
Odla hydroponiskt
Hydroponisk odling - sammanfattning
- Odling direkt i vatten, berikat med näring.
- Kallas också hydrokultur.
- Odling inomhus året om med eller utan växtbelysning.
- En snabb odlingsform som ger skörd på bara några veckor.
- Odling av sallat, småblad, kryddörter och annat ätbart.
- Möjlighet att odla ätbart för dig som saknar odlingsland.
- Ett spännande komplement till traditionell odling.
Intresset för hydroponisk odling har vuxit på senare år, särskilt bland dem som arbetar med att utveckla en långsiktigt hållbar odling av livsmedel. Grönsaker och kryddörter odlas idag hydroponiskt i yrkesodlingar där tillväxten är snabb och skörden blir mycket större jämfört med vid konventionell odling.
För hobbyodlaren är hydroponisk odling ett spännande komplement till den traditionella odlingen och ett sätt att kunna odla ätbart inomhus året om.
Artikeln uppdaterad 2025-10-20
Hydroponi och hydrokultur - betydelse
Ordet ’hydroponi’ är en sammansättning av grekiskans hydro för ’vatten’ och ponic, som ungefär betyder ’arbetande’. Termen hydroponisk odling har använts mycket länge och syftar på odling där vatten arbetar i stället för jord. Hydrokultur kan översättas direkt till 'vattenodling'.
Odla hydroponiskt så här

Vid hydroponisk odling utvecklas rötterna direkt i näringsrikt vatten. Rötternas ständiga kontakt med vatten och näring är förklaringen till den snabba tillväxten. I jord lägger rötterna mycket energi på att söka efter näringen som är bunden i jorden, medan de i hydrokultur har näringen konstant tillgänglig.

En hydroponisk odlingsstation med inbyggd växtbelysning är ett skimrande smycke i köket.
Detta behövs för att odla hydroponiskt
- Vatten
Friskt vatten från kranen. - Syre
Rötter behöver andas. I jorden får rötterna syre via jordens porer som fylls med både luft och vatten.
I hydroponisk odling löses tillgången till syre antingen genom att det finns utrymme mellan plantan och vattenbehållaren, eller tillförs syre via en pump. Det senare används främst i större odlingar. - Stöd för rötterna
Utan jord behöver rötterna någon annan form av stöd att hålla fast vid. Bra material för hydroponi är så kallat inerta, vilket betyder att de inte är kemiskt aktiva. Det kan vara lecakulor, pimpsten, stenull eller nylonpluggar. Man kan också använda torv- eller kokosbriketter. Till odlingsstationer ingår ofta pluggar och pluggkorgar. - Näring
- För sin tillväxt behöver plantan näring. Det finns färdiga, kompletta näringslösningar anpassade till hydroponisk odling.
- Växtbelysning
Under den mörka årstiden behöver din hydroponiska odling tillskott av ljus för att frodas. I odlingsstationer för hydrokultur ingår belysning. Om du bygger din egen hydroponiska odling köper du till växtbelysningen. LED-växtlampor är ett bra val, de är energisnåla, långlivade och har rätt slags ljusspektrum för växter.
Växter att odla hydroponiskt

Asiatiska bladgrönsaker som kommit halvvägs till att bli skördeklara på bara en dryg vecka.
Hydroponisk odling används i huvudsak till att odla ätbart inomhus under årets alla månader. Allra bäst fungerar grönsaker som med en naturligt snabb tillväxttakt.
- Snabbväxande kryddörter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander och citronmeliss.
- Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
- Andra bladgrönsaker som mangold, trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap och rucola.
- Sallat som kan skördas när bladen är unga och spröda, som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat.
Hydroponi - en spännande odlingsform
Med hydroponisk odling öppnar du dörren för ett givande sätt att odla, antingen som ett komplement till annan odling eller som ett utmärkt sätt att odla trots att du inte har odlingsplats utomhus.
Prova dig fram och njut av välsmakande grönska att skörda färskt året om. Till wok, på mackan, till pesto, soppor, gratänger, sallader - möjligheterna att njuta av hemodlade delikatesser är oändliga.
Impecta Fröhandel
Av: Katarina Kihlberg








.jpg)