsk jord. Har man egen kompostjord kan man sterilisera den i ugn, minst 100 grader i 20 minuter.

Exempel på växter som bör sås extra tidigt inomhus: lobelia, pelargon, jätteverbena, violverbena, tobak, ageratum, klockmalva, lejongap, palettblad, klockranka, spanska flaggan, begonia, hängpetunia, chili, aubergine och kronärtskocka.Läs även: 5 tips för odling inomhusVinterodla med belysning, Tillbehör vid sådd och förkultivering.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2017-01-31
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK