Skörda och lagra potatis

Skörda och lagra potatis

Genom att odla olika sorters sättpotatis kan du skörda från försommar till höst och dessutom lagra knölar en längre tid. Här kommer lite tips för skörd och lagring av potatis.

Egen potatis under lång tid

  • Förgro sättpotatisen.
  • Odla både tidiga och sena sorter.
  • Låt potatisen ligga länge i jorden.
  • Skörda några potatisar i taget.
  • Lagra potatis i vinter.

Ett gammalt knep för att veta när det är dags att skörda potatis är att vänta tills plantan har blommat. Det funkar fortfarande ganska bra men är ingen säker regel. Idag finns sorter av potatis som inte blommar alls eller vars blomning inte är så tätt sammanlänkad med mognaden av knölen.

En bra regel är att du kan börja skörda din potatis 2–3 månader efter att sättpotatisarna kom i jorden. Spannet på en hel månad beror på vilken sort du odlar och om du har förgrott sättpotatisen.


Förgro potatis

Sättpotatisar kan gärna få en ljuvstart inomhus, för att bilda fina groddar redan innan knölarna kommer i jorden. Läs mer här på Jordnära i Förgro potatis.


Skörda primörpotatis och färskpotatis

I söder kan de allra tidigaste potatisarna skördas redan i maj och kallas då primörpotatis. Sättpotatisen behöver förgros och sedan odlas potatisen under täckväv för att jorden och luften kring plantan ska värmas upp.

De riktigt tidiga primörerna odlas ofta av professionella potatisodlare som säljer knölarna som om de vore guld. Som hobbyodlare kan vi dock njuta av tidiga skördar av färskpotatis redan under försommaren. Gräv lite försiktigt runt plantan för att se när du tycker potatisen har rätt storlek. Dessa tidiga knölar har tunt skal och är inte lämpliga att lagra. Skörda och njut direkt.

För att odla primör- och färskpotatis väljer du mycket tidiga sorter av sättpotatis.


Skörda potatis

Skörda potatis under sommaren

Medan färskpotatisen skördas helt och håller under försommaren kan de senare sorterna av potatis skördas efterhand hela sommaren. Den bästa förvaringsplatsen för potatisen är i jorden.

När du skördar potatis under sommaren kan du göra på olika sätt:

  • Gräv upp en hel planta när du skördar. Då får du upp potatisar i olika storlekar och lämnar jorden där plantan har stått fri. Här kan du göra sommarsådder av snabbväxande grönsaker eller sommarblommor.
  • Du kan också ”skatta” din sommarpotatis. Det innebär att du skördar lite på varje planta, utifrån och in mot sättpotatisen, efterhand som potatisarna har vuxit till sig. På detta sätt tillåts alla knölar att växa till sig ordentligt.

Under sommaren vissnar potatisblasten ner. Det innebär att potatisarna har vuxit klart. Om du tycker blasten ser tråkig ut kan du klippa ner den men fortfarande låta potatisen ligga kvar i jorden. Skalet kommer nu börja blir kraftigare, vilket gör potatisen mer lagringsduglig.


Skörda potatis under sensommar och höst

Även under sensommar och tidig höst är jorden bästa förvaringen för potatis. Fortsätt skörda några knölar vid behov.

Fram i oktober är det dags att gräva upp all potatis och lagra överskottet för vintern. När du tar upp knölar för förvaring är det viktigt att inte skada dem. Använd en grep och hjälp till med varsamma händer att få upp potatisarna oskadda.

Potatisen förvaras svalt, mörkt och inte alltför torrt. Det gäller att försöka härma miljön i jorden. Läs mer om lagring i Skörd och lagring av grönsaker.

Svensk sättpotatis

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK