Kryddväxter - för doft, smak och skönhet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Kryddväxter - för doft och fägring
Kryddväxter doftar förföriskt, ger fantastisk smak i mat och bakning och är jättevackert att ha i din närhet. Kryddväxter är lätta att odla och tåliga i vårt klimat. Dessutom är kryddväxter ett säkert kort för dig som vill ha en levande trädgård med bin, humlor och fjärilar.

Odla egna kryddväxter

Kryddväxter är tåliga, långlivade och lätta att odla. De trivs i sol och värme och kan odlas i krukor på balkong och terrass eller i en kryddgård i trädgården. Kryddväxter är mycket användbara i matlagning och bakning och kan användas färska hela sommaren. Till hösten skördas kryddväxterna för att torkas eller frysas till vinterns kryddskafferi. Läs om hur du odlar kryddväxter för doft, smak skönhet.

Örter och kryddväxter har funnits länge i vår natur. För att klara sig i det vilda finslipar växter hela tiden sina mest konkurrenskraftiga egenskaper vilket gör att de kryddväxter vi odlar idag är tåliga, långlivade och lättskötta. De önskemål kryddväxter har för att trivas som bäst är mycket sol och väldränerad jord.

När du ska odla kryddväxter är det bra att börja med att fundera över vad du vill ha kryddorna till och hur mycket plats du har att odla på. En kryddväxtodling kan skapas på många olika platser:

 • I krukor vid grillen, på balkongen eller vid köksingången.
 • I ett kryddland eller en örtagård i trädgården.
 • I delar av perennrabatten.
 • I pallkrage.

30152 Ocimum basilicum Aristotle

Småbladig Basilika ’Aristotle’. Utsökt i krukor och örtlådor.


Odla kryddväxter på altan och balkong

Kryddväxter är vackra i krukor, kärl, trälådor och balkonglådor. Tänk på dräneringen – alla odlingskärl ska ha hål i botten eller på sidan så att överflödigt vatten kan rinna av.

Kryddodling i krukor, lådor och kärl blir extra vacker om krukorna har olika storlek och höjd. Då skapas liv och variation. Plantera i bra planteringsjord och blanda gärna i lecakulor i jorden.


Blanda lecakulor i jorden

Lecakulor är ett utmärkt sätt att skapa luft och bra dränering i jorden i krukor. Effekten blir bäst om lecakulorna blandas med jorden i stället för att läggas i ett lager i botten av krukan.


Välj kryddväxter att odla i kruka

För en kryddodling i liten skala är det bra att välja många sorter men färre av varje för att få ett brett urval av kryddor till matlagningen.

 • Basilika är den klassiska kryddan till pesto och tomat- och mozzarellasallad.
 • Gräslök och persilja är bra kryddor till sallader, pajer och såser.
 • Oregano används till allt grillat kött, till såser och sallad.
 • Timjan kryddar fisk, fågel, kött, grönsaker, sås och sallader.
 • Rosmarin är bästa kryddan till lamm men även annat kött.
 • Italiensk rucola är en suverän grund i sommarens alla sallader.
 • Kryddsalvia är en fin krydda till fläskkött och pasta.
 • Citrongräs är vackert i kruka och gott till soppor, grytor och te.
 • Citronmeliss kryddar efterrätter, drycker och är vackert som dekoration.

Fleråriga kryddväxter övervintrar i kruka. Ställ dem på en skyddad plats under vintern och byt ut en del av jorden i krukorna nästa säsong.


Kryddor

Skapa en kryddträdgård

I trädgården, täppan eller på kolonin kan du skapa en kryddträdgård i precis den storlek du själv vill. En kryddgård är ett mycket vackert inslag i trädgården som lockar humlor, bin och fjärilar inte bara till kryddväxterna utan till alla dina blommor.

Välj en solig plats till kryddträdgården och fundera på hur du vill att den ska se ut. Det är bra att plantera varje kryddsort i grupper om tre plantor för att skapa harmoni. Planterar du en planta här och en där är det risk att intrycket blir rörigt.


Kryddträdgård med raka former

Ett sätt att planera för hur kryddträdgården ska se ut är att utgå från raka former. Plantera kryddväxterna i fyrkantiga eller rektangulära rabatter med gångar emellan. Gör du en stor kryddgård kan varje fyrkant omgärdas av buxbom, lavendel eller annan levande kantlinje.

En kryddträdgård med raka former kan också bestå av odlingslådor eller pallkragar med gångar emellan.


Kryddträdgård med runda former

När du planerar kryddträdgården kan det även få vara de runda, organiska formerna som styr.

Du kan märka upp en cirkel och dela den i tårtbitar som olika kryddväxter planteras i. Gör du en liten cirkel kan en rad med kantstenar ligga som skiljelinje mellan tårtbitarna och erbjuda en plats att gå på. Gör du en riktigt stor cirkel kan ordentliga gångar få plats mellan tårtbitarna.

Ett annat sätt att skapa runda former är att lägga ut slangar eller rep som visar hur en rabatt ska formas. Ta bort rep eller slang när rabatten är grävd. Bygg upp kryddträdgården med några organiskt formade rabatter i olika storlekar och med gångar eller trampstenar emellan.

Fina material att använda till gångar och skiljelinjer i kryddträdgården är grus, singel, bark och sten.


Låt kryddväxterna blomma

Många kryddväxter blommar i ljuvliga färger och de aromatiska blommorna är både vackra och ätbara. Smaken på bladen ändras ofta något när kryddväxter går i blom. En viss beska kan utvecklas och bladen blir kraftigare. I en kryddträdgård kan du låta några plantor gå i blom medan andra skördas regelbundet och hålls tillbaka för att behålla sin friska fräschör.


Välj kryddväxter att odla i kryddträdgården

I kryddträdgården är det roligt att satsa på fleråriga sorter som kan växa sig större och kraftigare med åren.

För både blad och blommors skull odlas kryddtimjan, stor timjan, grekisk oregano, kungsmynta, lavendel, isop, gräslök, vinterkyndel, sommarkyndel och liten tagetes.

För bladens skull odlas malört, bladpersilja, glanstagetes, krusbladig persilja, sommarmalört, mitsuba, rysk dragon, citronmeliss, curryeternell, libsticka, rosmarin och kryddsalvia.

Ettåriga kryddväxter, som dill, basilika, gurkört, sötflockel, koriander och italiensk rucola, kan också odlas i kryddträdgården. Odla direkt i jorden eller i krukor och odlingskärl som är vackra att ställa i kryddgården.

För att skörda fröerna odlas spiskummin, kummin, svartsenap och fänkål.


Så här odlar du kryddväxter

Kryddväxter kan frösås vid olika tider på året berodde på sort och på om de ska förkultiveras eller inte.

 • Förkultivera kryddväxter i såjord inomhus på våren om du vill få en snabbare start på odlingen.
 • Direktså kryddväxter i krukor eller på friland när jorden är uppvärmd. Jorden ska vara lätt och väldränerad och fri från ogräs.
 • Så kryddväxter i krukor med lucker jord under sensommar och höst och låt de stå i krukorna över vintern för utplantering nästa säsong.

Följ anvisningen på fröpåsen till varje enskild kryddsort.


Lätt att trivas med kryddväxter

Kryddväxter är mycket användbara i matlagning och bakning. Du kan klippa färska blad och blommor hela sommaren och till hösten skördas större mängder för att torkas eller frysas in.

Att odla kryddväxter på stor eller liten yta är inte bara gott utan också ett enkelt sätt att skapa trivsel. Kryddväxterna mår bra av sol och värme precis som vi. Se gärna till så att du har möjlighet att sitta ner och koppla av i närheten av dina kryddodlingar. Under sommaren kan du njuta av fikastunder bland doftande kryddaromer, ystra fjärilar och lyckligt surrande bin och humlor.

Fröer till kryddväxter

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2020-04-22
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserar Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Läs mer
Skydda dina växter på vintern

Vinterns fukt och kyla är en utmaning för en del perenna växter. Genom att plantera dem på rätt ställe och erbjuda skydd vid behov hjälper vid dem att överleva till nästa säsong.

Läs mer
Odla ramslök - skogens vitlök

Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK