Kryddväxter - för doft och fägring

Kryddväxter - för doft, smak och skönhet

Kryddväxter doftar förföriskt, skänker fantastiska smaker och är jättevackra att ha i din närhet. Kryddväxter är dessutom lätta att odla, tåliga och ett säkert kort för dig som vill ha en levande trädgård med bin, humlor och fjärilar.

Odla egna kryddväxter

Kryddväxter är tåliga, långlivade och lätta att odla. De trivs i sol och värme och kan odlas i krukor på balkong och terrass eller i en kryddgård i trädgården. Kryddväxter är mycket användbara i matlagning och bakning och kan användas färska hela sommaren. Till hösten skördas kryddväxterna för att torkas eller frysas till vinterns kryddskafferi. Läs om hur du odlar kryddväxter för doft, smak skönhet.

Örter och kryddväxter har funnits länge i vår natur. För att klara sig i det vilda finslipar växter hela tiden sina mest konkurrenskraftiga egenskaper vilket gör att de kryddväxter vi odlar idag är tåliga, långlivade och lättskötta. De önskemål kryddväxter har för att trivas som bäst är mycket sol och väldränerad jord.

När du ska odla kryddväxter är det bra att börja med att fundera över vad du vill ha kryddorna till och hur mycket plats du har att odla på. En kryddväxtodling kan skapas på många olika platser:

 • I krukor vid grillen, på balkongen eller vid köksingången.
 • I ett kryddland eller en örtagård i trädgården.
 • I delar av perennrabatten.
 • I pallkrage.

30152 Ocimum basilicum Aristotle

Småbladig Basilika ’Aristotle’. Utsökt i krukor och örtlådor.


Odla kryddväxter på altan och balkong

Kryddväxter är vackra i krukor, kärl, trälådor och balkonglådor. Tänk på dräneringen – alla odlingskärl ska ha hål i botten eller på sidan så att överflödigt vatten kan rinna av.

Kryddodling i krukor, lådor och kärl blir extra vacker om krukorna har olika storlek och höjd. Då skapas liv och variation. Plantera i bra planteringsjord och blanda gärna i lecakulor i jorden.


Blanda lecakulor i jorden

Lecakulor är ett utmärkt sätt att skapa luft och bra dränering i jorden i krukor. Effekten blir bäst om lecakulorna blandas med jorden i stället för att läggas i ett lager i botten av krukan.


Välj kryddväxter att odla i kruka

För en kryddodling i liten skala är det bra att välja många sorter men färre av varje för att få ett brett urval av kryddor till matlagningen.

 • Basilika är den klassiska kryddan till pesto och tomat- och mozzarellasallad.
 • Gräslök och persilja är bra kryddor till sallader, pajer och såser.
 • Oregano används till allt grillat kött, till såser och sallad.
 • Timjan kryddar fisk, fågel, kött, grönsaker, sås och sallader.
 • Rosmarin är bästa kryddan till lamm men även annat kött.
 • Italiensk rucola är en suverän grund i sommarens alla sallader.
 • Kryddsalvia är en fin krydda till fläskkött och pasta.
 • Citrongräs är vackert i kruka och gott till soppor, grytor och te.
 • Citronmeliss kryddar efterrätter, drycker och är vackert som dekoration.

Fleråriga kryddväxter övervintrar i kruka. Ställ dem på en skyddad plats under vintern och byt ut en del av jorden i krukorna nästa säsong.


Kryddor

Skapa en kryddträdgård

I trädgården, täppan eller på kolonin kan du skapa en kryddträdgård i precis den storlek du själv vill. En kryddgård är ett mycket vackert inslag i trädgården som lockar humlor, bin och fjärilar inte bara till kryddväxterna utan till alla dina blommor.

Välj en solig plats till kryddträdgården och fundera på hur du vill att den ska se ut. Det är bra att plantera varje kryddsort i grupper om tre plantor för att skapa harmoni. Planterar du en planta här och en där är det risk att intrycket blir rörigt.


Kryddträdgård med raka former

Ett sätt att planera för hur kryddträdgården ska se ut är att utgå från raka former. Plantera kryddväxterna i fyrkantiga eller rektangulära rabatter med gångar emellan. Gör du en stor kryddgård kan varje fyrkant omgärdas av buxbom, lavendel eller annan levande kantlinje.

En kryddträdgård med raka former kan också bestå av odlingslådor eller pallkragar med gångar emellan.


Kryddträdgård med runda former

När du planerar kryddträdgården kan det även få vara de runda, organiska formerna som styr.

Du kan märka upp en cirkel och dela den i tårtbitar som olika kryddväxter planteras i. Gör du en liten cirkel kan en rad med kantstenar ligga som skiljelinje mellan tårtbitarna och erbjuda en plats att gå på. Gör du en riktigt stor cirkel kan ordentliga gångar få plats mellan tårtbitarna.

Ett annat sätt att skapa runda former är att lägga ut slangar eller rep som visar hur en rabatt ska formas. Ta bort rep eller slang när rabatten är grävd. Bygg upp kryddträdgården med några organiskt formade rabatter i olika storlekar och med gångar eller trampstenar emellan.

Fina material att använda till gångar och skiljelinjer i kryddträdgården är grus, singel, bark och sten.


Låt kryddväxterna blomma

Många kryddväxter blommar i ljuvliga färger och de aromatiska blommorna är både vackra och ätbara. Smaken på bladen ändras ofta något när kryddväxter går i blom. En viss beska kan utvecklas och bladen blir kraftigare. I en kryddträdgård kan du låta några plantor gå i blom medan andra skördas regelbundet och hålls tillbaka för att behålla sin friska fräschör.


Välj kryddväxter att odla i kryddträdgården

I kryddträdgården är det roligt att satsa på fleråriga sorter som kan växa sig större och kraftigare med åren.

För både blad och blommors skull odlas kryddtimjan, stor timjan, grekisk oregano, kungsmynta, lavendel, isop, gräslök, vinterkyndel, sommarkyndel och liten tagetes.

För bladens skull odlas malört, bladpersilja, glanstagetes, krusbladig persilja, sommarmalört, mitsuba, rysk dragon, citronmeliss, curryeternell, libsticka, rosmarin och kryddsalvia.

Ettåriga kryddväxter, som dill, basilika, gurkört, sötflockel, koriander och italiensk rucola, kan också odlas i kryddträdgården. Odla direkt i jorden eller i krukor och odlingskärl som är vackra att ställa i kryddgården.

För att skörda fröerna odlas spiskummin, kummin, svartsenap och fänkål.


Så här odlar du kryddväxter

Kryddväxter kan frösås vid olika tider på året berodde på sort och på om de ska förkultiveras eller inte.

 • Förkultivera kryddväxter i såjord inomhus på våren om du vill få en snabbare start på odlingen.
 • Direktså kryddväxter i krukor eller på friland när jorden är uppvärmd. Jorden ska vara lätt och väldränerad och fri från ogräs.
 • Så kryddväxter i krukor med lucker jord under sensommar och höst och låt de stå i krukorna över vintern för utplantering nästa säsong.

Följ anvisningen på fröpåsen till varje enskild kryddsort.


Lätt att trivas med kryddväxter

Kryddväxter är mycket användbara i matlagning och bakning. Du kan klippa färska blad och blommor hela sommaren och till hösten skördas större mängder för att torkas eller frysas in.

Att odla kryddväxter på stor eller liten yta är inte bara gott utan också ett enkelt sätt att skapa trivsel. Kryddväxterna mår bra av sol och värme precis som vi. Se gärna till så att du har möjlighet att sitta ner och koppla av i närheten av dina kryddodlingar. Under sommaren kan du njuta av fikastunder bland doftande kryddaromer, ystra fjärilar och lyckligt surrande bin och humlor.

Fröer till kryddväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

2022-11-20

För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

2022-10-30

Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

2022-10-23

Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

2022-10-09

Kejserlig rodnad

Bland många sägner om kejsarkronan finns den som berättar hur en av blommans färger blev röd. Det sades att vid Jesus tid blommade kronorna bara i vitt och gult. De växte då bland annat i Getsemane, en trädgård vid foten av olivberget i Jerusalem. När Jesus fängslades visade trädgårdens växter sin vördnad genom att böja blommorna mot marken − alla förutom kejsarkronan som stod kvar i all sin reslighet. Den ståtliga blomman bannades för sitt högmod och rodnade då skamset. Måhända finns det andra förklaringar men i fantasin kan vi tänka att kejserlig rodnad gav blommorna en ny färg och lade grunden till vår fina mix av kejsarkronor i gula, orange och röda kulörer.

2022-09-25

Evig sommar

Prästkragar är vi vana vid att se vajande i sommarvinden på ängar och naturtomter. I trädgården sprider de ett naturligt budskap och blomman reser sig ofta på höga stjälkar. För utfyllnad i rabattens nedre skikt finns den lilla jätteprästkragen F1 'Madonna' med så slösande vacker blomning att sommaren aldrig saknar fägring. 'Madonna' växer på låga, tätt grenade plantor som draperas av stora jungfruligt vita kantblommor. I mitten lyser diskblomman i klaraste gult. Medan en prästkrage mister sin skönhet slår nästa ut. Det som vissnar täcks snart av en ny blomma och sommaren känns evig.

2022-09-18

Ett skådespel

När naturens formgivare låter fantasin flöda fritt skapas fascinerande design. De vackert utmejslade asiatiska liljorna målas i en spektakulär färgskala av intensivt orange, rött, gult och rosa. Blomningen iscensätter ett skådespel att längta efter. Se bara på 'Rosella's Dream', vars liljor är en sensommardröm i rabatten. Färgen skiftar från nästan vitt till mörkare rosa ut mot kronbladspetsen. Små chokladbruna prickar mot blommans mitt visar vägen för fjärilar som vill besöka de vinröda ståndarna. Det tar emot att plocka 'Rosella's Dream' till snitt och avsluta skådespelet i trädgården. Som väl är räcker det med en enda lilja i en vacker vas för att fylla ett rum med den finaste av blomsterprakt.

2022-09-11

Vårens morgongåva

Vad är det för blommor som lyser en aprilmorgon någon decimeter ovan den kala marken? Tulpaner blir svaret, något förvånande för dem som föreställer sig de klassiska sorterna. Bokharatulpan 'Honky Tonk' ser nästan timid ut med sin mjuka, svavelgula färg i vårens kalla ljus. En klädsam blygsamhet för något så vackert. Under natten har blomman slutit sig för att slå ut igen vid solens uppgång. Utsidan av kronbladen är lätt strukna i gammelrosa. 'Honky Tonk' väcker längtan efter mer och tillfredsställer den genom att föröka sig med tiden. I gräsmattan eller på naturtomten kommer denna vårens morgongåva att dyka upp varje år med fler och fler utsökt vackra blommor.

2022-09-04

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK