Odla ätbart i pallkrage

Odla ätbart i pallkrage

När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.

Topp 5 att odla i pallkrage

  1. Bladgrönsaker
  2. Primörer
  3. Lök
  4. Gurkväxter
  5. Kryddväxter

Pallkragen är egentligen en industriprodukt som används för att hålla produkter packade på en lastpall på plats. Pallkragarna är lätta att stapla på höjden och när de inte används fälls de ihop och kan stuvas undan på liten yta. Pionjärerna inom pallkrageodling köpte sina pallkragar direkt från firmor som använder dem på sina lager och under transport. Ganska snart plockade trädgårdshandeln upp idén och började sälja pallkragar enbart för odling. Det går fortfarande att köpa begagnande pallkragar hos vissa företag men många väljer idag att införskaffa nya.


Förbered odling i pallkrage

Pallkragar finns i två standardstorlekar: 80x120 cm och 60x80 cm. Höjden på en pallkrage är 20 cm. En pallkrage räcker för att odla grönsaker och växter med grunda rötter medan sorter med djupa rötter kräver att du staplar en eller flera lådor ovanpå varandra.

Pallkragarna kan ställas direkt på gräsmattan – tänk på att ha gräsklipparbredd mellan lådorna. Du kan också skapa en ordnad plats för dina pallkragar genom att lägga singel, barkmull eller annat markmaterial runtom och omgärda odlingen med en lavendelhäck, stenar, litet staket eller annat som skapar en tydlig och vacker avgränsning.

Täck botten i pallkragarna med markduk om det finns etablerade rotogräs i marken.

Pallkragar för ergonomisk odling

För dig som har svårt att komma ner och arbeta på marken är pallkragar ett utmärkt sätt att bygga odling på höjden. Du kan stapla så många det behövs för att skapa en bekväm och ryggvänlig arbetsställning.

Jorden i pallkragen

I en pallkrage har du möjlighet att skapa din egen fina mylla. Bra planteringsjord eller egen kompost kan utgöra hälften till 3/4-delar av jordvolymen. Fyll upp resten med kogödsel, köpt på säck, eller egen brunnen stallgödsel. Du kan minska mängden ko- eller stallgödsel lite och blanda i några liter biokol som förbättrar jordens struktur och ökar förmågan att hålla näring och vatten.

En stor pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Om du bygger på höjden med två eller flera pallkragar krävs det förstås större och större jordvolymer för att fylla upp. Det kan bli både tungt och kostsamt och så mycket jord behövs inte för odlingen. Lägg halm, lövkompost, barkmull eller annat organiskt material i botten för att hjälpa till att fylla upp och skapa luft i den djupa bädden.


Kom igång att odla i pallkrage

Kom igång att odla i pallkrage

I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. Eftersom jorden i pallkragarna kommer upp en bit från marken värms den upp snabbare. Täcks odlingen med täckväv eller ett genomskinligt lock ökar värmen ännu mer. Detta gör att odling i pallkrage kan inledas lite tidigare än på friland. Låt se vad du kan fylla dina pallkragar med.


Bladgrönsaker sommar och höst

Smakrika, nyttiga och lättodlade bladgrönsaker trivs utmärkt i pallkrage och till dessa räcker det med en låda. Snabbväxande bladgrönsaker som drivsallat, rucola, vintersallat, salladssenap, spenat, pak choi och mizunakål kan du odla i omgångar för primörskörd tidig sommar samt odling hela sommaren och en bit in på hösten. Mangold är mycket vackert inslag i pallkragar med sina färgstarka stjälkar som sticker upp en bit på höjden.

På hösten kan du så en sista omgång av exempelvis miniplocksallat, mini pak choi , asiatisk kål och sallatscikoria och skörda som späda blad, så kallade baby leaf.


Odla på höjden i pallkrage

Höga sorter av ärter och bönor är vackert att odla i pallkrage. Bygg dekorativa stöd, i all sin enkelhet med snören och bambupinnar eller mer avancerade spaljéer av exempelvis armeringsjärn. Bönor och ärter kan fylla en hel pallkrage eller stå i mitten med lägre ärter och bönor eller andra grödor runtomkring.


På djupet i pallkragen

Om du ska odla rotfrukter i pallkrage krävs att du staplar två eller tre lådor på varandra, förutom för rädisor som inte kräver så djup bädd. När du har ett ordentligt djup i din pallkrageodling kan du odla alla sorters rotfrukter och lök. I samma pallkrage kan purjolök och salladslök få växa som ju inte tar plats under jord. Många rotfrukter kan sås en första omgång tidigt på våren för en krispig primörskörd.


Rikgivande gurkväxter

Melon, squash och slanggurka kan odlas i en pallkrage och tillåtas slingra över kanten och ut på marken utanför, om platsen tillåter det. Annars får de stanna i lådan och tar då mycket utrymme, men varje planta är å andra sidan ofta rikgivande. Insprängt bland bladmassan från gurkväxterna kan ringblomma få sticka upp och skapa en vacker samplantering.


Bär i pallkrage

Jordgubbar, smultron och blåbär fungerar fint att odla i pallkrage. Eftersom blåbär trivs i sur jord bör de få en egen pallkrage som fylls med rododendronjord, barkmull, torv och löv. För bärodling är det bra att stapla två pallkragar på varandra. Plantorna kommer ge skörd i flera år och kräver därför lite mer jordvolym.


Odla kryddväxter i pallkrage

En minikryddgård i en eller flera pallkragar är vackert. Eftersom många kryddväxter är perenna är det bra att stapla två pallkragar på varandra och skapa en större jordvolym. Pallkragar fyllda med timjan, oregano, citronmeliss, rosmarin, gräslök och andra väldoftande nektarrika kryddväxter lockar pollinerande insekter till din odling.


Ätbara blommor i pallkragar

Insprängt bland grönsaker eller i egna lådor är det mycket vackert att odla ätbara blommor som ringblomma, gurkört, blåklint, krasse och liten tagetes.


Odla i omgångar

Odla i omgångar

I pallkragarna kan du odla i omgångar hela sommaren. När det blir ledigt i jorden sår du nya fröer av samma gröda eller skiftar till något annat.

Om du sår flera gånger under säsongen är det bra att boosta jorden med ny energi ett par gånger genom att mylla ner 1–2 dl pelleterad hönsgödsel. Du kan också göra eget närande nässelvatten genom att fylla en hink med vatten och lägga i några nävar nässlor. Täck hinken med en planka eller annat lock och låt stå ett par dagar. Rör om då och då. Sila sedan av nässlorna och späd nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir som te. Vattna ut i pallkragen.

Täckodla i pallkragen

Ett utmärkt sätt att kontinuerligt tillföra näring, hålla ogräs bort samt hålla kvar fukt i jorden är att täckodla i dina pallkragar. Täck jorden runt grödorna med halm, gräsklipp, nässlor, löv eller små kvistar. När säsongen är slut och alla grödor skördade är det toppen att låta blast och annat växtmaterial få ligga kvar över jorden i pallkragen. Till våren myllar du ner det som finns kvar och förbättrar jorden inför säsongen med planteringsjord eller kompost och kogödsel.

Det är lätt att förstå varför odling i pallkrage har blivit så populärt. Det passar för såväl den lilla som den stora trädgården och är en grönskande trend på städernas bakgårdar och takterrasser. Pallkragarna kan utgöra hela din odling eller vara ett praktiskt komplement till grönsakslandet på friland. För dig som har svår jord att odla i är pallkragarna ett fantastiskt sätt att skapa din egen fina mylla att odla ätbart i. Pallkrageodling har definitivt kommit för att stanna.

Fröer till grönsaker

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK