Hur odlar jag linser? | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Hur odlar jag linser?
Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Odla egna linser

Så linser utomhus i maj, efter sista frosten, på en varm och solig plats i väldränerad jord. Skörda linserna när baljorna är bruna och torra.

Intresset för att odla linser, Lens culinaris, växer i takt med att de får större plats i vår matlagning. Många önskar öka den vegetariska andelen av sin kost och där passar de nyttiga och goda linserna utmärkt.


Linser förbättrar jorden

Linser ställer inga stora krav på jorden de odlas i. Plantorna tål torka mycket bra och jorden behöver inte vara särskilt näringsrik. De önskemål linserna har är att jorden ska vara ogräsfri och lucker. Det senare för att vatten ska rinna undan om det är en regnig sommar – linsernas rötter vill inte stå vatten.

Precis som andra baljväxter har linserna kvävefixerande rötter. Detta innebär att rötterna binder kväve ur luften med hjälp av jordlevande bakterier. Kvävet stannar sedan i rötterna och frigörs först när växter i närheten behöver det. Om du odlar linser förbättras jorden alltså naturligt under säsongen.


Odla linser

Odla med växtföljd

Eftersom linser inte kräver särskilt näringsrik jord samtidigt som de fyller på jordens kväveförråd under sin växtsäsong bör du inte odla linser på samma plats år efter år. I den jord som du har odlat linser kan du året därpå så näringskrävande grönsaker som kål, selleri, squash och pumpa eller måttligt näringskrävande som sallat, rotfrukter, persilja, dill och lök.


Så och skörda linser

Linser så du i maj, efter sista frosten och när jorden har rett sig. Kontrollera om jorden är redo för sådd genom att ta upp en näve jord och tryck runt den i handflatan med fingrarna − om jorden faller samman är den uppvärmd och redo att så i.

Så linserna på en varm och solig plats. Rensa jorden fri från ogräs och vattna igenom den före sådd. Håll jorden fuktig under grotiden. Plantorna blir ca 40 cm höga. Efter ett par månader är linserna färdigutvecklade.

Låt baljorna torka helt på plantan innan du skördar. När baljorna börjar bli bruna, torra och rasslar när du skakar dem, är det dags för skörd. Klipp ner hela plantan men låt de kväverika rötterna ligga kvar i jorden.

Plocka ut linserna eller låt dem ligga kvar i den torra baljan tills du ska använda dem. För att få ut linserna ur baljan kan du bre ut baljorna på en handduk. Lägg en annan handduk ovanpå. Rulla en kavel försiktigt över handduken för att öppna baljorna. Plocka sedan linserna för hand. De torra, tomma baljorna kan du lägga på komposten.

En egen linsodling i trädgården ger inga enorma mängder linser, men det är roligt att kunna testa olika typer av grödor och finna glädje i såväl små som stora skördar.

Torra linser håller upp till ett år om de förvaras svalt, torrt och mörkt. Linserna kokas och används i soppor, sallader och grytor eller mals till mjöl.

Lycka till med din sådd av nyttiga och goda linser.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2022-05-04
Hur odlar jag linser?

Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.

Läs mer
Förgro potatis

Det är inte ett måste att förgro sättpotatis, särskilt inte om du odlar i hink eller säck. Men genom att väcka potatisen till liv några veckor före utplantering blir skörden tidigare och oftast också större.

Läs mer
Odla potatis på friland

Att odla potatis i kökslandet är glädjefyllt. Växtkraften är enorm, plantorna vackra och känslan när de första knölarna tas upp ur jorden är så tillfredsställande. Låt se hur du odlar potatis på friland.

Läs mer
Odla potatis i pallkrage

Du behöver inte ett helt köksland för att odla potatis. I en liten täppa eller på bakgården i stan kan du sätta dina potatisar i pallkragar och njuta av smidiga odlingar och tidiga skördar.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK