Hur odlar jag linser?

Hur odlar jag linser?

Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Odla egna linser

Så linser utomhus i maj, efter sista frosten, på en varm och solig plats i väldränerad jord. Skörda linserna när baljorna är bruna och torra.

Intresset för att odla linser, Lens culinaris, växer i takt med att de får större plats i vår matlagning. Många önskar öka den vegetariska andelen av sin kost och där passar de nyttiga och goda linserna utmärkt.


Linser förbättrar jorden

Linser ställer inga stora krav på jorden de odlas i. Plantorna tål torka mycket bra och jorden behöver inte vara särskilt näringsrik. De önskemål linserna har är att jorden ska vara ogräsfri och lucker. Det senare för att vatten ska rinna undan om det är en regnig sommar – linsernas rötter vill inte stå vatten.

Precis som andra baljväxter har linserna kvävefixerande rötter. Detta innebär att rötterna binder kväve ur luften med hjälp av jordlevande bakterier. Kvävet stannar sedan i rötterna och frigörs först när växter i närheten behöver det. Om du odlar linser förbättras jorden alltså naturligt under säsongen.


Odla linser

Odla med växtföljd

Eftersom linser inte kräver särskilt näringsrik jord samtidigt som de fyller på jordens kväveförråd under sin växtsäsong bör du inte odla linser på samma plats år efter år. I den jord som du har odlat linser kan du året därpå så näringskrävande grönsaker som kål, selleri, squash och pumpa eller måttligt näringskrävande som sallat, rotfrukter, persilja, dill och lök.


Så och skörda linser

Linser så du i maj, efter sista frosten och när jorden har rett sig. Kontrollera om jorden är redo för sådd genom att ta upp en näve jord och tryck runt den i handflatan med fingrarna − om jorden faller samman är den uppvärmd och redo att så i.

Så linserna på en varm och solig plats. Rensa jorden fri från ogräs och vattna igenom den före sådd. Håll jorden fuktig under grotiden. Plantorna blir ca 40 cm höga. Efter ett par månader är linserna färdigutvecklade.

Låt baljorna torka helt på plantan innan du skördar. När baljorna börjar bli bruna, torra och rasslar när du skakar dem, är det dags för skörd. Klipp ner hela plantan men låt de kväverika rötterna ligga kvar i jorden.

Plocka ut linserna eller låt dem ligga kvar i den torra baljan tills du ska använda dem. För att få ut linserna ur baljan kan du bre ut baljorna på en handduk. Lägg en annan handduk ovanpå. Rulla en kavel försiktigt över handduken för att öppna baljorna. Plocka sedan linserna för hand. De torra, tomma baljorna kan du lägga på komposten.

En egen linsodling i trädgården ger inga enorma mängder linser, men det är roligt att kunna testa olika typer av grödor och finna glädje i såväl små som stora skördar.

Torra linser håller upp till ett år om de förvaras svalt, torrt och mörkt. Linserna kokas och används i soppor, sallader och grytor eller mals till mjöl.

Lycka till med din sådd av nyttiga och goda linser.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK