Våra älskade tomater jordnära

Våra älskade tomater

Tomater är lätta att odla och ljuvligt goda att skörda en varm sommardag. En egen odling av tomater bjuder på snacks att äta direkt från busken, färska godsaker till salladen eller mustiga, smakrika ingredienser till såser och gratänger.

Olika sorter av tomater

  1. Klassiska röda, runda tomater.
  2. Saftiga, smakrika plommontomater.
  3. Vackra, goda pärontomater.
  4. Söta små cocktail- och körsbärstomater.
  5. Maffiga bifftomater.

Tomat tillhör den stora familjen Solanaceae och släkten Solanum. Hit hör även paprika, aubergine och potatis, liksom de riktigt giftiga nattskatta, belladona och bolmört. Tomaten har sitt ursprung i Sydamerika där den har odlats i över tusen år.

De vilda tomaterna, Solanum pimpinellifolium, och Solanum cheesmaniae är körsbärsstora och orangeröda. De är föregångare till de tomater vi odlar idag och viktiga i framtagandet av nya sorter, eftersom de är bärare av motståndskraftiga anlag mot sjukdomar och skadegörare. Vill du testa en ursprungstomat finns frö till  ’Galapagostomat’. Annars har de tomater vi odlar idag det vetenskapliga namnet Solanum lycopersicum.


Rikedom i form och färg

Även om dagens tomater har mycket av de vilda tomaternas egenskaper har århundraden av urval tagit fram mängder av olika varianter. De röda runda tomaterna som väger mellan 70 och 120 gram är fortfarande en populär tomat i såväl odling som matlagning, Men tillsammans med dem finns mängder av andra spännande sorter.

Växthustomat 'Moneymaker'
Tomat F1 'Paola'
Växthustomat F1 'Shirley'

Tomat 'Golden Sunrise'
Tomat 'Tigerella'
Plommontomat F1 'Indigo Kumquat'

Mustiga plommontomater
De avlånga, smakrika plommontomaterna är mycket populära. De finns både stora och små sorter som är goda att äta direkt och mycket dekorativa i salladen. Bland plommontomaterna hittar vi även många härliga italienska koktomater. De har mer fruktkött och används till de mustiga italienska tomatsåserna.

Odla dina egna pärontomater
Päronformade tomater är sällsynta i mataffären, vilket gör de extra roliga att odla själv. Som namnet avslöjar är tomaterna päronformade. De kan också liknas vid stora droppar som hänger i knippen. Det finns pärontomater i olika färger från klassiskt rött till gult och melerat. Sorterna är ofta rikgivande och smaken på frukterna söt och saftig.


Plommontomat F1 'Celano'
Plommontomat F1 'Supermarzano'
Pärontomat 'Yellow Pearshaped'

Små, runda cocktail- och körsbärstomater
Gränsen mellan vad som är cocktailtomat och körsbärstomat är lite flytande. Det finns ett riktmärke som säger att en cocktailsort ska väga runt 49 gram medan körsbärstomater ska väga högst 20 gram. Naturen är inte riktigt så lätt att styra över så vi får acceptera att det inte är helt tydliga gränser. Fantastiskt goda och rikgivande är båda variationerna. I de små frukterna ryms mycket smaker och en härlig sötma.

Alldeles extra små är vinbärtomaterna, som väger blott runt 4 gram. De är roliga att odla med barn, som får godis växande på en gren.

Maffiga bifftomater
Störst av tomaterna är bifftomaterna som kan väga över 200 gram. De är ofta såsiga och har mycket fruktkött utanför frörummet. Odla bifftomater för att äta färska på smörgåsen eller baka i ugn, steka och grilla.

Körsbärstomat 'Black Cherry'
Ampeltomat 'Tumbling Tom Red'
Bifftomat 'Brandywine Yellow'

Tomater på höjden och bredden

Tomater delas inte bara in i grupper efter hur frukterna ser ut, utan även hur de växer. De flesta har kvar sin vilda växtform och bildar långa lianer med obegränsad topptillväxt. Det betyder att de behöver stöd att bindas upp mot. I varje bladveck växer det ut ett nytt sidoskott och om de inte tas bort kommer en enda planta snabbt att bilda en djungel. Det är dessa skott som kallas tjuvar och ska plockas bort. Sedan finns det busktomater där sidoskottens tillväxt oftast slutar med en blomställning, de ska inte tjyvas. De blir inte så höga och passar ofta bättre utomhus. Till sist har vi ampeltomater som helt enkelt är busktomater med ett hängande växtsätt och därför passar bra att odla i hängande amplar eller i höga krukor.

Tomater älskar värme. Även om en del sorter klarar att växa utomhus på skyddad plats är det säkrast att odla dem i växthus eller liknande miljö. Det är främst kalla nätter i början av säsongen som kan ställa till det. (Läs mer om att odla tomater här)

Idag är det nog få som kan tänka sig att vara helt utan tomater. Pizza, pastasåser och ketchup ingår i de flesta barnfamiljers basmat. Godast blir det om man använder egenodlade tomater och låter tomatsåsen småkoka länge, precis som i Italien. Eller varför inte ugnsrosta halvor av stora bifftomater, det är då som tomaternas härliga kombination av sötma och syrlighet riktigt kommer till sin rätt.


Se alla tomater

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

Läs mer
Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

Läs mer
Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

Läs mer
Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se