Lär känna perenn bergvallmo

Lär känna perenn bergvallmo

Rätt växt på rätt plats är ett bra motto i trädgården. Inte minst när vi envisas med att odla växter som helst hade stannat där de hör hemma. Bergvallmosläktet är fascinerande och lockar till odling trots att många arter har bestämda krav på sin växtplats. Lär känna bergvallmon för att lyckas med odling av denna spektakulära skönhet.

Odla perenn bergvallmo

  1. Sidentunna mycket vackra blommor.
  2. Bergvallmo en juvel i perennrabatten.
  3. Blå bergvallmo mest populär.
  4. Engelsk vallmo med klargula blommor.
  5. Kaskadbergvallmo i vackert purpurrött.

Bergvallmosläktet, Meconopsis, tillhör familjen vallmoväxter, Papaveraceae. Släktet rymmer ca 50 arter, alla utom en hemmahörande i Asiens bergstrakter. Familjen vallmoväxter ställer till en del huvudbry för dem som arbetar med att identifiera och artbestämma växter. Olika sorter korsar sig när de växer nära varandra i trädgårdar och parker och skapar nya hybrider som ska namngivas rätt. För trädgårdsodlaren är det inte realistiskt att vara uppdaterad hela tiden men det är bra att känna till att en art plötsligt kan byta vetenskapligt släkte och därmed namn.

De flesta arter växer vilt i sina hemtrakter men en del finns i odling och allteftersom intresset för bergvallmon bland trädgårdsodlare ökar väcks också en önskan av att lära sig mer om släktet, odling och skötsel. Bland de ca 50 arterna av bergvallmo är bara ett fåtal perenna, det vill säga fleråriga. Det är i huvudsak dessa arter som lockar trädgårdsodlare världen över.


Blå bergvallmo

Blå bergvallmo

Populärast bland de perenna arterna är gruppen som kallas Blå bergvallmo. Här ingår arterna Meconopsis betonicifolia, Meconopsis grandis och Meconopsis simplicifolia. M. betonicifolia upptäcktes 1913 av en överste vid namn Frederick Marshman Bailey när han deltog i en Himalayaexpedition. Därför omnämns arten också som Meconopsis baileyi och diskussioner pågår om att byta namnet helt.

De rena arterna av blå bergvallmo är beundransvärda med en spektakulär himmelsblå färg på sidentunna, stora blommor. I dag finns även lila och vita sorter av blå bergvallmo, exempelvis M. betonicifolia 'Hensol Violet' och M. betonicifolia 'Alba'.


Engelsk vallmo

Engelsk vallmo

Utstickaren bland de ca 50 arterna av bergvallmo är den perenna engelska vallmon, Meconopsis cambrica. Iögonfallande vacker med sina klargula blommor ovanför ludna, parflikiga blad. Den härstammar inte från Asiens höjder, som alla de övriga, utan från Västeuropas bergstrakter på Iberiska halvön, i Pyrenéerna och på Centralmassivet i Frankrike samt från vissa delar av Wales, England och Irland. Carl von Linné gav i mitten av 1700-talet engelsk vallmo det vetenskapliga namnet Papaver cambricum och ansåg den alltså tillhöra vallmosläktet. En bit in på 1800-talet bestämde en fransk botaniker och bergvallmoentusiast vid namn Louis G. Alexandre Viguier att engelsk vallmo skulle tillhöra det då nyligen definierade släktet bergvallmo, Meconopsis, och lyssna till namnet Meconopsis cambrica. Monsieur Viguier grundade sitt beslut på att engelska vallmons pistiller är utformade likt de andra arter som ingår i bergvallmosläktet.Kaskadbergvallmo

Kaskadbergvallmo

En raritet bland perenna bergvallmo är rikblommande kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis. Blomman är vanligtvis purpurröd, men även lavendelblå och rosa blommor förekommer. Bladen är djupflikiga med en vacker sidenlyster.

Ljusgroende fröer

Dags att stoppa fröna i jorden, säger vi. Det stämmer inte alla gånger eftersom många fröer är ljusgroende; de behöver ljus för att gro och ska alltså inte täckas med jord utan bara försiktigt tryckas ner mot jordytan så de får kontakt med den fuktiga jorden. Sådden kan också täckas med ett tunt lager vermiculit, ett lermineral som släpper igenom ljus och hjälper till att bevara fukten i jorden. En bra fingervisning för om ett frö kan tänkas vara ljusgroende är om det är litet.

Så perenna bergvallmo

Perenna bergvallmor sås antingen inomhus från januari och fram till maj eller utomhus under hösten. Fröna är ljusgroende. Så i planteringsjord blandad med 1/4 torv och 1/4 perlit eller finkornigt grus. Om fröna är riktigt små kan de blandas med sand för att lättare fördelas jämnt över jordytan.

Görs sådden inomhus och fröna inte gror inom en månad placeras den i kylskåp ungefär en månad och därefter utomhus på en skuggig plats. Läs allt du behöver veta om sådd av perenner i Såhär försår du perenner och Bra att veta om höstsådd av perenner.

Odling och skötsel av perenn bergvallmo

Alla bergvallmor utom en, den engelska vallmon, härstammar från Asiens bergstrakter. Platserna de växer på är fuktiga och halvskuggiga. Marken på bergssluttningarna är väldränerad så växterna där står inte blött om fötterna under vintern. Det gäller att tänka till och hitta en miljö i trädgården som inte alltför mycket skiljer sig från bergvallmons hemtrakter. Välj alltså en halvskuggig plats med fuktig, lucker jord som torkar upp under vintern. Detta uppskattas även av den engelska vallmon. Många upplever att bergvallmo frodas extra om jorden är lite sur jord så jordförbättring med torv eller rododendronjord är en bra idé.

Ett knep bland många bergvallmoodlare för att hjälpa plantorna att få starka rötter är att klippa bort blomknopparna första säsongen. Kraften läggs då på rotbildning i stället för produktion av blommor och frön. Gör det ont i trädgårdshjärtat att klippa bort knopparna hjälper det roten lite att första året bara ta bort blommorna när de vissnat, innan frökapslar bildas.

Under vintern kan du erbjuda bergvallmon ett skyddande täcke med löv eller granris.

Bergvallmo nordiska skönheter

Tack vare sitt ursprung är bergvallmor härdiga långt upp i landet. Blå bergvallmo klarar sig fint upp till zon 6, engelsk vallmo och kaskadvallmo till zon 4 och ännu högre om de erbjuds ideala odlingsförhållande. Glädjande för odlare i norr är att kyla ger extra spektakulär färg på blomman, särskilt på blå bergvallmo.

Bergvallmon är verkligen en juvel i nordiska trädgårdar där de sticker ut som fashionabla kusiner till våra älskade inhemska röda vallmor.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK