Tjuva tomater

Tjyva tomater

Att tjyva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. När skotten är borta har du hjälpt till att spara energi som behövs för att utveckla saftiga och smakrika tomater.

Tjyva tomater så här

Sidoskotten tjyvas, står det på många sorter av tomater. I vecken mellan stam och bladgrenar växer skott ut som inte gör någon nytta utan endast stjäl energi från plantan. Dessa knipsas bort.

Tomatplantor har en enorm växtkraft; nya skott, grenar och blad produceras i mängder. På våra nordliga breddgrader med kort växtsäsong har plantorna inte nytta av all denna grönska. Vi behöver begränsa tillväxten så att plantan kan fokusera på en rejäl huvudstam med lagom mängd kraftiga grenar där frukterna kan hinna mogna till saftiga, smakrika tomater.


Tjuva tomat

Vad är ett tjyvskott?

Tjyvskotten är de skott som växer ut mellan stam och bladgrenar. Knipsa bort dem med en sekatör eller genom att nypa av dem med fingrarna.


Vilka sorter av tomater behöver tjyvas?

På högväxta, yviga tomatsorter är det viktigt att knipsa bort tjyvskotten. Om du låter ett tjyvskott vara kvar kommer det växa till en ganska klen gren med bara bladmassa. Plantan kommer inte hinna producera blommor och frukt på den grenen.

Busktomater, dvärgtomater och de flesta ampeltomater behöver inte tjyvas. Eftersom plantorna är så kompakta hinner även sidoskotten bilda blommor och frukt under vår korta växtsäsong.


Sköt om dina tomater

Fortsätt tjyva dina högväxta tomater under hela säsongen. När du tittar till dina plantor kan du passa på att rensa bort alltför frodig grönska överhuvudtaget. Om du exempelvis ser att tomater håller på att växa till sig dolda bakom stora, gröna blad klipper du bort en del blad. På detta vis exponeras frukterna för solljuset och plantan får in frisk luft bland blad och grenar. Dessutom sparar denna ansning, precis som när du tar bort tjyvskott, energi åt plantan.

Ha en fin tomatsommar med sol och söta smaker.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK