Odla hydroponiskt

Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Vad är hydroponisk odling?

  1. Odling direkt i vatten berikat med näring.
  2. Odling inomhus året runt med eller utan belysning.
  3. Odling av späda blad från grönsaker och kryddväxter.
  4. Möjlighet att odla ätbart för dig som bor i lägenhet.
  5. Ett spännande komplement till traditionell odling.

Intresset för hydroponisk odling har vuxit enormt på senare år, särskilt bland dem som arbetar med att utveckla en långsiktigt hållbar produktion av livsmedel. Grönsaker och kryddor odlas hydroponiskt i storskaliga projekt där tillväxten är snabb och skörden blir mycket större på en mindre yta jämfört med vid konventionell odling.

För hobbyodlare är hydroponisk odling ett spännande komplement till den traditionella odlingen och ett sätt att kunna odla ätbart inomhus året runt. Hydroponisk odling kallas även för hydrokultur.


Varför heter det hydroponisk odling?

Ordet ’hydroponi’ är en sammansättning av grekiskans hydro för ’vatten’ och ponic, som betyder ungefär ’arbetande’. Termen hydroponisk odling har använts mycket länge syftande på odling där vatten arbetar i stället för jord. Hydrokultur kan översättas direkt till 'vattenodling'.

Hur går hydroponisk odling till?

Vid hydroponisk odling lever och utvecklas rötterna i vatten som berikas med näring. Just rötternas konstanta kontakt med vatten och näring är förklaringen till den snabba tillväxten. I jord lägger rötterna energi på att ständigt söka efter näringen som är bunden i jorden medan de i vatten har näringen lätt till hands hela tiden.


Hydroponisk odling

Detta behöver du till din hydroponiska odling:

VATTEN
Friskt vatten från kranen.

SYRE
Rötter behöver andas. I jorden får rötterna syre via håligheter i marken som fylls med syre. I hydroponisk odling löses tillgången till syre antingen genom att det finns utrymme mellan plantans bas och vattenbehållaren eller så tillförs syre via en pump. Det senare används främst i större odlingar.

STÖD FÖR RÖTTERNA
Utan jord behöver rötterna någon annan form av stöd att hålla fast vid. Bra material är kokosfiber, torv, stenull eller nylonpluggar. Färdiga lösningar finns för detta i form av pluggar och pluggkorgar.

NÄRING
För sin tillväxt och för att kunna producera friska, fina plantor behöver rötterna näring. Det finns färdiga näringslösningar anpassade till hydroponisk odling.

LJUS
Under den mörka årstiden behöver din hydroponiska odling tillskott av ljus för att frodas. Det finns färdiga paketlösningar där belysning ingår eller så köper du växtbelysning för odling inomhus.


Hydroponisk odling

Vad kan odlas i hydroponisk odling?

Hydroponisk odling används i huvudsak till att odla ätbart inomhus under årets alla månader. Allra bäst fungerar grönsaker som växer och utvecklas snabbt i den traditionella odlingen utomhus:

  1. Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander och citronmeliss.
  2. Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
  3. Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.
  4. Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda, som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat.

Grönskande nöje och nya erfarenheter

Med hydroponisk odling öppnar du dörren för ett givande sätt att odla, antingen som ett komplement till annan odling eller som ett utmärkt sätt att odla trots att du inte har odlingsplats utomhus. Prova dig fram och njut av grönskande nöje inomhus året runt med välsmakande nyttigheter och nya odlarerfarenheter.

Kom igång med hydroponisk odling

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK