
Odla vitlök – guide för plantering och skörd
- Vitlök sätts som klyftor på hösten.
- Jorden ska vara kall men inte tjälad, ca 5 °C. Är jorden för varm börjar vitlöken att gro och klarar inte övervintringen.
- Vitlök trivs i en mullrik, genomsläpplig jord.
- Varje klyfta bildar en ny, hel vitlök att skörda sommaren därpå.
- Skörda späda primörlökar under försommaren och fullmogna lökar att lagra under sensommaren.
- Vitlök kan också drivas i kruka i köksfönstret för skörd av god blast året om.
Visste du att…
Det är vanskligt att sätta vitlök från affärens grönsaksdisk. Den kan vara smittad med allvarliga sjukdomar, som vitmögel och virus. Får du in dessa smittor i jorden kan inte lök odlas på platsen på minst tio år. Lökarna kan också vara behandlade med groningshämmande medel. Vårt utsäde är certifierat och garanterat friskt och obehandlat.
Odlingsråd för vitlök
Vitlök är en lättodlad gröda. Som andra lökväxter trivs den i en genomsläpplig, mullrik jord.
- Svårighetsgrad: lätt.
- Läge: En ljus plats i genomsläpplig jord. Trivs på friland (direkt i jord), i pallkrage och i utekruka. En tät lerjord kan vara väl kompakt och kall – en blöt säsong riskerar löken att ruttna. Tricket är då att odla i en upphöjd bädd eller i pallkrage, så att överskottsvatten kan rinna av. Jorden blir då också varmare.
Tänk på växtföljden – odla inte lök på samma ställe år efter år. Rotera så att lökväxter återkommer vart fjärde-femte år på samma plats. - Jord och näringsbehov: Mullrik jord är att föredra. Medelstort gödselbehov. Kogödsel på våren och några lager gräsklipp under växtsäsongen ger både mull och näring. En mager jord kan grundgödslas med en svag giva hönsgödsel på våren.

Plantera vitlök
Klyftorna sätts på senhösten när jorden är kall, men inte tjälad (frusen). Ett riktmärke är september i norra landet och november längst i söder. Nu hinner klyftan rota sig för att komma i gång att växa på våren.
Om man missat att plantera och tjälen slagit till kan sättlöken förvaras i kylskåp och sättas på våren. Skörden blir då senare än för höstplanterad lök.
- Förvara sättlöken torrt och luftigt tills det är dags för plantering.
- Bryt upp löken och sätt en klyfta i taget med den trubbiga änden neråt och spetsen uppåt. Skala inte löken, höljet skyddar grodden.
- Sättdjup: ca 6 cm.
- Avstånd: 10-15 cm. 5-6 vitlökar (med 10 klyftor i varje lök) är lagom till en pallkrage.
Sätt tätare för gallringsskörd av späda plantor under försommaren.

Skötsel av vitlök
Om lökarna börjar skjuta skott redan under hösten, täck med ett lager löv eller luftig kompostjord för att skydda från kyla.
En torr säsong behövs stödvattning för en god utveckling. Vattna rejält men sällan.
Att täcka med gräsklipp eller växtrens i omgångar under växtsäsongen har flera fördelar. Det ger en gödslingseffekt, motar ogräs, bibehåller markfukten och bidrar till att höja jordens mullhalt när gräset bryts ner.
FAKTA OM VITLÖK
Svenskt namn: vitlök
Vetenskapligt namn: Allium sativum
Botanik: En två-årig lökväxt som blommar andra året. Vitlök förökas sig både med frön och med klyftor. Tillhör familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae, och är vildväxande i Asien.
Sorter: Skillnaden på olika sorter består framför allt i smak och lagringsegenskaper. Man skiljer på två kategorier:
Så kallad hardneck-vitlök som har en hård innerstjälk och kan lagras några månader. De anses av vitlökskännare ha den bästa smaken.
Softneck- vitlök har en mjukare innerstjälk och klarar lagring upp mot ett år. Det är softneck-sorterna man ser i fina vitlöksflätor.
De flesta sorter som säljs för hobbyodling är franska softneck-sorter.
Elefantvitlök är en annan art, mer släkt med purjolök. Den får bamsestora lökar men med kort hållbarhet.
Övrigt: Kom till Sverige via klostren under medeltiden och odlades som medicinalväxt.

Sjukdomar och skadegörare hos vitlök
Vitlök är en frisk gröda om du använder certifierat utsäde och har en genomtänkt växtföljd där lökväxter inte odlas i samma jord oftare än vart fjärde-femte år. En välmående, mullrik jord, myllrar av ett mikroliv som bidrar till friska växter.
Några skadegörare att ändå ha koll på:
- Lökflugan kan slå till, särskilt om det odlas lök i närheten. Larverna äter på bladbasen och löken vilket resulterar i vissna blad. Använd fiberduk på våren, då flugan svärmar vid tiden när maskrosorna blommar.
- Lökbagge är en röd liten skalbagge vars larver äter blad av alla lökväxter. Plockas bort för hand.
- Lökmal förekommer där det odlas mycket lök i närheten. Larverna äter på bladen som får ett trasigt utseende. Fiberduk under vår och försommar hindrar malen att komma till.
- Svampsporer finns naturligt överallt och kan vara besvärliga svala, fuktiga somrar. De gör ingen större skada men skörden blir något nedsatt. Rostsvampar syns som brunröda stråk med mörka prickar på blasten. Vitmögel ger mjuka, ruttna lökar och syns först vid skörden.
- Virus ställer till allvarlig skada på lökväxter, men förekommer mest i kommersiell odling. Det är ett huvudskäl till att inte sätta klyftor från grönsaksdisken utan använda certifierat utsäde.

Skörd av vitlök
Vitlökarna är skördeklara under sommaren, varje klyfta har nu bildat en ny, hel vitlök.
- Genom att sätta klyftorna tätt under hösten kan man gallringsskörda späda vitlökar under senvåren. Härliga i wokade rätter.
- Under högsommaren kan mjälla sommarlökar skördas som primörer, läckra att grilla.
- När blasten börjar gulna och vika sig under sensommaren är vitlöken fullmogen.Vänta inte för länge – då brister höljet som håller samman löken och klyftorna faller isär för att bilda nya lökar.
- Mogna lökar tas upp en torr, solig dag. Skaka bort all jord och häng lökarna i sin blast att lufttorka i små knippen på en varm, torr plats.
- Efter några veckor är lök och blast torr och blasten klipps av. Görs detta tidigare försämras lagringsegenskaperna.

Lagring och förvaring av vitlök
En stor fördel med vitlök är att den lagras bäst i rumstemperatur – gärna på en torr plats i köket. Lagringstiden beror främst på sortegenskaper, så kallat softneck-sorter har längst hållbarhet, upp mot ett år. De har en mjuk blast som är lätt att fläta.
Väderleken under odlingssäsongen spelar också roll. En blöt, kall sommar ger sämre lagringsegenskaper.
Hanteringen vid skörd och torkning påverkar också, följ råden ovan för bästa resultat.

Användning av vitlök
Vitlök hör till kökets mest användbara gröda och därför rolig att odla. Det är spännande att jämföra smaken hos olika sorter och hitta sin favorit. Smaken kommer av den svavelrika oljan allicin. Den har en dokumenterat antibakteriell effekt och vitlök har använts i årtusenden som medicinalväxt.
Löken är dessutom rik på flera vitaminer och mineraler som järn, zink och magnesium.
Impecta Fröhandel
Av: Karin Elmberg