Soldriven bevattning − så funkar det

Bevattning som drivs av solen arbetar i harmoni med natur och vädret. Om systemet kopplas till en tunna med regnvatten skapas en klimatsmart lösning för bevattning.

Vad är fördelarna med soldriven bevattning?

  • Batteri laddas av solenergi − ingen uppkoppling till elnät.
  • Miljösmart system för bevattning.
  • Bevattningen fungerar även när du är bortrest.  

När behöver odlingar och trädgård vattnas?

När regn uteblir under vår och sommar torkar jorden ut och växterna behöver stöttas med bevattning. För att inte slösa på vatten och för att växterna ska utvecklas optimalt är det bra att ha en strategi för bevattningen. Låt oss titta på behovet av vatten för olika typer av odling och växter:

Vattna nyplanterade fleråriga växter

När perenner, buskar och träd är ordentligt etablerade på sin växtplats kan de klara långa perioder utan vatten. En riktigt torr säsong kan de se hängiga och vissna ut, men de hämtars sig när regnet väl kommer.

Är dina felråriga växter nyplanterade behöver de dock stöttas med bevattning. När rötterna precis kommit i jorden har de inte samma förmåga att suga upp vatten som efter en tids etablering. Vattna alltid mycket i gropen vid plantering och vattna regelbundet under de kommande veckorna, om det inte regnar.

Nya sådder ska inte torka ut

När du precis har sått, i krukor eller på friland, är det viktigt att vattna. Fröer gror inte utan vatten och under groning och den första tidens utveckling av groddplantan är det viktigt med jämn bevattning. Samtidigt är det inte bra för fröerna att ligga i jord som är genomblöt och syrefattig.

Vattna nya sådder regelbundet så att jorden är fuktig men inte alldeles plaskblöt.

Grönsaker och sommarblommor behöver vatten

Alla ettåriga växter som odlas i rabatter och grönsaksland behöver stöttas med vatten om regnet uteblir. Växternas rötter tar upp näring från jorden och transporterar det upp i växten med hjälp av vatten. Såväl grönsaker som sommarblommor behöver mycket energi för att utvecklas optimalt i smak och skönhet och för att hålla sig friska. Vattna grönsaker och sommarblommor om regn uteblir. Några tips för smart bevattning är:

  • Använda slang eller vattenkanna som riktas direkt mot rötterna. Undvik vattenspridare.
  • Vattna morgnar och kvällar då avdunstningen är som minst. 
  • Vattna ordentligt varje gång du vattnar; då kan vatten rinna ner i jorden och nå rötterna. Några skvättar då och då på jordytan gör ingen nytta.
  • Samla regnvatten i en tunna för att ta tillvara vattnet från himlen.
  • Installera gärna ett bevattningssystem som hjälper dig att vattna lagom.

Soldriven bevattning − i harmoni med naturen

Grundprincipen med soldriven bevattning är att systemet inte kopplas till elnätet eller till trycksatt bevattning utan energin kommer från solen och samlas upp via en solcellsplatta. Solenergin driver en vattenpump kopplad till slangar som går till en vattenbehållare och vidare ut i dina odlingar, på friland eller i krukor.

Det finns smarta droppslangar att leda från vattenbehållaren ut i odlingarna. Via små hål i slangen tillförs rötterna vatten i en jämn ström. 

Genom att låta vattenbehållaren vara en regntunna gör du systemet komplett − sol och vatten från himlen blir dina klimatsmarta hjälpredor i odlingen. 


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
 
Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
4.7/5 (4055)
2024-04-17
Snabb leverans nöjd med dom köpen jag gjort 
- Pia S
2024-04-17
Har ett brett utbud snabb leverans bra instruktioner 
- Laila P
2024-04-17
Informativ sida, snabba leveranser och fina fröer!
- Sofia I
2024-04-17
Stort urval. Snabb leverans.  Bra information på fröpåsar.
- Monica N
2024-04-17
Lättsam sida med bra utbud och snabba frakter
- Lars N
2024-04-17
Snabb leverans av mycket bra kvalitet
- Britten J
2024-04-17
Mycket nöjd  bra fröer och fina dahlia knölar
- Natalie L
2024-04-17
Aldrig behöver bli besviken. Jag upplever samma glädje  varje gång  när varorna kommer. Tack 🤩 
- Raija S
2024-04-17
Lätt att beställa ifrån och snabb leverans 
- Anna-Lena W
2024-04-17
Produkter med hög kvalité och mycket god service. Tack! 
- Anca D
2024-04-17
Ingen kommentar
- Gunnel N
2024-04-17
Tydlig produktinformation och snabba leveranser.
- Charlotte N
2024-04-17
Snabbt och enkelt!
- Christer S
2024-04-16
Stor sortering  av fröer. Snabb behandling  av ordern. 
- Ingrid G
2024-04-16
Snabb leverans, av fröer som grodde mycket bra!
- Lena H
2024-04-16
Snabb leverans och alltid bra kvalitet!
- Gun-Inger N
2024-04-16
Grobarhet 100 procent. Hängpetuniorna suveräna.
- Lennart P
2024-04-16
Jätte snabb leverans och mycket att välja på samt bra kvalitet på fröerna och fin sättpotatis
- Eva N
2024-04-16
Snabb leverans. Stort sortiment och bra information om hur man lyckas
- Helena O
2024-04-16
Bra men dyrt. Ofta onödigt många frön i påsarna för en hobbyodlare. Hellre färre frön och billigare fröpåsar.
- Christer P
Are you in the right place?
Continue to impecta.se