Läs om veckans frösort | Fröer | Impecta
Förföriska strån

2019-11-17

Blommorna blommar och bladen, ja - vad gör bladen? De fyller ut, mjukar upp, väver samman och ger trädgården en böljande matta att vila i. Därtill finns bladverk som gärna ser att blommorna makar på sig och ger plats åt en fägring lika iögonfallande som den fagraste blomsterskrud. Pärlhirs F1 'Copper Prince' lämnar den ödmjuka grönskan åt andra - en sommar i solljuset är till för att glänsa och förföra. 'Copper Prince' inleder sitt framträdande med limegröna blad som senare får sällskap av dramatiskt kopparröda, breda strån. Kronan på verket är vackra svartbruna kolvar med små rosa blommor. Bjud in kopparprinsen i dina krukor och kärl, i ensamt majestät eller i sommarens samplanteringar.

Läs mer »
En liten fröfabrik

2019-11-10

Odling skänker oss så mycket glädje. Ur ett litet frö springer fröjder för alla våra sinnen när blommor, frukter och grönsaker briljerar i olika spännande sätt att ge tillbaka för odlarens engagemang och flit. Nakenfröpumpa 'Olga' nöjer sig inte med att vara lättodlad, frodig, vacker och att bjuda sin trädgårdsmästare på ett smakrikt fruktkött till pajer, soppor och gratänger. Inuti frukten gömmer  'Olga' mängder av helt skalfria, nyttiga pumpafrön med saftig, nötig smak som vi kan strö över salladen, müslin eller använda i bröd och desserter. Varje pumpa är din egen lilla fruktbara fröfabrik.

Läs mer »
Gyllene höstsol

2019-11-03

Innan hösten går mot sitt slut bjuder den till en färgglad fest. Naturen gör sorti i glänsande orangegula kulörer, som fyller oss med värme inför vintern. En som verkligen bidrar till feststämningen är mammutpumpa 'Yellow Giant'. Likt en dalande kvällssol ståtar denna jättepumpa från sin plats i odlingen. Trots sin storlek, upp till 30 kg, kan den ibland gömma sig under rankans kraftiga blad. Inte minst våra yngsta små trädgårdsmästare upplever en tur ut i pumpalandet som ett spännande äventyr. Mammutpumpa 'Yellow Giant' är en rund, guldgul matpumpa med smakfullt orange fruktkött. Skörden räcker till såväl pajer, soppor och bakverk som till att pryda altan och terrass med gyllene höstsolar.

Läs mer »
Skir vilsamhet

2019-10-27

Varför nöja sig med en ljuv blomstertid när det går att vara vacker även i knopp och fröställning? Blomstermorot 'Dara' formar sina knoppar till en fluffig boll som väcker upptäckarlust. I blom står snart skira, svävande flockar i rosa, purpur och vitt på höga, rakryggade stjälkar. Framåt hösten sluter sig blomman igen och trasslar ihop sina fröställningar likt ett litet fågelbo på en pinne, som dekorativt kommer vaja vintern igenom. 'Dara' spelar sin roll helt ovan jord, för ögonfröjd, trots släktskapet med vår matnyttiga morot. I rabatten bidrar den otämjda blomstermoroten till en vilsam, lättjefull känsla av att sommaren bör njutas i maklig eftertänksam takt.

Läs mer »
Frostnupen sötma

2019-10-20

Blir det trångt i kylen och skafferiet under hösten när frukt, bär och grönsaker är skördade? Önskas mer plats för alla naturens läckerheter? Då är det hög tid att odla höstmorot F1 'Eskimo' till nästa säsong. Den förvaras så gärna på sin lott i grönsakslandet hela hösten. I den kalla jorden står höstmoroten pall för kylan och kan till och med utveckla extra söt smak när frosten biter i marken. 'Eskimo' är en delikat, orange morot som bör få ta stor plats i höst- och vinterköket. Strosa ut i kökslandet i höstskymningen för att skörda vid behov till värmande grytor, soppor och ugnsbak. Låt höstmorot F1 'Eskimo' boosta vintern med vitaminer, färg och fina, söta smaker.

Läs mer »
Världskänd skånepåg

2019-10-13

En gång för sisådär 400 år sedan började indianer på amerikanska prärien att använda en vacker röd blomma som medicinalväxt. På vindlande vägar la skönheten världen för sina fötter och landade i mitten av 1970-talet hos Magnus B Nilsson i skånska Påarp − kunglig hovleverantör av växter och vida känd förädlare av perenner. Han tog sig an denna röda solhatt och efter tio års omsorgsfull förädling föddes sorten 'Magnus' som har utsetts till årets perenn i såväl Sverige som ursprungslandet USA. 'Magnus' älskas av odlare och trädgårdsarkitekter världen över för sin ljuvliga färg, estetiska skepnad, tålighet och praktfulla sensommarblom. Hatten av för denna härliga Skånepåg.

Läs mer »
Blå juvel

2019-10-06

Växtvärlden har sina primadonnor; åtråvärda skönheter som kräver full uppmärksamhet av sina beundrare. Bland perennerna möter vi en sådan diva i Blå Bergvallmo med rötter i Tibets bergstrakter. Blommans sidentunna kronblad verkar ha färgats klarblå av himlen som sträcker sig över Himalayas höjder medan ståndarna lyser solgula i mitten. Blå bergvallmons skönhet har tagit trädgårdsvärlden med storm, men den visar sitt missnöje när det blir för varmt och torrt - då längtar den hem. Bjuds bergvallmon svalka och fukt belönas odlaren med extra intensiv blå färg på blomman. Att pyssla om plantan och ge den rätt plats att växa på är väl värt mödan när trädgården föräras en skimrande blå bergsjuvel.

Läs mer »
Ängsvacker sötsak

2019-09-29

Vid gamla gårdar och herresäten, bortom välkrattade grusgångar och ansade rabatter, kan vi se vilda bestånd av äkta vallört. Mot gamla stenväggar lutar sig nickande, söta knippen av mörkvioletta, trattformade blommor. Sedan forntiden har äkta vallört odlats för sitt anseende som mirakelmedicin mot allehanda åkommor och skavanker. I dagens odling åtnjuter vallörten rollen som vild och ängsvacker, nektarfylld blomma för trädgårdens fuktiga platser. Från blomma till blomma fladdrar fjärilar tillsammans med förtjust surrande bin medan humlorna tumlar genom luften i jakt på vallörtens rika förråd av sötsaker. Fröna kommer gärna i jorden under hösten så planera din vallörtssommar redan nu.

Läs mer »
Sann trädgårdslycka

2019-09-22

En del blommor ber ödmjukast att vi stannar upp en stund för att upptäcka deras skönhet. De är måna om att förtjäna sin plats och mångfalt ge tillbaka som tack för att de får vara en del av trädgården. En av dessa förtjusande blommor lyssnar till namnet honungsfacelia. På upprätta stjälkar samlas små, klockformade lavendellila blommor med busigt utskjutande ståndare. Stjälkarna är beströdda med fina hår som glimmar i morgonsolen när daggdroppar blir hängande kvar. Bladen täcker marken för att jaga ogräs på flykten medan rötterna förgrenar sig djupt och luckrar din jord. Blommornas nektar lockar upprymda bin och fjärilar och åt dig som odlar den skänker honungsfacelian sann trädgårdslycka.

Läs mer »
Skön, grön harmoni

2019-09-15

Underbar och älskad av alla är kanske att ta i men i alla fall en växt som bjuder friskt på sig själv utan att kräva mycket tillbaka. Aloe är suckulenten som charmat sig in i vartenda inredningsmagasin där den planterad i vackra terrakottakrukor förgyller fönsterkarmar och köksbänkar. Aloe är verkligen dekorativ i sin strama enkelhet med tjocka, friskt gröna, upprätta blad. Små plantor i små söta krukor är ljuvliga inredningsdetaljer medan stora plantor i eleganta krukor skapar en sober känsla inomhus eller på altanen under sommaren. Vissa aloefrön skyndar långsamt och kan vila i jorden i ett halvår innan de gror. Så ett aloefrö och låt långsamhetens lov smitta av sig på din hemmamiljö.

Läs mer »
Tropisk skönhet

2019-09-08

Ett hisnande högt träd med orange bark som med tiden flagnar och skiftar i ränder i regnbågens alla färger. Är vi i sagans värld? Nej då, regnbågseukalyptus är ett alldeles riktigt träd som kan beundras i tropikernas regnskogar. Det lyssnar också till namnet degluptaeukalyptus eller varför inte "världens vackraste träd". På våra breddgrader odlar vi denna fascinerande sort inomhus där den blir en mycket dekorativ krukväxt som kan utvecklas till ett litet prydnadsträd. Till sommaren blir degluptaeukalyptusen både vacker och glad av att få vistas utomhus. Så ett litet frö − ge groddplantan extra belysning under de mörka månaderna − och gläds åt att följa en krukväxt från allra första början.

Läs mer »
Sätt guldkant på vintern

2019-09-01

Ibland är naturen alldeles extra fantasifull. Som när den skapar vackra rödspräckliga, crèmevita bönor och förpackar dem i lika dekorativt rödmarmorerade baljor hängande som små presenter på stadiga rankor. Klart att dessa skönheter ska föräras ett fantasifullt namn. Borlottoböna 'Tintoretto' är döpt efter tintore, målare på italienska, med ändelsen -etto för liten − alltså en liten målare. 'Tintoretto' växer så det knakar och ger liv åt mängder av baljor som får hänga kvar att torka innan de delikata bönorna spritas. Låt fantasin fortsätta flöda in i köket där de nötaktiga borlottobönorna kan avnjutas kokta, stekta, wokade och friterade och ge vintermånaderna en välsmakande guldkant.

Läs mer »
God och glad

2019-08-25

Hösten står för dörren och vemodet knackar på hos många odlare. Lyckligtvis finns fröer som gärna kommer i jorden under årets sista månader för att vara så morgonpigga som möjligt när våren kommer. Sommarmorot F1 'Aron' är en livsglad liten godsak som bjuder på intensivt orange, söta och saftiga morötter. Fåfänga är inget för charmören 'Aron' − i stället för att växa sig lång och slank likt många av sina släktingar tycker han att 10 cm är en lagom morotslängd till sin knubbiga form. Låt 'Aron' vara starten på en ny, rolig erfarenhet genom att ersätta sensommarens vemod med planering för en höstsådd av en god och glad vårcharmör.

Läs mer »
Mörkröd karisma

2019-08-18

I rabatten svävar mörkröda blommor på höga, stadiga stjälkar och förbipasserande utropar: Se, så vackra röda prästkragar! Men det är inte prästkragar som drar blickarna till sig utan charmanta Rosenkrage 'Duro'. I blommans mitt lyser en sammetslik knapp av tätt sammansatta små solgula kronblad. Från mitten strålar de yttre kronbladen ut i dubbla lager av karismatiskt rött och under blomman bildar bladverket en kompakt tuva av finflikiga blad. Så gärna rosenkrage i krukor under hösten och låt stå ute i vinter för en tidig start nästa säsong. Ett gott råd är att odla många rosenkragar - då räcker de både för glädje i rabatten hela sommaren och till att plocka många läckra buketter.

Läs mer »
Humlornas paraply

2019-08-11

Nyfiket tittar de himmelsblå blommorna upp från tunna stjälkar och sprider ljuva känslor av sommaräng, midsommardans eller picknik i ett soligt skogsbryn. Vissa blommor är extra bra på att skapa förnimmelser som vi har med oss genom livet. Stor Blåklocka är en sådan. Eftersom den växer vilt från Skåne till Uppland stöter många på den under strövtåg i skog och mark. Regniga dagar söker insekter skydd under hängande klockor som när solen tittar fram lyfter kronbladen uppåt igen och släpper iväg sina skyddslingar. Stor Blåklocka skänker din naturtomt eller äng det vilda och vackra men kan lika gärna växa i rabatten i samklang med andra perenner, vilda som tama i attityden.

Läs mer »
Hyllad superört

2019-07-28

Källfräne, i folkmun kallad vattenkrasse, är så hälsosam, god och användbar att den i engelska staden Alresford tillägnas en egen festival, Watercress Festival. Här firar tiotusentals besökare en av världens nyttigaste grönsaker. Namnet Källfräne berättar dels att örten trivs ypperligt vid porlande vatten, dels att doften kan upplevas som lite frän. I de mörkgröna, knapriga bladen gömmer sig dock en mycket tilltalande, frisk och pepprig senapssmak. Odla denna superört i jord som håller fukt eller i kruka såväl ute som inne. Skörda späda blad för mildare smak eller låt dem växa till sig för att få hälsosam hetta i sallader, såser till pastan eller på smörgåsen. Supergott!

Läs mer »
En riktig piggelin

2019-07-21

Önskar du så ett frö som växer så snabbt att du nästan kan se det gro? Eller vill du odla vitaminrika, matiga blad som skördas långt in på hösten - då är Tatsoi grödan för dig. Tatsoi är, förutom ganska roligt att säga, en asiatisk kålsort som sås i omgångar och skördas som blad och spröda stjälkar. Under en säsong med Tatsoi i krukor, lådor eller köksland kommer du märka hur användbara de glänsande gröna bladen är: färskt krispiga i sallader, wokade i asiatisk mat, vitlöksfrästa som smaskigt tillbehör eller bara att knapra på under en tur i trädgården för att njuta av den milda senapssmaken. Tatsoi gror tidigt, växer i racerfart och blir lika snabbt en av dina nya, nyttiga favoriter.

Läs mer »
Lady in red

2019-07-14

Salladssenap 'Bloody Mary' är en krispig, smakfull delikatess som alla kan odla i kruka på altanen, i odlingslådan på gården eller i grönsakslandet. Salladssenapen ingår i det enastående kålsläktet som ger oss så många lättodlade, nyttiga och goda grönsaker. 'Bloody Mary' är dessutom lika vacker som delikat med sina mörkt röda blad i änden av gröna, skira stjälkar. Plocka efterhand när bladen är små, spröda och milt peppriga i smaken till salladen, som färsk krydda eller smörstekta. Utomhus kan du skörda 'Bloody Mary' fram till jul och saknar du henne sedan går det utmärkt att driva små mjälla babyblad i köksfönstret under hela vintern.

Läs mer »
Sammetsröd magi

2019-07-07

Stockrosor har odlats för sin skönhets skull i århundraden men även haft rollen som läkeört och skydd av bostaden. I äldre stadsmiljöer ses stockrosen ofta som utsmyckning utmed låga gathusfasader, vilket förklaras av att man förr trodde att de skyddade husen från blixtnedslag. 'Spotlight Mars Magic' är en charmerande nyhet med stora, enkla blommor som sydda av sammetsröd satin. Odla för din egen njutning men räkna med att dra andras längtansfulla blickar till din trädgård. Attraktionskraften hos 'Spotlight Mars Magic' lockar även humlor som upprymda tumlar runt i blommorna under sommaren. När sommaren övergår i höst fortsätter blomningen och den sammetsröda färgen blir än mer magisk i solens dämpade ljus.

Läs mer »
Sommarlycka

2019-06-30

Alla som trippat barfota på tå i daggvått gräs för att norpa en rädisa redan före frukost vet hur sommar smakar. Extra lockande när den lilla roten är alldeles rund och nästan rosa i färgen. ’Pink Celebration’ är en mycket dekorativ rädisa som förgyller sin plats på smörgåsen, sommarbuffén och i salladen. Men en rädisa är mycket mer än vacker! ’Pink Celebration’ har en milt pepprig smak och är som alla rädisor rik på fibrer och C-vitamin. Varför inte prova att rosta dem i ugnen, woka eller smörsteka och lyfta rädisan från dekoration till en del av måltiden. Så gärna ’Pink Celebration’ i omgångar hela sommaren och njut av en nyplockad rädisa varje gång du tar en runda i trädgården.

Läs mer »
Tidlös läckerhet

2019-06-23

Piplök är en av nybörjarens bästa grödor och efter första säsongen vill du inte vara utan den. Sorten ’Evergreen’ är en läckerhet som skjuter iväg i rasande fart, är tålig, frisk och bra på att sköta sig själv. Inga runda lökar bildas utan det är ’Evergreens’ milda, välsmakande blast som ger skörd ända ner till marken. Den ihåliga stjälken står stolt och friskt grön ända tills det fryser, beredd att förhöja smaken i sallader, såser, pajer och grytor. Trots att ’Evergreen’ växer snabbt skänker den sin trädgårdsmästare lugn och ro – plocka efterhand och bara så mycket du behöver, lagringen sköter piplöken bäst där den står i kökslandet.

Läs mer »
Galen i zinnia

2019-06-02

Historien berättar att tyska botanisten Gottfried Zinn samlade blomsterfröer under en resa i Mexiko på 1700-talet. Pirater överföll honom, upptäckte fröerna i väskan och släppte honom genast. En vuxen man som samlar fröer måste vara tokig, vilket förebådade olycka. Galen i en vacker blomma reste herr Zinn hem, sådde sina fröer och ett av våra mest färgstarka blomsläkten började gro. Guldzinnia ’Chippendale’ är en låg, stadig kulturarvssort beundrad för sina blommor med mahognyröda kronblad med guldgula spetsar. ’Chippendale’ är charmerande från mitten av sommaren och en god bit in på hösten. När solljuset dämpas och rödorange toner ersätter naturens grönska, skimrar blommorna galet vackert.

Läs mer »
Odla ditt gröna skafferi

2019-05-26

Bondbönan försåg bondesamhället med en frisk, köldtålig och mycket näringsrik gröda. Eko- och kulturarvsmärkta sorten 'Aquadulce Claudia' är vacker med sina knotiga sommargröna baljor som rymmer 6 till 7 stora, njurformade bönor med mild, nötig smak. Tillväxten är enorm − önskar du en frodig inhägnad runt kökslandet ställer 'Aquadulce Claudia' gärna upp. Bönan binder kväve i marken som villigt tas upp av grödorna runtomkring. Skörda baljorna sommar och tidig höst, plocka ut bönorna och koka dem färska eller frys in till vinterns proteinrika skafferi. Extra glädje med att odla 'Aquadulce Claudia' får du genom att vara en del i att trygga framtidens biologiska mångfald.

Läs mer »
Solens konung

2019-05-19

På italienska heter solros girasole, vilket betyder ungefär ’vänd mot solen’. Det stämmer sannerligen – solrosor lapar sol för att hinna växa sig höga, starka och storblommiga på en sommar. Vår nyhet ’Double Sunking’ är inget undantag och dessutom bjuds här på en del extravagans. Solkungen har heldubbla blommor i vackraste solgult med en klick limegrönt i mitten. Sorten är vackert förgrenad vilket ger flera blommor på varje stjälk. ’Double Sunking’ skänker stor odlingsglädje med sin energiska och frodiga tillväxt. Väl i blom håller den länge, både kvar i rabatten och som snittblomma. Så direkt utomhus nu på en plats där ’Double Sunking’ tillåts vända sig mot solens varma och närande strålar.

Läs mer »
Strålande vita blommor

2019-05-12

Rosenskära ’Double Click Snow Puff’ är kristallklar i sin vita färg. De heldubbla blommorna med fransade kanter för tankarna till exklusiva pioner. I en solig, färgsprakande perennrabatt är sorten ett läckert inslag som lyfter fram andra blommor utan att själv vara det minsta blygsam. I halvskuggiga lägen lyser den upp och utgör en elegant kontrast till frodig grönska. För att bära upp blomman har ’Double Click Snow Puff’ stadiga stjälkar och höjden stannar runt 80 cm. Direktså denna magnifika rosenskära i rabatten när jorden är uppvärmd eller så i stora krukor. Rosenskära står länge i buketter. Var inte rädd för att plocka – ’Double Click Snow Puff’ fortsätter att blomma ända till hösten!

Läs mer »
Låt sommaren komma

2019-05-05

Det blir knappast mer somrigt än ett hav av blodröda klöverblommor, där humlor och bin ystert flyger från blomma till blomma för att njuta av den söta nektarn. I marken arbetar blodklöverns rötter samtidigt med att både luckra jorden och fixera kväve – till övriga trädgårdsväxters stora glädje. Under säsongen kan de frodiga bladen och stjälkarna klippas ner och spridas ut för att ge grönsaker och andra krävande växter en välbehövlig energikick. Så blodklöver i gångarna i grönsakslandet eller som marktäckare på bar jord och njut i fulla drag av denna praktfulla lilla trädgårdsmästare.

Läs mer »
Ärtig magi

2019-04-28

Brytsockerärten ’Half Pint’ är som plockad ur fantasin. På en perfekt formad liten planta, blott 20 cm hög, trängs krispiga, sockersöta ärtskidor från juli till september. Skidorna njuts hela, gärna färska, annars lätt kokta. Den täta miniatyrplantan är perfekt för odling i krukor och kärl. Varför inte ärtpynta matbordet i trädgården med en kruka ’Half Pint’ − barnen kommer älska att skörda direkt vid middagen och tycka det är magiskt att ju fler ärtskidor de plockar desto fler växer det. För balkongodlaren är vägen till stor skörd på liten yta att fylla balkonglådan med ’Half Pint’ medan köksträdgårdmästaren kan så den här sötnosen direkt på friland. ’Half Pint’ är en stolt medlem av våra kulturarvsväxter.

Läs mer »
Italiensk skönhet

2019-04-21

En av årets nyheter kommer resande från Italien. Kanske för att möta upp sin kusin 'Lollo Rossa' och vidare till just din trädgård. 'Lollo Bionda' är uppkallad efter Gina Lollobrigida, en italiensk skådespelerska som utsågs till Italiens vackraste barn redan som treåring. 'Lollo Bionda' är inte sämre. Vacker där hon står i grönsakslandet, i salladen eller som garnering. De tätt krusiga bladen får dressingen att stanna på bladen i stället för att hamna i botten på salladsskålen. Och som om det inte var nog, 'Lollo Bionda' är också en ekologisk, mycket lättodlad sallatssort med härligt frisk smak. Bladen kan plockas små, eller när huvudena blivit lite större. Så lite tätare, gallra småblad och låt resten växa vidare.

Läs mer »
Med rötter från Japan

2019-04-14

Låt dig inte luras av den enkla fasaden. 'Natsu Komachi' är en ny bekantskap som trots sin enkelhet bjuder på en rik smakupplevelse. Namnet skvallrar om rötter från Japan och på japanska betyder natsu sommar. Under 1600- och 1700-talet levde denna odlingsvärda växt sina glansdagar, så det är hög tid för ett uppsving igen. Innan du vet ordet av dyker det upp härligt krispiga små knölar ur jorden i renaste vitt. Söta och milda i smaken och absolut som godast när de är små. Redan efter sex veckor är de redo att skivas tunt i sallader eller rostas hela i ugnen. De späda bladen passar utmärkt i en sallad eller på frukostmackan. Utforska majrovan i sommar, kanske blir det din nya favorit.

Läs mer »
Het som lava

2019-04-07

Ur en till synes bottenlös mitt och glödande krans exploderar mängder av kronblad i en härlig mix av djupt röda till brandgula färger. Nästan som ett vulkanutbrott, fast ännu vackrare. Så kan man beskriva ’Queeny Lime Orange’, som med sina halv- till heldubbla blommor är en tacksam sommarblomma som belönats med Fleuroselect guldmedalj. Med ett ursprung i Mexikos varma ökentrakter trivs den i soliga och varma lägen. Var gärna lite sparsam med vattnandet, men en väldränerad jord mår den bra av. Så den nu så har du din egen blomstervulkan att förundras över hela sommaren.

Läs mer »
Det nya svarta

2019-03-31

Palmkål är ett ståtligt kålslag med ett växtsätt som påminner om vajande palmer. Den lite mer lågväxta nykomlingen 'Yurok' är inte bara god och nyttig, den är också fantastiskt dekorativ och passar i vilken rabatt som helst. Med sällskap av krasse och ringblommor kan du plocka dig en hälsosam råkostsallad som också är vacker för ögat. Fördelen med palmkål är att den går att skörda allt eftersom, bara att plocka några blad. Om du längtar efter kål men bara har en liten trädgård, ett par pallkragar eller en stor kruka så är 'Yurok' det perfekta valet. Sår du nu behöver väntan inte bli lång.

Läs mer »
En klassiker i vitt

2019-03-17

’Dolce vita’, det goda livet på italienska. Ett lockande budskap från denna sockersöta purpurvinda med ett överflöd av trumpetblommor i vitt och rosa. Det fylliga bladverket täcker snabbt en spaljé, men klänger lika gärna på snören eller väller ut från en balkonglåda. Purpurvindor är lätta att odla och blir snabbt en favorit, som dessutom blommar hela sommaren. Lägg fröna i blöt över natten och ställ sådden varmt. När de första bladen tittar fram vill de ha svalare och mycket ljus. Nu dröjer det inte länge innan la ’Dolce Vita’ dansar in i sommaren.

Läs mer »
Med Tom Red i huvudrollen

2019-03-10

Skapa en hängande trädgård där ’Tumbling Tom Red’ får spela huvudrollen. En äkta ampeltomat med häpnadsväckande växtkraft. Kaskader med långa, hängande grenar av frisk grönska som snabbt översållas av söta, små röda frukter. Häng denna estradör i blickfånget, så har både du och kanske dina grannar något härligt att titta på hela sommaren. 'Tumbling Tom Red' är lätt att odla, behöver varken stödjas eller tjuvas. Det här blir lätt sommarens favoritgodis till nattbion.

Läs mer »
Krydda din vardag

2019-03-03

Med denna smakhöjare bjuds du på små, nätta blad i mängd. Plantorna gör inte mycket väsen av sig där de står men låt inte skenet bedra, 'Aristotle' är en småbladig basilika du inte vill gå miste om. Lätt att odla inomhus i kruka och den fyller rummen, sin storlek till trots, med en kryddig doft av nejlika. 'Aristotle' är populär i medelhavsköket, särskilt i italiensk matlagning och fantastiskt god i pesto och sallad. De små bladen bildar härligt smakrika, dekorativa kuddar. Ju mer du toppar desto finare plantor får du. Så sätt lite extra krydda på din vardag med denna utsökta delikatess.

Läs mer »
Stäm träff med Ingrid

2019-02-24

Vilket passande namn på denna charmerande gräddvita petunia, lätt vidrörd av roströda toner och en blyg rosa rodnad. Ingrid är ett fornnordiskt namn som betyder gudomligt älskad. Och visst är det lätt att bli förälskad i 'Ingrid'. Med mängder av blommor på kompakta, välgrenade plantor breder hon ut sig fint i både kruka och rabatt. Trots det väna uttrycket är det här en robust petunia. Toppa plantan för ett buskigare växtsätt och rensa efterhand för längre blomtid. Matcha gärna med en mörk kavaljer och du får sommarens hetaste romans.

Läs mer »
Silverstänkt smakupplevelse

2019-02-17

Med sitt finflikiga, lite yviga silvergråa bladverk liknar ’Silvery Fir Tree’ inte någon annan tomatsort. De eldröda frukterna har en härlig sötma och frisk syrlighet, precis som en tomat ska smaka. Att den är ekologisk gör hela smakupplevelsen ännu lite bättre. Och du behöver inte vänta länge, den mognar tidigt och behöver inte tjyvas men kan behöva några käppar att luta sig mot. Plantan blir lägre än vanligt, endast 90 cm, vilket gör den utmärkt för krukodling. Placera den där den syns, i en stor kruka eller i en kraftig ampel, för den här tomaten är minst lika vacker som god.

Läs mer »
Liten men naggande god

2019-02-10

Tunt, nästan genomskinligt skal och krispig sötma gör ’Delistar’ till en favorit i sommarens gurkodling. Allra godast är den att äta direkt från plantan, läskande frisk i ett varmt växthus. Som alla gurkor gillar den värme, vatten och en god jord. 'Delistar' är partenokarp, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras. Plantorna mår bra av att bli naggade när de når taket. Låt två sidoskott slingra nedåt, på så sätt får du njuta av många fler gurkor. Skörda de små slanggurkorna cirka 16 cm långa, en gurka räcker alldeles lagom i salladen en ljummen sommarkväll.

Läs mer »
Sommarnattens sötsak

2019-02-03

Nattblomster är med sina skira, vita, kronblad med djupt purpurröd undersida en lockande skönhet även under dygnets ljusa timmar. Den verkliga förförelsen kommer dock inte förrän till skymningen då ’Midnight Candy’ slår ut till fullo och sprider en ljuvlig doft av honung och marsipan. Ställ en kruka där de ljumma kvällarna avnjuts och låt dig tjusas av denna högsommarens blomsterkonfekt. Så denna godbit inomhus i februari–mars och vänta med att ställa ut till de sista frostnätterna passerat.

Läs mer »
Prisbelönt skönhet

2019-01-27

Anisisop är en perenn som vi absolut vill se mer av. Med härligt stadiga ruggar av friskt gröna aromatiska blad fyller den fint i rabatten. De höga spirorna med indigoblå väldoftande blommor, som älskas av fjärilar, bin och humlor, är fantastiska i sommarens buketter. En torktålig perenn som trivs bäst på lite magrare, torrare växtplats i solen. Så den nu, så blommar den redan i sommar – och den blommar länge, från juni tills frosten sätter stopp. Passar även i krukor och blomlådor. 'Astello Indigo' har belönats med Fleuroselect guldmedalj och är en av trädgårdens riktiga vinnare.

Läs mer »
En glassig perenn

2019-01-20

Sommarens coolaste solhatt påminner om en svalkande isglass med smak av hallon och lime med en klick nougat på toppen. En oemotståndlig kombination, perfekt för en solig rabatt eller varför inte i en stor välkomnande kruka vid entrén. Älskad av bin, humlor och fjärilar är den ett värdefullt inslag och tillsammans med andra solhattar kan du skapa ett paradis för trädgårdens flygande juveler. ’Green Twister’ är en spännande flerårig sort som blommar redan första året om du sår den nu, för vem vill inte ha en härligt svalkande glassdröm att längta till.

Läs mer »
Sommarens drottning

2019-01-13

Säkert har du sett henne, inte sällan i ståtliga miljöer invid slott och herresäten goda nog för den ädlaste börd. Majestätiskt vajande i vinden står hon tålig och högburen sommaren igenom, ofta ivrigt uppvaktad av fjärilar på sin jakt efter nektar. Kanske är det ingen slump att det också är henne vi ser med gnistrande frost i sin forna blomsterkrona under de vackraste av vinterns dagar. Hon är trogen sin post, jätteverbenan. Vill du njuta av denna högväxta fjärilsmagnet i din trädgård i sommar ska du förså inomhus redan nu. Sedan ett par år tillbaka är det lättare att lyckas tack vare förbehandlade fröer som inte behöver stratifiering.

Läs mer »
Rika röda toner

2018-11-11

Tänk dig att ha en skål med vackert blodröda blad i köksfönstret. Fina att titta på men framförallt goda att äta. Låt dig inte avskräckas av namnet ’Bull’s Blood’, det här är en vän växt med blad som erbjuder en mild sötma. Den röda tonen säger bara att här finns mängder av nyttigt järn, antioxidanter och vitaminer och det är precis vad vi behöver nu i höstmörkret. Tacksam att odla under en lampa erbjuder den snabbt färgstänk i salladen, sommarkänsla på smörgåsen eller en mild rödbetssmak i en smoothie. En lite vidare kruka med jord, några frön och ljus är allt som behövs för att få en energikick i vintermörkret.

Läs mer »
Guld i mun

2018-10-14

Att få dra upp en egenodlad morot, torka av den mot gräset och knapra i sig den på stört – det är odlarglädje. Något att längta efter under den kalla årstiden då trädgården sover. Som barn var den förstås ännu godare om den var pallad ur grannens köksland, men det är inget vi pratar högt om. Som morotsodlare måste man ha tålamod för de tar sin tid från sådd till skörd, men det finns knep som raskar på. Så morötter på hösten! På våren måste man vänta tills jorden reder sig, det vill säga att den torkat upp och blivit varm, innan odlingen kan börja. Om du sår nu kan de små fröna tryggt ligga och vänta och så snart vårsolen värmer, gro och växa. Du får tid till de andra växterna och morötter kan skördas flera veckor tidigare än vanligt. Men tala inte om det för grannens ungar om du vill ha dina morötter för dig själv.

Läs mer »
Möss för jordnära

2018-09-16

Knölvialens vackert rosenröda väldoftande blommor skvallrar om dess släktskap med luktärten. Precis som sin kusin vill den ha något att klänga på och trivs bäst i full sol. Denna tjusiga perenn odlades förr för sina kastanjesmakande rotknölar som även kallats för både jordmöss och jordnötter, och nog liknar knölarna små möss. Knölarna kan ätas råa, men är godast om de kokas, skalas och doppas i extra saltat smält smör. Skatta plantan tidig vår eller på hösten genom att försiktigt krafsa i jorden, men lämna kvar några knölar för fortsatt tillväxt. Varför inte dela med dig till andra odlarvänner som också vill ha små möss i sin trädgård.

Läs mer »
Bortglömd goding

2018-08-19

Med sina tjocka, saftigt krispiga blad är trädgårdsportlak ett mycket odlingsvärt inslag bland köksträdgårdens bladväxter. De svagt syrliga bladen är dessutom rika på C- och A-vitamin, antioxidanter och Omega 3. Trivs bäst i solen på en lättare jord och kan även odlas i krukor och lådor. Portlak växer snabbt och kan skördas bara sex veckor efter sådd. Plocka de största bladen, plantorna växer vidare och kan skördas i omgångar, till sallader, wok och soppa. Eller varför inte göra en turkisk röra, Semizotu? Blanda bladen med turkisk yoghurt, pressad vitlök och lite salt, ringla olivolja överst. Så god till sommarens grillade rätter. När du en gång testat kommer du aldrig mer glömma bort att så portlak.

Läs mer »
Delikatess som kräver kärlek

2018-08-12

Svartrot, som ibland även kallas fattigmanssparris, odlades flitigt under 1700- och 1800-talet, men i början av 1900-talet försvann många sorter ur frölistorna och den glömdes nästan bort. Kanske beror det på att svartroten kräver lite extra av odlaren för att komma till sin rätt. I en stenig och hård lerjord kämpar svartroten förgäves. Rötterna delar sig och är nästan omöjliga att få upp hela. För att lyckas är odling i en välgödslad djupbädd där rötterna lätt kan sträva neråt att föredra. Även i en dubbel pallkrage är svartroten bekymmerslös. Skörda under hela hösten. Den kan även stå kvar till nästa vår och plockas då upp så snart tjälen gått ur jorden. Vänta inte för länge, då går svartroten i blom och rötterna blir hårda och trådiga. Lätt kokt och sedan stekt i lite smör är svartroten en delikatess. Så kanske borde man kalla sparris för fattigmanssvartrot.

Läs mer »
Sötnos med dolda krafter

2018-07-29

Dalmatinerkragen är en söt liten prästkrageliknande blomma som inte alls har något med hundrasen Dalmatiner att göra. Namnet har den fått för att den har sitt vilda ursprung i det kroatiska landskapet Dalmatien. Det är en lättodlad perenn med små krav på livet och trivs bäst på sandiga och näringsfattiga jordar, i stenpartier eller i örtagården. Men trots sin väna uppenbarelse har den här sötnosen dolda krafter. Den innehåller ett gift, pyretrin, som tar kål på mycket av den ohyra som drabbar trädgården. Smula de torkade blommorna till pulver, blanda med vatten och några droppar såpa och du har en snabbverkande kur mot både bladlöss och larver. Men duscha de angripna plantorna på kvällen då alla bin och humlor gått och lagt sig, för Dalmatinerkragens gift är farligt för alla insekter.

Läs mer »
En sömnig vän

2018-07-22

Antingen älskar man lukten, precis som katten gör, eller så står man inte ut med stanken. Doften av vänderotens yviga blomsterställningar känns på långt håll. Läkevänderoten är kanske mer känd under sitt vetenskapliga namn, Valeriana, Valeriana officinalis. Officinalis talar om att det är en medicinalväxt. Den torkade roten anses rogivande och var välkänd som sömnmedicin tillsammans med humle i pulver och tinkturer. Läkevänderoten är perenn och växer vilt i vårt land. Den föredrar fuktiga lägen i halvskugga men accepterar även torrare och soligare lägen. En självklar växt i örtagården, men till prydnad. Att mixtra egna mediciner avrådes med bestämdhet då många förutom läkande egenskaper kan vara direkt giftiga. Men att avnjuta den rogivande doften av läkevänderoten är ofarligt och kan kanske hjälpa mot sömnlösa nätter.

Läs mer »
Japansk favorit

2018-07-08

Mizuna är en lättodlad växt som borde odlas och användas mer i vårt land. Denna kålsläkting är mycket populär i Japan och sorten ’Arun’ gör med sina dekorativa mörkt rödgröna blad salladen extra vacker. I det asiatiska köket används mizunakål oftast lätt kokt, ångad eller i wok. Så den helst i omgångar under hela sommaren, gärna där potatisen vuxit, fram till långt in på hösten. Den tål till och med en del frost. Eftersom den är så snabbväxande, bara 40 dagar till fullstor planta, får du ett härligt fräscht tillskott i köksträdgården. De vackra bladen passar utmärkt tillsammans med blommor i balkonglådan eller i krukor på altanen. Det gör inget om du sår för tätt, gallra bara ur den lite peppriga japanen och bjud den i middagens sallad.

Läs mer »
Temperamentsfull goding

2018-06-24

’Red Head' är en pärlemorskimrande rädisa med röd hjässa som ger fräsch hetta precis som namnet lovar. En rund snabbväxande sommarrädisa som ska skördas tidigt. Så den gärna i omgångar under hela sommaren för jämn tillgång. Blir såraden för tät är det bara att gallra och lägga de små bladen på smörgåsen eller i salladen. Det sägs att rött på huvudet signalerar temperament. Varför inte krydda med denna heta, krispiga goding i en varm sallad tillsammans med färskpotatis och kapris?

Läs mer »
Den skäggiga damen

2018-06-03

Det känns som att stryka handen över tvådagars skäggstubb när du rör vid gurkörtens blad och stam. Det gör att det vetenskapliga namnet Borago som betyder ungefär ’strävt hår’ känns helt rätt. Arten har blå blommor, men här presenterar vi en vit skönhet under sortnamnet ’Bianca’ som betyder just ’Vit’. Gurkört heter den för att de späda bladen smakar gurka. En utmärkt dragväxt som bin älskar. Tänk bara på att denna sträva skönhet sprider sig, om du inte vill tillåta den att dyka upp lite varstans i trädgården är det bäst att klippa ner den när blommorna vissnat och börjat bilda frö.

Läs mer »
Nyttig återvändare

2018-05-27

Bovete är en mycket gammal kulturväxt från Asien, hälsosam inte bara att äta utan även för jorden den växer i. Under lång tid har den varit bortglömd i vårt kök men använts flitigt som gröngödslingsväxt. De väldoftande blommorna älskas av bin och andra insekter och när plantan vissnar och förmultnar ger den jorden kraft till kommande odlingar. Bovete tillhör inte sädesslagen utan är en ört som är släkt med rabarber och ängssyra. De vackra fröerna innehåller inget gluten men alla viktiga aminosyror vilket gör bovete till ett värdefullt inslag i vegetarisk kost. I ryska blini och de franska pannkakorna galetter är bovetemjöl ett måste. Det finns ett ämne i fröskalet som kan framkalla allergiska reaktioner, det är därför mycket viktigt att blötlägga och skölja fröerna före användning. Varför inte låta bovetet bli en återvändare till din trädgård i år?

Läs mer »
Bädda med blått

2018-05-20

Blå snokört är en av få växter med riktigt blå blommor. Den tillhör släktet Boraginaceae, strävbladiga, dit även blåeld och förgätmigej hör. Redan för 2000 år sedan beskrev den grekiske naturforskaren Dioskorides växten som bot mot ormbett, därav namnet Snokört. Den är mycket lättodlad och trivs på de flesta jordar. Så den direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd men inte senare än juni för att den ska hinna gå i blom. Blå Snokört räknas som ettårig men självsår sig gärna och kan lätt upplevas som perenn. De nektarstinna blommorna älskas av humlor och bin vilket gör den till en viktig dragväxt. Den blir uppemot 60 cm hög och väver gärna in sig bland andra växter vilket gör den till en utmärkt kompanjon till exempelvis rosor. Eller varför inte tillsammans med ringblommor som en lockande inramning till köksträdgården.

Läs mer om hur du skapar en inbjudande trädgård för surrande vänner »

Läs mer »
Ekologisk diamant

2018-05-13

I Västerås odlades fram till 1900-talets början så mycket gurka att staden än i dag kallas för gurkstaden. Västeråsgurkan var känd och populär i hela landet. Kanske mest för de goda inläggningar som gjordes i staden. Druvgurka, som denna typ av gurka egentligen heter, är lättodlad men vill ha det varmt, näringsrikt och vattnas regelbundet. Vill du ha en bra gurka för inläggning av cornichons (smågurkor) eller traditionell salt- eller ättikslagsinläggning, är vår ekologiska nyhet druvgurka F1 ’Diamant’ utmärkt här i vårt nordiska klimat. Det är en tidig sort som ger många gurkor på varje planta. Så den i soligt läge direkt på friland när jorden är 15 grader, eller i växthus om du har ett sådant. Partenokarp är den också, vilket betyder att den bara har honblommor och inte behöver pollineras för att ge gurka. En riktig diamant, med andra ord.

Läs mer om hur du odlar ekologiskt »

Läs mer »
Frisk och frodig

2018-05-06

Den milda fina smaken hos vår ekologiska mangold ’Lucullus’ balanserar någonstans mellan sparris och mild selleri. Det är en lättodlad och frodig bladgrönsak med vita, matiga stjälkar och krispigt gröna blad. Mangold är mycket användbar. Du kan skörda efterhand hela säsongen, från juli till september, och använda alla delar av växten. De späda bladen gör sig utmärkt färska i sallader medan de fullt utvuxna bladen är goda att tillaga som spenat. Stjälkarna används som sparris eller stjälkselleri. Mangold är för övrigt bland det nyttigaste du kan äta, läs gärna mer i vår lista över supermat där mangold finns på plats nummer tre. Så direkt på friland när jorden är uppvärmd och se fram emot en frisk och frodig sommar.

Läs mer om hur du odlar ekologiskt »

Läs mer »
Sommardrottning

2018-04-29

En av våra favoritblommor är jätteverbena. Men även för inbitna odlare kan den vara lite väl tålamodsprövande, då den ska försås redan i januari och dessutom kan vara lite kinkig innan den gror. Ett bra alternativ för oss som gillar den stilen på blommor är praktvädden ’Salmon Queen’. Denna härliga ettåring passar perfekt som centrum- eller bakgrundsväxt, där den likt en sommardrottning får ståta med sina stora, täta blommor högt vajande över bladverket. ’Salmon Queen’ blir runt en meter hög och doftar ljuvligt i rabatt eller bukett. Möt en favorit bland årets frönyheter som bjuder på en finstämd palett av rosa nyanser, från mild pastell till djupt laxrosa.

Läs mer »
Guldfeber

2018-04-22

Hur du benämner denna gyllengula nyhet beror på vilket språk du hämtar din inspiration ifrån. Engelskan ger dig squash, italienskan zucchini och franskan courgette. En och samma växt som härstammar från pumpasläktet. Squash har odlats i Europa sedan 1500-talet och innan dess av urinvånarna i Nordamerika. Det är en vitaminrik fruktgrönsak som är mycket odlingsvärd. Vill du prova på att odla squash är vår ekologiska frönyhet ’Goldy’ en trevlig start. Snabbväxande och lättodlad. De välsmakande frukterna passar färska i en sallad, grillade, tillagade i ugn eller stekpanna. Även blommorna är ätbara. Får du smak för guldet kan vi rekommendera ricottafyllda, friterade squashblommor – en italiensk delikatess.

Läs mer »
En stark historia

2018-04-15

Trots tusenåriga anor är det en lite bortglömd kryddväxt här i Norden. Svartsenap, som används till de starkare senapssorterna, var betydligt vanligare i odling förr. Inom livsmedelsindustrin har den ofta ersatts av den mer lättskördade brunsenapen. Som många av de tusenåriga kryddorna har svartsenap även fungerat som medicinalväxt. Den rådde bot på reumatiska besvär och luftvägsinfektioner, sas det. Med några senapskorn i brudklänningen fick kvinnan makt i sitt äktenskap och strödde man de starka fröerna runt gården höll de onda krafter stången. Hur det än är med magin så krävs åtminstone inga trollkonster för att göra sin egen senap. De enklaste recepten tar bara minuter att få ihop av svartsenapsfrö, vatten, ättika och kanske lite socker. Vips har du en väldigt god senap att servera dina gäster. Så din svartsenap på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd, gärna bortåt 15 grader. Är du osäker så kan du använda dig av en jordtermometer . Se där, upplagt för lite extra krydda i tillvaron.

Läs mer »
Kravlös kärlek

2018-04-08

Denna vecka möter vi en av våra folkkäraste sommarblommor. En vacker och lättodlad vän som aldrig sviker. Det är förstås ringblomma vi pratar om. Nu i lite mer återhållsamma toner än vi kanske är vana vid. Nyheten 'Orange Flash' bjuder på stora vackra blommor i mjukt puderrosa och månskensgult med en mörk, roströd ton på kronbladens baksida. Väldigt effektfull i rabatter och som snittblomma. Som du säkert känner till är ringblomma ätlig. Det gör den utmärkt som dekoration i exempelvis sallader och på bakverk. Förr användes ringblomma även som läkeväxt mot allehanda krämpor. Om den helande effekten kan vi inte säga så mycket men för själen är 'Orange Flash' verkligen en lisa. Tacksamt och generöst blommar hon för oss, ända från juni till september.

Läs mer »
Smakfullt smycke

2018-04-01

Nyheten gyllenbär ’Preciosa’ förgyllde verkligen vår provodling förra året. Det var som att ha en godisskål i växthuset. Oskyldigt lockar de sötsyrliga små runda frukterna till smakprov direkt från plantan. Ser du inte upp så har du snart smaskat i dig vartenda moget bär. Nu är gyllenbär c-vitaminrika och nyttiga, så du behöver inte alls få dåligt samvete. De du inte äter upp direkt kan du med fördel servera som garnering på bakverk, lägga i frukostfilen eller så kokar du en god sylt på dem. Några skivade bär i en sallad passar prima till den välkryddade grillmenyn. ’Preciosa’ bjuder på mängder av bär på de välgrenade plantorna, vart och ett omslutet av ett vackert pappersliknande hölje, likt ett godispapper om du så vill. Bären har lång hållbarhet om de förvaras svalt men går också bra att frysa in – om du mot förmodan skulle få några smakfulla smycken över.

Läs mer »
Kål för otåliga

2018-03-25

Du som är förtjust i grönkål har förmodligen gått och önskat dig lite nattfrost framemot slutet av sommaren. För du vet att grönkålsbladen blir godare efter ett par frostnätter sent på säsongen. För otåliga kålälskare har vi en nyhet som ni inte får missa, grönkål ’Midnight Sun’. En fin babyleaf-sort som är god redan i juli–augusti. Passar utmärkt färsk i sallader. De krusade gröna bladen med violettröda stjälkar och nerver är mycket dekorativa. Färgerna djupnar senare på säsongen och då växer även bladen till sig rejält. Precis som med annan grönkål kan du ha turen att få skörda långt in i december. Ja, om du kan låta bli att knapra i dig de tidiga små godbitarna, förstås. Förså i mars-maj för tidig skörd. Har du fullt på odlingsbänkarna inomhus kan du så direkt på friland när jorden reder sig.

Läs mer »
Sensommarprakt

2018-03-18

En av våra vackraste frönyheter för året, sommarrudbeckia ’Sahara’, kommer med sensommarprakt i en unik färgskala. Här möter vi en klassisk sommarblomma i toner som vi aldrig sett förut. I rostigt ljusgula, karamellrosa och höströda nyanser breder den ut sina stora, halv- och heldubbla blommor från högsommaren till långt in på hösten. Stjälkarna blir upp till 60 cm höga och den förgrenar sig till en kraftig planta. 'Sahara' är både lättodlad och tålig, trivs i de flesta växtlägen. Generöst bjuder den på riklig blomning, underbar i buketter. Rensar du regelbundet blommar den ända till oktober när frosten återvänder. Förså nu och du bäddar för en givmild sensommargäst som är lätt att tycka om.

Läs mer »
Blå nostalgi

2018-03-11

Varje år odlar vi luktärt. Denna förföriska ettåring som har en speciell plats i våra odlarhjärtan eftersom den väcker så många sommarminnen. Sedan barnsben har den fascinerat oss med sin ljuvliga doft. Är du en riktig nostalgiker tror vi att du gillar vår luktärt ’Old Spice Flora Norton’. Den är ett fint kulturarv från 1904. Med sina skira, himmelsblå blommor bjuder den på äkta sekelskiftesromantik för kruka och rabatt. Växten blir drygt två meter hög och vill tidigt ha stöd för att kunna klättra och ta sig ordentligt. Var inte rädd för att nypa av några kvistar då och då, det ger bara ännu rikare blomning. Kvistarna är underbara att sätta i vas. Och varför inte lägga några blommor i press för att göra vackra blomstertavlor tillsammans med barn eller barnbarn? Det är ett fint sätt att föra minnen kring luktärt vidare till nästa generation.

Läs gärna mer om hur du odlar luktärt i vår artikel på Jordnära ››

Läs mer »
Kung kål

2018-03-04

Förr kallade man ofta sitt trädgårdsland med köksväxter för kålgård. Där odlade man inte bara kål utan även potatis, lök, bönor, morötter och annat. Odlade man kål så fanns där troligen någon grönkål. Den gav nämligen skörd långt in på vintern och blev ett välbehövligt näringstillskott under den kalla årstiden. Grönkål är faktiskt som godast efter ett par frostnätter. En gammal grönkålssort med anor från 1800-talet är palmkål ’Nero Di Toscana’, även kallad svartkål. Det är en reslig karaktärsväxt som kan bli hela 75 cm hög. Denna kulturarvssort odlas både för sin smak och sitt speciella utseende. Bladen blir mörkt blågröna med en ljus mittnerv. Kan ätas färska eller tillagade. Trenden med mörka bladväxter har gjort att svartkålen även flyttat in i blomrabatterna. Där kan den leva i harmoni med växter i vitt, silver och blått. Eller så blir den en häftig kontrast till en mer färgsprakande komposition. Oavsett var du odlar din palmkål ’Nero Di Toscana’ så kommer den att stå där sist av alla, stolt som en kung och trotsa snön.

Läs mer »
Smakrik vinnare

2018-02-25

När våra provodlingar börjar ge skörd här i Julita är det dags för vår interna tomattävling. 2017-års smaktest toppades av Tomat F1 ’Kakao’, som därmed kvalade in direkt som en frönyhet 2018. ’Kakao’ är en riktig Impectafavorit med sin djupt brunröda, mustiga färg och fylliga smak. Väldigt vacker i genomskärning med ett fast, ljust fruktkött och tunt skal. ’Kakao’ ger tidiga, 6–7 cm stora tomater i mängder på sina kompakta klasar. Plantan kan bli hela två meter hög så den behöver bindas upp och få lite stöd. Har du inte plats för en så stor tomatsort finns mängder av goda alternativ. Varför inte odla några olika sorter och ordna din egen smaktävling i sommar?

Läs mer »
Mumsig marktäckare

2018-02-18

Vill du lägga mindre tid på att rensa ogräs så ska du skaffa dig en bra marktäckare. Vill du dessutom kunna äta av din grönskande rabatt, ja då är sköldsyra ’Silver Leaf’ ett utmärkt val. Växten bjuder på ett härligt ljusgrönt bladverk som skiftar en aning i silver. I juni–juli ska du passa på att gå förbi och nypa några silverstänkta blad till din sommarsallad. De ger en frisk syrlighet och fin balans till dina peppriga rädisor och söta sockerärtor samtidigt som de piggar upp den gröna smaken av sallatsblad. Du behöver inte vara speciellt skicklig i köket för att uppskatta den. Piffa frukostmackan med några blad som topping på ett par saftiga solmogna tomater. Som grädde på moset är ’Silver Leaf’ ekologisk. Sugen? Dags att så.

Läs mer »
Het nyhet

2018-02-11

Inte bara ny och het utan också omdebatterad bland chilivänner. Så skulle vi kunna introducera vår nyhet körsbärspaprika ’Koral’. På engelska heter den hot mini pepper. Kanske borde den inte kallas paprika utan chili på svenska eftersom den inte är söt utan bjuder på lite hetta. Körsbärsparika ’Koral’ är en medelstark liten frukt som används som tapasgrönsak till inläggningar, i fyllningar med mera. De små runda köttiga frukterna blir cirka 2-3 cm stora och kan skördas tidigt som gröna eller senare som fullmoget röda. Just paprika och chili är några av de växter som verkar göra våra odlarvänner extra lyckliga. Världen över finns passionerade odlare av Capsicum annuum, som är det botaniska namnet på växtgruppen. Och på tal om lyckliga odlare så ger faktiskt de starkare sorterna en lustfylld endorfinkick när man äter dem. Låt oss kalla det för sann odlarglädje.

Läs gärna mer om odling av chili och paprika i vår artikel på Jordnära »

Läs mer »
Dansant skönhet

2018-02-04

När ’Hula Dancer’ kliver in på scenen blir det fart och fläkt. Det svenska namnet Blek solhatt förmår inte riktigt omfamna denna härliga, lite kaxiga karaktärsväxt. De bakåtvinklade, smala vita kronbladen hänger som en bastkjol när blommorna dansar för oss en och en knappa metern över marken. Solhatt är en mycket gammal kulturväxt som oftast syns som röd i våra perennrabatter. Där bidrar den med liv och karaktär. Till skillnad från många solhattar är ’Hula Dancer’ både torktålig och långlivad där den trivs. Låt denna härliga nyhet få bjuda upp till dans i din rabatt. Men den blommar inte första året. Vi får allt vänta litegrann på att bli uppbjudna.

Läs mer »
Perenn i pastell

2018-01-28

De stora riddarsporrarna hör verkligen hemma i en mormorsrabatt. Där växer de till höga ståtliga inslag av nostalgi, vackra redan på våren med sina friska gröna blad. En härlig nyhet för i år är vår Trädgårdsriddarsporre ’Magic Fountains Cherry White Bee’. Den bjuder på täta blomspiror som går från gammelrosa till syrenlila med vitt öga. Riddarsporre är fin även i modernare trädgårdar och platsar i de tjusigaste paradrabatter. Bildar över meterhöga ruggar som du kan behöva binda upp för att de inte ska brytas av väder och vind. Förodla nu så kan den ge blomning redan första året. Trivs din riddarsporre kommer du att få en trogen perenn som kommer tillbaka år efter år.

Läs mer »
Saga från Sibirien

2018-01-21

Trender kommer och går även i växtvärlden. Nu ser vi mycket av det mystiska som för tankarna till en vacker trollskog. Grönskan står i centrum tillsammans med knotiga grenar och en bas av mörkare blommor. Vill du skapa din egen mystiska trädgård kan vi rekommendera grönakleja ’Chocolate Soldier’, som med sina gröna och bruna kjolar är ett spektakulärt inslag i rabatten. Den sägs trivas i hela Sverige eftersom den har sin hemvist i östra Sibirien och västra Kina. I de kallaste delarna av landet bör den nog ändå sättas i ett skyddat läge. Börja med försådden redan i januari eftersom fröna gror långsamt och oregelbundet. Det kan ta tre till tolv månader innan de första små bladen spricker ut. Lite klurig sort kan tyckas. Men den som lyckas med försådden får en vacker vän som oftast kommer tillbaka under flera år. Den trolska lilla tuvan kommer bjuda på magiska dofter, så se till att plantera den där du lätt kan svepa förbi och nosa då och då.

Läs mer »
Blomrikedom

2018-01-14

Vissa blommor är rena glädjespridare. Nyheten Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’ är just en sådan. Denna härliga ettåring leverar rikligt med färgglädje i sommarens amplar, krukor och lådor. Låter vi fantasin skena iväg kan vi beskriva den som en skön blandning av jordgubbar, körsbär och sommarkyssar, kantat med lite nyvispad grädde. Det hängande växtsättet gör att den rika blomsterprakten generöst spiller över kanten på krukan och tecknar sig mot det daggröna bladverket. Inte undra på att Petunia är en av våra populäraste sommarblommor. Lättskött, blommar länge, finns i massor av färger. Minipetunia F1 ’Crave Strawberry Star’ formligen spritter av växtkraft och ger dig all den blomrikedom du förtjänar – från försommar till höst.

Läs mer »
En unik stjärna

2018-01-07

Du sitter i köket en solig sommardag. Fönstret är öppet och du hör fågelkvitter och humlesurr. Gardinen fladdrar försiktigt i den varma sommarvinden och du tittar på den vackra pelargonen på fönsterbrädan. För visst hör väl pelargon till sinnebilden av sommar? Vi svenskar älskar pelargoner. Några av oss samlar på olika sorter och byter sticklingar med vänner och bekanta. Att odla pelargon från frö har också blivit populärt de senaste åren. Det är inte svårt men du måste börja redan nu på vintern. Vill du ståta med en speciell sort i sommar ska du välja vår nyhet stjärnpelargon F1 ’Quantum Light Pink’. En unik pelargon med stora vackra bollar av stjärnformade ljusrosa blommor och härligt grönt taggflikigt bladverk. Så nu för en sommar i stjärnglans.

Läs mer »
Krydda för krukan

2017-11-05

I flera tusen år har den varit en av våra populäraste kryddväxter. Basilika, lättodlad men känslig för kyla, vilket du kanske märkt om du burit hem en kruka från affären vintertid. Eller ställt ut din odling lite för tidigt på våren. Inomhus kan du krukodla basilika året runt, bara du ger den lite extra ljus. Veckans frösort Kanelbasilika är rolig att odla eftersom den är lite svår att få tag på i mataffären. God både till mat och efterrätter. Ett lyft för tomatsalladen. Perfekt på lasagnen eller pastasåsen. Lägg på den precis innan severing av varma rätter, annars blir den brun och tråkig. Till efterrätt är nog jordgubbar och basilika den vanligaste kombinationen men testa gärna till stekta äpplen eller ugnsbakade frukter. Kanelbasilikan är väldigt dekorativ och kan med fördel toppas för att få ett buskigare växtsätt. Den bjuder på blommor i djupt purpurrött, en populär nyans just nu. Njut av en vacker, väldoftande och smakrik krydda som du kan odla året runt.

Läs mer »
Historisk rot

2017-10-15

Du som odlar för att äta har säkert sått en del rotfrukter. Då vet du att många är lättodlade, kan odlas på friland och ger god skörd. Om du dessutom kan använda hela växten, från rot till blast, så har du hög avkastning på varje litet frö du lyckas med. Väljer du rotpersilja, så kan du pricka av alla dessa egenskaper. Veckans frösort ’Hamburg’ är en kulturarvssort med anor från 1600-talet. Ursprungligen kommer den från medelhavsområdet, där den ibland växer vilt. Liknar palsternacka till utseendet men är lite mindre och inte lika grov. Smaken är mild och påminner om persilja och selleri. Det saftiga vita fruktköttet passar fint som råkost men går också bra att tillaga. God i soppor, grytor, gratänger eller varför inte rostad i ugn. Bladen använder du likt persilja. Genom att odla gamla fina kulturarvsväxter bidrar du till den biologiska mångfalden. Det är något vi gärna vill uppmuntra. Du hittar fler sorter i vårt kulturarvssortiment.

Läs mer »
Rar rotfrukt

2017-10-08

Sällsynta växter behöver odlarvänner. En ovanlig sort, såväl i odling som i matbutiken, är Rapunkelklocka. Förr i tiden odlades den som köks- och medicinalväxt. Därför hittar vi den vid äldre byggnader, framför allt i Skåne. Men den börjar dyka upp igen vid bättre torghandel och hos initierade grönsakshandlare. Rapunkelklocka har många fina värden och borde verkligen vara förtjänt av en plats i trädgården. Den blommar med vackra, ljust blålila klockor på nästan meterhöga stjälkar. Knölroten är ätlig och kan tillredas som sparris. Växten är tvåårig men frösår sig gärna själv om den trivs. Den anses som sårbar enligt SLU:s förteckning över utrotningshotade arter i Sverige. Älskar du blåklockor, och rotfrukter, ska du definitivt bjuda in Rapunkelklockan i din trädgård och slå ett slag för vårt kulturarv. Du kan med fördel så den nu på hösten.

Läs mer »
En doftande historia

2017-09-17

Balsamblad är en historisk växt som vi främst odlar för den angenäma doften. Många torkar bladen och lägger i små doftpåsar i badrum, garderober och linneskåp. Den sägs även jaga bort mal. Förr plockade kvinnor balsamblad till en så kallad kyrkkvast, en väldoftande bukett som troligen hjälpte kyrkobesökaren att hålla sig vaken under den långa predikan samtidigt som den dämpade mindre angenäma dofter från omgivningen. Buketten lades i psalmboken efter kyrkobesöket och fick då smeknamnet psalmboksblad. Balsamblad är även en gammal medicinalväxt. Användes i sårsalvor, kosmetika och som lindrande vid insektsbett. Te på bladen sägs främja matsmältningen. Vi som odlar Balsamblad i dag uppskattar växten som en väldoftande och stabil perenn som återkommer år efter år. Passar utmärkt hos dig som eftersträvar en trädgårdsdesign som är inspirerad av naturen och historien.

Läs mer »
Brinnande kärlek

2017-09-03

Studentnejlika är en lättodlad och stabil klassiker. En trogen perenn som återkommer år efter år och syns i många av Sveriges äldre trädgårdar. Odlas ända upp i zon 7. Studentnejlika kallas även för brinnande kärlek, vilket är lätt att förstå när man ser den signalera passionerat i rabatten med sina stora, runda, eldröda blomsamlingar. Studentnejlika har ett buskigt växtsätt och är utmärkt både för rabatt och kuperad mark. Höstsår du den utomhus nu i september, i kruka eller på friland, får du tidigare blomning nästa år. Det går också bra att vänta till februari–mars och förså den inomhus inför nästa sommarsäsong. Skulle kärlekens eldiga färg inte passa i just din rabatt finns en sort i en rosa-aprikos nyans för dig som älskar pastellfärger (6402). Vad du än väljer kommer du att upptäcka att de små kronbladen har formen av ett litet hjärta. Små underbara kärleksförklaringar att glädjas åt under sommaren, år efter år.

Läs mer »
QR Kompostaktivator

2017-08-27

Det är inte svårt att anlägga en trädgårdskompost och du uppnår flera fördelar. Genom att återvinna blast, smågrenar, gräs och fallfrukt bidrar du till ett hållbart kretslopp. Du slipper köra iväg med ditt trädgårdsavfall till återvinningsstationen och behöver inte åka och köpa jord inför varje säsong. Dessutom har du bra kontroll på vad jorden innehåller och behöver inte fundera på om jorden kommer från besprutade växtdelar. Med hjälp av QR Kompostaktivator ökar du förmultningstakten i din kompost. Du höjer även näringsvärdet i jorden. Preparatet, som är helt organiskt, är baserat på örter, alger och honung. Ett gram pulver blandat med en halv liter regnvatten räcker till en kubikmeter kompostmaterial. Det gör det ekonomiskt och lätt att använda. QR står för Quick Return och preparatet har funnits i över 50 år. Läs gärna mer om QR och om hur du anlägger en kompost i vår artikel på Jordnära.

Läs mer »
Timid skönhet

2017-08-20

Ögat dras gärna till de växter som tar för sig. Som pockar på vår uppmärksamhet och väcker förtjusning med sin omedelbara charm. Men tar vi oss tid att titta lite närmare ser vi att de ofta har sällskap av någon mer stillsam och blyg vän – av de lite mer timida skönheterna, som skapar volym och frodighet i rabatter och krukor. Många av våra vackraste blommor är ofta försiktiga i sin framtoning. Precis som den skira, milda sommarnunneörten. När man väl fått upp ögonen för den blir man helt betagen av dess skönhet. Så var det i alla fall för oss när vi provodlande den förrra året. Som en av årets frönyheter fick den snabbt uppmärksamhet av odlare som försår inför sommaren. Skulle Sommarnunneörten gått dig förbi och du känner för att ha den i din trädgård kan vi glädja dig med att den även går att höstså. Då belönas du med tidigare blomning nästa år. Och kan njuta av en finstämd symfoni av små, rent vita blommor med gul läpp i vackra knippen.

Läs mer »
Magisk krydda

2017-08-13

Växter som odlats sedan lång tid omges ofta av mystik och magi. Libbstickan är inget undantag. Den sägs vara en av häxkonstens tjänare för att hålla djävulen och annat otyg borta från huset. Den har även använts för att hålla husen fria från ormar och ohyra. Kanske är det därför vi ofta hittar den vid gamla torp och ödetomter. Som medicinalväxt har libbsticka använts för att kurera magproblem. Libbstickan blir ett högt och ståtligt inslag i kryddodlingen. Växten är friskt grön och frodig, blommar i gulvita flockblommor. Både blad och frö kan användas i matlagningen, ungefär som dill. Har du inte kryddat med libbsticka tidigare kan det vara ett tips att vara lite försiktig. Några få blad i en soppa eller gryta kan räcka. Faller den dig i smaken kommer du ta fler blad nästa gång. Och kanske gnugga ett blad mellan fingertopparna för doftens – och romantikens – skull.

Läs mer »
Smakfulla färger

2017-07-23

Ibland är saker inte som man tror. Bladgrönt är inte alltid grönt. Och blad kan kan variera väldigt i smak. Vår ekologiska salladssenap ’Osaka Purple’ skiftar i en vacker vinröd nyans. De krusiga, mjälla bladen med spröda stjälkar är en fröjd för ögat i salladsblandningar eller på frukostmackan. Smaken bjuder också in. Med sin lätta dragning åt senap och pepparot ger den ett välkommet lyft åt din måltid. Senapssallad är relativt köldtålig vilket gör den till en av de sorter du kan odla sent på säsongen. Det går utmärkt att så den nu så här i slutet på juli. Känner du för att odla något riktigt sent för höst- och vinterskörd kan vi tipsa om en annan Salladssenap, ’Green in Snow’, som vissa år kan odlas året om. Åtminstone i södra Sverige.

Läs mer »
Udda släkting

2017-07-02

Rädisa känner du garanterat till. Men har du hört talas om Rädisbalja? Det är en väldigt speciell typ av rädisa där endast fröbaljorna används. Inte roten. Efter vacker blomning översållas plantan av mjälla, lätt kryddiga baljor som kan ätas råa eller tillagade. Passar bra i wok där de behåller sin krispighet. Skörda när baljorna är tre till sex centimeter långa. Då är de som godast. Väntar du för länge kan de bli lite träiga. Rädisbalja kan du så nu, direkt på friland eller i en större kruka. Lättodlad och snabbväxande. Efter en till tre veckor gror dina frön och den enorma växtkraften gör att du snart får njuta av, kanske din första, rädisbalja någonsin.

Läs mer »
Ekogodis

2017-06-25

Vi som odlat sockerärt vet att det kan vara svårt att få något över till matlagningen. De har liksom en tendens att bli plockgodis för både stora och små fingrar, som knipsar de små krispiga söta baljorna. Sockerärten ’Sweet Horizon’ är en ekologisk nyhet för året. Högavkastande med ett kraftigt växtsätt som passar perfekt för den som vill få lite gott över till salladen också. ’Sweet Horizon’ växer sig medelhög och ger helt trådfria ljusgröna baljor. Den ska också vara resistent mot mjöldagg. Än är det inte för sent att så sin ’Sweet Horizon’, ett par veckor till har vi på oss, för att kunna skörda ekogodis långt in i september.

Läs mer »
Ätbar juvel

2017-06-04

Den här ettåringen lämnar ingen besviken. Indiankrasse ’Jewel of Africa’ utvecklar snabbt en härlig grönska och en kavalkad av blommor i olika färger. Både blommor och blad är ätliga. Blanda i salladen, dekorera bakverken, låt lemonaden blomma eller varför inte servera nypotatis på en bädd av vackra gröna blad toppat med några blommor. Indiankrasse är artens namn och den delas in i slingerkrasse och buskkrasse beroende på växtsätt. ’Jewel of Africa’ är en slingrande sort och den kan bilda över två meter långa rankor. Odla den i spaljé eller låt den breda ut sig som marktäckare. Snabbt fyller den odlingsytan och ger en lummig känsla. Kanske ska du låta klä in det där staketet som behöver lite färg i år med denna mångsidiga juvel?

Läs mer »
Ekologiskt kulturarv

2017-05-28

Det är inte alltid så lätt att hålla ordning på begreppen inom odling. Som att sallat är växten och att sallad är en maträtt, som ofta innehåller bland annat sallat. Om begreppen är krångliga så är odlingen desto enklare. Alla kan odla sallat och bara fantasin sätter gränserna för hur du odlar. En gammal skottkärra som inte längre används gör att bladen kommer upp från markytan och gör det svårare för sniglar att mumsa i sig de goda bladen. En kruka inomhus, på balkongen eller direkt i trädgårdslandet fungerar också. Huvudsallat ’Merveille des quatre saisons’ är en härlig nyhet som på svenska skulle kunna översättas till ”De fyra årstidernas underverk”. Och visst är det lite av ett under att vi från små frön på några veckor kan få mat på bordet. Denna vackra kulturarvssort från 1885 är även ekologisk. De löst bundna huvudena bjuder på blad som tonar från fräscht ljusgrönt till rött vid bladspetsarna. Vackra och nyttiga sallatsblad, perfekta till din sommarsallad.

Läs mer »
Sommarsurr

2017-05-21

Visst är det underbart med en blommande trädgård eller balkong. Men blommorna ger inte bara njutning, de kan faktiskt vara livsviktiga för oss. Det största hotet mot våra viktiga vildbin är att det blommar mindre i naturen nu för tiden. Den variation som våra trädgårdar erbjuder är välkomna oaser för våra små pollinerande vänner. Blåmåra ’Blue Surprise’ är en väldoftande, himmelsblå ettåring som lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Lätt att odla i både i rabatt och kruka, trivs även i lite halvskuggigt läge. Den vackra Blåmåran blommar sedan länge och är mycket vädertålig. Blanda gärna med andra växter, kanske några vita moln eller gula solar. Luta dig tillbaka och njut av sommarsurr.

Läs gärna mer om direktsådd i vår artikel på Jordnära ››
Här tipsar Naturskyddsföreningen om vad du kan göra för att hjälpa våra bin ››

Läs mer »
Grön lycka

2017-05-14

Lätt att odla. Växer snabbt. Smakar fantastiskt. Där har du tre goda skäl att odla vår härliga nyhet Mini Pak Choi F1 ’Green Fortune’. Dessutom är bladen vackra smycken i ditt grönsaksland eller din balkongkruka. Sorten kallas även sellerikål och du kan äta de vitaminrika späda bladen färska i sallader medan de grövre bladen med fördel wokas eller ångkokas, ungefär som du gör med spenat. Direktsådd utomhus brukar vara lämpligt i juni–juli. Tänk på att vattna jorden före sådd och håll jorden fuktig under grotiden. Använd gärna fiberduk för att skydda mot insekter som också älskar de gröna späda bladen. Så i omgångar. Odlar du i kruka kan du ha ett par tre krukor med olika startpunkter, för grön och smakfull lycka hela säsongen.

Läs mer »
Romans i dimman

2017-05-07

På engelska heter den ”Love in a mist”. Visst låter det trolskt. Kärlek i dimman – som om blommorna dansade fram genom dimslöjorna i det nordiska kvällsljuset. En romantisk jungfrudans över daggvåta sommarängar, till doften av fukt och grönska. Nyheten Jungfrun i det gröna ’Persian Jewels’ har nära till romantiken med sina förföriskt vackra blommor i blått, rosa och vitt. Bladverket är härligt skirt med blad som påminner om dill. Jungfrun i det gröna är en populär ettåring. Inte bara för att den är vacker, den är också lättodlad. Perfekt som snittblomma och mycket dekorativ i såväl färska som torkade buketter. Så direkt på friland när jorden reder sig i april–juni. Tänk på att vattna både innan sådd och under hela grotiden. De små sköra skotten får inte torka ut. Din belöning blir en sommarromans som varar långt in i september.

Läs mer »
Sköna maj

2017-04-30

Äntligen tid för direktsådd. Vi vill hälsa sköna maj välkommen med en trevlig nyhet i vårt eko-sortiment. Majrova ’Golden Ball’ är en snabbväxande rotfrukt som ger små krispiga rovor med mild fin smak, perfekta att äta färska eller ugnsrostade. Bladen kan tillagas ungefär som spenat, ångkokta eller lätt stekta. Majrovan är en del av vårt nordiska odlar- och matarv. Under 1600- och 1700-talet odlades den flitigt och det lär ha utfärdats böter om man inte odlade rovorna i vissa delar landet. Numera är majrovan lite bortglömd och det tycker vi är synd. Det är en mycket odlingsvärd liten godsak – nyttig, lättodlad och snabbväxande. Så den direkt i mullrik jord, på friland, så fort jorden reder sig. Så gärna i omgångar för tillgång hela säsongen. Skörda när knölarna är ca 5-8 cm stora, då är de som godast. En perfekt rotfrukt för oss odlare med lite mindre tålamod.

Majrova finns med på listan över världens nyttigaste mat
Här kan du läsa mer om att odla ekologiskt

Läs mer »
Vitaminrik veteran

2017-04-23

På Impecta gillar vi växter som har många fina värden. Som Sparrissallat ’Celtuce’, en kulturarvssort från 1870-talet. Vitaminrik och snabbväxande med lång skördetid. Både blad och stam är ätbara. Den högvuxna plocksalladen skördar du efterhand (nerifrån) och äter färsk. De krispiga bladstjälkarna är en härlig delikatess som kan stå kvar långt in på sensommaren. Skörda stammen innan den går i blom. Skala och riv försiktigt ner den färsk i sallad. Eller servera de lättkokta stjälkarna med en klick smör och salt. Smaken är lätt nötaktig och för tankarna till sparris eller selleri. Sparrissallat trivs i ett soligt och vindskyddat läge där jorden är mullrik, lucker, hyfsat kalkrik och bevarar sin fuktighet. Smaken kan bli lite besk om växten inte får tillräckligt med vatten. Hitta läget och så din vitaminrika veteran direkt på friland när jorden reder sig.

Här kan du läsa mer om vårt gröna kulturarv »

Läs mer »
Skimrande pärla

2017-04-16

Kärlek vid första ögonkastet. Så kan vi bäst beskriva känslan när Kornvallmo ’Mother of Pearl’ slog ut sitt blomsterflor av finstämda toner. Vi bestämde vi oss direkt. Denna skönhet ska pryda omslaget på årets frökatalog. ’Mother of Pearl’ bjuder på en mycket speciell färgkombo med sina stora, enkla blommor i dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag. Färgerna ger associationer till skimrande pärlemor, precis som namnet antyder. ’Mother of Pearl’ är en lättodlad sommarblomma som trivs i trädgårdsrabatten och på blomsterängen. Men precis som andra vallmo vill den inte ha för blött om fötterna. Så den direkt på växtplatsen när jorden blivit uppvärmd. Förhoppningsvis blir du lika förälskad som vi, så att vi får se mycket av denna nya skimrande pärla i sommar.

Här hittar du hela vårt sortiment med Vallmo  »

Läs mer »
Lady in red

2017-04-09

Rosenskära är en av våra mest lättodlade ettåringar. Frodig och vacker. Blommar rikligt långt in på hösten. Blommorna är ofta enkla. Elegant strama, i färger som vitt, rosa eller pastellgult. Veckans frösort däremot, Rosenskära ’Double Click Cranberries’, är allt annat än enkel och stram. Här svävar istället mängder av mustiga, djupt vinröda blombollar majestätiskt över den dilliknande grönskan. I samplanteringar ger ’Double Click Cranberries’ volym och karaktär, både som bakgrunds- och centrumväxt. Den är också underbar som snittblomma. Bind en vacker bukett och du har ett garanterat blickfång i varje rum. Utomhus är Rosenskäran även insekternas favorit. Oblygt lockar den till sig mängder med bin och fjärilar. Skulle du föredra en aning diskretare tongångar än de som trendiga ’Double Click Cranberries’ bjuder på, så finns mängder av härliga, lättodlade sorter att välja mellan. Klicka här för att se alla Rosenskära i vårt sortiment.

Läs mer »
Sommartimjan

2017-04-02

Blir det lammkotletter på grillen i sommar? Då ska du odla sommartimjan ’French Summer’, en ekologisk krydda som du med fördel använder till just lamm. Servera gärna med ett gott ramslökssmör. Även till rätter som ärtsoppa, rotfrukter i ugn, kyckling och såser passar färsk timjan utmärkt. Timjan är knappast någon nymodighet. Örten har odlats i tusentals år. Från början som medicinalväxt och lite senare för att skrämma bort onda andar. I alternativmedicinen dyker timjan fortfarande upp som slemlösare i hostmedicin. Oavsett om du vill jaga undan onda andar eller krydda dina grillade lammkotletter, finns det all anledning att odla Sommartimjan. Förså inomhus bums och plantera ut när frostrisken är över, så har du snabbväxande färska kryddor att skörda efter hand hela sommaren.

Vill du veta mer om att odla ekologiskt?: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära

Läs mer »
Gyllene gurka

2017-03-25

Gurkor har odlats i tusentals år och finns i alla möjliga färger och former. Gemensamt för dem alla är att de vill ha vatten, näring och värme. Mest känd är nog slanggurkan. Den behöver mycket värme och odlas därför i växthus. Druvgurkan, även kallad Västeråsgurka, är lite tåligare och kan odlas på friland. En ovanlig sort som inte tar så mycket plats är Äppelgurka ’Lemon’. Det är en lättodlad och rolig kulturarvssort från 1894. Odlas både i växthus och på friland. Som namnet avslöjar drar smaken lite åt äpple. Njut gärna av de små äggrunda gula frukterna direkt från plantan. Eller skär ner dem som klyftor i en fräsch sommarsallad. Blir det en varm sommar får du troligtvis en rik skörd. Då kan du bevara ditt gyllene sommargodis i en inläggning. Picklade äppelgurkor kan väl knappast någon motstå?

Läs gärna mer om vårt arbete med Kulturarv: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära

Läs mer »
Älskade luktärt

2017-03-19

Klassisk väldoft i trendig sommardräkt. Så skulle man kunna beskriva årets nya luktärt ’Spencer Wiltshire Ripple’. Sorten bjuder på mängder av vitschatterade blommor med fina strimmor från mörkt vinrött till djupt chokladbrunt. Rikblommande med en underbar doft. Luktärten blir ca 2,5 meter hög så den kräver en spaljé eller något annat att klättra på. Varför inte bygga ett växttorn av grenar. Eller slå ner några störar och dra klättertråd med den miljövänliga jutebindtråden. Luktärt kan försås inomhus nu för tidigare blomning eller direkt på friland när frostrisken är över. Blötlägg ärtorna ett dygn innan sådd och var försiktig med de känsliga rötterna vid omskolning till kruka eller rabatt. I övrigt är luktärten lättodlad. Doften behöver nog ingen närmare presentation, kanske du kan förnimma den bara genom att titta på bilden. Placera din luktärt där du gärna slår dig ner, så att du får njuta av den förföriska doften på nära håll.

Läs gärna mer om vårt arbete med Kulturarv: Klicka här för att läsa artikeln på Jordnära »

Läs mer »
Skymningsljus

2017-03-12

Inget är som en nordisk sommarskymning. Då träder de vita blommorna fram ur skuggorna och lyser upp våra trädgårdar. Det kan räcka med några få plantor eller en kruka för att du uppleva den förföriska effekt som blommor i renaste vitt bjuder på. Vår ståtliga nyhet Balsamin ’White’ trivs bra i halvskugga, där den verkligen kan bli ett lysande utropstecken. Det är en traditionell ettårig mormorsblomma med täta blommor i renaste vitt. De heldubbla blommorna kommer i bladvecken längs hela den halvmeterhöga stjälken. Förså nu och plantera ut när frostrisken är över. Vill du ha en riktig månskensträdgård, så är det vita blommor du ska satsa på.

Läs mer »
Krydda med purpur 

2017-03-05

På Impecta lyfter vi gärna fram växter med många fina värden. Som vår underbara ekologiska purpurbasilika ’Rosie’. Det är i grunden en lättodlad och populär krydda fast här i en mycket speciell färg. De mörklila bladen ger mozzarellasalladen ett nytt och spännande uttryck. Blommorna är också ätbara, strö dem över härligt ugnsrostade grönsaker för doft, smak och ögonfröjd. ’Rosie’ är också mycket vacker som prydnadsväxt. Kombinera med rosablommande växter och låt det mörka rama in det ljusa på ett vackert sätt. Eller så söker du det rofyllda och kombinerar med silver och grönt. Bara fantasin sätter gränser för hur du presenterar din purpurbasilika. En sak är säker. Odlar du basilika är det omöjligt att gå förbi plantorna utan att föra handen genom bladen och njuta av den kryddiga, förföriska doften.

Vill du veta mer om hur lätt det är att odla ekologiskt, klicka för att läsa vår artikel på Jordnära

Läs mer »
Gammal goding

2017-02-26

En nyhet för året som vi gärna vill berätta om är den vackra ’Aunt Ruby’s German Green’. En smakrik kulturarvssort med anor från 1800-talet. Det är en av de största gröna bifftomaterna – saftig, söt och med lite kryddig smak. Välförtjänt vinnare av Impectas interna smaktävling, där vi jämfört alla sorter vi provodlat under året. ’Aunt Ruby’s German Green’ övergår i en lätt gyllene ton när den är fullt mogen men kan även skördas helt grön. Att odla tomater är verkligen roligt. Det finns mängder med sorter att välja mellan, olika i storlek, smak, färg och form. En låg sort i en kruka på balkongen fungerar utmärkt för dig som inte har ett växthus eller ett skyddat grönsaksland i sol. Nu är det dags att starta odlingen för att du ska få njuta av ditt sommargodis. Väljer du ’Aunt Ruby’s German Green’ väntar en smak av vårt kulturarv när det är som bäst.

Läs mer »
Svart magi

2017-02-19

Vi är väldigt glada över att kunna presentera en av årets mest spektakulära frönyheter – Chokladskära ’Black Magic’. Denna exklusiva sommarblomma går nu äntligen att föröka från frö. ’Black Magic’ är en dramatisk karaktärsväxt med underbart mahognybruna, tydligt kakaodoftande blommor som svävar högt över bladverket. Utseendet för tankarna till en trolsk plats där de mörka blommorna dansar på sina höga stänglar över mossgröna tuvor. Med sin förföriska doft av choklad lockar den oss in i det okända. Som tur är så föredrar Chokladskäran en plats i solen framför sagolik trolldans. Vacker i både kruka och rabatt, är det lätt att se varför så många dras till denna svarta magi.

Läs mer »
Låt kärleken blomma

2017-02-12

En del är lite svårflörtade i starten. Vissa kräver både tid och ömsint behandling. Så är det med veckans frösort. Men lyckas du med den här primadonnan så får dina ansträngningar en kärleksfull belöning i form av små underbara gröna hjärtan på eleganta vita kronblad. Dessa små hjärtan är så klart inte bara en kärleksförklaring till oss odlare. De är nektarier, alltså organ där nektarn produceras. Den gröna färgen är troligen till för att lotsa pollinerande insekter rätt. Grönliljan ’Elegans’ har sitt ursprung i Nordamerika och trivs upp till växtzon 5. Etablerad bildar den ca 60 cm höga, tåliga tuvor. Börjar du försådden nu har du kanske redan i juni-augusti en graciös skönhet som lyser upp ett skuggigt läge i din trädgård. Lyckas du inte i vår så ger hon dig en ny chans till höstsådden.

Läs mer »
Trendig soldyrkare

2017-02-05

Fetknopp ’Turkish Delight’ är en härlig nyhet som verkligen förtjänar en närmare presentation. Det är en sedumväxt, vilket innebär att den tål full sol och varma lägen. Växten överlever tack vare sina tjocka, köttiga blad som binder vatten och skyddar mot uttorkning i hettan. Den passar alltså för altaner i söderläge och soliga balkonger. Just ’Turkish Delight’ startar med gröna blad men får med tiden en djuplila nyans. Ju mer ljus växten får, desto mörkare blir bladen. Som en stor final på sommaren slår sedan ett flor av små mörkrosa blommor ut. En perfekt karaktärsväxt för krukor och urnor i söderlägen. Frågan är bara vilken kruka som blir snyggast. När vi provodlade ’Turkish Delight’ valde vi en traditionell lerkruka. Men den blir nog väldigt vacker i en väderbiten trälåda eller en svart urna på fot också.

Läs mer »
Himmelsblå klockor

2017-01-29

Under en skymningspromenad en stilla sommarkväll kan det hända att du plockar några små blåklockor vid vägkanten, för att placera i köksvasen därhemma. Borta vid ängsbacken bryter du en ståtlig stjälk av den stora blåklockan. Kanske hamnar den i en blomsterpress för att bli ditt sommarminne. Blåklockor förför oss verkligen med sina underbara blommor. En nyhet i vårt sortiment är den bedårande dvärgklockan ’Baby’. Den trivs i både kruka och rabatt, där den tar för sig efterhand med ett utbredande växtsätt. Redan första året kan denna perenn ge mängder med små himmelsblå klockblommor. Likt sina vilda vänner kommer dvärgklockan troget tillbaka varje år om den trivs. Vi bedömer att den är perenn upp till zon 5. Längre norröver bör du räkna med att odla den som ettåring istället. Förkultivera inomhus nu och plantera ut din ’Baby’ när frostrisken är över.

Läs mer »
Pigg hundraåring

2017-01-22

I kvalitetsområdet Kulturarv samlar vi äldre växter som är särskilt värda att bevara för framtiden. Beprövade och robusta sorter som för vidare en fin odlingstradition. De flesta kulturarvssorter är minst 100 år gamla och vi anger alltid när sorten först finns dokumenterad. I dag får vi stifta bekantskap med en kulturarvsmärkt chilipeppar som har anor tillbaka till förra sekelskiftet. Chilipeppar ’Anaheim' är en mild och fin peppar som ger ca 20 centimeter långa gröna frukter. Eftersom den är så mild i smaken går den att använda på många olika sätt. I sallader, på grillen eller kanske ugnsbakad. Förså den inomhus nu i februari–mars så kan du krydda med färska pepparfrukter lagom till semestergrillen. Gillar du lite mer hetta så låter du frukterna mogna till rött.

Läs mer »
Nordisk nostalgi

2017-01-15

Trädgårdsriddarsporren är en klassiker i vårt nordiska trädgårdsarv. En riktig mormorsblomma som vi sett växa vid gamla torp och gårdar i århundraden. Den är flitigt omnämnd inom äldre folktro och även som gammal medicinalväxt. Riddarsporren ansågs råda bot på alltifrån skabb till vägglöss. Veckans frösort ’Guardian blue’ är en framstående företrädare för det stora släktet trädgårdsriddarsporrar. Den ger lite större, täta blommor i en härlig kungsblå nyans. ’Guardian blue’ blommar fint redan första året och bjuder perennrabatten på höjd, volym och mängder med blommor som älskas av surrande humlor och bin. Trädgårdsriddarsporren är faktiskt lite giftig men låt det inte hindra dig från att bryta en lång blomspira och sätta i en vacker vas. En förtrollande vacker snittblomma som ackompanjerar den nordiska sommarkvällens skymningsljus.

Läs mer »
Fin i Gredelin

2017-01-08

Mjuk och rund sprider den sann odlarglädje, årets första veckans frösort. Blombollarna hos Allium hybrida ’Quattro’ är bedåranda vackra i fin gredelin. De täta ruggarna av gröna friska blad går dessutom att äta och bjuder på en mild smak som rör sig någonstans mellan gräslök, ramslök och vitlök. Underbar i sallader, såser eller som grönt klipp på smörgåsen. Redan nu kan ’Quattro’ börja sprida odlarglädje i ditt hem. Sorten behöver förkultiveras för att hinna gro och växa till sig ordentligt innan utplanteringen i vår. Normalt blommar ’Quattro’ först andra året och ju tidigare den sås desto mer kommer den att blomma nästa år. En fin gredelin start på årets odlingssäsong, tycker vi.

Läs mer »
Vintervitamin

2016-10-23

Vi som gillar att äta grönt och egenodlat under större delen av året ser oss gärna om efter tåliga sorter med lång odlingsperiod. En av de bästa sorterna för nordiskt klimat är vintersallat 'Verte De Cambrai’. Det är en spröd och krispig kulturarvssort som finns dokumenterad ända tillbaka till 1810. De stora, mörkgröna bladen är mycket c-vitaminrika och ger en mild och fin smak i salladen. Verte De Cambrai är snabbväxande, odlas på friland juni–juli eller så höstsår du den nu för riktigt tidig skörd i vår. Väljer du att jobba med höstsådd kan du faktiskt få upp till fyra veckors tidigare skörd. Under milda vintrar i södra Sverige kan du till och med få skörd under större delen av året. Men vill du garanterat kunna njuta av spröda, färska vintervitaminer året om så odlar du Verte De Cambrai inomhus i kruka. Just nu ingår sorten i vår kampanj med utvalda grönsaker, kryddor och sommarblommor för höstsådd. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med din höstsådd.

Läs mer »
Nyttig snabbmat

2016-10-16

Den har en speciell plats i våra hjärtan, smörgåskrassen. Barn såväl som vuxna är förtjusta i att odla och äta den. Snabbväxande är den också. På bara någon vecka har du ett gott och vitaminrikt tillbehör som sätter piff på frukosten. Väljer du den storbladiga smörgåskrassen 'Broadleaved’, som är en frönyhet 2016, får du ännu mer smak på mackan eller varför inte i salladen. Det fina är att smörgåskrasse går att odla året om. Det enda du behöver är en skål med lite hushållspapper eller jord som du placerar ljust. Se till att hålla bädden fuktig så spirar det snart. Tänk på att smörgåskrasse inte är samma sak som vattenkrasse (källfräne) som vi berättade om i samband med vår lista över supermat för ett litet tag sedan. Fast vi tycker självklart att smörgåskrasse också är supermat. Vill du testa så ingår ’Broadleaved' just nu i vårt erbjudande med kryddor, grönsaker och sommarblommor för höstsådd. God söndagsfrukost, önskar Impecta.

Läs mer »
Världens nyttigaste

2016-10-02

Att grönsaker är nyttig mat – det vet ju alla. Men visste du att Källfräne, eller vattenkrasse som den också kallas, är nyttigast av dem alla? Forskaren Jennifer Di Noia har publicerat en lista med världens 41 mest näringsrika frukter, bär och grönsaker. Gemensamt för supermaten är att den innehåller minst 10 procent av rekommenderat dagligt intag av 17 viktiga vitaminer och näringsämnen. Nästan alla sorter hittar du för övrigt i vårt sortiment. Kanske något att tänka på när du planerar ditt grönsaksland till nästa säsong? Förena odlarnöje med nyttoväxter. Vill du odla nummer ett på listan så kan du sätta igång redan nu. Källfräne går nämligen utmärkt att odla inomhus i kruka året om. Använd Källfräne färsk i sallader, på smörgåsen, strö över potatisen eller blanda ner i pastan. Lättanvänd, lättodlad – och supernyttig.

Läs mer »
Färgexplosion

2016-08-14

Veckans frösort är så gosig och söt att man nästan kan tro att den vill bli klappad. Tusensköna 'Pomponette' är en väldigt populär sort och undra på det. De helfyllda, runda blommorna skapar en veritabel färgexplosion i nyanser av rött, rosa och vitt. Mycket rikblommande och underbar att plantera i små grupper. 'Pomponette' är flerårig. Enklast sår du den på hösten, då behöver du inte förodla utan kan njuta av en tidig och spektakulär vårblom. Kanske vill den bli klappad ändå.

Läs mer »
ARTIKEL 1-109 AV 109.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Följ oss

    Facebook

Instagram    Instagram


Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in