Odla gurka - från frösådd till skörd
Odla gurka
Gurka är enkelt att odla, och snabbt, det tar bara 40 dagar från sådd till första skörd. Alla borde ha åtminstone en gurkplanta i sin trädgård.

Det går inte att jämföra smaken av egenodlad gurka med den man köper i affären. Krispig, nötig med svag sälta. Tänk att något som består av 96 procent vatten kan vara så gott. I norra Indien har man odlat gurka i flera tusen år. Hit till Norden kom den först på 1600-talet. Då odlades mest små gurkor, de vi kallar druvgurkor, på friland eller i drivbänkar. Idag är de långa slanggurkorna populärast.

Den värmeälskande familjen

Gurka tillhör familjen Cucurbitaceae, där vi även hittar meloner, pumpor och squash. Det är samma art, Cucumis sativus, som odlas som frilandsgurka och som växthusgurka, men det finns mängder av olika sorter. Genom växtförädling har de fått olika utseende, växtsätt och egenskaper. Gemensamt för dem alla är att de gillar varma förhållanden, en näringsrik jord och mycket vatten. I vårt kalla land trivs gurkorna bäst i växthus, på en inglasad balkong eller i ett uterum. Möjligen kan det gå bra att odla på en varm och skyddad plats utomhus i de södra delarna av landet. Druvgurka, eller frilandsgurka som de också kallas, går att odla ute i stora delar av landet, men även då är en varm plats i lä att föredra.

Många sorter att välja bland

De gamla sorterna är ofta lite taggiga eller räfflade, medan nyare sorter är släta. Vanligtvis är gurkor gröna och avlånga men på senare tid har det dykt upp vita, gula och runda sorter. En ny sort är ’Delistar’ med sitt nästan genomskinliga skal. Den runda gula äppelgurkan ’Lemon’ är ingen nyhet utan tillhör kulturarvsväxterna. Lite syrlig i smaken och utmärkt att lägga in.

En annan populär sort för inläggning är ’Diamant’ om man vill prova på att göra egna franska cornichons. Vill man testa en annorlunda variant är bittergurkan ’Naja’ ett roligt val. ’Naja’ tillhör ett annat släkte, liksom den lilla djungelgurkan, som är mer en minimelon än gurka. Bland växthusgurkorna finns riktigt långa sorter, som ’Longo da China’ men även minivarianter ’Deltastar’ som är svåra att motstå, ätes rätt av som ett äpple en solig dag i växthuset.

91350-Cucumis-sativus 9828-Melothria-scabra

Det blir lätt djungel av gurka

Gurka växer med så kallad obegränsad längdtillväxt, vilket betyder att huvudstammen kan bli nästan hur lång som helst. Vid varje bladskaft, i bladvecket, växer det ut ett sidoskott som i sin tur får sidoskott och om inget görs bildas snart en gurkdjungel med mycket blad, men inte så många fina gurkor. I bladvecken sitter även ett tunt klänge och 2–3 gula blommor. Blommorna är enkönade, vilket innebär att honblommor har en pistill och ett taggigt fruktämne som tydligt syns som en förtjockning under kronbladen. Hanblomman har ståndare och sitter på ett tunt skaft. Honblommans fruktämne växer ut till en frukt, som botaniskt sett är ett bär, utan pollinering. Det kallas för att de är partenokarpa. För slanggurka är opollinerade frukter att föredra eftersom de pollinerade lätt blir missbildade, får stora frön och kan smaka bittert. Moderna sorter framtagna av växtförädlare får bara honblommor och är partenokarpa. Druvgurkorna kan också vara partenokarpa men riktigt gamla sorter kräver pollinering för att utvecklas. Bäst är att inte odla partenokarpa sorter nära gamla sorter eftersom pollinering då kommer att ske med odugliga frukter som resultat.

Börja i rättan tid

Det är lätt att bli ivrig när vårsolen lyser och frökatalogen dimper ner i brevlådan. Men stanna upp lite, hejda dig och läs på fröpåsar och odlingsanvisningar. Alla växter ska inte sås på en gång och gurka hör till dem som ska sås sent. Räkna 4–6 veckor bakåt från det datum du tänker plantera ut dina gurkplantor. Har du inte ett uppvärmt växthus eller inglasat uterum bör du vänta till efter att de kalla järnnätterna i juni har passerat innan du planterar ut gurkor. Alltså är slutet av april eller början av maj bästa tiden för gurksådd. Har du värme där de ska planteras kan du så tidigare, men då behöver de även extra ljus under tillväxten. Att så gurka tidigt på fönsterbänken utan lampor är ingen bra idé. Du får långa taniga plantor som inte kommer att växa bra när de väl kan planteras ut, och gurka tål absolut ingen kyla.

Så här sår du gurka

Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar. När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna. När de fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera på så ljus plats som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här). Eller om du sår senare, låt dem stå i varmt växthus eller inglasat uterum. Skugga dem mitt på dagen om de står bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen. Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C. De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

50360_2 5565S_1

Förbered växtplatsen

Medan småplantorna växer till sig är det god tid att förbereda den slutliga växtplatsen. Antingen odlar du dina gurkor i stora krukor, hinkar eller liknande, tänk bara på att det ska vara hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut, eller så odlar du i bäddar i växthuset. Gurka vill ha näringsrik jord, till odlingskärl är tre delar plantjord blandat med en del kogödsel en bra mix. Kompost eller bokashi är också bra att blanda i jorden. Tillsätt en näve hönsgödsel och gärna epsonsalt som innehåller magnesium. Detsamma gäller fasta bäddar, där kan även dolomitkalk blandas ner, det behövs mycket kalcium i början på säsongen. Det är bra att förbereda uppbindning av gurkorna. Varje planta behöver ett snöre som är fäst ca två meter upp. Antingen fäster man dem i växthuskonstruktionen, eller så drar man en stadig ståltråd horisontellt i takhöjd över bäddarna och fäster snören ovanför varje planta. De som odlas i odlingskärl kan bindas upp mot stadiga käppar, men snören är stadigare för plantorna som kommer att bli tunga när de är fulla av gurkor.

Utplantering och uppbindning

När nätterna börjar vara varma kan gurkplantorna planteras ut utan risk. Jordtemperaturen bör inte understiga 20 °C, det kan inte nog understrykas att gurkor inte gillar kalla rötter. Låt gärna plantorna stå i växthuset några dygn innan plantering. Bäst är att plantera i molnigt och regnigt väder, om solen skiner från klarblå himmel är det bäst att vänta till kvällen och skugga småplantorna med till exempel fiberduk. Gurkplantor ska inte planteras djupare än de står i den lilla krukan eftersom rothalsen är känslig för röta. Avståndet mellan plantorna i bädd bör vara 60–80 cm. Jorden ska fortsatt hållas fuktig, men aldrig genomvåt. För mycket vatten i jorden och lite sämre, molnigare och svalare väder kan göra att plantorna stressas. Anpassa alltid vattningen efter väder. Ett lager gräsklipp runt plantorna hjälper till att hålla fukten kvar i jorden, dessutom ger det näring när det förmultnar. Fyll gärna på med gräsklipp under sommaren, det mår de bra av.

När plantorna kommit på plats börjar de snabbt att växa, nästan så man kan se det. Nu gäller det att vara beredd med uppbindning och beskärning. Fäst snöret nertill runt stammen med en mycket lös ögla och snurra sedan plantan runt snöret ett par gånger i veckan. Snurra löst, stammen får inte strypas. Nyp bort de första blommorna och även alla sidoskott. De blommor som kommer i det femte bladvecket kan få växa ut till gurkor, och nu kommer det att gå fort. Det är inte fel att plocka bort smågurkor, underbara att mumsa på direkt. De som får vara kvar blir finare och plantan blir inte lika stressad.

Sommarskötsel

När plantorna väl kommit igång behöver de ses över minst ett par gånger i veckan, och vattnas varje dag. Fortsätt att snurra dem längs snöret och nyp bort alla sidoskott. Se till att hålla jämn bevattning. En varm och solig dag kan en gurkplanta dricka två liter vatten i timmen. Har du ett större växthus med många plantor kan droppbevattning vara till stor hjälp (se bevattningssystem här). Även om gurka gillar värme och sol kan det bli alltför varmt i ett växthus. Lufta när det är varmt, skugga med väv eller liknande om solen ligger på hela dagarna. Duscha plantorna med fina droppar, det svalkar och hjälper till att hålla spinnkvalster och mjöldagg borta. Dessa två är annars de vanligaste skadegörarna på gurka.

Växthuspinnkvalster är mycket små spindeldjur som suger växtsaft ur bladen. Det kan vara svårt att upptäcka dem men håll utkik efter små prickar på bladen, tunna nät runt bladskaft och mellan blad där de små djuren kryper runt. Får de hållas blir bladen gula och torkar in med färre gurkor som följd. Mjöldagg är en svamp som syns som en grå mjölig beläggning på bladen. Plocka alltid bort fula blad och lägg dem djupt ner i komposten för att minska smittorisken. Har du haft spinn i växthuset tidigare somrar kan det vara bra att sätta in rovkvalster som äter spinnkvalstren, så kallad biologisk bekämpning, tidigt på säsongen. Många nya sorter är betydligt mer motståndskraftiga mot mjöldagg än de äldre. Ge dina gurkplantor lite extra näring under sommaren. Förutom gräsklipp kan en liten näve hönsgödsel tre till fyra gånger ge plantorna en extra skjuts.


Mjoldagg

Mjöldagg.

Spinn

Spinn.

Spinn

Spinn närbild.

När hösten närmar sig

När toppskottet närmar sig taket låter man två sidoskott strax under ståltråden vara kvar och huvudstammen toppas. Nu får sidoskotten växa ut. Nyp bort sidoskott och låt rankorna hänga ner, de blir snart fulla av blommor och gurkor. När dagarna blir kortare och vädret svalare avtar gurkornas tillväxt. En första frostnatt brukar avsluta säsongen.

Städa växthuset mycket noga när sista gurkan är skördad. Med mycket noga innebär att alla växtrester tas ut från växthuset. Först plantorna, därefter noggrann borttagning av alla andra växtrester. Den minsta växtdel av gurkan kan innehålla en smitta. Rengör trådarna från alla växtrester. Spola växthuset mycket noga med rent vatten invändigt. Dessförinnan kan man ha sprutat ut såplösning med en skvätt T-sprit för att lösa upp smuts och ta död på ohyra. Rengör även alla redskap och utrustning samt ytor utomhus nära växthuset. Förbered nästa års gurkodling genom att vända ner stallgödsel och kompost i bäddarna. Men odla inte gurka på samma plats i flera år, låt dem byta plats med tomater, chili och bönor. För det går utmärkt att odla gurka och tomat i samma växthus även om det inte är det optimala.

Förbered bäddar till druvgurkor på friland

Druvgurka, frilandsgurka eller kanske västeråsgurka, kärt barn har många namn, sås och odlas i början på samma sätt som slanggurka. Går även att direktså på riktigt varma platser i södra Sverige. De kan odlas i växthus, vilket är att rekommendera i kallare delar av landet, på friland eller i en kallbänk. Druvgurka binds inte upp utan får slingra sig på marken. Lägg gärna halm, gräsklipp eller liknande under plantorna för att förhindra att gurkorna blir smutsiga. Traditionellt har druvgurka odlats på drill, ett slags upphöjda bäddar.

9157-Cucumis-sativus Gurka

Gör så här:

Lägg ut stallgödsel och/eller kompost i 30 cm breda rader. Kratta upp jord ovanpå gödseln så att det blir en upphöjd bädd. Släta till med krattan och tryck ner en 4-5 cm djup fåra i mitten av bädden, här planterar du dina gurkor med 30-40 cm mellanrum. Gör du flera bäddar bör det vara minst en meter mellan dem. Lägg gräsklipp på bädden, fyll på hela säsongen. Täck med fiberduk tills de första blommorna börjar komma, då måste duken bort så att humlor och bin kommer åt att pollinera. Odlar du partenokarpa sorter kan duken ligga kvar. Glöm för all del inte att vattna varje dag om vädret är varmt, gärna med svagt nässelvatten en gång i veckan.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-01-30
Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Läs mer
Så här odlar du kronärtskocka

Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.

Läs mer
Odla för hållbarhet

Vad innebär det att odla hållbart? På Impecta Fröhandel ser vi två sidor av saken - dels odling för en hållbar miljö, dels odling för att du ska känna långsiktigt välbefinnande i trädgården, täppan, på kolonin eller balkongen.

Läs mer
Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK
landpopup