Odla luktärt - från sådd till bukett

Luktärt är sommarblomman som vet hur odlarglädje skapas. Med doft och fägring stor väcker den passion och intensiv samlarlust. Förkultivera dina lukärter inomhus eller odla direkt på friland när jorden är uppvärmd.

Så här odlar du luktärter

 1. Förodla inne eller direktså ute.
 2. Odla på friland och i kruka.
 3. Odla i välgödslad, lucker jord.
 4. Toppa plantorna.
 5. Ge luktärt stöd att växa på.

Förodla luktärt

Förodla luktärterna ungefär fem veckor innan du räknar med att det är varmt nog att plantera ut dem. Detta innebär att förodlingen sker vid olika tillfällen i olika delar av landet, från mars till maj.

Luktärter får långa och ganska känsliga rötter. Förodla i så kallad root-trainer, eller annan djup såkruka, där du lätt kan få ut den lilla plantan utan att störa rötterna. Vill du använda något som redan finns hemma är tomma toalettrullar bra att förodla luktärter i. Vid om- eller utplantering följer hela rullen med i jorden eftersom den bryts ned efterhand.

Root-trainer.

Förodla luktärt steg för steg

 1. Blötlägg fröerna i vatten 24 timmar innan du sår. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper fröerna att gro snabbare.
 2. Mylla ner fröet ca 1 cm i genomvattnad jord i root-trainer, toarulle eller annan djup kruka.
 3. Plantera ut dina småplantor när frostrisken är över. Var rädd om rötterna och glöm inte att avhärda dem så att de hinner vänja sig vid klimatet utomhus.
 4. Det är viktigt att välja en växtplats som ligger soligt och skyddad från kall blåst. Förbered gärna platsen redan på hösten med kompost och gödsel. Om du gödslar på våren måste den vara väl förmultnad. Gräv djupt!
 5. För att stimulera en snabb tillväxt är det smart att toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott. Ju fler skott plantan har desto fler blommor kommer du att få när den växer till sig.

Hur avhärdar jag mina luktärter?

Innan du planterar ut dina förodlade luktärter behöver de vänja sig vid livet utomhus. Ställ ut plantorna några timmar på dagen i skyddat läge, undvik direkt solljus. Ta in dem över natten. Efter en vecka med denna procedur är plantorna redo att planteras i kruka eller på friland. Tänk bara på att frostrisken ska vara över.


Så luktärt utomhus

Det går utmärkt att så luktärt direkt utomhus, men du får räkna med att blomningen kommer igång lite senare än om du har förodlat. Så luktärter på friland när risken för frost är över och jorden har rett sig.

Vad betydet det att jorden reder sig?

Att jorden reder sig innebär att den har börjat bli varm och torkat upp lite efter den tunga vinterblötan. Ett enkelt test är att ta upp en näve jord och rulla runt i handen. Om jorden faller ner mellan fingrarna har det rett sig. Om jorden formas till en klibbig, kompakt och kall korv är den inte redo att så i ännu.

Välj en solig och vindskyddad plats för din luktärtsodling. Förbered jorden genom att rensa bort ogräs och luckra ordentligt en bit ner. Luktärtenas rötter behöver ett djupt jordlager att kunna växa igenom utan för mycket motstånd. Förbättra jorden genom att blanda i kogödsel, som du kan köpa på säck. Har du tillgång till stallgödsel som har legat ett år utomhus, kan du mylla ner det i jorden.

Direktså luktärt steg för steg

 1. Blötlägg gärna fröerna i vatten 24 timmar innan du sår.
 2. Mylla ner fröerna ca 2 cm i jorden, 10 cm mellan varje planta, 20 cm mellan raderna.
 3. Vattna regelbundet tills fröerna har grott, om det inte kommer vatten från himlen.
 4. Toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott.

Tips för luktärt på balkong och terrass

Du kan så luktärter direkt i en djup kruka. Fyll krukan med lucker, näringsgrik planteringsjord, men lämna en bit upp till kanten. Vattna. Sprid ut de blötlagda fröna och strö över ett par centimeter jord och tryck till lätt med handen. Vattna. Sätt ett vackert stöd i krukan som luktärterna kan klättar på.

Luktärt i nät

Stöd för luktärter

Luktärter kan bli upp till 250 cm höga. Det är viktigt att plantorna erbjuds stöd när de drar iväg på höjden så att de kan bilda stora fina blommor på stadiga stjälkar. Det finns många varianter av stöd du kan göra själv:

 1. Stick ner björkruskor i jorden och binda ihop dem längst upp, då blir det många små grenar som luktärterna kan klättra på.
 2. Spänn upp ett hönsnät eller nät i jute på en träram.
 3. Sätt bambupinnar i en lång, tät rad som luktärterna kan klättra på.
 4. Stick ner en kraftig pinne/påle i marken och spänn snören från toppen av pinnen ut i en cirkel så att ett torn bildas. Snörena förankras i jorden med exempelvis en märla.

Tänk på att alla former av stöd behöver förankras väl i jorden. Din luktärtsbuske kan bli ganska tung efter hand som den växer och fylls med blommor.


Luktärt i kruka

Skötsel av luktärter

VATTEN Luktärt vill inte stå i blöt jord, ej heller i torka under längre perioder. Om det blir en torr sommar vattnar du dina luktärter då och då.

NÄRING Luktärternas intensiva blomning kräver energi. Vattna då och då med flytande organiskt gödningsmedel.

ANSNING Rensa plantorna från vissna blad; då kommer mer ljus och luft in i plantan. Det är viktigt att inte låta blommor vissna ner och bilda ärtskidor. Detta kan ge en signal till plantan att dra ner på blomningen eftersom fruktbildningen har inletts. Klipp därför bort vissna blommor.

Luktärter fyller sommarens buketter

Luktärter är oerhört generösa och tacksamma att odla. De blommar villigt och ju mer du plockar desto mer intensivt blommar de. Odlar du några olika sorters luktärter i trädgården eller på balkongen har du en riktig bukettsommar och -höst framför dig. En mild höst kan blomningen fortsätta in i oktober. När vintern kommer vissnar plantorna ner och du kan börja drömma om nästa års sådder av väldoftande, rikblommande luktärter.

Fröer till luktärt

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK