Adventskalendern är här! Handla nu »
Basilika – en smak av Italien

Basilika − smak av Italien

Doften av basilika är förförande, smaken likaså. Basilika är lätt och roligt att odla i kruka - fröerna gror villigt och snart utvecklas fina små väldoftande basilikablad. Det finns massor av odlingsvärda sorter med olika spännande smaker.

Odla din egen basilika

  1. Så fröerna i fuktig såjord.
  2. Täck inte med jord utan tryck endast ner fröet mot jordytan.
  3. Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i.
  4. Ställ sådden varmt för groning, ljust och svalt efter att fröerna har grott.
  5. Ställ basilikan utomhus när dygnstemperaturen inte understiger 12 grader.

Basilikasläktet (Ocimum) ingår i familjen kransblommiga växter (Lamiaceae), där vi hittar många andra kryddväxter som rosmarin, timjan, myntor, citronmeliss och isop. I basilikasläktet finns ett 70-tal arter som i huvudsak är ettåriga. Basilika har sitt ursprung i de varmare delarna av Asien, Mellanöstern, Afrika och Sydamerika.


Kryddväxt med anor

Basilikasläktets mest kända art är självaste basilikan, Ocimum basilicum, vars vetenskapliga namn kan översättas till ’kunglig doft’. Ocimum betyder ’doftande’ eller ’parfymerad’ på grekiska och basilicum härstammar från grekiskans ord för kunglig. Basilika har använts som kryddväxt och örtmedicin i tusentals år och haft stor betydelse längs vägen. I Egypten ansågs kryddväxten kunna öppna porten till himmelriket och fick därför följa med de döda i graven. I Indien finns en art av basilika som är helig och anses skänka gudomligt beskydd. Till Europa kom basilika under 1500-talet där den först användes främst som medicinalväxt men senare även fick betydelse som smaksättare i matlagning.


Välkända aromer och nya smaker

Idag används basilika över hela världen och är en mycket uppskattad krydda och prydnadsväxt. Sorterna blir fler allteftersom odlarna utvecklar nya aromer, smaker och former på plantan.


33720 Ocimum basilicum Dolce Fresca

Storbladig Basilika ’Dolce Fresca’. Prisbelönt sallatbasilika.



Storbladig basilika

Den mest odlade arten är basilika, Ocimum basilicum. Det är den klassiska basilikan i Medelhavsområdet och inte minst i det italienska köket. Sorterna av Ocimum basilicum har ofta stora blad och delas in i grupper efter doft, smak och utseende.

Sallatbasilika eller salladsbasilika: här hittar vi de riktigt storbladiga sorterna med saftiga, friskt gröna blad och den typiska basilikasmaken – fyllig, pepprig och lite söt. Sorten ’Genovese’ kommer från italienska staden Genua där namnet ’Basilico Genovese’ är varumärkesskyddat. ’Genovese’ är den klassiska basilikan till pesto, som ursprungligen kommer just från Genua. Andra storbladiga sorter väl använda i det italienska köket är ’Gustosa’, vilket betyder smakrik, och ’Dolce Fresca’, vilket betyder frisk sötma. Sallatsbasilika ’Mammoth’ har blanka, buckliga blad och ’Genovese Compatto’ har ljusgröna blad med lite mildare smak. Sallatbasilikor har ofta ljuslila blomspiror men även vita blommor förekommer.

Kanelbasilika: en spännande, mycket dekorativ sort med kryddigt, kaneldoftande blad som används i grytor, te och desserter. Blommorna är purpurfärgade.

Thaibasilika: en orientalisk basilika med distinkt lakritsarom som är en fin krydda i sallader och kötträtter. Thaibasilika har ett sirligt, dekorativt växtsätt och purpurfärgade blommor.

Purpurbasilika eller rödbladig basilika: de rödbladiga sorterna har en pikant, stark smak, utsökt i pastasåser och grytor. Bladen är vackra i både odlingen och som dekoration i maten. Purpurbasilika är en varietet inom arten Ocimum basilicum och har det vetenskapliga namnet Ocimum basilicum var. purpurascens.


30153 Ocimum minimum Piccolino

Småbladig Basilika ’Piccolino’. Ekologisk.



Småbladig basilika

I rar kontrast till den klassiska basilikans maffiga blad står småbladig basilika, Ocimum minimum, som kan ha riktigt pyttiga blad.

Klotbasilika: många småbladiga basilikor bildar dekorativa, klotrunda plantor där de söta bladen sitter tätt, tätt., ’Piccolino’ är en vitblommande sort, ’Green Globe’ har hänförande aromatiska blad och ’Aristotle’ bildar vackra, små klotrunda buskar.

Piccolobasilika: Bland de småbladiga sorterna finns de som har alldeles extra minimala blad. Sorten ’Fino Verde’ har en söt, pikant och kryddig smak. Plantan har en lång skördetid och ett dekorativt växtsätt.


Basilika med extra krydda

Basilikabladens karakteristiska arom är fyllig, pepprig och lite söt. Olika sorter har mer eller mindre av detta i smaken men den finns hos alla som en bas. Några sorter bjuder på en extra krydda till de karakteristiska smakerna.

Vaniljbasilika, Ocimun x hybrid: med smak av vanilj är detta en perfekt basilika att krydda efterrätten med. Bladverket är limegrönt och blommorna purpurfärgade.

Citronbasilika, Ocumum x africanum: med en intensiv doft och smak av citron är detta en basilika för det asiatiska köket, till fisk- och skaldjursrätter och till bakning och efterrätter.


Att låta basilika gå i blom

Basilika blommar i ljuslila, purpurfärgat eller vitt beroende på sort. När basilikan går i blom förändras både smak och konsistens på bladen. Smaken blir beskare och mindre fyllig och bladen blir kraftigare. Om du vill ha vackert blommande basilika men också njuta av växten som den fantastiska krydda den är kan du odla några plantor som får gå i blom och några som klipps så regelbundet att de aldrig tillåts att gå i blom.


Odla egen basilika

Basilika odlas bäst i krukor eller odlingslådor. Förkultivera inomhus på våren, antingen i den krukan basilikan ska växa i hela säsongen eller i mindre krukor för senare omplantering i större krukor. Så i fuktad såjord, mellan 5 och 10 fröer i varje kruka. Täck inte fröerna med jord utan tryck försiktigt ner dem så att de kommer i kontakt med jorden. Placera sådden varmt och täck med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i.

Sätt ut dina basilikakrukor när värmen ute är pålitlig. Många basilikasorter tål inte temperaturer under 12 grader. Plocka in krukorna på natten i början av utesäsongen om du misstänker att nattemperaturen kan bli för låg.

Toppa plantorna för buskigare växtsätt. Skörda gärna din basilika ofta – det mår plantan bara bra av. Skulle den börja se lite hängig ut kan du ta en paus i skörden och låta plantan hämta sig.


Skörda basilika uppifrån

Viktigt är att skörda basilika uppifrån. Klippa aldrig av en kvist ända ner vid jordytan – då slutar basilikan att växa. Klipp av precis ovanför ett bladpar så att det finns bra grogrund för nytillväxt och för att stimulera plantan att buska till sig.


Njut av basilika året runt

Fröså olika sorters basilika i omgångar hela sommaren för god tillgång på denna fina, användbara kryddväxt. Under höst och vinter kan du odla basilika inomhus och skörda späda, peppriga blad. När fröerna har grott ställer du krukan i ett ljust fönster och under mörkaste vintern kan du ta hjälp av tilläggsbelysning.

En basilikaodling kan frodas på balkong, terrass, kökstrappa, på kolonin, i växthuset eller köksfönstret. Odla i vackra krukor, lådor, kärl, burkar och korgar. Basilika är gott, nyttigt och vackert att titta på – en fröjd för både öga och gom.

Fröer till basilika

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14727)
2024-11-12
Bra och snabb leverans
- Jerker S
2024-11-12
Bra sortiment med tydliga beskrivningar på artiklarna och snabb expediering och frakt!
- Eva A
2024-11-12
snabbt billigt och enkelt
- Jill A
2024-11-12
Snabb leverans 
- Stefan A
2024-11-12
Smidig leverans och väldigt nöjd med utbudet. 
- Emelina L
2024-11-12
Som mångårig kund kan jag bara säga, att jag uppskattar Impecta Fröhandel för deras sortiment och smidigheten att handla därifrån.
- Sonja E
2024-11-12
Snabb leverans på kvalitetsfrön som ska bli julklapp till min älskade dotter.
- Anna-marina L
2024-11-12
Brett och fint sortiment av frön till både ätbart och till prydnadsväxter. Snabb leverans. 
- Viveka N
2024-11-12
Frön som gror kan köpas året runt!
- Per S
2024-11-12
Har köpt odlingsbelysning. Fungerar utmärkt . Snabb leverans. Enkel att montera. 
- Helena O
2024-11-11
Det gick fort och smidigt! Hoppas på fina tulpaner till våren 🌸
- Mathilda J
2024-11-11
Fina lökar och toppenbra service!  Supernöjd😍
- Rene S
2024-11-11
Bra sortiment och snabba leveranser. 
- Rebecca H
2024-11-11
Snabb leverans och ett stort utbud
- Theres S
2024-11-11
Brett utbud och upplever att grobarheten oftast är hög. 
- lisa J
2024-11-11
De är väldigt trevliga att prata med
- Sara M
2024-11-11
Bra sortiment och lagerhållning. Många EKO och gamla  sorter. Bra instruktion på påsarna.
- Birgitta H
2024-11-11
Bra urval av fröer! 
- Christina F
2024-11-11
Mycket bra utbud och snabb service 
- Stefan W
2024-11-11
Bra service och kvalité 
- Kristina E
Are you in the right place?
Continue to impecta.se