Vallmo i äng och rabatt
Vallmo i äng och rabatt
Den röda kornvallmon som växer på ängsmarker, längs åkrar och i vägrenar i södra delarna av landet beskrivs ofta som vårt vackraste ogräs. I det tusenåriga vallmosläktet finns många arter och sorter i olika färger för odling i rabatt, kruka, på naturtomt eller äng.

Så här odlar du vallmo

  1. Förkultivera fleråriga arter och sorter inomhus på vårvintern.
  2. Direktså ettåriga arter och sorter utomhus när jorden är uppvärmd.
  3. Odla vilda, enkla vallmo på naturtomt eller äng.
  4. Odla fyllda, eleganta vallmo i rabatt eller kruka.
  5. Plocka in frökapslarna till vinterns torkade buketter.

Vallmosläktet, Papaver, ingår i familjen vallmoväxter, Papaveraceae. Släktet består av ett 80-tal ett- till fleråriga arter. I Sveriges flora växer åtta arter vilt medan ytterligare några påträffas tillfälligt på rymmen från trädgårdar. Vallmo har sitt ursprung i tempererade områden i Europa, Asien och Nordamerika, vilket har gjort dem frost- och allmänt köldtåliga.

Vallmo har odlats i tusentals år och bland annat omtalats i den grekiska mytologin som en blomma kopplad till fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter.


Enkel Vallmo 'The Giant'

Vallmo som blommar en sommar

Ettårig vallmo är lättodlad, tålig och sås direkt på växtplatsen när jorden har värmts upp under våren. Det finns många spännande arter och sorter att välja bland. Många ettåriga vallmor självsår sig gärna, vilket gör att de återkommer år efter år fast växten i sig vissnar ner efter en säsong.

Enkel vallmo, Papaver somniferum, har odlats som prydnadsväxt i tusentals år. Olika sorter av enkel vallmo blommar i rosa, lila, purpur, rött och vitt. Blommans kronblad har ofta en svart fläck nere vid basen. Blomningen pågår under sommarmånaderna.

Artnamnet somniferum är en sammansättning av latinets somnus, sömn, och ferre, bära, och betyder sömnbärande. Namnet fick växten då man upptäckte att den innehöll ämnen som har en lugnande, sövande inverkan på kroppen.

Är vallmo giftig?

Precis som många andra växtgrupper innehåller vallmo alkaloider, en grupp organiska ämnen med olika egenskaper, som kan utvinnas under kontrollerade former och användas för medicinskt bruk. Olika arter av vallmo innehåller olika slag och varierande halter av alkaloider. Vallmo som växer vilt i Sverige och de arter och sorter som odlas här innehåller relativt låga halter av alkaloider, men är ändå giftiga. Mogna vallmofrön av arten Papaver Somniferum är dock ofarliga att äta.

Förutom mogna vallmofröer, som kan användas till bakning och matlagning, ska inga andra växtdelar av vallmo förtäras.

Enkel Vallmo 'Bread Seed Poppy'

Inom arten enkel vallmo finns ett par undergrupper som har fyllda blommor. Pionvallmo, Papaver somniferum, Paeoniflorum-gruppen, har som namnet avslöjar pionlika, dubbla blommor. Fjädervallmo, Papaver somniferum, Laciniatum-gruppen, har stora, dubbla blommor med fransiga, fjäderlika blomblad. Färgskalan hos pionvallmo och fjädervallmo går precis som för enkel vallmo i vitt, lila, purpur, rött och rosa.

Bland ettåriga vallmo hittar vi också vildformen, kornvallmo, Papaver rhoeas. Den har en riktigt enkel blomma med bara fyra kronblad i lysande rött som hälsar sommaren välkommen på ängar, i diken och på torra torvtak. Kornvallmo är mycket fin att plantera i trädgårdens vildare partier. I odling finns många sorter av kornvallmo i olika färger.

Fläckvallmo, Papaver commutatum, är en ettårig art som har enkla, lysande röda blommor med iögonfallande, svarta fläckar vid kronbladsbasen.


Direktsådd av vallmo

Ettåriga arter och sorter av vallmo direktsås utomhus när jorden är uppvärmd på våren. Vallmo är lättodlad men några krav har den för att gro och växa till sig ordentligt. Före sådd tänker du på följande:

  • Välj en solig plats.
  • Luckra jorden.
  • Rensa bort allt ogräs.
  • Vattna igenom jorden.

Håll sådden jämnt fuktig under groningsperioden och när groddplantorna är unga och känsliga.


Arter av flerårig vallmo

Fleråriga vallmor är mycket vackra inslag i perennrabatten eller på naturtomten. Vid frösådd förkultiveras de inomhus under vårvintern eller drivs upp utomhus i krukor i maj till september.

Trädgårdsjättevallmo, Papaver orientale, reser sig någon meter upp i luften och blommar till midsommar med stora, skira blommor. Den vilda formens scharlakansröda blommor har i odling fått sällskap av blommor i rosa, purpur och persika. Trädgårdsjättevallmo kan börja blomma redan i maj och fortsätta hela sommaren och är ett läckert inslag i rabatten.

Sibirisk vallmo, Papaver croceum, är en odlad art som blommar i gult, orange och vitt. Plantan bildar vackra tuvor som de halvmeterhöga stjälkarna tittar upp ur. Sibirisk vallmo passar utmärkt i stenpartier.

Alpvallmo, Papaver alpinum, är en fin alpart med lågt, blågrönt bladverk och stor blomrikedom gult, vitt och orange. Alpvallmo blommar ända till september. Det är en låg art som passar i stenpartier eller i kanten av en rabatt.


Vallmo som byter namn

Växters vetenskapliga namn ändras inte sällan genom historien. En vanlig anledning till detta är att de byter släkttillhörighet, vilket kan bero på nya upptäckter, nya tolkningar eller nya sätt att dela in växter för att skapa så logiska och konsekventa mönster som möjligt. Som hobbyodlare kan det orsaka viss förvirring, vilket gör att vi ofta skriver synonyma namn i odlingsbeskrivningar. Ett par vallmoarter är sådana exempel.

Engelsk vallmo lyssnar både till det vetenskapliga namnet Meconopsis cambrica och till Papaver cambricum. Det första namnet anger att engelsk vallmo tillhör bergvallmosläktet medan det andra hänvisar växten till vallmosläktet. Båda dessa släkten ingår i familjen vallmoväxter, så de ligger nära varandra.

Engelsk vallmo har iögonfallande, skarpgula, nästan runda blommor över täta, ljusgröna parflikiga, och ludna blad. Blomningen startar något senare än för många andra vallmor, fram i juli, men pågår i stället en bit inpå hösten.

Vindvallmo går under det vetenskapliga namnet Stylomecon heterophylla och Papaver heterophyllum. Arten har glödande orange blommor med kopparton och svart center. Bladverket är finflikigt och grågrönt. Vindvallmo doftar gott och blommar rikligt hela sommaren.


Förkultivera flerårig vallmo

Flerårig vallmo förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i  Guide till förkultivering inomhus. Fleråriga vallmo kan även sås utomhus från maj till september med syfte att driva upp små plantor för blomning nästa säsong. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Frökapslar

Vallmons vackra frökapslar

Få frökapslar är väl så fotograferade och avmålade som vallmons. Det är inte så konstigt. Under sensommaren bildas mycket vackra frökapslar med lite olika form och storlek beroende på art. Njut av frökapslarna på växtplatsen under sensommar och tidig höst och plocka sedan in dem till vackra torkade arrangemang. Det finns exempel på julpyssel med vallmokapslar som målats till julgranskulor. Vill du vara så kreativ kan vallmo skänka glädje nästan hela året, från första sådden i februari och ända fram till jul.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-02-24
Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Läs mer
Perenner bland stenar och murar

Murar och stenpartier kan målas i rosa, lila, vitt och blått med marktäckande och torktåliga perenner. Många sorter blommar tidig vår när vi är som mest svältfödda på färg och grönska.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Samlas till skördefest

Sensommar och höst är tiden då odlaren hämtar ut sitt arvode för vårens och sommarens stora engagemang. I jorden och på grenar, rankor och stjälkar mognar frukter fram och lockar till skörd.

Läs mer
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK