Odla hydroponiskt

Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Vad är hydroponisk odling?

  1. Odling direkt i vatten berikat med näring.
  2. Odling inomhus året runt med eller utan belysning.
  3. Odling av späda blad från grönsaker och kryddväxter.
  4. Möjlighet att odla ätbart för dig som bor i lägenhet.
  5. Ett spännande komplement till traditionell odling.

Intresset för hydroponisk odling har vuxit enormt på senare år, särskilt bland dem som arbetar med att utveckla en långsiktigt hållbar produktion av livsmedel. Grönsaker och kryddor odlas hydroponiskt i storskaliga projekt där tillväxten är snabb och skörden blir mycket större på en mindre yta jämfört med vid konventionell odling.

För hobbyodlare är hydroponisk odling ett spännande komplement till den traditionella odlingen och ett sätt att kunna odla ätbart inomhus året runt. Hydroponisk odling kallas även för hydrokultur.


Varför heter det hydroponisk odling?

Ordet ’hydroponi’ är en sammansättning av grekiskans hydro för ’vatten’ och ponic, som betyder ungefär ’arbetande’. Termen hydroponisk odling har använts mycket länge syftande på odling där vatten arbetar i stället för jord. Hydrokultur kan översättas direkt till 'vattenodling'.

Hur går hydroponisk odling till?

Vid hydroponisk odling lever och utvecklas rötterna i vatten som berikas med näring. Just rötternas konstanta kontakt med vatten och näring är förklaringen till den snabba tillväxten. I jord lägger rötterna energi på att ständigt söka efter näringen som är bunden i jorden medan de i vatten har näringen lätt till hands hela tiden.


Hydroponisk odling

Detta behöver du till din hydroponiska odling:

VATTEN
Friskt vatten från kranen.

SYRE
Rötter behöver andas. I jorden får rötterna syre via håligheter i marken som fylls med syre. I hydroponisk odling löses tillgången till syre antingen genom att det finns utrymme mellan plantans bas och vattenbehållaren eller så tillförs syre via en pump. Det senare används främst i större odlingar.

STÖD FÖR RÖTTERNA
Utan jord behöver rötterna någon annan form av stöd att hålla fast vid. Bra material är kokosfiber, torv, stenull eller nylonpluggar. Färdiga lösningar finns för detta i form av pluggar och pluggkorgar.

NÄRING
För sin tillväxt och för att kunna producera friska, fina plantor behöver rötterna näring. Det finns färdiga näringslösningar anpassade till hydroponisk odling.

LJUS
Under den mörka årstiden behöver din hydroponiska odling tillskott av ljus för att frodas. Det finns färdiga paketlösningar där belysning ingår eller så köper du växtbelysning för odling inomhus.


Hydroponisk odling

Vad kan odlas i hydroponisk odling?

Hydroponisk odling används i huvudsak till att odla ätbart inomhus under årets alla månader. Allra bäst fungerar grönsaker som växer och utvecklas snabbt i den traditionella odlingen utomhus:

  1. Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander och citronmeliss.
  2. Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
  3. Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.
  4. Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda, som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat.

Grönskande nöje och nya erfarenheter

Med hydroponisk odling öppnar du dörren för ett givande sätt att odla, antingen som ett komplement till annan odling eller som ett utmärkt sätt att odla trots att du inte har odlingsplats utomhus. Prova dig fram och njut av grönskande nöje inomhus året runt med välsmakande nyttigheter och nya odlarerfarenheter.

Kom igång med hydroponisk odling

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK