Fem tips för odling inomhus

Med hjälp av extra belysning kan vi odla bladgrönt och kryddväxter inomhus året runt. Tänk att skörda gröna, välsmakande nyttigheter på köksbänken mitt i smällkalla vintern. Genast blir det lite mindre kallt. Bäst lämpade är de sorter vars blad vi kan skörda när de är unga och späda.

Så här odlar du inomhus

  1. Välj bladgrönt som kan skördas som späda blad.
  2. Välj snabbväxande kryddväxter.
  3. Använd extra belysning från höst till vår.
  4. Köp en färdig lösning eller skapa en egen.
  5. Så i omgångar för att kunna skörda länge.

För den som odlar inomhus under vintern känns odlingssäsongen aldrig långt borta. Det är enkelt, roligt, vackert och inte minst nyttigt att skapa plats för gröna blad och örter hemma. 5 tips är bra att ha med på vägen.


1. Tänk på ljuset

Bristen på naturligt ljus under höst, vinter och tidig vår gör att vi behöver stötta med extra belysning när vi odlar inomhus. Det är under perioden oktober till mars som belysningen är viktig. Det finns olika lösningar, mer eller mindre kostsamma och mer eller mindre avancerade. En bonus med att stötta växterna med ljus är att även vi får njuta av en extra ljuskälla inomhus när vi behöver den som bäst.

Vid odling inomhus är ett bra riktmärke att ha växtbelysningen tänd 12 till 14 timmar om dygnet. För asiatiska bladgrönsaker kan du dra ner det till 8 till 10 timmar. Lika viktig som belysningen är för växterna, lika väsentligt är det att de får sin dygnsvila. Att ha lampan tänd dygnet runt är alltså ingen bra idé. Tänk på att hänga lampan nära odlingen, 10 till 15 cm ovanför är lagom. 

Läs mer om växtbelysning i allmänhet i Vinterodla med belysning.

2. Välj lättodlade och snabbväxande sorter

Vid odling inomhus är det inte stora skördar som är målet utan att kunna njuta av grönt och nyttigt i mindre format alltmedan naturen vilar därute. De sorter vi odlar inomhus skördas unga och späda efter bara två till tre veckor. Vi kan också odla kryddväxter under belysning inomhus och njuta av de färska örtsmakerna hela vintern.

Sorter som lämpar sig för inomhusodling

  1. Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander, citronmeliss och timjan.
  2. Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
  3. Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.
  4. Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat Baby Leaf.

3. Odla i drivhus, krukor, kartonger eller tråg

Endast fantasin sätter gränser för vad vi kan så i. Viktigt är att vatten ska kunna rinna undan, alltså att det finns hål i sidan eller botten av krukan, tråget eller annat du väljer att odla i. Det är också bra att kunna täcka sådden i början för att skapa en fuktig miljö nära jorden. Välj gärna ett lock som kan återanvändas många gånger, så sparar du på plasten. Det finns färdiga lösningar för inomhusodling med krukor, tråg och belysning som är dekorativa att ha på köksbänken.


4. Skapa god miljö i jorden

Använd en näringsrik och porös jord för din inomhusodling. Täck gärna fröerna med lite vermikulit i stället för jord. Vermikulit är ett poröst, fuktighetshållande lermineral som utan att tynga ner erbjuder fröna mörker och håller jorden fuktig. Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Samtidigt ska det vara lagom med vatten så att fröerna inte ruttnar. Vattna med sprejflaska då och då när jorden ser ut att vara på väg att torka.


5. Så i omgångar hela vintern

Odlingen inomhus är en härlig syssla som kan pågå oavbrutet. Så och skörda i omgångar så att du har tillgång till gröna, goda, nyttiga och väldoftande blad och örter medan naturen vintervilar utanför köksfönstret.

Läs även: Vinterodla med belysning, Guide till förkultivering inomhus, Tillbehör vid sådd och förkultivering.



Vinterodla med växtbelysning
Fröer för inomhusodling

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK