Sensommar i trädgården | Impecta Fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Sensommar i trädgården
Augusti är en magisk skördeperiod. Blommor, kryddväxter, grönsaker och frukter − belöningen för vår odlingsiver är stor. På vissa håll i trädgården svämmar växtkraften över alla sina bräddar och skapar en oharmonisk känsla. Det är dags för en uppfräschning av din sensommarträdgård.

Pigga upp din trädgård i augusti

  1. Klipp ner överblommade perenner.
  2. Plocka fram konturerna i rabatten genom att ansa och klippa in växter som breder ut sig.
  3. Plantera något nytt som är i full blom.
  4. Rensa i grönsakslandet och täck tomma ytor med organiskt material.
  5. Så nytt efter du att skördat för höstskörd av snabbväxande grödor.

Skönhetskurer för augustirabatterna

Under vår korta växtsäsong önskar vi grönska och blomning i överflöd. Det är lätt hänt att så och plantera så mycket under vår och försommar att konkurrensen i rabatterna blir tuff när allt önskar ta plats både på höjden och bredden. Det är ett angenämt problem som fixas med lite skönt augustipyssel.


Klipp ner överblommade perenner

Många perenner kan bjuda på en andra, om än lite mer blygsam, blomning om du klipper ner överblommade stänglar. Vare sig växterna väljer att blomma om eller inte kommer ansningen göra att de ser piggare ut. Klipp även bort fula blad så tar nya, friskt gröna skott fart.

Perenner som mår bra av en sensommarfrisering är exempelvis jättedaggkåpa, stäppsalvia, kantnepeta, nävor och lavendel.


Nepeta faassenii 'Six hills giant'

Klipp ner kantnepeta på sensommaren för en andra blomning.


Plocka fram formerna i rabatten

I augusti kan trädgården ha förlorat sina konturer. Efter många veckors tillväxt finns inga tydliga gränser mellan olika växter. Vi vill gärna skapa täta rabatter för att hålla ogräset borta men det är tråkigt när växternas enskilda karaktär inte får något spelrum. Se över dina rabatter och fundera över vad som kan ansas bort eller klippas in för att växterna ska kunna kliva fram och visa upp sin bästa sida. Låt luft komma in i rabatten så ser den mycket piggare ut. Klipp bort vissna blad och reducera bladmängden på växter som breder ut sig på andras bekostnad. Om någon perenn står och ser allmänt trist ut i hela plantan kan du klippa ner den hårt – det tar den ingen skada av utan kommer igen med nya, fräscha blad.

Tänk på hur rabatten är komponerad

Sensommaren är ett bra tillfälle att se över hur välkomponerade dina rabatter är. När alla växter är i sin fulla kraft ser du om de passar bra tillsammans eller om du bör fundera på förändringar till nästa säsong. Läs hur du kan tänka kring samplantering av perenner i Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt.


Plantera in något nytt

Vårens planering av vad som ska odlas i rabatterna fokuseras gärna på för- och högsommarens blomning. I augusti står du kanske där med insikten att färgerna har avtagit alldeles för tidigt. Som fröhandlare är vårt främsta råd förstås att planera för höstens blomning redan när du väljer fröer inför säsongen. Men när augusti väl är här och du önskar mer blomning blir det till att köpa några färdiga plantor. Det är inte mycket som krävs för att ändra intrycket i rabatten. Se det som att du ska sätta ett och annat utropstecken i havet av grönska för att blicken ska få något att fastna på.

Vackra och lättodlade höstblommande perenner är solhattar, eller rudbeckia, höstaster, dahlia, kärleksört och höstflox.


Ge sommarblommorna ny energi

Sommarblommor som prunkat länge i rabatt och krukor kan se trötta och luggslitna ut i augusti. Döm inte ut dem utan ge dem lite omsorg så har du lång blomning kvar att se fram emot.

  • Klipp bort alla vissna blommor.
  • Klipp ner en del blad och stjälkar helt om plantan är yvig. Då ger du plats åt nya, pigga skott.
  • Fyll på med ny jord i krukor om nivån sjunkit ihop under säsongen.
  • Tillför näring i vattnet en gång i veckan.
  • Om du har en samplantering i kruka där någon planta har dött kan du fylla ut med exempelvis en murgröna som kommer vara en fin bas i krukan även när du byter ut till mer vintriga arrangemang i krukorna.

Så nya fröer på skördade ytor

Så nya fröer på skördade ytor.


Fräscha upp grönsakslandet i augusti

I augusti är det skördetid i grönsakslandet – små fröer har blivit nyttiga godsaker, fulla av energi och smak. Grödor dras upp ur jorden, klipps av vid markytan eller plockas från stjälkar och rankor. En känsla av att vara på sluttampen kan vakna. Men varför sluta när det är som roligast och när vi dessutom behöver vara utomhus så mycket det bara går innan vintermyset tar över.


Rensa, luckra och täck jorden

Passa på medan du skördar att rensa ogräs och luckra jorden som har hyst dina grönsaker. Låt blast och andra skörderester ligga kvar – täck jorden med det så hålls ogräs borta och maskar, gråsuggor och andra nyttodjur i jorden får något att arbeta med och bryta ner till mull.

Trädgårdens fantastiska smådjursliv

När du lämnar kvar organiskt material i trädgården främjar du naturens kretslopp genom att ge mikrolivet i jorden material att äta av och bryta ner till näringsrik mylla. Läs mer i De nyttiga småkrypen.


Så nytt på tomma ytor

Allteftersom du skördar bereds plats för nya sådder av snabbväxande sorter som hinner ge skörd innan grönsakslandet stänger för året. Vintersallat, rättika, rädisor, spenat, asiatiska bladgrönsaker och plocksallat är sorter som kan sås i augusti och ge skörd under hösten.


Skapa sensommarmys i trädgården

Trädgården ändrar karaktär under växtsäsongen och den plats som är vackrast i maj kanske är ganska oansenlig i augusti, då en annan del av trädgården har sin storhetstid. Se inte sittplatserna i trädgården som något permanent utan skapa platser att sitta på anpassat efter vad du vill njuta av.

Du kanske har ett grönsaksland som är så läckert i augusti att du knappt kan se dig mätt på det. Eller så har du en rabatt som visar sin bästa sida just under sensommaren. Sätt en bänk, stol eller något annat att slå dig ner på där det är som finast så att du pausar mitt i det vackra i stället för att gå iväg och sitta någon annanstans, där möblerna råkar vara placerade.

Sensommaren är fantastisk – det är fortfarande sommar, skörden är i full gång och vi upplever en långsam övergång till en strålande vacker höstsäsong.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-08-05
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Allium - blommande bollar

Allium är det vetenskapliga namnet på löksläktet. Ordet har också kommit att användas allmänt för de vackra prydnadslökarna som blommar med bollar i vitt, lila och blått.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK