Fri frakt på hela sortimentet gäller det billigaste fraktsättet. Erbjudandet gäller t.o.m. den 5 maj, 2024.
odla paprika och chilli jordnära

Odla chili och paprika

Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.

Så odlar du paprika och chili

Artikeln uppdaterad 2023-11-14

Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till belysning kan du börja ännu tidigare.


Havannapeppar 'Habanero Hot Lemon'

Chili och paprika gror i ljus

Använd låga kärl, byttor eller krukor med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent perlit. Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan. Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden. Eftersom chilifröer är ljusgroende ska de inte täckas med jord. Man kan lägga ett tunt lager med ljusgenomsläpplig perlit över för att lättare hålla jämn fuktighet.


Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller ställ i minidrivhus med plastlock. Placera sådden ljust och varmt. Fröerna gror bäst vid temperaturer runt 25 grader, gärna med hjälp av undervärme.

Omskola chili och paprika

När plantorna har utvecklat hjärtbladen och ett–två par karaktärsblad är det dags att omskola dem. Sätt chili- och paprikaplantorna en och en, i 8–10 cm krukor fyllda med näringsrik plantjord. Plantera dem så djupt det går, gärna så att bladen hamnar precis ovan jordytan. På så vis får du stadigare och kraftigare plantor. Vid behov kan de behöva omskolas ännu en gång innan plantering i den slutgiltiga krukan.

Vad är ett hjärtblad?

Hjärtbladen är de första bladen som utvecklas på en groddplanta. Hjärtbladen ser inte likadana ut som de kommande så kallade karaktärsbladen, alltså de blad som ser ut som den art och sort du valt att odla. 


Små paprikaplantor som precis utvecklat sina första karaktärsblad.

De omskolade plantorna placeras ljust och lite svalare än förut, ca 20–22 grader. Det hjälper plantorna att hålla sig knubbiga och fina. Ge extra tillskott av näring regelbundet från ca 2 veckor efter omplantering.


En omskolad paprikaplanta nyss sprejad med vatten.

Plantorna flyttas ut efter avhärdning tidigast när frostrisken är över helt. De vill stå ljust och varmt för att trivas ordentligt. Växthus är det bästa, men även utomhus i ett skyddat läge går bra. Vid svalare temperaturer kan man skydda chili- och paprikaplantorna med fiberduk eller flytta in dem under nätterna.

Mild paprika och het chili

Chilipeppar och paprika hittar vi alltså inom arten spanskpeppar, Capsicum annuum

Paprika är spanskpepparsläktets söta och milda representant. För många är paprika i första hand vår traditionella hushållspaprika, som sorten 'California Wonder', vilket inte är så konstigt med tanke på vilken fantastisk grönsak det är. Inom paprikavärlden finns det dock många andra sorter väl värda att upptäcka. Spetspaprika  får långa, saftiga och söta frukter, medan körsbärspaprika och tomatpaprika har runda frukter, utmärkta att använda som tapas.

Hos chilipeppar hittar vi allt från milda frukter, som bananpaprikaSweet Banana’ och sötpepparLombardo’ till de hetaste heta, som kajenpepparsorterna ’Black Fangs’ och ’De Cayenne’. För att kunna definiera styrkan hos chilifrukter uppfann en amerikansk farmakolog 1912  den så kallade Scovilleenheten.

Så här fungerar scoville
Hettan i chili orsakas av ämnet capsaicin, som växten med stor sannolikhet utvecklat för att skapa skydd mot skadedjur och -insekter. Scovilleenheten anges i  så kallade scovillegrader som indikerar hur hettan i chilifrukter upplevs. Scalan är vid eftersom hettan i frukterna varierar efter klimat, skördetid och andra odlingsförutsättningar. Den angivna räckvidden på scovillegrader för varje enskild chilisort ger alltså ingen exakt information om hettan i frukten utan berättar var på en skala från mild till obeskrivligt het som en specifik frukt hamnar.

Lägst på skalan finns paprika på 0 Scoville och högst upp ståtar ren capsaicin på 15 000 000−16 000 000 Scoville. Exempel däremellan är peperoni 100−500, jalapeño 2 500−8 000, cayennepeppar 30 000−50 000 och habanero 100 000−350 000 Scoville.


Havannapeppar 'Naga Jolokia'

Färgen på paprika och chili

Paprika- och chilifrukter blir först gröna och kan skördas redan i detta stadie. De gröna frukterna har dock inte nått sin fulla mognad och därmed inte heller utvecklat full smak. När frukterna övergår i rött, gult, orange eller brunt, beroende på sort, är de mogna och har fått en djupare smak och för starka sorter en hetare hetta.

Hantera hettan i chili

Capsaicinet finns i hela chilifrukten men mest koncentrerat i de vita mellanväggarna och kärnorna. Skrapas dessa bort innan chili används i matlagning minskar hettan.

Om du ska använda en chili och inte vet hur stark den är kan du skära av frukten vid skaftet och sätta tungan försiktigt till fruktköttet.

Om du får i dig en chilifrukt som är obehagligt het fungerar mjölk eller yoghurt bra för att dämpa hettan och smärtan i munnen.

Tvätta alltid händerna efter att du har hanterat chili — för eller senare kliar vi oss i ögonen och då är det inte skönt om det finns chili på fingrarna.


Körsbärspaprika 'Koral'

Övervintra chili eller ta egna fröer

Capsicum är självpollinerande och sätter frukt fint utan hjälp. Inomhus där luften står stilla och det inte finns insekter till hands, kan det dock vara till fördel att hjälpa dem på traven med hjälp av en fin pensel eller liknande.

Det går utmärkt att ta egna fröer av Capsicum om det är öppenpollinerade sorter, det vill säga inga korsningar eller F1-hybrider. Frukten ska vara helt mogen innan fröerna tas, så att de hunnit bli fullt utvecklade. Tänk bara på att de gärna korsar sig med varandra, så om man har odlat flera sorter nära varandra kan det ge upphov till något helt annat än det man tagit fröet ifrån.

Även om vi i regel odlar chili som ettåriga, är faktiskt de allra flesta kortlivade fleråriga buskar som går utmärkt att övervintra. På så sätt kan du få en tidigare och rikligare skörd nästföljande år. Skär ner plantan ordentligt på hösten och se till att ge den rikligt med ljus, gärna med växtbelysning. Vattna sparsamt under vintermånaderna. När våren närmar sig ökar du vattendosen och ger svag näring för att väcka upp plantan.

Lycka till med din paprika- och chiliodling.

VILL DU LÄSA MER?

Chili - vilken sort ska jag välja?

Förodling - 10 frågor och svar


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
4.6/5 (8175)
2024-05-01
Utmärkt bra
- Bo J
2024-05-01
Har handlat en hel del från Impecta och har alltid varit nöjd! Snabba leveranser och bra varor!
- Anne N
2024-05-01
Mycket att välja bland,snabba leveranser.
- Gudrun C
2024-05-01
Bra service brafröer
- Bengt K
2024-05-01
Lite svårt. Jag har ju inte sett fröna gro eller dahliaknölarna vakna till liv.
- Likki P
2024-05-01
Jag är nöjd med  allt jag har köpt hos er.  Så ni ska ha stort 🙏tack. 
- Birgitta k
2024-05-01
Snabb och säker leverans.
- Berit M
2024-05-01
Bra priser, snabb leverans, bra varor kan inte begära mer
- Eva B
2024-05-01
Snabb lev ……..
- Sven Å
2024-05-01
Snabb handel och bra utbud. 
- Elisabet B
2024-05-01
snabb service
- Marie H
2024-05-01
Nybörjar vänligat och enkelt att använda och snabb smidig leverans 
- Ali E
2024-05-01
Impecta  gör ovanliga frön åtkomliga vilket är bra  Andra  fröfirmor  hoppar över unika frösorter
- Sven e
2024-05-01
Snabbt leverans
- Carina P
2024-05-01
Bra utbud och snabb leverans.
- Kristina L
2024-05-01
Gick snabbt till ett hyggligt pris. En hel del lite ovanliga växter
- Magnus S
2024-05-01
Väldigt bra! 
- TERESIA O
2024-05-01
Snabb leverans och fina plantor.
- Marina S
2024-05-01
Stort sortiment 
- Maud P
Are you in the right place?
Continue to impecta.se