Fri frakt på hela sortimentet 27 mars–1 april. Gäller billigaste fraktsättet. Påskgåva på köpet läggs automatiskt till i kassan.
Odla blad med smak

Odla blad med smak - en grön revolution

Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.

Bladgrönt eller bladgrönsaker är samlingsnamn för grönsaksväxter som har ätbara, välsmakande blad. Sådana har vi odlat sedan urminnes tider så det är inget nytt i sig. Det nya är mängden sorter och hur vi har hittat på nya sätt att odla och använda bladgrönt. En liten grön revolution skulle man kunna drista sig till att kalla det, som har öppnat odlingsdörren för många fler än dem som har tillgång till ett köksland.


olika sätt att odla bladgrönsaker på

Odla bladgrönsaker i trädgården, på balkongen eller på fönsterbrädan

  1. Förodla inomhus för senare utplantering
  2. Odla direkt på friland
  3. Odla i pallkrage
  4. Odla i krukor, kärl och lådor utomhus
  5. Odla i krukor inomhus året runt

Bladgrönt skördas som primörer

Det listiga med bladgrönt är att vi kan skörda dem som små blad, som evigt välsmakande primörer. De tillåts inte växa upp och bli kraftiga alternativt bilda huvuden utan så snart bladen är tillräckligt stora skördar vi dem. Vissa sorter fortsätter bilda nya blad medan många sås i omgångar för att finnas till hands hela säsongen. Eftersom vi skördar bladen tidigt kan bladgrönt odlas tätt – det behöver inte beredas plats för en stor planta och bladen hinner inte börja konkurrera med varandra innan det är dags för skörd.


Stor variation i färg, form och smak

En del av glädjen i att odla bladgrönsaker är variationsrikedomen. Odlingarna, liksom salladerna som bladen används i, blir vackra med alla färger och former på bladen och smakerna är ofta som rena kryddan där olika sorter bidrar med sin egen smakupplevelse.

Exempelvis Salladssenap 'Osaka Purple' har krusiga, mjälla blad som först är gröna men sedan övergår i en mörkt vinröd nyans. Smaken är mild med inslag av senap och pepparrot. Mizunakål 'Arun' har purpurrodnande fransade blad med en härlig kålsmak. Tycker man om pepprig och intensiv krydda är Italiensk Rucola med sina gröna tandade blad ett utmärkt val och önskas mer smörig, nötaktig smak faller valet på krispiga Vintersallat ’Vit’ med små dekorativa mörkgröna bladrosetter.


Odla Mizunakål ’Arun’

Asiatiska grönsaksväxter trivs hos oss

Ett betydande bidrag till sortrikedomen av bladgrönt är de asiatiska grönsaksväxterna som vi har tagit till oss under senare år. I takt med att det blivit populärt att laga asiatisk mat vill vi kunna smaksätta maten med rätt grönsaker. Lyckosamt har det visat sig att asiatiska bladgrönsaker trivs ypperligt i vårt klimat och dessutom kan odlas långt in på säsongen och skördas tills det fryser. Asiatisk kål 'Asian All Green Mix', Komatsuna , Mizunakål och Tatsoi är exempel på asiatiska bladgrönsaker som kan odlas i omgångar hela sommaren och skördas en bra bit in på hösten.


Odla Tatsoi

Bladgrönsaker är snabbväxande och lättodlade

Gemensamt för bladgrönsakerna är att de är lätta att odla och växer snabbt. De trivs i lucker, näringsrik jord. Vi kan välja att så på stora ytor eller ner till minsta kruka, vilket gör att alla kan bli bladgrönsaksodlare. Det finns lite olika sätta att odla på – prova dig fram och anpassa efter dina egna förutsättningar.


Förodla bladgrönt inomhus

För några sorter av bladgrönt rekommenderas förodling, eller förkultivering som det också heter, inomhus under mars–april. Information om förodling är att föredra finns på påsen för varje sort. Förodling innebär att sådden görs inomhus i små krukor eller såbrickor för att driva upp små fröplantor. Utplantering sker när risken för frost är över och efter att plantorna har avhärdats. Avhärdning innebär att de små plantorna under en period sakta får vänja sig vi utomhusklimatet några timmar mitt på dagen.


Direktså bladgrönt

De allra flesta bladgrönsaker behöver inte förodlas utan kan sås direkt på friland när jorden har torkat och börjat bli uppvärmd. Man brukar säga att jorden ska reda sig vilket den har gjort när du kan ta upp en näve jord i handen och den lätt faller samman mellan fingrarna. Så gärna olika sorter i rader bredvid varandra eller i olika stora cirklar för att skapa kontrast mellan färger och former.

Täck sådderna med fiberduk inledningsvis för att skydda mot kyla och uttorkning och vid behov även mot insekter och sniglar.

Sommartid går det också utmärkt att så bladgrönsaker i krukor, kärl och lådor. Det blir inte bara ett nyttigt och smakfullt tillskott på altan, terrass och balkong utan också ett vackert komplement tillsammans med krukor där sommarblommor, perenner eller kryddväxter odlas.

Under säsongen kan bladgrönsakerna sås i omgångar med ett par veckors mellanrum så finns färdiga blad att skörda under en lång period.


Odla bladgrönsaker i kruka

Odla bladgrönt i pallkrage

Pallkragar är egentligen en industriprodukt som används precis till det den heter: som krage runt lastpallar. När entusiastiska odlare insåg fördelen med färdiga lådor som dessutom enkelt går att stapla på varandra inleddes pallkragarnas nya roll som odlingslådor. Naturligtvis går det lika bra att bygga egna träramar att odla i. Fördelen med att samla odlingen i en låda är att den kommer upp lite på höjden, att vi kan fylla lådan med precis den jord vi önskar odla i och att jorden värms upp snabbare än marken runtomkring. Och så är det mycket dekorativt.

Gör så här!

Vill du hålla fritt från rotogräs kan du täcka marken inne i lådan med markduk som fästs en bit upp på lådans insida.

Fyll lådan med en blandning av hälften bra planteringsjord och hälften egen kompostjord eller kogödsel som finns att köpa på påse.

Så dina frön i rader, sicksackmönster, en cirkel eller hur du själv finner bäst och roligast. Täck lådorna med fiberduk inledningsvis för att skydda mot kyla och uttorkning och så småningom vi behov även mot insekter och sniglar.

När säsongen är slut kan jorden i pallkragen täckas med tidningspapper. Till våren tas papperet bort, jorden luckras och kompletteras med ny planteringsjord och kompost. Sen är det bara att börja odla igen!

Odla bladgrönt året runt

Om det bor en bladgrönsaksodlare i dig har du ett sant nöje att se fram emot året runt. Huvudsäsongen är sommar och tidig höst men flera sorter går att skörda ända fram till jul. Olika sorter av salladssenap kan skördas ända fram till jul. Sorten ’Green In Snow´ är bäst just för höst- och vinterskörd och kan som namnet berättar stå grön och krispig fast det ligger snö runtomkring.

En del bladgrönsaker kan med fördel sås under hösten för att få en tidig vårskörd. Sallatscikoria ’Grumola Verde’ och spenat ’Giant America’ är exempel på bra sorter för höstsådd.

För att verkligen kunna njuta året runt kan du odla bladgrönsaker i krukor inomhus i ett ljust fönster. Eftersom bladen skördas späda klarar sig odlingen utan extra belysning om den står varmt och ordentligt ljust. Placeras odlingen inte i direkt kontakt med sol- och dagsljus, exempelvis på en köksbänk, behövs däremot stöd av växtbelysning för att få fart på odlingen.

Lycka till med din odling av blad med smak!

Se alla våra bladgrönsaker

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer
Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
4.6/5 (3324)
2024-03-14
Alltid lika inspirerande att  få katalogen. Första vårtecknet
- Mats N
2024-03-14
Alltid lika nöjd med det jag köper här 😁
- Camilla J
2024-03-13
Bra kvalitet på produkter. Snabb och säker leverans
- Sinikka B
2024-03-13
Är så  nöjd fina fröer och snabb leverans och att få betala med Klarna.
- Monica Å
2024-03-12
Snabb leverans och bra information
- Sara Å
2024-03-12
Snabba fin leveranser, bra beskrivning hur man gör.
- Alf R
2024-03-12
Hej bästa impecta ! Jag tycker att ni ger snabb fin service🌺 samt  hög kvalitet på fröer.😁
- Eva-Lena L
2024-03-12
Helt enkelt superduper bra
- Monica M
2024-03-12
bra köp synd att man inte har perfekta gröna fingrar för att få alla frön till stora fina plantor
- Annkie
2024-03-12
Alltid bra kvalitet på fröer och ett stort utbud. 
- Emma N
2024-03-12
Impecta har ett stort sortmiment och det är lätt att handla.. Fröna kommer snabbt.
- Viveca J
2024-03-12
Superbra Superbra 
- Runo J
2024-03-12
Snabb leverans, bra förpackningar och änsålänge bra grobarhet.
- Amanda A
2024-03-12
Snabb leverans och bra kvalité på fröerna.
- Karin L
2024-03-12
snabb service, bra kvalitet på fröerna
- agneta s
2024-03-12
Stort utbud, snabba leveranser 
- Lars C
2024-03-12
snabb leverans bra
- Siv A
2024-03-12
Funkar bra, bra service
- Anders H
2024-03-12
Snabb leverans och hittills har fröerna grott. 
- Viktoria H
Are you in the right place?
Continue to impecta.se