Odla blad med smak − en grön revolution - Fröer - Högsta kvalitet | Impecta
Odla blad med smak
Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.

Bladgrönt eller bladgrönsaker är samlingsnamn för grönsaksväxter som har ätbara, välsmakande blad. Sådana har vi odlat sedan urminnes tider så det är inget nytt i sig. Det nya är mängden sorter och hur vi har hittat på nya sätt att odla och använda bladgrönt. En liten grön revolution skulle man kunna drista sig till att kalla det, som har öppnat odlingsdörren för många fler än dem som har tillgång till ett köksland.


olika sätt att odla bladgrönsaker på

Odla bladgrönsaker i trädgården, på balkongen eller på fönsterbrädan

  1. Förodla inomhus för senare utplantering
  2. Odla direkt på friland
  3. Odla i pallkrage
  4. Odla i krukor, kärl och lådor utomhus
  5. Odla i krukor inomhus året runt

Bladgrönt skördas som primörer

Det listiga med bladgrönt är att vi kan skörda dem som små blad, som evigt välsmakande primörer. De tillåts inte växa upp och bli kraftiga alternativt bilda huvuden utan så snart bladen är tillräckligt stora skördar vi dem. Vissa sorter fortsätter bilda nya blad medan många sås i omgångar för att finnas till hands hela säsongen. Eftersom vi skördar bladen tidigt kan bladgrönt odlas tätt – det behöver inte beredas plats för en stor planta och bladen hinner inte börja konkurrera med varandra innan det är dags för skörd.


Stor variation i färg, form och smak

En del av glädjen i att odla bladgrönsaker är variationsrikedomen. Odlingarna, liksom salladerna som bladen används i, blir vackra med alla färger och former på bladen och smakerna är ofta som rena kryddan där olika sorter bidrar med sin egen smakupplevelse.

Exempelvis Salladssenap 'Osaka Purple' har krusiga, mjälla blad som först är gröna men sedan övergår i en mörkt vinröd nyans. Smaken är mild med inslag av senap och pepparrot. Mizunakål 'Arun' har purpurrodnande fransade blad med en härlig kålsmak. Tycker man om pepprig och intensiv krydda är Italiensk Rucola med sina gröna tandade blad ett utmärkt val och önskas mer smörig, nötaktig smak faller valet på krispiga Vintersallat ’Vit’ med små dekorativa mörkgröna bladrosetter.


Odla Mizunakål ’Arun’

Asiatiska grönsaksväxter trivs hos oss

Ett betydande bidrag till sortrikedomen av bladgrönt är de asiatiska grönsaksväxterna som vi har tagit till oss under senare år. I takt med att det blivit populärt att laga asiatisk mat vill vi kunna smaksätta maten med rätt grönsaker. Lyckosamt har det visat sig att asiatiska bladgrönsaker trivs ypperligt i vårt klimat och dessutom kan odlas långt in på säsongen och skördas tills det fryser. Asiatisk kål 'Asian All Green Mix', Komatsuna , Mizunakål och Tatsoi är exempel på asiatiska bladgrönsaker som kan odlas i omgångar hela sommaren och skördas en bra bit in på hösten.


Odla Tatsoi

Bladgrönsaker är snabbväxande och lättodlade

Gemensamt för bladgrönsakerna är att de är lätta att odla och växer snabbt. De trivs i lucker, näringsrik jord. Vi kan välja att så på stora ytor eller ner till minsta kruka, vilket gör att alla kan bli bladgrönsaksodlare. Det finns lite olika sätta att odla på – prova dig fram och anpassa efter dina egna förutsättningar.


Förodla bladgrönt inomhus

För några sorter av bladgrönt rekommenderas förodling, eller förkultivering som det också heter, inomhus under mars–april. Information om förodling är att föredra finns på påsen för varje sort. Förodling innebär att sådden görs inomhus i små krukor eller såbrickor för att driva upp små fröplantor. Utplantering sker när risken för frost är över och efter att plantorna har avhärdats. Avhärdning innebär att de små plantorna under en period sakta får vänja sig vi utomhusklimatet några timmar mitt på dagen.


Direktså bladgrönt

De allra flesta bladgrönsaker behöver inte förodlas utan kan sås direkt på friland när jorden har torkat och börjat bli uppvärmd. Man brukar säga att jorden ska reda sig vilket den har gjort när du kan ta upp en näve jord i handen och den lätt faller samman mellan fingrarna. Så gärna olika sorter i rader bredvid varandra eller i olika stora cirklar för att skapa kontrast mellan färger och former.

Täck sådderna med fiberduk inledningsvis för att skydda mot kyla och uttorkning och vid behov även mot insekter och sniglar.

Sommartid går det också utmärkt att så bladgrönsaker i krukor, kärl och lådor. Det blir inte bara ett nyttigt och smakfullt tillskott på altan, terrass och balkong utan också ett vackert komplement tillsammans med krukor där sommarblommor, perenner eller kryddväxter odlas.

Under säsongen kan bladgrönsakerna sås i omgångar med ett par veckors mellanrum så finns färdiga blad att skörda under en lång period.


Odla bladgrönsaker i kruka

Odla bladgrönt i pallkrage

Pallkragar är egentligen en industriprodukt som används precis till det den heter: som krage runt lastpallar. När entusiastiska odlare insåg fördelen med färdiga lådor som dessutom enkelt går att stapla på varandra inleddes pallkragarnas nya roll som odlingslådor. Naturligtvis går det lika bra att bygga egna träramar att odla i. Fördelen med att samla odlingen i en låda är att den kommer upp lite på höjden, att vi kan fylla lådan med precis den jord vi önskar odla i och att jorden värms upp snabbare än marken runtomkring. Och så är det mycket dekorativt.

Gör så här!

Vill du hålla fritt från rotogräs kan du täcka marken inne i lådan med markduk som fästs en bit upp på lådans insida.

Fyll lådan med en blandning av hälften bra planteringsjord och hälften egen kompostjord eller kogödsel som finns att köpa på påse.

Så dina frön i rader, sicksackmönster, en cirkel eller hur du själv finner bäst och roligast. Täck lådorna med fiberduk inledningsvis för att skydda mot kyla och uttorkning och så småningom vi behov även mot insekter och sniglar.

När säsongen är slut kan jorden i pallkragen täckas med tidningspapper. Till våren tas papperet bort, jorden luckras och kompletteras med ny planteringsjord och kompost. Sen är det bara att börja odla igen!

Odla bladgrönt året runt

Om det bor en bladgrönsaksodlare i dig har du ett sant nöje att se fram emot året runt. Huvudsäsongen är sommar och tidig höst men flera sorter går att skörda ända fram till jul. Olika sorter av salladssenap kan skördas ända fram till jul. Sorten ’Green In Snow´ är bäst just för höst- och vinterskörd och kan som namnet berättar stå grön och krispig fast det ligger snö runtomkring.

En del bladgrönsaker kan med fördel sås under hösten för att få en tidig vårskörd. Sallatscikoria ’Grumola Verde’ och spenat ’Giant America’ är exempel på bra sorter för höstsådd.

För att verkligen kunna njuta året runt kan du odla bladgrönsaker i krukor inomhus i ett ljust fönster. Eftersom bladen skördas späda klarar sig odlingen utan extra belysning om den står varmt och ordentligt ljust. Placeras odlingen inte i direkt kontakt med sol- och dagsljus, exempelvis på en köksbänk, behövs däremot stöd av växtbelysning för att få fart på odlingen.

Lycka till med din odling av blad med smak!

Se alla våra bladgrönsaker

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-07-10
Så håller du ogräset borta

Ogräs är en del i varje odlares tillvaro och något du behöver förhålla dig till. Med kunskap om hur ogräsen växer och sprids och med bra förebyggande arbete kan du komma långt i att hålla ogräsen på en kontrollerad nivå.

Läs mer
Så och odla blåklint

Blåklint andas sommar och sol, blommande ängar och åkerskanter. Den himmelsblå färgen är klassisk, men blåklint finns i flera andra, vackra kulörer. Blåklint är enkelt att fröså under vår, försommar och höst.

Läs mer
Odlarglädje är delad glädje: Odling över generationer

I vår serie Odlarglädje är delad glädje fokuserar vi här på odling över tid och generationer. I odlingen kan vi mötas i alla åldrar och uppleva glädjen tillsammans. När erfarenheter byts är det inte bara odlarna som träffas utan även traditioner och trender möter varandra.

Läs mer
Söta, goda och nyttiga ärter

Ärter har en söt och mild smak som brukar falla till och med de mest grönsakskräsna barn i smaken. De är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och fantastiskt rikgivande. Som extra bonus förser de jorden med kväve.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK