Vallmo i äng och rabatt

Vallmo i äng och rabatt

Den röda kornvallmon som växer på ängsmarker, längs åkrar och i vägrenar i södra delarna av landet beskrivs ofta som vårt vackraste ogräs. I det tusenåriga vallmosläktet finns många arter och sorter i olika färger för odling i rabatt, kruka, på naturtomt eller äng.

Så här odlar du vallmo

  1. Förkultivera fleråriga arter och sorter inomhus på vårvintern.
  2. Direktså ettåriga arter och sorter utomhus när jorden är uppvärmd.
  3. Odla vilda, enkla vallmo på naturtomt eller äng.
  4. Odla fyllda, eleganta vallmo i rabatt eller kruka.
  5. Plocka in frökapslarna till vinterns torkade buketter.

Vallmosläktet, Papaver, ingår i familjen vallmoväxter, Papaveraceae. Släktet består av ett 80-tal ett- till fleråriga arter. I Sveriges flora växer åtta arter vilt medan ytterligare några påträffas tillfälligt på rymmen från trädgårdar. Vallmo har sitt ursprung i tempererade områden i Europa, Asien och Nordamerika, vilket har gjort dem frost- och allmänt köldtåliga.

Vallmo har odlats i tusentals år och bland annat omtalats i den grekiska mytologin som en blomma kopplad till fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter.


Enkel Vallmo 'The Giant'

Vallmo som blommar en sommar

Ettårig vallmo är lättodlad, tålig och sås direkt på växtplatsen när jorden har värmts upp under våren. Det finns många spännande arter och sorter att välja bland. Många ettåriga vallmor självsår sig gärna, vilket gör att de återkommer år efter år fast växten i sig vissnar ner efter en säsong.

Enkel vallmo, Papaver somniferum, har odlats som prydnadsväxt i tusentals år. Olika sorter av enkel vallmo blommar i rosa, lila, purpur, rött och vitt. Blommans kronblad har ofta en svart fläck nere vid basen. Blomningen pågår under sommarmånaderna.

Artnamnet somniferum är en sammansättning av latinets somnus, sömn, och ferre, bära, och betyder sömnbärande. Namnet fick växten då man upptäckte att den innehöll ämnen som har en lugnande, sövande inverkan på kroppen.

Är vallmo giftig?

Precis som många andra växtgrupper innehåller vallmo alkaloider, en grupp organiska ämnen med olika egenskaper, som kan utvinnas under kontrollerade former och användas för medicinskt bruk. Olika arter av vallmo innehåller olika slag och varierande halter av alkaloider. Vallmo som växer vilt i Sverige och de arter och sorter som odlas här innehåller relativt låga halter av alkaloider, men är ändå giftiga. Mogna vallmofrön av arten Papaver Somniferum är dock ofarliga att äta.

Förutom mogna vallmofröer, som kan användas till bakning och matlagning, ska inga andra växtdelar av vallmo förtäras.

Enkel Vallmo 'Bread Seed Poppy'

Inom arten enkel vallmo finns ett par undergrupper som har fyllda blommor. Pionvallmo, Papaver somniferum, Paeoniflorum-gruppen, har som namnet avslöjar pionlika, dubbla blommor. Fjädervallmo, Papaver somniferum, Laciniatum-gruppen, har stora, dubbla blommor med fransiga, fjäderlika blomblad. Färgskalan hos pionvallmo och fjädervallmo går precis som för enkel vallmo i vitt, lila, purpur, rött och rosa.

Bland ettåriga vallmo hittar vi också vildformen, kornvallmo, Papaver rhoeas. Den har en riktigt enkel blomma med bara fyra kronblad i lysande rött som hälsar sommaren välkommen på ängar, i diken och på torra torvtak. Kornvallmo är mycket fin att plantera i trädgårdens vildare partier. I odling finns många sorter av kornvallmo i olika färger.

Fläckvallmo, Papaver commutatum, är en ettårig art som har enkla, lysande röda blommor med iögonfallande, svarta fläckar vid kronbladsbasen.


Direktsådd av vallmo

Ettåriga arter och sorter av vallmo direktsås utomhus när jorden är uppvärmd på våren. Vallmo är lättodlad men några krav har den för att gro och växa till sig ordentligt. Före sådd tänker du på följande:

  • Välj en solig plats.
  • Luckra jorden.
  • Rensa bort allt ogräs.
  • Vattna igenom jorden.

Håll sådden jämnt fuktig under groningsperioden och när groddplantorna är unga och känsliga.


Arter av flerårig vallmo

Fleråriga vallmor är mycket vackra inslag i perennrabatten eller på naturtomten. Vid frösådd förkultiveras de inomhus under vårvintern eller drivs upp utomhus i krukor i maj till september.

Trädgårdsjättevallmo, Papaver orientale, reser sig någon meter upp i luften och blommar till midsommar med stora, skira blommor. Den vilda formens scharlakansröda blommor har i odling fått sällskap av blommor i rosa, purpur och persika. Trädgårdsjättevallmo kan börja blomma redan i maj och fortsätta hela sommaren och är ett läckert inslag i rabatten.

Sibirisk vallmo, Papaver croceum, är en odlad art som blommar i gult, orange och vitt. Plantan bildar vackra tuvor som de halvmeterhöga stjälkarna tittar upp ur. Sibirisk vallmo passar utmärkt i stenpartier.

Alpvallmo, Papaver alpinum, är en fin alpart med lågt, blågrönt bladverk och stor blomrikedom gult, vitt och orange. Alpvallmo blommar ända till september. Det är en låg art som passar i stenpartier eller i kanten av en rabatt.


Vallmo som byter namn

Växters vetenskapliga namn ändras inte sällan genom historien. En vanlig anledning till detta är att de byter släkttillhörighet, vilket kan bero på nya upptäckter, nya tolkningar eller nya sätt att dela in växter för att skapa så logiska och konsekventa mönster som möjligt. Som hobbyodlare kan det orsaka viss förvirring, vilket gör att vi ofta skriver synonyma namn i odlingsbeskrivningar. Ett par vallmoarter är sådana exempel.

Engelsk vallmo lyssnar både till det vetenskapliga namnet Meconopsis cambrica och till Papaver cambricum. Det första namnet anger att engelsk vallmo tillhör bergvallmosläktet medan det andra hänvisar växten till vallmosläktet. Båda dessa släkten ingår i familjen vallmoväxter, så de ligger nära varandra.

Engelsk vallmo har iögonfallande, skarpgula, nästan runda blommor över täta, ljusgröna parflikiga, och ludna blad. Blomningen startar något senare än för många andra vallmor, fram i juli, men pågår i stället en bit inpå hösten.

Vindvallmo går under det vetenskapliga namnet Stylomecon heterophylla och Papaver heterophyllum. Arten har glödande orange blommor med kopparton och svart center. Bladverket är finflikigt och grågrönt. Vindvallmo doftar gott och blommar rikligt hela sommaren.


Förkultivera flerårig vallmo

Flerårig vallmo förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i  Guide till förkultivering inomhus. Fleråriga vallmo kan även sås utomhus från maj till september med syfte att driva upp små plantor för blomning nästa säsong. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Frökapslar

Vallmons vackra frökapslar

Få frökapslar är väl så fotograferade och avmålade som vallmons. Det är inte så konstigt. Under sensommaren bildas mycket vackra frökapslar med lite olika form och storlek beroende på art. Njut av frökapslarna på växtplatsen under sensommar och tidig höst och plocka sedan in dem till vackra torkade arrangemang. Det finns exempel på julpyssel med vallmokapslar som målats till julgranskulor. Vill du vara så kreativ kan vallmo skänka glädje nästan hela året, från första sådden i februari och ända fram till jul.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK