Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Rotfrukter − de goda rötterna

Rotfrukter - de goda rötterna

Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Odling och skörd av rotfrukter

Rotfrukter är sprängfyllda av energirik näring. Det är enkelt att odla morötter, rödbetor, palsternacka, svartrot, rädisor och andra rotfrukter i köksland, odlingslådor eller krukor. På försommaren skördas delikata primörer, under sommar och höst smakrika, lite större rötter och under hösten plockas de lagringståliga rotfrukterna upp för att fylla vinterförrådet.


Läckerheter sprängfyllda av näring

Vi hittar rotfrukter inom många olika växtsläkten och familjer. Arterna är ofta tvååriga, ibland fleråriga, men vi odlar dem som ettåriga eftersom en säsong räcker för att producera den goda roten. I det vilda använder rotfrukter sin andra säsong till att fortplanta sig genom att sätta blommor och frön.

Människan har varit mycket listig under alla tusentals år som vi har skördat och ätit rötter. När rötterna växer till sig första säsongen samlar de massor av energirik näring för att säkerställa att den två- eller fleråriga växten ska vara stark nog att klara vintern. När vi skördar och äter den som ettårig får vi all denna näring oss till livs.


Så och odla rotfrukter så här

De allra flesta rotfrukter direktsås ute när jorden är uppvärmd. Läs alltid specifika odlingsanvisningar för varje enskild sort vad gäller tid för sådd, sådjup samt rad- och plantavstånd. När du sår rotfrukter är det extra viktigt att inte så för tätt, alternativt vara noga med gallring redan tidigt när plantorna börjar komma upp. Blir konkurrensen om platsen under jord stor när roten ska börja växa till sig kan den tappa fart som den inte återhämtar under säsongen.


Hur vet jag när jorden är uppvärmd

Det sägs att engelska slottsträdgårdsmästare hade ett gammalt knep som löd: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Ett mer tilltalande sätt att känna efter om jorden har hunnit reda sig, dvs är varm nog att så i, är att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna har den torkat upp och blivit tillräckligt varm för att så i.


Rotfrukter odlas i mullrik och lucker jord. Det är lätt att förstå med tanke på att jorden ska tillåta att en rot växer till sig utan att behöva kämpa i tungt motstånd. Grundgödsla jorden ordentligt på våren, före sådd, med stallgödsel från häst eller ko. Har du kompostjord blir det en utmärkt jordförbättring men du bör även tillföra en del stallgödsel för att få upp näringshalten i jorden ordentligt.


Morötter i rad

Rotfrukter kan odlas såväl på friland som i odlingslådor eller pallkragar och stora krukor. Odlar du i lådor eller krukor är det viktigt att tänka på att ha ett djup anpassat efter respektive sort.

Låt oss se lite närmare på våra vanligaste rotfrukter.

MOROT Det finns mängder av goda, vackra och roliga sorter av morötter att välja bland. På våra breddgrader delar vi in morötter i tidiga och sena sorter. Sommarmorötter kallas de som växer snabbt och ger en tidig, krispig skörd. Sommarmorötter ska gärna skördas när de är klara – de mår inte bra av att stå länge i jorden och de är heller inte särskilt lagringsdugliga. Så i flera omgångar för tillgång till späda morötter hela sommaren. Höst- eller vintermorötter växer lite långsammare och skördas först under sensommar och höst. Dessa sorter kan stå kvar länge i jorden och när de väl skördas kan de lagras i månader.

RÄDISA Sådd av rädisor är perfekt för den otålige. Fröerna gror på bara ett par dagar och första skörden kan väntas redan efter några veckor. Rädisor är en färskvara som skördas och äts späda utan tanke på längre lagring. Så rädisor i omgångar hela sommaren där du har plats och njut av lång skörd.


Skydda sådderna med fiberduk

Det är bra att skydda sådderna av rotfrukter med fiberduk i början, dels för att öka värmen nära marken, dels för att skydda de små fröplantorna från skadedjur. Fiberduk släpper igenom vatten och ljus.

RÖDBETA Det är viktigt att inte så rödbetor för tidigt. Upplever fröerna att jorden är kall blir de stressade och skickar upp en planta som snabbt ska gå i blom, eller gå i stock som man också säger. Vänta därför gärna lite extra med just rödbetor, till slutet av maj, början av juni. I övrigt är rödbetor lätta och roliga att odla. När blasten kommer upp kan du skörda några blad här och var och blanda i salladen. Ta inte för många – bladen behövs för att samla näring till rötterna. När rötterna vuxit till sig skördar du först delikata primörer och fortsätter sedan skörda under hela sommaren och en bit in på hösten. Sista skörden innan det fryser går utmärkt att lagra för vinterns behov.

PALSTERNACKA Fröer av palsternacka kan gro lite ojämnt och överhuvudtaget har de sämre grobarhet än de flesta andra rotfrukter. Så därför i kluster om flera fröer och gallra när du ser hur många plantor som kommer upp. Du kan låta klustren växa ganska länge och gallra först när små palsternackor hunnit bildas. Gallra och njut av de små, späda rötterna som primörer. Låt en planta per kluster fortsätta att växa en bra bit in på hösten, gärna till en första rejäl köldknäpp, som ger palsternackan en sötare smak.

MAJROVA Efter att ha varit lite bortglömda har majrovorna fått en välförtjänt renässans. Majrovor är lätt att odla. Klipp lite av blasten då och då och använd i sallad. Så gärna olika sorter och i ett par omgångar under säsongen. Vissa sorter smakar bäst att skörda när roten är späd medan andra kan stå länge i jorden och även lagras en kortare period under hösten.

RÄTTIKA En artfrände till rädisan hittar vi i rättikan. Den blir mycket större och får en lite skarpare smak än rädisan. Rättika får inte sås för tidigt då det ökar risken för att den går i stock.

HAVERROT I många länder där haverrot odlas i större utsträckning än hos oss ses den som en riktig delikatess, och kallas ibland för vegetariskt ostron. Roten skördas sent på hösten, under vintern eller till och med tidigt på våren efter sådd. En rejäl frostknäpp gör den fina smaken ännu godare. Bladen smakar sött och kan klippas då och då för att strö över salladen.

SVARTROT En annan rot som länge haft status som en sann delikatess är svartrot, med smeknamnet fattigmanssparris. Liksom haverroten skördas svartrot sent på hösten, under vintern eller till och med tidigt på våren efter sådd.

KÅLROT Kålrot kan direktsås i maj–juni eller förkultiveras inomhus i mars–april. Skörda tidigt för att njuta av späda rötter och sedan kontinuerligt under hela sommaren. Låt kålrötterna stå kvar till sen höst om de ska vinterlagras.

ROTSELLERI För att hinna få fina rötter bör rotselleri förkultiveras inomhus tidigt på året, i februari–mars. Plantera ut under våren. Tillväxten är ofta mycket kraftig och bladen kan skördas då och då och ätas som stjälkselleri. Gödsla lite extra under säsongen med hönsgödsel eller nässelvatten.

ROTPERSILJA Om du smakar bladen på en rotpersilja är det inte svårt att förstå valet av namn på denna lättodlade rot. Både blad och rot har tydlig smak av persilja. Rötterna skördas så sent som möjligt alternativt tidigt följande vår.


Så rotfrukter på hösten

Många rotfrukter kan sås sen höst eller tidig vinter. Då kommer fröet igång att växa tidigt nästa säsong och du får en tidig skörd. Bra att så på detta vis är morot, rotpersilja, svartrot, haverrot och palsternacka. Läs mer i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.


Rotfrukter nästan hela året

För den som odlar olika arter och sorter av rotfrukter finns tillgång till egna grönsaker nästan hela året. På försommaren är det primördags, under sommar och höst njuts de växande rötterna efterhand som vi skördar dem och före vintern kan vi lägga upp ett lager som håller i flera månader. I köket kan vi använda rotfrukter färska, inlagda, stekta, kokta, grillade och ugnsbakade. Det är inte utan att rotsaker kan kallas för riktiga superfrukter.

Se alla fröer till rotfrukter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK