Odla gurka - från frösådd till skörd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Odla gurka
Det är en upplevelse att knapra på sin första egenodlade gurka. Konsistensen är krispig och smaken nötig med svag sälta. Tänk att något som består av 96 procent vatten kan vara så gott. Att odla gurka är enkelt och du belönas med rikliga skördar.

Odla gurka så här

  1. De flesta sorter av gurka förkultiveras inomhus.
  2. Plantera ut när risken för frost är helt över.
  3. Odla varmt, skyddat och ge mycket vatten.
  4. Stötta och bind upp gurkplantorna.
  5. Rensa bland sidkotten.


I norra Indien har man odlat gurka i flera tusen år. Hit till Norden kom den först på 1600-talet. Då odlades mest små gurkor, de vi kallar druvgurkor, på friland eller i drivbänkar. Idag är de långa slanggurkorna populärast.


Gurkor älskar värme

Gurka tillhör familjen Cucurbitaceae, där vi även hittar meloner, pumpor och squash. Det är samma art, Cucumis sativus, som odlas som frilandsgurka och som växthusgurka, men det finns mängder av olika sorter. Genom växtförädling har de fått olika utseende, växtsätt och egenskaper. Gemensamt för dem alla är att de gillar varma förhållanden, en näringsrik jord och mycket vatten. I vårt kalla land trivs de flesta gurkor bäst i växthus, på en inglasad balkong eller i ett uterum. Möjligen kan det gå bra att odla på en varm och skyddad plats utomhus i de södra delarna av landet. Druvgurka, eller frilandsgurka som de också kallas, går att odla ute i stora delar av landet, men även då är en varm plats i lä att föredra.

Pollinering av gurka

Det finns självbefruktande (partenokarpa) och icke självbefruktande gurksorter. Självbefruktande sorter har bara honblommor och behöver ingen inblandning av hanblommor utan befruktar sig själv.

Icke självbefruktande har både han- och honblommor. Odlar man sådana kan man hjälpa till lite med pollineringen genom att dutta med fingret i en hanblomma och sen dutta med samma finger i en honblomma. Honblommor har en liten knöl under blomman (som blir gurkan). Hanblomman har ingen knöl. 

91350-Cucumis-sativus 9828-Melothria-scabra

Så här sår du gurka

Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar.

När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna. När plantan fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera sådden så ljust som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här). Eller om du sår senare, låt sådden stå i varmt växthus eller inglasat uterum. Skugga mitt på dagen om plantorna bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen.

Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C. De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

50360_2 5565S_1


Förbered växtplatsen

Medan småplantorna växer till sig är det god tid att förbereda den slutliga växtplatsen. Antingen odlar du dina gurkor i stora krukor, hinkar eller liknande, tänk bara på att det ska vara hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut, eller så odlar du i bäddar i växthuset. Gurka vill ha näringsrik jord, till odlingskärl är tre delar plantjord blandat med en del kogödsel en bra mix. Kompost eller bokashi är också bra att blanda i jorden.

Det är bra att förbereda uppbindning av gurkorna. Varje planta behöver ett snöre som är fäst ca två meter upp. Antingen fäster man dem i växthuskonstruktionen, eller så drar man en stadig ståltråd horisontellt i takhöjd över bäddarna och fäster snören ovanför varje planta. De som odlas i odlingskärl kan bindas upp mot stadiga käppar, men snören är stadigare för plantorna som kommer att bli tunga när de är fulla av gurkor.


Utplantering och uppbindning

När nätterna börjar vara varma kan gurkplantorna planteras ut utan risk. Jordtemperaturen bör inte understiga 20 °C, gurkor vill inte ha kallt runt rötterna. Låt gärna plantorna stå i växthuset några dygn innan plantering. Bäst är att plantera i molnigt och regnigt väder, om solen skiner från klarblå himmel är det bäst att vänta till kvällen och skugga småplantorna med till exempel fiberduk. Gurkplantor ska inte planteras djupare än de står i den lilla krukan eftersom rothalsen är känslig för röta.

 Avståndet mellan plantorna i bädd bör vara 60–80 cm. Jorden ska fortsatt hållas fuktig, men aldrig genomvåt. För mycket vatten i jorden och lite sämre, molnigare och svalare väder kan göra att plantorna stressas. Anpassa alltid vattningen efter väder. Ett lager gräsklipp runt plantorna hjälper till att hålla fukten kvar i jorden, dessutom ger det näring när det förmultnar. Fyll gärna på med gräsklipp under sommaren, det mår de bra av.

När plantorna kommit på plats börjar de snabbt att växa, nästan så man kan se det. Nu gäller det att vara beredd med uppbindning och beskärning. Fäst snöret nertill runt stammen med en mycket lös ögla och snurra sedan plantan runt snöret ett par gånger i veckan. Snurra löst, stammen får inte strypas. Nyp bort de första blommorna och även alla sidoskott. De blommor som kommer i det femte bladvecket kan få växa ut till gurkor, och nu kommer det att gå fort. Det är inte fel att plocka bort smågurkor, underbara att mumsa på direkt. De som får vara kvar blir finare och plantan blir inte lika stressad.


Sommarskötsel av gurkor

När plantorna väl kommit igång behöver de ses över minst ett par gånger i veckan, och vattnas varje dag. Fortsätt att snurra dem längs snöret och nyp bort alla sidoskott. Se till att hålla jämn bevattning. En varm och solig dag kan en gurkplanta dricka två liter vatten i timmen. Har du ett större växthus med många plantor kan droppbevattning vara till stor hjälp (se bevattningssystem här). Även om gurka gillar värme och sol kan det bli alltför varmt i ett växthus. Lufta när det är varmt, skugga med väv eller liknande om solen ligger på hela dagarna. Duscha plantorna med fina droppar, det svalkar och hjälper till att hålla spinnkvalster och mjöldagg borta. Dessa två är annars de vanligaste skadegörarna på gurka.

Växthuspinnkvalster är mycket små spindeldjur som suger växtsaft ur bladen. Det kan vara svårt att upptäcka dem men håll utkik efter små prickar på bladen, tunna nät runt bladskaft och mellan blad där de små djuren kryper runt. Får de hållas blir bladen gula och torkar in med färre gurkor som följd. Mjöldagg är en svamp som syns som en grå mjölig beläggning på bladen. Plocka alltid bort fula blad och lägg dem djupt ner i komposten för att minska smittorisken. Har du haft spinn i växthuset tidigare somrar kan det vara bra att sätta in rovkvalster som äter spinnkvalstren, så kallad biologisk bekämpning, tidigt på säsongen. Många nya sorter är betydligt mer motståndskraftiga mot mjöldagg än de äldre. Ge dina gurkplantor lite extra näring under sommaren. Förutom gräsklipp kan en liten näve hönsgödsel tre till fyra gånger ge plantorna en extra skjuts.


Mjoldagg

Mjöldagg.

Spinn

Spinn.

Spinn

Spinn närbild.

Förbered bäddar till druvgurkor på friland

Druvgurka, frilandsgurka eller kanske västeråsgurka, kärt barn har många namn, sås och odlas i början på samma sätt som slanggurka. Går även att direktså på riktigt varma platser i södra Sverige. De kan odlas i växthus, vilket är att rekommendera i kallare delar av landet, på friland eller i en kallbänk. Druvgurka binds inte upp utan får slingra sig på marken. Lägg gärna halm, gräsklipp eller liknande under plantorna för att förhindra att gurkorna blir smutsiga. Traditionellt har druvgurka odlats på drill, ett slags upphöjda bäddar.

9157-Cucumis-sativus Gurka


Gör så här:

Lägg ut stallgödsel och/eller kompost i 30 cm breda rader. Kratta upp jord ovanpå gödseln så att det blir en upphöjd bädd. Släta till med krattan och tryck ner en 4–5 cm djup fåra i mitten av bädden, här planterar du dina gurkor med 30-40 cm mellanrum. Gör du flera bäddar bör det vara minst en meter mellan dem. Lägg gräsklipp på bädden, fyll på hela säsongen. Täck med fiberduk tills de första blommorna börjar komma, då måste duken bort så att humlor och bin kommer åt att pollinera. Odlar du partenokarpa sorter kan duken ligga kvar. Glöm för all del inte att vattna varje dag om vädret är varmt, gärna med svagt nässelvatten en gång i veckan.

Använd gurkor färska eller inlagda
Det finns olika slag av gurkor, för inläggning och färskkonsumtion. När du odlar egna gurkor är det roligt att prova sig fram – en gurka som beskrivs som inläggningsgurka kan vara jättegod att äta färsk på smörgåsen. Gemensamt för alla gurkor som du odlar själv är att de smakar mycket mer än många av de vi köper i butikerna. Odla gurkor är enkelt, roligt och mycket givande.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2019-01-30
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
Saffranskrokus - odla så här

Saffranskrokus är en bedårande purpurfärgad krokus som slår ut under hösten. Om du planterar den på sensommaren hinner den blomma samma höst. Odla gärna saffranskrokus i kruka på balkong och terrass.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Allium - blommande bollar

Allium är det vetenskapliga namnet på löksläktet. Ordet har också kommit att användas allmänt för de vackra prydnadslökarna som blommar med bollar i vitt, lila och blått.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundservice

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK