Så här odlar du en jättepumpa

Så här odlar du jättepumpa

Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Odla jättepumpa

  1. Välj fröer till mammutpumpa.
  2. Förodla jättepumpan inomhus.
  3. Plantera i näringsrik, lucker jord.
  4. Ge pumpan värme och vatten.
  5. Gödsla jättepumpan regelbundet hela säsongen.

De riktigt stora sorterna av pumpor hittar vi hos en art inom pumpasläktet som heter Cucurbita maxima. Här finns sorter som jättepumpa, mammutpumpa, hubbardpumpa och turbanpumpa. I vanlig odling, när målet inte är att få en så stor pumpa som möjligt, skiftar storlekarna på dessa pumpor från en vikt på 4 kg upp till runt 50 kg. Cucurbita maxima-pumpor odlas både för att använda som dekoration och i matlagning där de passar utmärkt i pajer, soppor, inläggningar och bakverk.


Pumpor älskar värme

Det är lätt att odla pumpa men man måste ta hänsyn till deras behov av värme. De önskar värme i jorden och en växtplats skyddad från kalla vindar för att trivas. Det bästa är att förodla pumpor inomhus fem till sju veckor före utplantering, som sker när jorden är minst 15 grader och frostrisken är helt över. Tiden för sådd är alltså beroende av var i landet du bor.

När målet är att odla en så stor pumpa som möjligt bör du välja sorter av arten Cucurbita Maxima. Sorten som används mest i tävlingar runt om i världen är mammutpumpa ’Atlantic Giant’. Världsrekordet är en pumpa på över 800 kg, men vi amatörer får lägga ribban på en helt annan nivå. Andra sorter som blir stora är mammutpumpa ’Yellow Giant’ och mammutpumpa ’Rouge Vif d’Etampes’.


Mammutpumpa 'Atlantic Giant'

Odla jättepumpa − steg för steg

  1. Förodla inomhus i bra planteringsjord i små krukor. Så två frön i varje kruka.
  2. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i ca 25 grader, efter groning ca 20 grader. Använd gärna en värmematta för optimal groning.
  3. När de små groddplantorna har fyra blad, utöver de två små hjärtbladen som bildats först, planteras de om i varsin lite större kruka med bra planteringsjord.
  4. När det börjar bli dags för utplantering vill plantorna vänja sig vid utomhuslivet några dagar innan det sätts i jorden. Sätt ut krukorna i skyddat, skuggigt läge en stund på dagen. Förläng stunden för varje dag och sätt även krukorna i solen efter några dagar.

Nu är det dags att välja vilken eller vilka plantor som ska hysa din jättepumpa. Resten av plantorna kan du odla vidare på friland eller i odlingslådor för att få många fina, normalstora pumpor på varje ranka. När plantor av pumpa sätts i jorden är det viktigt att de hamnar på samma djup på friland som den stått på i krukan. Om stjälken hamnar ner i den fuktiga, mörka jorden är det stor risk att den ruttnar. Värm gärna jorden som pumporna ska växa i genom att täcka den med plast några dagar före plantering.


Med jättepumpan går du vidare så här:

  1. Vattna igenom plantan före utplantering.
  2. Plantera i näringsrik, lucker jord, som gärna grundgödslats med hönsgödsel.
  3. Välj en solig och skyddad plats där en pumpa kan få breda ut sig ordentligt och ligga på plan mark.
  4. Täck marken runt plantan med hö eller gräs. Detta för att hålla kvar fukt, hålla borta ogräs och skapa en matta som så småningom ger pumpan en torr plats att ligga på.
  5. Innan plantan har etablerat sig kan den skyddas med fiberduk mot alltför gassande sol.
  6. Se regelbundet till plantan/plantorna och vattna om jorden börjar torka. Jorden ska inte torka ut, inte heller vara konstant blöt.
  7. Gödsla med flytande näring varannan vecka under hela säsongen.
  8. När frukter börjar bildas plockar du bort alla utom två, så att så mycket kraft som möjligt går till jättepumpan. Med två frukter har du en reserv som kan plockas bort när pumporna vuxit till sig ordentligt.
  9. Innan pumpan blir alltför stor kan den läggas på en bit kartong eller en träskiva för att den ska ligga torrt.
  10. Skugga pumpan mot slutet av växtperioden för att den inte ska överhettas.
  11. Skörda pumpan före första frosten och bjud hem släkt och vänner att beskåda mästerverket.

Lycka till med din jättepumpa.

Fröer till pumpa

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK