Sensommar i trädgården

Sensommar i trädgården

Augusti är en magisk skördeperiod. Blommor, kryddväxter, grönsaker och frukter − belöningen för vår odlingsiver är stor. På vissa håll i trädgården svämmar växtkraften över alla sina bräddar och skapar en oharmonisk känsla. Det är dags för en uppfräschning av din sensommarträdgård.

Pigga upp din trädgård i augusti

  1. Klipp ner överblommade perenner.
  2. Plocka fram konturerna i rabatten genom att ansa och klippa in växter som breder ut sig.
  3. Plantera något nytt som är i full blom.
  4. Rensa i grönsakslandet och täck tomma ytor med organiskt material.
  5. Så nytt efter du att skördat för höstskörd av snabbväxande grödor.

Skönhetskurer för augustirabatterna

Under vår korta växtsäsong önskar vi grönska och blomning i överflöd. Det är lätt hänt att så och plantera så mycket under vår och försommar att konkurrensen i rabatterna blir tuff när allt önskar ta plats både på höjden och bredden. Det är ett angenämt problem som fixas med lite skönt augustipyssel.


Klipp ner överblommade perenner

Många perenner kan bjuda på en andra, om än lite mer blygsam, blomning om du klipper ner överblommade stänglar. Vare sig växterna väljer att blomma om eller inte kommer ansningen göra att de ser piggare ut. Klipp även bort fula blad så tar nya, friskt gröna skott fart.

Perenner som mår bra av en sensommarfrisering är exempelvis jättedaggkåpa, stäppsalvia, kantnepeta, nävor och lavendel.


Nepeta faassenii 'Six hills giant'

Klipp ner kantnepeta på sensommaren för en andra blomning.


Plocka fram formerna i rabatten

I augusti kan trädgården ha förlorat sina konturer. Efter många veckors tillväxt finns inga tydliga gränser mellan olika växter. Vi vill gärna skapa täta rabatter för att hålla ogräset borta men det är tråkigt när växternas enskilda karaktär inte får något spelrum. Se över dina rabatter och fundera över vad som kan ansas bort eller klippas in för att växterna ska kunna kliva fram och visa upp sin bästa sida. Låt luft komma in i rabatten så ser den mycket piggare ut. Klipp bort vissna blad och reducera bladmängden på växter som breder ut sig på andras bekostnad. Om någon perenn står och ser allmänt trist ut i hela plantan kan du klippa ner den hårt – det tar den ingen skada av utan kommer igen med nya, fräscha blad.

Tänk på hur rabatten är komponerad

Sensommaren är ett bra tillfälle att se över hur välkomponerade dina rabatter är. När alla växter är i sin fulla kraft ser du om de passar bra tillsammans eller om du bör fundera på förändringar till nästa säsong. Läs hur du kan tänka kring samplantering av perenner i Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt.


Plantera in något nytt

Vårens planering av vad som ska odlas i rabatterna fokuseras gärna på för- och högsommarens blomning. I augusti står du kanske där med insikten att färgerna har avtagit alldeles för tidigt. Som fröhandlare är vårt främsta råd förstås att planera för höstens blomning redan när du väljer fröer inför säsongen. Men när augusti väl är här och du önskar mer blomning blir det till att köpa några färdiga plantor. Det är inte mycket som krävs för att ändra intrycket i rabatten. Se det som att du ska sätta ett och annat utropstecken i havet av grönska för att blicken ska få något att fastna på.

Vackra och lättodlade höstblommande perenner är solhattar, eller rudbeckia, höstaster, dahlia, kärleksört och höstflox.


Ge sommarblommorna ny energi

Sommarblommor som prunkat länge i rabatt och krukor kan se trötta och luggslitna ut i augusti. Döm inte ut dem utan ge dem lite omsorg så har du lång blomning kvar att se fram emot.

  • Klipp bort alla vissna blommor.
  • Klipp ner en del blad och stjälkar helt om plantan är yvig. Då ger du plats åt nya, pigga skott.
  • Fyll på med ny jord i krukor om nivån sjunkit ihop under säsongen.
  • Tillför näring i vattnet en gång i veckan.
  • Om du har en samplantering i kruka där någon planta har dött kan du fylla ut med exempelvis en murgröna som kommer vara en fin bas i krukan även när du byter ut till mer vintriga arrangemang i krukorna.

Så nya fröer på skördade ytor

Så nya fröer på skördade ytor.


Fräscha upp grönsakslandet i augusti

I augusti är det skördetid i grönsakslandet – små fröer har blivit nyttiga godsaker, fulla av energi och smak. Grödor dras upp ur jorden, klipps av vid markytan eller plockas från stjälkar och rankor. En känsla av att vara på sluttampen kan vakna. Men varför sluta när det är som roligast och när vi dessutom behöver vara utomhus så mycket det bara går innan vintermyset tar över.


Rensa, luckra och täck jorden

Passa på medan du skördar att rensa ogräs och luckra jorden som har hyst dina grönsaker. Låt blast och andra skörderester ligga kvar – täck jorden med det så hålls ogräs borta och maskar, gråsuggor och andra nyttodjur i jorden får något att arbeta med och bryta ner till mull.

Trädgårdens fantastiska smådjursliv

När du lämnar kvar organiskt material i trädgården främjar du naturens kretslopp genom att ge mikrolivet i jorden material att äta av och bryta ner till näringsrik mylla. Läs mer i De nyttiga småkrypen.


Så nytt på tomma ytor

Allteftersom du skördar bereds plats för nya sådder av snabbväxande sorter som hinner ge skörd innan grönsakslandet stänger för året. Vintersallat, rättika, rädisor, spenat, asiatiska bladgrönsaker och plocksallat är sorter som kan sås i augusti och ge skörd under hösten.


Skapa sensommarmys i trädgården

Trädgården ändrar karaktär under växtsäsongen och den plats som är vackrast i maj kanske är ganska oansenlig i augusti, då en annan del av trädgården har sin storhetstid. Se inte sittplatserna i trädgården som något permanent utan skapa platser att sitta på anpassat efter vad du vill njuta av.

Du kanske har ett grönsaksland som är så läckert i augusti att du knappt kan se dig mätt på det. Eller så har du en rabatt som visar sin bästa sida just under sensommaren. Sätt en bänk, stol eller något annat att slå dig ner på där det är som finast så att du pausar mitt i det vackra i stället för att gå iväg och sitta någon annanstans, där möblerna råkar vara placerade.

Sensommaren är fantastisk – det är fortfarande sommar, skörden är i full gång och vi upplever en långsam övergång till en strålande vacker höstsäsong.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK