Det fantastiska löksläktet

Det fantastiska löksläktet

Vi odlar lök för att det är gott, nyttigt, mycket användbart och lätt att lagra. Vi odlar också lök för att det är vackert. Hos en del arter skördar vi löken, hos andra bladen och många odlas bara för den läckra blomman. Lär känna det stora, charmiga löksläktet - Allium.

Lär känna löken

I det stora löksläktet, Allium, hittar vi våra mest älskade lökar för matlagning som gul lök, röd lök och purjolök. Här finns också trendiga ramslöken, oumbärliga kryddan gräslök och de dekorativa alliumbollarna. Odla lök och njut av rika skördar, vacker blomning och fantastiska smaker.

Löksläktet, Allium, ingår i familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae. Släktet är stort, uppemot 700 arter räknas hit idag. Ett fåtal lökarter växer vilt i Sverige – mest välbekanta av dessa är gräslök, Allium schoenoprasum, och ramslök, Allium ursinum.

Lök som köksväxt har betytt mycket för människan i alla tider. Under romartiden odlades lök i så kallade lökgårdar som sköttes av speciella lökträdgårdsmästare. Lökens betydelse är inte svår att förstå när man betänker vilken lättodlad, nyttig och synnerligen smart förpackad matvara den är. Den ätbara rotknölen växer i skydd precis under markytan och efter skörd och torkning håller löken länge tack vare skalet som skyddar mot fukt och stötar. Naturen har ordnat allt åt oss när den skapade löken. I Kok-konsten som vetenskap och konst (1896) av läkaren och författaren Charles Emil Hagdahl står det:

”Lökens historia går tillbaka ända in i den gråa forntiden. Folkslagen hafva tillskrifvit den förunderliga egenskaper: med den har man utöfvat trolldom och gjort underverk”

Trolldomar och underverk kanske vi inte tror på idag men att lök är en fantastisk växt kan vi skriva under på. I Alliumsläktet hittar vi arter som odlas för lökens skull, andra som främst odlas för de goda bladen och vissa som är mycket uppskattade prydnadsväxter.


9280 Allium Cepa Bedforshire Champion

Lök som odlas för lökens skull

En av de mest välbekanta arterna av lök för köksodling är Allium cepa, som ofta benämns som matlök på svenska. Här hittar vi sorter som gul lök, röd lök, schalottenlök, silverlök och syltlök.


Vad är själva löken?

Löken som utvecklas precis under markytan består först av en lökstam. Ur lökstammen växer blasten eller bladen upp ovan jord och rötterna utvecklas för att bege sig ner i jorden. Under säsongen bildas så kallade lågblad eller lökblad på ovansidan av lökstammen. Dessa blad samlar vatten och näring och lägger sig i lager utanpå varandra för att bilda den lök vi skördar och äter. Utanpå de yttersta lökbladen finns lökfjällen, eller skalet, som skapar skydd mot stötar och uttorkning.

Bland våra ätbara lökar finns också vitlöken som tillhör en egen art vid namn Allium sativum. Vitlöken består av flera små bilökar eller klyftor som omges av vita lökfjäll.

Olika sorters matlök och vitlök har en mycket bred användning i matlagningen. De kan ätas färska, stekta, ugnsbakade, inlagda och torkade. Gemensamt för dem alla är att de förhöjer smaken på maten och är lika mycket en krydda som en matig, supernyttig ingrediens.

Matlök och vitlök är tvååriga växter. Vi odlar dem dock som ettåriga köksväxter eftersom vi skördar lökarna första säsongen. Skulle de ligga kvar i jorden blommar de år två och kommer då inte längre att vara välsmakande.


93071 Allium fistulosum Parade

Lök som odlas för bladens skull

I alliumsläktet finns också en hel del arter och sorter som inte bildar lök utan vi odlar dem för att äta delarna ovan jord.

Gräslök, Allium schoenoprasum, och kinesisk gräslök, Allium tuberosum, är fleråriga arter som odlas som kryddväxter där både stjälkar och blommor är goda att använda. Gräslöken är mild och pepprig och har lila blommor medan kinesisk gräslök smakar vitlök och har vita blommor.

Purjolök, Allium ampeloprasum, och salladslök, Allium fistulosum, är ettåriga köksväxter. Precis ovan jord bildas en mjäll vit, eller för vissa sorter rosa, bas från vilken den gröna mer eller mindre kraftiga stjälken tar fart. Purjolök och salladslök används färska i sallader eller tillagade i all slags matlagning.

Salladslök – även ett sätt att använda lök

Salladslök är det svenska namnet på en art av lök, Allium fistulosum, men också en benämning på ett sätt att använda lök i allmänhet. Det som åsyftas är att skörda och äta delarna ovan jord även på sorter som bildar lök och vanligtvis odlas för lökens skull. Vi kan exempelvis skörda gul lök, vitlök och schalottenlök som salladslök genom att klippa av och äta den välsmakande blasten när den är ung och krispig. Vill vi även skörda själva löken är det dock viktigt att inte ta för mycket av blasten då den är väsentlig för att löken ska bli färdigutvecklad och full av näring.

Piplök, Allium fistulosum, är en flerårig lök med ihåliga stjälkar, precis som gräslök fast mycket större. Blommorna är vita. Hela växten är utsökt att äta till råkost eller i matlagning. Piplök är också fin att odla som prydnadsväxt. Det finns en ettårig sort av piplök, ’Evergreen’ som också kallas salladspurjo. Den bildar en liten rund lökform vid basen, sedan kommer en vit mjäll del och ovanför den de rörformade piplöksstjälkarna. Alla delar används färska eller i matlagning.

Ramslök, Allium ursinum, är en flerårig vildväxande gammal klosterart som fått ett uppsving i odling under senare år. Bladen används som krydda i matlagning eller i soppa. Ramslök sprider en tydlig lökdoft omkring sig där den växer.

Lök som en växtdel

Lök är förutom släktet lök, Allium, benämning på den underjordiska, klotformade växtdel som förekommer hos många andra släkten än löksläktet, exempelvis klockliljesläktet, tulpansläktet, narcisssläktet och vårlöksläktet.


67333 Allium hybrida F1 Quattro

Lök som odlas för skönhets skull

Inom alliumsläktet finns en mängd fleråriga arter som odlas för sitt stora prydnadsvärde. Dessa är inte lämpliga som köksväxter. När vi talar om lök ur alliumsläktet som odlas för skönhets skull används ofta ordet allium på svenska. Mest använda i park- och trädgårdsodling är de stora, mycket eleganta alliumbollarna i lila, rosa och vitt som ståtar på höga, stadiga stjälkar, exempelvis allium F1 ’Quattro’, allium Ambassador och allium ’Globemaster’. Bra att tänka på när du odlar allium är att hos många sorter vissnar bladen när blommorna slår ut. Odla därför allium i en rabatt med lite lägre grannar som breder ut sitt bladverk runtomkring och döljer de vissna alliumbladen.

Det finns även många arter som har svenska namn, som rosalila prärielöken, Allium cernuum, lila klotlök, Allium sphaerocephalon, gulblommande guldlöken, Allium moly, och vitrosa doftlök, Allium ramosum.


Odla egen lök

Det är enkelt och givande att odla lök själv, både som köksväxt och för skönhets skull. Lökväxter är också lätta att sköta och skördad lök kan lagras länge. Läs mer om hur du odlar lök i Alla kan odla lök.

Lökväxter för köksträdgården

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se