Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Gäller billigaste fraktsättet. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Gör så att blommorna blommar

Få sommarblommor att blomma

Ettåriga blommor målar sommaren i färg. Så här skapar du bästa förutsättningar för att dina sommarblommor ska ge maximal fägring under sitt enda levnadsår.

Så här får du dina sommarblommor att blomma

  1. Rätt växt på rätt plats
  2. Gödsla organiskt 
  3. Vattna 
  4. Ansa bort vissna blommor
  5. Håll skadeinsekter och sjukdomar borta

Om du odlar dina sommarblommor från frö är första steget i att maxa blomningen att vårda frösådden och groddplantorna ordentligt ända fram tills det är dags för utplantering. Om du önskar vägledning och inspiration för att komma igång att så och sköta om dina sådder hittar du det i Guide till förkultivering inomhus och Allmänna råd när du ska så frö.


Rätt växt på rätt plats

Det är lätt att förälska sig i en blomma och vilja odla den till varje pris. Vi bör stanna upp i vår iver och fundera på vilka krav växten ställer för att må bra. En solälskande sort kommer troligtvis inte blomma särskilt mycket om den står i skugga och växter som önskar ha torrt om fötterna blir en besvikelse om de odlas i en fuktig del av trädgården. Likaså blir sommarblommor som är känsliga för blåst inte vackra på en vindpinad balkong eller oskyddad altan.

Ta reda på vilka önskemål växten har i form av jordmån, ljus, vatten och skydd och välj rätt plats att plantera den på eller anpassa platsen. Det senare kan handla om att skapa vindskydd, klippa bort överhängande grenar från ett träd för att få in ljus eller att välja att odla en favoritblomma i kruka eftersom jordmånen i din trädgård inte passar just den sorten.

Resultatet av att välja rätt växt på rätt plats är att plantan mår bra, blir stark och frisk och kan lägga sin energi på det viktigaste både för dig och växten – nämligen att blomma.


Hur ska jag gödsla blommande växter?

När vi planterat våra sommarblommor på rätt plats etablerar de sina rötter i jorden och börjar växa. Precis som vi människor behöver växter olika typer av näringsämnen för att utvecklas bra och hålla sig friska. En del näring finns i luften men det är från jorden växterna i huvudsak hämtar sin näring. Näringen i jorden fylls på naturligt efterhand som organiskt material bryts ner och blir till mull.

Eftersom sommarblommor är ettåriga kommer de inte hinna utveckla lika starka och djupa rötter som perenna, alltså fleråriga, växter. Ofta planterar vi sommarblommor i kruka vilket erbjuder en begränsad mängd jord och därmed också mindre näring än vad en stor rabatt gör. Ändå ska de orka blomma i överflöd hela sommaren. Under den mest intensiva växtsäsongen behöver vi stötta med extra näring.

Växters behov av näring

De ämnen som en växt har störst behov av kallas makronäringsämnen. Dessa är kväve, fosfor, kalium, svavel, magnesium och kalcium. Näringsämnen som växterna behöver i mindre grad kallas mikronäringsämnen. Dessa är järn, zink, koppar, bor, mangan, klor, nickel och molybden. De olika näringsämnena samverkar och är viktiga för olika processer hos växterna, både dem vi ser, exempelvis tillväxt av bladmassa och produktion av blommor, frukt och bär, och de livsavgörande processer vi inte ser som fotosyntesen och bildandet av nya celler. Det säkraste sättet för vanliga trädgårdsodlare att täcka växtens behov av näring är att gödsla allsidigt, vilket görs bäst genom att tillföra långtidsverkande organisk näring, som kompostmaterial och stallgödsel.


Gödsla organiskt och allsidigt

Gödsla organiskt och allsidigt

Organiska gödningsmedel består av ämnen från djur och växter. Konstgödsel, även kallat mineralgödsel, består av mineraler och tillverkas industriellt. Konstgödsel höjer näringshalten i jorden endast under en kort stund och tillför inget nytt organiskt material.

När vi väljer att gödsla med organiska gödningsmedel kliver vi rakt in i naturens eget kretslopp och bidrar både till att öka näringshalten i och volymen på jorden. Organiska gödningsmedel kan inte tas upp direkt av växternas rötter utan de behöver brytas ner av mikroorganismer i jorden för att frigöras. Så länge gödningen inte bryts ner ligger näringsämnena kvar i jorden och lagras tills växterna börjar lida brist på dem. Detta innebär att en växt kan ta upp den specifika näringen den behöver när bristen uppstår. Det blir på så vis en jämn och långsiktig tillgång på näring.

Stallgödsel, från häst, kor och höns, är ett typiskt organiskt gödningsmedel som innehåller en allsidig blandning av näringsämnen för blommande växter. Det finns att köpa på säck och är utmärkt att grundgödsla rabatterna med på våren. Om du myllar ner det i jorden vet du att det finns ett bra förråd av näring för både perenner och sommarblommor att hämta ur.


Sommarblommor behöver extra näring

Eftersom perenner är fleråriga växter är de väletablerade i jorden. De har kraftiga rötter och klarar sig ofta på vårens grundgödsling. På hösten kan du räfsa in löv och kvistar bland dina perenner och låta materialet brytas ner till mumsiga näringsämnen.

Ettåriga sommarblommor har ett ytligare rotsystem och lägger mycket energi på sin intensiva blomning. De behöver extra tillskott under sommaren och då gärna med flytande organisk gödning som ges samtidigt som du vattnar. Flytande näring tas upp snabbare av växten och är bra när sommarblommorna börjar tappa energi efter hårt arbete med att växa upp och bilda mängder av knoppar. Odlas sommarblommorna i rabatt kan de behöva flytande näring några gånger under sommaren och definitivt om du ser att växten börjar se blek och hängig ut, producerar färre knoppar eller släpper knoppar utan att blomma – då behöver den ny energi för att maxa blomningen. Odlar du sommarblommor i kruka kan du gärna tillföra gödning i vattnet varannan vecka.


Kan det bli för mycket näring? 

Vissa sorter av sommarblommor kan få för mycket av det goda. Om de trivs där de är planterade och får mycket näring kan de välja att växa iväg på höjden, bilda mängder med blad men ”glömma” bort att blomma. De har det för bra och blir lata. Typiska sådana sommarblommor är blomman för dagen och klockranka. Om du upplever att dina sommarblommor växer så det knakar men inte blommar är det idé att dra ner på näringen ett tag och se om det hjälper.


Vattna dina sommarblommor

Vattna dina sommarblommor

Precis som för gödningen kan ettåriga sommarblommor behöva mer tillskott av vatten än perenner. Perennernas väletablerade rötter hämtar vatten längre ner i jorden och är som planta mycket tåligare än en sommarblomma. Längre torka gör att perennerna blir hängiga men friska plantor dör sällan av vattenbrist. Eftersom vatten är en ändlig resurs är rekommendationen att inte bevattna väletablerade perenner under lång torka utan som odlare får man leva med att en säsong kan bli lite mindre blommande om vädrets makter ställer till det.

Nu till vattning av sommarblommorna där vi skiljer på krukodling och odling i rabatt.


Krukodlade sommarblommor 

En varm och solig sommar behöver krukodlade sommarblommor daglig tillsyn vad gäller vatten. Är jorden helt torr är det dags att vattna. Är den fuktig kan du vänta. Sommarblommorna mår bra av att jorden hinner torka upp mellan vattningarna men de vill inte stå flera dagar i torr jord. Snustorr jord kan dessutom ha svårt att suga upp vatten vilket gör att det vatten du tillför bara rinner rakt igenom jorden i krukan.

För lite vatten gör att växten börjar sloka och långvarig vattenbrist gör att blad, knoppar och blommor faller av.

För mycket vatten tränger bort syret i jorden och gör till slut att rötterna kvävs och dör. Symptomen är precis som vid vattenbrist att växten slokar och bladen blir sladdriga. Till slut vissnar hela växten.


SOMMARBLOMMOR I KRUKA − BRA ATT TÄNKA PÅ
  1. Ju större kruka, desto större jordvolym som kan suga upp och hålla kvar vatten.
  2. Vattna ordentligt varje gång – småskvättar torkar snabbt ut och lurar rötterna upp mot jordytan.
  3. Vattna på morgonen när avdunstningen av vatten är som minst.
  4. Lecakulor minskar risken för syrebrist. Blanda in lecakulorna i jorden i stället för att lägga dem i botten av krukan.
  5. Se alltid till så att det finns hål för avrinning i krukan, i botten eller på sidan.
  6. Blåst torkar snabbt ut en växt. Placera helst krukorna i skydd från vinden.

Sommarblommor odlade i rabatt 

Till skillnad från perennerna dansar sommarblommorna bara en sommar i rabatten. De har därför ett extra stort krav på sig att blomma och ge oss njutningen vi längtat efter. Deras rötter är ytliga och inte så kraftiga så de torkar ut ganska snabbt. För att klara blomningen behöver de kontinuerlig tillgång på vatten att försörja rötter, stjälkar, blad, knoppar och blommor med.


SOMMARBLOMMOR I RABATT – BRA ATT TÄNKA PÅ
  1. Lerjord suger upp mer vatten och håller kvar det längre än en sandjord.
  2. Vind torkar upp både jord och växter. Välj en skyddad rabatt för dina sommarblommor.
  3. Vattna med kanna eller slang nära marken så att vattnet koncentreras till växternas rötter.
  4. Täck bar mark runt sommarblommorna med bark eller gräsklipp för att hålla kvar fukten längre.

Ansa och klipp för lång blomning

Sommarblommor är underbara med sin överdådiga blomning. För att hålla plantorna snygga och ge plats för nya knoppar är det bra att nypa bort vissna blommor eller till och med klippa ner en bit av stjälken. Om vissna blommor får sitta kvar kan de bilda frö eller frukt och då välja att dra ner ordentligt på blomningen eller sluta blomma helt eftersom fortplantningen har inletts.

Många sommarblommor, som rosenskära, luktärt, prästkrage och zinnia, är vackra att plocka in som snittblommor. Det blir en extra bonus att plocka in och njuta av fägring inomhus samtidigt som den fortsatta blomningen utomhus stimuleras att fortgå.


Håll utkik efter skadeinsekter och sjukdomar

En sommarblomma som angrips av löss, mjöldagg, larver eller andra skadliga insekter eller sjukdomar orkar inte blomma maximalt. Energin går åt till att överleva angreppen. Det allra bästa sättet att hålla blommorna friska är att sköta om dem ordentligt med hjälp av råden vi tagit upp här. Växter som inte mår bra drabbas nämligen lättare av skadedjur och sjukdomar. Skulle du ändå få angrepp är det viktigt att ta reda på vad det är som gett sig på din växt och hur du kan bekämpa på miljömässigt hållbara sätt.

Sommarblommor är ljuvligt att odla. När vi tar hand om dem väl belönar de oss med en enastående blomning under lång tid i rabatt och kruka, var och en för sig själv eller i samplanering.

Lycka till med dina sommarblommor!

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3324)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se