Odla på balkongen

Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen

Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Gör en plan

Det är lätt att rocka loss ordentligt bland fröer och plantor när vårsolen börjar värma. Innan du sätter igång är det bra att göra en plan. Hur mycket plats behövs? Åt vilket vädersträck vetter min balkong/uteplats? Ska de stå i sol eller skugga? Blåser det ofta på min balkong? Hur varm blir min inglasade balkong, behöver den skuggas? Ett klokt växtval är alltid den bästa vägen till att lyckas. 


Blandade växter

Lådor, krukor och andra kärl

Det viktigaste för alla växter är att få god plats för rötterna och en jord som kan hålla fukten. Torka är balkongväxternas största hot och tyvärr är många balkonglådor alltför grunda. Djupa vida krukor, stora trälådor, hinkar och baljor går utmärkt att odla i, men de kan behöva fixas till. För mycket vatten är lika illa som för lite, därför måste odlingskärlen ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut om det regnat mycket. Men det går ju inte att låta vatten rinna ut hur som helst, då blir grannarna under inte så glada. Att ställa brickor med kant under odlingskärlen hjälper dig att lösa problemet. Vid långvariga ösregn kan man behöva skydda krukorna med plast. En gång såg jag paraplyer uppspända över en balkongplantering, klurigt och roligt. Att lägga bevattningsmattor/kapillärmattor på brickorna under krukorna underlättar. De håller kvar fukten och växterna kan suga upp vatten, vilket gör att du inte behöver vattna lika ofta.

Har du tak på din balkong behövs inga hål i odlingskärlen, men grunda med några centimeter lecakulor eller grus innan du fyller på med jord och planterar, och vattna med omsorg. Självvattnande krukor som har ett vattenmagasin i botten är ett annat praktiskt alternativ.

Möblera smart

Traditionella balkonglådor ses oftast hänga utanför balkongräcket, men det blir betydligt mer lättskött om de vänds inåt för att sedan låta växterna välla ut över kanten. Inte sällan är det inte heller tillåtet att ha lådorna på utsidan.  Stora odlingskärl kan stå på golvet, då kan man ställa krukor med extra torkkänsliga växter i skugga. Hyllor med plats för små krukor kan stå mot väggen och amplar behöver stadig upphängning. En spaljé med tåliga klängväxter kan sättas upp som skydd mot vinden. Och mitt i allt det gröna är en plats att sitta på ett måste.

Tänk på vikten

När du inreder din balkong med lådor och krukor är det viktigt att du tänker på att inte ställa dit för mycket, ofta finns en maxvikt per kvadratmeter (T.ex. 100 kg/kvadratmeter inklusive allt, jord, kärl, dig själv osv.). Kolla vad som gäller för just ditt hus.


En blommig sommar

Det finns en anledning till varför vi ser så många balkonger fyllda av lobelia, tagetes och petunior. De är blomrika, tåliga och vackra och bör absolut finnas med i växtvalet. Men det finns så många fler att välja på, och sår man egna växter är urvalet enormt. Stadiga pelargoner, krasse som får välla ut över balkongräcket, doftande luktärter, bara fantasin sätter gränser.

Växter att äta

Det finns mycket man kan ha i krukor och det behöver inte bara vara blommor. Något som går att äta kan ge njutning för både öga och gom. Varför inte kombinera? Sätt purjolökar, de kan sås tidigt inomhus och flyttas ut under våren bara man skyddar dem mot frost, i en lite djupare låda och så sallat i olika färger framför. Purjon tål frost på hösten och kan stå kvar ända till jul.

Violer och persilja blir en vacker blandning. Båda går att äta och passar utmärkt i dekorativa sallader. Dill är också väldigt vacker med sina gracila blad och tillsammans med en lite högre tagetes, som den gamla ’Jolly Jester’, blir det en fin kombination. Alla tagetes är ätbara, både blommor och blad. De har en lite pepprig smak som gör sig fint på ostmackan och blommorna är fina som dekoration på bakverk. Några andra grönsaker som passar bra att odla i hinkar, eller varför inte i en odlingssäck, är svartkål, grönkål, squash och mangold. Har du gott om plats och en vindskyddad eller inglasad balkong kan en melonplanta få klänga mot stöd. Tänk att skörda egna meloner, vilken njutning.

Väldoft och kryddigt

Mot en solig vägg blir det fint med en kryddhylla. Det finns många kryddväxter som älskar sol och klarar torka bra. Testa timjan, gräslök och oregano och låt dem få sällskap av typiska stenpartiväxter som taklökar och bergnejlika, allt planterat i fina krukor. Lavendel och citronmeliss passar också bra på kryddhyllan.

Basilika är utmärkt att ha i krukor men vill ha det lite skuggigare och tål absolut ingen torka. Däremot trivs basilika utmärkt tillsammans med tomater, både i odling och i maten. Fixa till en riktigt djup och stor kruka som rymmer en tomatplanta. Så olika sorters basilika på jordytan när tomaten är planterad. Ställ krukan på balkongens skuggigaste plats till basilikans blad tittar upp. Sådden får inte torka. Tre-fyra frön av den lilla tagetesen ’Signet Lemon’ kan också tryckas ner och du har en härlig komposition att se fram emot.

Hängande trädgård

Hängande trädgård

En hängande trädgård fanns bland de sju underverken. Varför inte skapa egna under genom att fylla en ampel, eller en ”hanging basket” med en blandning av en favoritpelargon, snöflinga ’Snowtopia’ och den brokbladiga kejsarvindan ’Mini Bar Rose’. Det är också fint att ha bara en växt i en ampel, som lobelia eller ampelskära. Självklart kan man även odla ätbart i hängande arrangemang. Ampeltomater och sockerärt är en spännande blandning. Buskiga vaxbönor och brytbönor i en korg blommar vackert och ger riklig skörd. Eller sätt tre plantor ampeljordgubbe i en stor korg och låt den hänga i solen, så dekorativt och så gott.

För den skuggiga balkongen

Även om de flesta av sommarens blommor trivs i solen finns det skönheter som föredrar skugga, men någon solglimt under dygnet är att föredra. Begonior hör hit och palettblad, som odlas för sina vackra blad blir absolut vackrast om den står skuggigt. Alla bladgrönsaker, sallat, palmkål och mangold går utmärkt i skugga. Även riktigt törstiga växter som gurka och squash mår bättre om de slipper alltför brännande sol.

Vindtåliga växter

Hårda vindar kan ställa till det på balkongen, men som alltid gäller det att göra kloka växtval. Samplantera rabatteternellen ’Silver Mist’, som är stadig och ger ett bra stöd, med vekare växter som petunia och krasse. Grusnejlika, trädgårdsverbena och ampelskära har också ett stadigt växtsätt som gör att de tål blåsiga lägen. En spaljé där rankspenat, rosenböna och svartöga hjälper till att sila vinden kan vara värt att testa eller varför inte låta en flerårig skogsklematis får klättra och bidra som vindskydd.






Perenner på balkongen

De flesta växter vi har på balkongen odlas som ettåriga, men det går att odla perenner och andra fleråriga växter också, det kräver bara lite mer pyssel. Har man en sval men frostfri plats kan många växter övervintras. En inglasad balkong kan kanske delas av med frigolit eller annat isolerande material och värmas med en frostvakt. Krukor som ska stå ute måste tåla frost, lerkrukor spricker men trä, metall, sten och vissa sorters plast fungerar. Det är inte alltid riktigt låga temperaturer som är den största utmaningen för växterna, det är temperaturväxlingarna. Ställ krukorna på skivor av frigolit och linda in dem i bubbelplast, säckväv, gamla mattor eller liknande. Ställ dem inte mot den soligaste väggen, bättre med skugga där vårsolen inte kommer åt. Säckväv över känsliga växter hindrar dem att vakna av lurig vårsol.

Nu kan du utöka växtsortimentet med klematis, kiwi, vindruvor, härliga perenner och kanske till och med en magnolia.

Förodla

Det går att så frön direkt där de sedan ska växa, men det är betydligt lättare att lyckas om man först förodlar dem var för sig. Så i lådor och krukor inne, men inte för tidigt, följ anvisningarna på påsen. När de första bladen börjar visa sig behöver de stå svalare. Har du en skyddad eller inglasad balkong kan de få komma ut, men det måste vara frostfritt. En del konkande ut och in får man räkna med. När småttingarna börjar få flera blad är det dags att skola om till egna krukor, antingen i mindre krukor eller på slutlig växtplats. Passa på med fiberduk om väderprognosen visar klart och vindstilla, det är då nattfrosten kan slå till.

Vattna och gödsla

Plantera, vattna, gödsla, toppa och pyssla, allt har sin tid. Det gäller att komma ihåg att krukor och amplar måste vattnas dagligen om det är varmt och att växtnäring måste till om det ska bli riktigt frodigt ända tills hösten kommer. Men glöm inte att en skön stol och go’fika också måste till för att sommarens balkongminnen ska göra mörka vinterkvällar uthärdliga.


Odla på balkongen

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

2023-07-16

Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

2023-06-25

Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

2023-06-18

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK