Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Lär känna perenn bergvallmo

Lär känna perenn bergvallmo

Rätt växt på rätt plats är ett bra motto i trädgården. Inte minst när vi envisas med att odla växter som helst hade stannat där de hör hemma. Bergvallmosläktet är fascinerande och lockar till odling trots att många arter har bestämda krav på sin växtplats. Lär känna bergvallmon för att lyckas med odling av denna spektakulära skönhet.

Odla perenn bergvallmo

  1. Sidentunna mycket vackra blommor.
  2. Bergvallmo en juvel i perennrabatten.
  3. Blå bergvallmo mest populär.
  4. Engelsk vallmo med klargula blommor.
  5. Kaskadbergvallmo i vackert purpurrött.

Bergvallmosläktet, Meconopsis, tillhör familjen vallmoväxter, Papaveraceae. Släktet rymmer ca 50 arter, alla utom en hemmahörande i Asiens bergstrakter. Familjen vallmoväxter ställer till en del huvudbry för dem som arbetar med att identifiera och artbestämma växter. Olika sorter korsar sig när de växer nära varandra i trädgårdar och parker och skapar nya hybrider som ska namngivas rätt. För trädgårdsodlaren är det inte realistiskt att vara uppdaterad hela tiden men det är bra att känna till att en art plötsligt kan byta vetenskapligt släkte och därmed namn.

De flesta arter växer vilt i sina hemtrakter men en del finns i odling och allteftersom intresset för bergvallmon bland trädgårdsodlare ökar väcks också en önskan av att lära sig mer om släktet, odling och skötsel. Bland de ca 50 arterna av bergvallmo är bara ett fåtal perenna, det vill säga fleråriga. Det är i huvudsak dessa arter som lockar trädgårdsodlare världen över.


Blå bergvallmo

Blå bergvallmo

Populärast bland de perenna arterna är gruppen som kallas Blå bergvallmo. Här ingår arterna Meconopsis betonicifolia, Meconopsis grandis och Meconopsis simplicifolia. M. betonicifolia upptäcktes 1913 av en överste vid namn Frederick Marshman Bailey när han deltog i en Himalayaexpedition. Därför omnämns arten också som Meconopsis baileyi och diskussioner pågår om att byta namnet helt.

De rena arterna av blå bergvallmo är beundransvärda med en spektakulär himmelsblå färg på sidentunna, stora blommor. I dag finns även lila och vita sorter av blå bergvallmo, exempelvis M. betonicifolia 'Hensol Violet' och M. betonicifolia 'Alba'.


Engelsk vallmo

Engelsk vallmo

Utstickaren bland de ca 50 arterna av bergvallmo är den perenna engelska vallmon, Meconopsis cambrica. Iögonfallande vacker med sina klargula blommor ovanför ludna, parflikiga blad. Den härstammar inte från Asiens höjder, som alla de övriga, utan från Västeuropas bergstrakter på Iberiska halvön, i Pyrenéerna och på Centralmassivet i Frankrike samt från vissa delar av Wales, England och Irland. Carl von Linné gav i mitten av 1700-talet engelsk vallmo det vetenskapliga namnet Papaver cambricum och ansåg den alltså tillhöra vallmosläktet. En bit in på 1800-talet bestämde en fransk botaniker och bergvallmoentusiast vid namn Louis G. Alexandre Viguier att engelsk vallmo skulle tillhöra det då nyligen definierade släktet bergvallmo, Meconopsis, och lyssna till namnet Meconopsis cambrica. Monsieur Viguier grundade sitt beslut på att engelska vallmons pistiller är utformade likt de andra arter som ingår i bergvallmosläktet.Kaskadbergvallmo

Kaskadbergvallmo

En raritet bland perenna bergvallmo är rikblommande kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis. Blomman är vanligtvis purpurröd, men även lavendelblå och rosa blommor förekommer. Bladen är djupflikiga med en vacker sidenlyster.

Ljusgroende fröer

Dags att stoppa fröna i jorden, säger vi. Det stämmer inte alla gånger eftersom många fröer är ljusgroende; de behöver ljus för att gro och ska alltså inte täckas med jord utan bara försiktigt tryckas ner mot jordytan så de får kontakt med den fuktiga jorden. Sådden kan också täckas med ett tunt lager vermiculit, ett lermineral som släpper igenom ljus och hjälper till att bevara fukten i jorden. En bra fingervisning för om ett frö kan tänkas vara ljusgroende är om det är litet.

Så perenna bergvallmo

Perenna bergvallmor sås antingen inomhus från januari och fram till maj eller utomhus under hösten. Fröna är ljusgroende. Så i planteringsjord blandad med 1/4 torv och 1/4 perlit eller finkornigt grus. Om fröna är riktigt små kan de blandas med sand för att lättare fördelas jämnt över jordytan.

Görs sådden inomhus och fröna inte gror inom en månad placeras den i kylskåp ungefär en månad och därefter utomhus på en skuggig plats. Läs allt du behöver veta om sådd av perenner i Såhär försår du perenner och Bra att veta om höstsådd av perenner.

Odling och skötsel av perenn bergvallmo

Alla bergvallmor utom en, den engelska vallmon, härstammar från Asiens bergstrakter. Platserna de växer på är fuktiga och halvskuggiga. Marken på bergssluttningarna är väldränerad så växterna där står inte blött om fötterna under vintern. Det gäller att tänka till och hitta en miljö i trädgården som inte alltför mycket skiljer sig från bergvallmons hemtrakter. Välj alltså en halvskuggig plats med fuktig, lucker jord som torkar upp under vintern. Detta uppskattas även av den engelska vallmon. Många upplever att bergvallmo frodas extra om jorden är lite sur jord så jordförbättring med torv eller rododendronjord är en bra idé.

Ett knep bland många bergvallmoodlare för att hjälpa plantorna att få starka rötter är att klippa bort blomknopparna första säsongen. Kraften läggs då på rotbildning i stället för produktion av blommor och frön. Gör det ont i trädgårdshjärtat att klippa bort knopparna hjälper det roten lite att första året bara ta bort blommorna när de vissnat, innan frökapslar bildas.

Under vintern kan du erbjuda bergvallmon ett skyddande täcke med löv eller granris.

Bergvallmo nordiska skönheter

Tack vare sitt ursprung är bergvallmor härdiga långt upp i landet. Blå bergvallmo klarar sig fint upp till zon 6, engelsk vallmo och kaskadvallmo till zon 4 och ännu högre om de erbjuds ideala odlingsförhållande. Glädjande för odlare i norr är att kyla ger extra spektakulär färg på blomman, särskilt på blå bergvallmo.

Bergvallmon är verkligen en juvel i nordiska trädgårdar där de sticker ut som fashionabla kusiner till våra älskade inhemska röda vallmor.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK