Prästkragar, färgkragar och renfanor
Växtfamiljen Asteraceae, korgblommiga växter eller asterväxter, är den artrikaste av alla på jorden och hyser över 1 500 blommande växtsläkten och minst 23 000 arter av växter. I Sverige hittar vi 50 av dessa släkten som i sin tur innehåller runt 150 arter. Bland korgblommiga växter finns många av våra älskade vilda blommor som växer på ängar, vallar, i skogsbryn och vägkanter. Det är inte konstigt att vi gärna plockar in dessa skönheter i våra odlade trädgårdar, i sin vilda form eller i framodlade trädgårdsväxter.
Vackra blommor för naturtomt, äng, rabatt och kruka
- Blommor i många olika färger
- Blommor för rabatten hela sommaren
- Skapa naturtomt eller äng
- Odla i krukor, kärl och lådor utomhus
- Förodla perenner på hösten
Ettåriga prunkande färgkragar
Ett känt släkte inom korgblommiga växter är Chrysanthemum, på svenska kallat färgkragar. Snabbt kommer vi att tänka på den populära krukväxten Krysantemum, Chrysanthemum x morifolium, en art som alltså fått bära släktets vetenskapliga namn. Krysantemum är egentligen en flerårig växt men i Sverige odlar vi den i huvudsak som ettåring och vi köper den oftast färdigodlad i kruka när den är i full blom. Inomhus är den en populär krukväxt året runt medan vi utomhus gärna använder färgsprakande krysantemum i höstens krukarrangemang. Att odla krysantemum från frö är spännande då sorten är en så kallad kortdagsväxt. Detta innebär att den inte sätter blomknoppar förrän dagarna blivit tillräckligt korta, vilket innebär att blomningen startar först i augusti och fortsätter under hela hösten, precis den tid vi önskar färgprakt i våra krukor utomhus. Att Krysantemum som köps i kruka i växtbutiken kan blomma året runt beror på att man i odlingen reglerar mängden ljus för att trigga igång knoppsättning och därmed blomningen.Två andra färgkragar som odlas för att njutas av utomhus i krukor och rabatt är Kranskrage, Chrysanthemum coronarium, och Ringkrage ’Confetti’, Chrysanthemum carinatum, båda ettåriga växter som är rasande vackra i sommarrabatten och blomsterbuketter. Kranskrage har dubbla kragblommor i solgult och cremevitt medan Ringkrage ’Confetti’ blandar vitt, rött, gult, rosa och orange till synes helt spontant. Blomningen för båda sorterna startar i juli och håller på oavbrutet september ut.
Chrysanthemumsläktet har faktiskt blivit lite mindre på senare tid då ett par arter har förts över till andra släkten, något som kan förvirra oss odlare ibland. Prästkragar och renfanor är exempel på arter som lämnat Chrysanthemumsläktet.
Ingen sommar utan prästkrage
Prästkragarna är idag ett eget släkte med det vetenskapliga namnet Leucanthemum. Ordet är sammansatt av grekiskans leukos, som betyder vit, och anthos som betyder blomma. Släktet hyser 33 arter av perenna, alltså fleråriga växter, som i vår svenska flora endast representeras av vildformen Prästkrage, den kanske somrigaste av blommor och självklar i midsommarkransen. Vilt växer prästkragen på öppna marker, i hagar, på ängar, i vägkanter och skogsbryn. I trädgården kan den få sprida sig i en vild del av gräsmattan eller bilda en grupp vid en gammal stubbe, en samling stenar eller vid ett plank eller en mur. Den odlade sorten Prästkrage ’May Queen’ har samma vilda attityd som vanlig prästkrage men det blir lite högre, upp till 70 cm jämfört med 40 cm för den vilda prästkragen. ’May Queen’ bildar större bestånd för varje år och passa därför bäst på naturtomten eller en äng.
För den mer välordnade rabatten och för stora krukor är jätteprästkragen, Leucanthemum superbum, en spännande art där höga sorter, upp till 75 cm, med halv- och heldubbla blommor odlats fram. Jätteprästkrage ’Crazy Daisy’ är mycket effektfull med heldubbla busigt yviga blommor med gult öga i mitten. Jätteprästkrage ’Exhibition’ har halv- till heldubbla blommor och extra låga stjälkar som gör den till en suverän strukturväxt längst bak i fondrabatten eller i mitten av en rund rabatt.
Alla prästkragar är fina snittblommor i ett stort eget fång eller i sommarens blandade buketter. Den vanliga prästkragen blommar från försommaren till augusti medan jätteprästkragarna börjar senare, i juli, och blommar fram till hösten.
Renfanor lika prästkragar
Renfanor, Tanacetum, är ett släkte inom den korgblommiga växtfamiljen som även de tillhörde släktet Chrysanthemum tidigare. Renfanor har 150 arter runtom i världen men endast fem av dessa finns hos oss.
Den enda inhemska arten i släktet renfanor i Sverige är blomman som fått bära släktets namn, nämligen Renfana, Tanacetum vulgare. Renfanan är en flerårig växt vi ofta ser i dikeskanter och på ängar under högsommaren. Den har små gula blommor samlade i kvastar på höga stjälkar med ormbunkslika blad. Renfana är vacker att använda som snittblomma och även att låta torka till ett arrangemang i vas under höst och vinter.
Vid första anblicken ser renfanan inte ut som en prästkrage men vid närmare inspektion är renfanans blomma mycket lik den vilda prästkragen i sin uppbyggnad. Mittblommorna är hos båda arterna tätt, tätt sammansatta till en lysande solgul knapp. Runt knappen sitter ytter- eller kantblommorna som på prästkragen utgörs av de vackra vita blommorna som strålar ut från mittblomman. Hos renfanan är kantblommorna så små att de nästan hamnar under mittblomman vilket gör att vi inte tänker på att de är där. Renfana blommar i juli till september. Hela växten är giftig för människor och husdjur, dock ej akut i små mängder. Giftinformationscentralen skriver följande: ”Hela växten innehåller eteriska oljor. Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.”
Rosenkragar, Tanacetum coccineum, är en flerårig art inom renfanesläktet där likheten med prästkragar är mer slående – ofta beskrivs de som rosa eller röda prästkragar. Rosenkragarna har ett tätt, kompakt växtsätt som gör dem till utmärkta rabattväxter och mycket fina i samplanteringar i krukor. Rosenkrage ’Duro’ och Rosenkrage ’Robinsons’s Giants’ har båda prästkrageblommor, den första i mörkt rött medan ’Robinson’s Giants’ är en läcker blandning av blommor i röda, rosa och vita nyanser. Rosenkragarna blommar hela sommaren och är mycket fina att plocka in som snittblommor.
I renfanesläktet hittar vi en annan prästkragelik blomma i två- till fleråriga Mattram, Tanacetum parthenium. Mattram odlas idag som trädgårdsväxt men var förr en väl använd medicinalväxt mot exempelvis feber och reumatism. Mattram har ett mycket vackert finflikigt bladverk med stark aromatisk doft. Blommorna ser ut som små, söta prästkragar. Även de doftar och lockar till sig mängder av pollinerande bin och fjärilar under blomningen från juli till september.
Bland mattram hittar vi också ettåriga trädgårdsmattram. Sorten ’White Star’ är en söt, låg sort, endast runt 20 cm, med vita, heldubbla blommor på flerfärgade stjälkar. ’Santana Yellow’ är ännu något lägre med citrongula, tätt sittande blommor som har en krans av yttre vita kronblad. Både ’White Star’ och ’Santana Yellow’ är fina som kantväxter i låda eller rabatt med blomning från juli till september.
Att så prästkragar, färgkragar och renfanor
Ettåriga sorter förodlas inomhus under vårvintern eller tidig vår för tidigare blomning. Flera kan också sås direkt på friland i maj när jorden är uppvärmd. Läs på påsen för varje enskild sort.
De tvååriga och perenna, alltså fleråriga, sorterna kan också förodlas inomhus under vårvintern. De blommar inte första säsongen utan du får njuta av den gröna plantan tills blomningen drar igång säsongen därpå. Bäst är att så frön till perenna växter i krukor på hösten som får stå ute under vintern. Till våren har plantorna kommit så pass långt att de kommer hinna blomma första säsongen.
Läs mer:
Bra att veta om höstsådd av perenner
Så här försår du perenner
Se alla våra fröer till Prästkragar, färgkragar och renfanor >>