Odla hydroponiskt

Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Vad är hydroponisk odling?

  1. Odling direkt i vatten berikat med näring.
  2. Odling inomhus året runt med eller utan belysning.
  3. Odling av späda blad från grönsaker och kryddväxter.
  4. Möjlighet att odla ätbart för dig som bor i lägenhet.
  5. Ett spännande komplement till traditionell odling.

Intresset för hydroponisk odling har vuxit enormt på senare år, särskilt bland dem som arbetar med att utveckla en långsiktigt hållbar produktion av livsmedel. Grönsaker och kryddor odlas hydroponiskt i storskaliga projekt där tillväxten är snabb och skörden blir mycket större på en mindre yta jämfört med vid konventionell odling.

För hobbyodlare är hydroponisk odling ett spännande komplement till den traditionella odlingen och ett sätt att kunna odla ätbart inomhus året runt. Hydroponisk odling kallas även för hydrokultur.


Varför heter det hydroponisk odling?

Ordet ’hydroponi’ är en sammansättning av grekiskans hydro för ’vatten’ och ponic, som betyder ungefär ’arbetande’. Termen hydroponisk odling har använts mycket länge syftande på odling där vatten arbetar i stället för jord. Hydrokultur kan översättas direkt till 'vattenodling'.

Hur går hydroponisk odling till?

Vid hydroponisk odling lever och utvecklas rötterna i vatten som berikas med näring. Just rötternas konstanta kontakt med vatten och näring är förklaringen till den snabba tillväxten. I jord lägger rötterna energi på att ständigt söka efter näringen som är bunden i jorden medan de i vatten har näringen lätt till hands hela tiden.


Hydroponisk odling

Detta behöver du till din hydroponiska odling:

VATTEN
Friskt vatten från kranen.

SYRE
Rötter behöver andas. I jorden får rötterna syre via håligheter i marken som fylls med syre. I hydroponisk odling löses tillgången till syre antingen genom att det finns utrymme mellan plantans bas och vattenbehållaren eller så tillförs syre via en pump. Det senare används främst i större odlingar.

STÖD FÖR RÖTTERNA
Utan jord behöver rötterna någon annan form av stöd att hålla fast vid. Bra material är kokosfiber, torv, stenull eller nylonpluggar. Färdiga lösningar finns för detta i form av pluggar och pluggkorgar.

NÄRING
För sin tillväxt och för att kunna producera friska, fina plantor behöver rötterna näring. Det finns färdiga näringslösningar anpassade till hydroponisk odling.

LJUS
Under den mörka årstiden behöver din hydroponiska odling tillskott av ljus för att frodas. Det finns färdiga paketlösningar där belysning ingår eller så köper du växtbelysning för odling inomhus.


Hydroponisk odling

Vad kan odlas i hydroponisk odling?

Hydroponisk odling används i huvudsak till att odla ätbart inomhus under årets alla månader. Allra bäst fungerar grönsaker som växer och utvecklas snabbt i den traditionella odlingen utomhus:

  1. Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander och citronmeliss.
  2. Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
  3. Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.
  4. Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda, som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat.

Grönskande nöje och nya erfarenheter

Med hydroponisk odling öppnar du dörren för ett givande sätt att odla, antingen som ett komplement till annan odling eller som ett utmärkt sätt att odla trots att du inte har odlingsplats utomhus. Prova dig fram och njut av grönskande nöje inomhus året runt med välsmakande nyttigheter och nya odlarerfarenheter.

Kom igång med hydroponisk odling

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
4.6/5 (9020)
2024-05-18
Toppen kort leverans 
- Christina K
2024-05-18
Bra sortiment! Snabb leverans!
- Anneli C
2024-05-17
- Ann-Charlotte
2024-05-17
Supernöjd. Kan inte bli bättre.
- Irene L
2024-05-17
Väldigt nöjd med leverans och fröer som nu gror här hemma. 
- Viktoria N
2024-05-17
Är en nöjd  kund.  Ett stort utbud av olika fröer.
- Kerstin J
2024-05-15
Bra kvalitet på fröer. Snabb leverans.
- Christina H
2024-05-15
Bra  service och bra produkter 
- Britt I
2024-05-15
Snabba leveranser 
- Anja L
2024-05-15
Stort utbud och snabb leverans.
- Susanna L
2024-05-14
Funkade toppen och smidigt när de kommer i brevlådan 
- Jennie L
2024-05-14
Bäst grobarhet på alla frön jag testat
- Jan E
2024-05-14
Snabb leverans. Bra pris.
- Kerstin R
2024-05-14
Snabb leverans.  Mycket bra varor.
- Christina J
2024-05-14
Snabb leverans, bra produkter. 
- Astrid M
2024-05-14
Ok mycket bra
- Thomas P
2024-05-14
Har varit nöjd med era frön och service i flera år 
- Lisa
2024-05-14
Supernöjd! Snabb leverans 
- Kristína G
2024-05-13
Bra. Snabb leverans!
- Katarina J
2024-05-13
Är toppennöjd med allt⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- UllaBritt S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se