Odla på balkongen

Gör din balkong till en exotisk oas – en plats för alla sinnen

Försommar – en härlig tid med löften om varma dagar och ljumma kvällar. För alla som inte har en stor trädgård, kanske bor långt ifrån naturen, kan balkongen bli den oas som fyller det dagliga behovet av att vara nära det gröna. Förutsättningen är förstås att vi fyller balkongen med grönt. Petunior, pelargoner och lobelia i all ära, men nog skulle det vara kul att pröva något nytt?

Gör en plan

Det är lätt att rocka loss ordentligt bland fröer och plantor när vårsolen börjar värma. Innan du sätter igång är det bra att göra en plan. Hur mycket plats behövs? Åt vilket vädersträck vetter min balkong/uteplats? Ska de stå i sol eller skugga? Blåser det ofta på min balkong? Hur varm blir min inglasade balkong, behöver den skuggas? Ett klokt växtval är alltid den bästa vägen till att lyckas. 


Blandade växter

Lådor, krukor och andra kärl

Det viktigaste för alla växter är att få god plats för rötterna och en jord som kan hålla fukten. Torka är balkongväxternas största hot och tyvärr är många balkonglådor alltför grunda. Djupa vida krukor, stora trälådor, hinkar och baljor går utmärkt att odla i, men de kan behöva fixas till. För mycket vatten är lika illa som för lite, därför måste odlingskärlen ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut om det regnat mycket. Men det går ju inte att låta vatten rinna ut hur som helst, då blir grannarna under inte så glada. Att ställa brickor med kant under odlingskärlen hjälper dig att lösa problemet. Vid långvariga ösregn kan man behöva skydda krukorna med plast. En gång såg jag paraplyer uppspända över en balkongplantering, klurigt och roligt. Att lägga bevattningsmattor/kapillärmattor på brickorna under krukorna underlättar. De håller kvar fukten och växterna kan suga upp vatten, vilket gör att du inte behöver vattna lika ofta.

Har du tak på din balkong behövs inga hål i odlingskärlen, men grunda med några centimeter lecakulor eller grus innan du fyller på med jord och planterar, och vattna med omsorg. Självvattnande krukor som har ett vattenmagasin i botten är ett annat praktiskt alternativ.

Möblera smart

Traditionella balkonglådor ses oftast hänga utanför balkongräcket, men det blir betydligt mer lättskött om de vänds inåt för att sedan låta växterna välla ut över kanten. Inte sällan är det inte heller tillåtet att ha lådorna på utsidan.  Stora odlingskärl kan stå på golvet, då kan man ställa krukor med extra torkkänsliga växter i skugga. Hyllor med plats för små krukor kan stå mot väggen och amplar behöver stadig upphängning. En spaljé med tåliga klängväxter kan sättas upp som skydd mot vinden. Och mitt i allt det gröna är en plats att sitta på ett måste.

Tänk på vikten

När du inreder din balkong med lådor och krukor är det viktigt att du tänker på att inte ställa dit för mycket, ofta finns en maxvikt per kvadratmeter (T.ex. 100 kg/kvadratmeter inklusive allt, jord, kärl, dig själv osv.). Kolla vad som gäller för just ditt hus.


En blommig sommar

Det finns en anledning till varför vi ser så många balkonger fyllda av lobelia, tagetes och petunior. De är blomrika, tåliga och vackra och bör absolut finnas med i växtvalet. Men det finns så många fler att välja på, och sår man egna växter är urvalet enormt. Stadiga pelargoner, krasse som får välla ut över balkongräcket, doftande luktärter, bara fantasin sätter gränser.

Växter att äta

Det finns mycket man kan ha i krukor och det behöver inte bara vara blommor. Något som går att äta kan ge njutning för både öga och gom. Varför inte kombinera? Sätt purjolökar, de kan sås tidigt inomhus och flyttas ut under våren bara man skyddar dem mot frost, i en lite djupare låda och så sallat i olika färger framför. Purjon tål frost på hösten och kan stå kvar ända till jul.

Violer och persilja blir en vacker blandning. Båda går att äta och passar utmärkt i dekorativa sallader. Dill är också väldigt vacker med sina gracila blad och tillsammans med en lite högre tagetes, som den gamla ’Jolly Jester’, blir det en fin kombination. Alla tagetes är ätbara, både blommor och blad. De har en lite pepprig smak som gör sig fint på ostmackan och blommorna är fina som dekoration på bakverk. Några andra grönsaker som passar bra att odla i hinkar, eller varför inte i en odlingssäck, är svartkål, grönkål, squash och mangold. Har du gott om plats och en vindskyddad eller inglasad balkong kan en melonplanta få klänga mot stöd. Tänk att skörda egna meloner, vilken njutning.

Väldoft och kryddigt

Mot en solig vägg blir det fint med en kryddhylla. Det finns många kryddväxter som älskar sol och klarar torka bra. Testa timjan, gräslök och oregano och låt dem få sällskap av typiska stenpartiväxter som taklökar och bergnejlika, allt planterat i fina krukor. Lavendel och citronmeliss passar också bra på kryddhyllan.

Basilika är utmärkt att ha i krukor men vill ha det lite skuggigare och tål absolut ingen torka. Däremot trivs basilika utmärkt tillsammans med tomater, både i odling och i maten. Fixa till en riktigt djup och stor kruka som rymmer en tomatplanta. Så olika sorters basilika på jordytan när tomaten är planterad. Ställ krukan på balkongens skuggigaste plats till basilikans blad tittar upp. Sådden får inte torka. Tre-fyra frön av den lilla tagetesen ’Signet Lemon’ kan också tryckas ner och du har en härlig komposition att se fram emot.

Hängande trädgård

Hängande trädgård

En hängande trädgård fanns bland de sju underverken. Varför inte skapa egna under genom att fylla en ampel, eller en ”hanging basket” med en blandning av en favoritpelargon, snöflinga ’Snowtopia’ och den brokbladiga kejsarvindan ’Mini Bar Rose’. Det är också fint att ha bara en växt i en ampel, som lobelia eller ampelskära. Självklart kan man även odla ätbart i hängande arrangemang. Ampeltomater och sockerärt är en spännande blandning. Buskiga vaxbönor och brytbönor i en korg blommar vackert och ger riklig skörd. Eller sätt tre plantor ampeljordgubbe i en stor korg och låt den hänga i solen, så dekorativt och så gott.

För den skuggiga balkongen

Även om de flesta av sommarens blommor trivs i solen finns det skönheter som föredrar skugga, men någon solglimt under dygnet är att föredra. Begonior hör hit och palettblad, som odlas för sina vackra blad blir absolut vackrast om den står skuggigt. Alla bladgrönsaker, sallat, palmkål och mangold går utmärkt i skugga. Även riktigt törstiga växter som gurka och squash mår bättre om de slipper alltför brännande sol.

Vindtåliga växter

Hårda vindar kan ställa till det på balkongen, men som alltid gäller det att göra kloka växtval. Samplantera rabatteternellen ’Silver Mist’, som är stadig och ger ett bra stöd, med vekare växter som petunia och krasse. Grusnejlika, trädgårdsverbena och ampelskära har också ett stadigt växtsätt som gör att de tål blåsiga lägen. En spaljé där rankspenat, rosenböna och svartöga hjälper till att sila vinden kan vara värt att testa eller varför inte låta en flerårig skogsklematis får klättra och bidra som vindskydd.


Perenner på balkongen

De flesta växter vi har på balkongen odlas som ettåriga, men det går att odla perenner och andra fleråriga växter också, det kräver bara lite mer pyssel. Har man en sval men frostfri plats kan många växter övervintras. En inglasad balkong kan kanske delas av med frigolit eller annat isolerande material och värmas med en frostvakt. Krukor som ska stå ute måste tåla frost, lerkrukor spricker men trä, metall, sten och vissa sorters plast fungerar. Det är inte alltid riktigt låga temperaturer som är den största utmaningen för växterna, det är temperaturväxlingarna. Ställ krukorna på skivor av frigolit och linda in dem i bubbelplast, säckväv, gamla mattor eller liknande. Ställ dem inte mot den soligaste väggen, bättre med skugga där vårsolen inte kommer åt. Säckväv över känsliga växter hindrar dem att vakna av lurig vårsol.

Nu kan du utöka växtsortimentet med klematis, kiwi, vindruvor, härliga perenner och kanske till och med en magnolia.

Förodla

Det går att så frön direkt där de sedan ska växa, men det är betydligt lättare att lyckas om man först förodlar dem var för sig. Så i lådor och krukor inne, men inte för tidigt, följ anvisningarna på påsen. När de första bladen börjar visa sig behöver de stå svalare. Har du en skyddad eller inglasad balkong kan de få komma ut, men det måste vara frostfritt. En del konkande ut och in får man räkna med. När småttingarna börjar få flera blad är det dags att skola om till egna krukor, antingen i mindre krukor eller på slutlig växtplats. Passa på med fiberduk om väderprognosen visar klart och vindstilla, det är då nattfrosten kan slå till.

Vattna och gödsla

Plantera, vattna, gödsla, toppa och pyssla, allt har sin tid. Det gäller att komma ihåg att krukor och amplar måste vattnas dagligen om det är varmt och att växtnäring måste till om det ska bli riktigt frodigt ända tills hösten kommer. Men glöm inte att en skön stol och go’fika också måste till för att sommarens balkongminnen ska göra mörka vinterkvällar uthärdliga.


Odla på balkongen

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK