Odla med Impecta Första sådden

Odla med Impecta: Första sådden

Det är dags att öppna årets första fröpåsar och klura på hur sådderna ska se ut. Glädjen står högt i tak när en ny säsong är här med nya odlingserfarenheter på agendan ända fram tills nästa vinter. I år kan du följa Katarina på Impecta, under hennes äventyr från första sådden till sista skörden. Häng med från början.

Så fröer för nybörjare – första sådden

  1. Öppna fröpåsarna försiktigt.
  2. Använd såjord till frösådder.
  3. Odla gärna i minidrivhus.
  4. Märk alltid dina sådder.
  5. Håll sådden varm och fuktig.

För dig som är nybörjare finns en artikel här på Jordnära med den första grundläggande kunskapen kring frösådd som är förträfflig att läsa innan du går till handlingarna med första sådden. Läs: Ett frö ska gro − första sådden för dig som nybörjare.


Dags att så!

Till årets första sådder har fröer, såjord, en rootmaster, ett förodlingspaket, två odlingstråg, etikettpinnar och en märkpenna införskaffats.


Dags att så!

NÅGRA RÅD INFÖR SÅDDEN

  1. Gör dina sådder i lugn och ro – odling och brådska hör inte ihop.
  2. Öppna varje fröpåse med försiktighet – yttepyttefröer som far iväg ur påsen är inte lätta att hitta.
  3. Så en sort i taget och märk vad du sår var. Du glömmer snabbare än du tror.
  4. Vill du inte jorda ner inomhus kan du göra sådden ute en stilla dag, bara den kommer in i värmen när du är klar.

Fröer som bör förkultiveras, det vill säga sås inomhus, så här i början av året är de som tar ordentligt med tid på sig att utvecklas. Jag har valt lite olika sorter som kan börja sås i månadsskiftet januari/februari hos oss som bor i landets södra delar, vilket är Skåne för min del. När vi kan börja förkultivera fröer påverkas av var i landet vi bor trots att vi ju alla har ungefär samma klimat inomhus. Det vi behöver tänka på är när det kommer vara tillräckligt varmt ute för att dels vänja plantorna vid utomhuslivet dels plantera dem på sin växtplats. Står det på påsen att förkultiveringen kan göras i februari-mars kan ni som bor längre upp i landet gå på den senare angivelsen, eftersom hela proceduren kommer bli lite senare hos er. 


Förkultivering i rootmaster

Jag flyttar ut i växthuset för att så. Där kan jorden få fara runt som den vill, vilket den tenderar att göra. Första sådden gör jag i en rootmaster, eller pluggbox, som är ett minidrivhus för 32 plantor. I varje liten plugg får en planta växa till sig som blir lätt att hantera när den ska skolas om, det vill säga planteras i större krukor. Detta kommer vi att kunna se längre fram. I dag är det jord och fröer som är i fokus, inget grönt så långt ögat når ännu.


I rootmastern ska följande fröer se dagens ljus:

Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades': Jag har länge velat odla röllika i blandade färger. Det är en tålig, vacker och klassisk perenn som klär bra i dessa mixade pastellfärger. 100 fröer/påse.

Paprika F1 ’Mavras’: Detta är en superläcker paprika som under sin mognad övergår i sotsvart. Jag ser fram emot att skiva min första svarta paprika och se kontrasten mot det ljusgröna fruktköttet innanför skalet. 5 fröer/påse.

Miniaubergine F1 ’Jackpot’: En auberginesort för kruka lockar. ’Jackpot’ har ett kompakt växtsätt och får små fina auberginefrukter. Mycket vacker att plantera i kruka på altanen. 5 fröer/påse.

Rootmastern är lätt att montera. Under varje avdelning med 8 pluggar går ett smart bevattningsband som kommer suga upp vatten underifrån och regelbundet erbjuda fröplantorna lagom mycket vatten. Varje plugg fylls med såjord som jag plattar till lite en bit ner i pluggen för att inte jorden ska sjunka ihop för mycket. Jorden uppe i pluggen, där fröet ska ligga och gro, låter jag vara porös och mjuk. Jorden vattnar jag igenom ordentligt före sådd.


Rootmaster bevattning

Dags att öppna första fröpåsen. Det är alltid lika spännande att se hur fröerna ser ut. Som nybörjare kommer du förundras över hur små vissa fröer kan vara. Små – men fulla av liv.

Röllikans fröer ser ut som små trips (små insekter) och vän av ordning undrar hur de ska komma i jorden ett och ett. Fingrar blir plötsligt väldigt klumpiga i närheten av små fröer. Att fukta spetsen på en stiftpenna och plocka upp varje frö med funkar jättebra.


Sådd av små fröer

Röllikan tilldelas 24 pluggar och två fröer får samsas i varje plugg. Om alla fröer gror får jag se om jag gallrar bort den minsta groddplantan ur vare plugg eller om jag försöker föra över dubbletterna i egna små krukor.

Fröet trycks försiktigt ner på den vattnade jordytan som sedan täcks med ett tunt lager jord. Ju mindre ett frö är desto ytligare jordtäcke behöver det. Följ alltid anvisningen på påsen för varje sort − på röllikans påse står det 0,2 cm.

Fröerna till aubergine och paprika är större och lättare att hantera. Jag sår med hjälp av pincett ett frö i varje plugg, 4 pluggar till vardera sorten. Nu gäller det att snabbt markera vad som är sått var. Vilken fröodlare har inte någon gång glömt vad som gömmer sig under det varsamt strödda jordtäcket.


Frö paprika Mavras i rootmaster
Sådd klar i Rootmaster

Att vattna sådder

Det är smart med minidrivhus som erbjuder vatten underifrån. I början är det dock viktigt att vattna jordytan eftersom det är under den fröerna ligger. Det finns inga rötter i början som kan suga upp vattnet underifrån. Spraya därför sådden med mjuka vattenstrålar så att jorden som fröerna ligger i aldrig torkar ut, ej heller är dränkt i vatten. Ett vilsamt pyssel.

Förkultivering i minidrivhus med pellets

Det finns olika varianter av minidrivhus – rootmastern är också ett sådant. Jag vill prova en annan variant som även den erbjuder bevattning underifrån, nämligen ett förodlingspaket med ett odlingstråg som har plats för 24 celler. I paketet kommer också 24 såjordspellets, en matta att suga upp vatten med och ett bevattningstråg att ställa sådden på. Första steget är att vattna pelletsen så att den löses upp till färdig såjord.


Drivhus med briketter
Bricketter blir jord
Fardiga sadder av tomat och chili

I minidrivhuset sår jag en rad vardera av:

Chilipeppar ’Sweet Banana’: Det är alltid roligt att odla chili. De små fröplantorna är bland de raraste som finns och hela chilisäsongen är spännande att följa. I år vill jag ha en chili som kan användas i maten med lite mindre försiktighet och har därför valt sötstarka ’Sweet Banana’ med sina roliga bananlika frukter. 15 fröer/påse.

Havannapeppar ’Habanero Orange’: Lite rejäl hetta ska odlas också i form av denna vackra orange pepparfrukt med spännande mangosmak. Frukterna ser ut som minipaprikor. 15 fröer/påse.

Körsbärstomat ’Black Cherry’: Precis som med chili är det så roligt att odla tomater från frö. Egenodlat smakar himmelskt och denna sort har fina svartröda, små tomater som kan skördas länge, länge. 15 fröer/påse.

Växthustomat ’Moneymaker’: En gammal engelsk sort som ger mängder med tomater. Jag tänker odla för att äta färska, lägga in och göra marmelad av. 20 fröer/påse.Alla dessa fröer är lite större och stadigare så det går bra att dutta ner dem i jorden med pincett, ett frö i varje cell. Att sitta påbyltat i växthuset i slutet av januari och sjunga långsamhetens lov är alldeles ljuvligt.

När varje sort är sådd i sin rad åker märkpenna och etikett fram igen.


Sådd chili och tomat
Färdiga sådder av tomat och chili

Bredsådd i odlingstråg och fiberkrukor

Två sorter återstår för årets första sådd:

Jätteverbena: Äntligen finns en lättodlad sort av en av mina favoriter – jätteverbenan som svävar så vackert över sommarens rabatter och krukor. Det ska bli intressant att testa denna sort från frö. 20 fröer/påse.

Rotselleri ’Prinz’: I vårt kök används rotselleri friskt. Smaken är ljuvlig och knölen nyttig och lättlagad för höstens grytor, gratänger och ugnsbakningar. ’Prinz’ ger rika skördar och är bra att lagra. 25 fröer/påse.Jag önskar många plantor av jätteverbena och sår två påsar med fröer jämnt fördelade i ett odlingstråg, så kallad bredsådd. Egentligen är inte bredsådd det bästa att börja med eftersom det kan bli lite pilligt när plantorna ska planteras om i egna krukor senare. Det är ändå bra att visa detta alternativ för att så när du vill ha många plantor av samma sort.

Sist och absolut minst är rotsellerifröerna. Vid första titten i påsen undrar man om det finns något därnere. Men jodå, små, små fröer trillar ut ur påsen. Penntricket kommer väl till pass igen för att flytta dem försiktigt ett och ett.


Fröer Rotselleri

Rotselleri är ljusgroende vilket innebär att fröerna inte ska täckas med jord. Jorden vattnas före sådd och fröerna läggs ovanpå. Det är bra att hjälpa ljusgroende fröer och få kontakt med jorden genom att trycka till lite lätt, i alla fall om fröet är lite större. Jag är rädd att rotsellerins fröer ska åka för långt ner om de trycks till med pennan, alternativt fastna på spetsen och följa med upp igen. Det räcker att spreja vatten försiktigt på sådden så trycks dessa fjäderlätta små gryn ner mot jordytan.


Jätteverbena och rotselleri

Fukt till sådderna

Som jag redan nämnt ska sådderna inte torka ut ej heller vara för blöta. Torka gör att fröet inte gror, blöta riskerar att skapa röta. Nya sådder hålls fuktiga med vatten från sprayflaska och täcks med genomskinlig plast. Bäst i längden är att ha lock i hårdplast, som kommer med minidrivhus som rootmaster och andra färdiga paket. Det går också att köpa separata lock. Fördelen med dessa är att de är lätta att ta av och på och de kan återanvändas år efter år. Jag har tillhörande lock till alla sådder som gjorts nu utom till rotsellerin i torvkrukorna. Torvkrukorna har jag ställt i en trälåda och täckt med plastfolie med små hål i. Hålen är livsviktiga för att skapa ventilation under plasten.

Om sådderna känns för blöta kan plasten tas av under någon dag tills jorden torkat upp lite.


Ställ sådderna varmt

Nu är alla sådder klara och det börjar bli kallt att stå ute i växthuset. Fröer vill ha värme för att gro. De sorter jag har valt gror bra i runt 20–22 grader, vilket är en ganska normal rumstemperatur hos oss. Jag ställer mina sådder i ett gästrum med element på. Fördelen med att kunna välja ett rum som inte används så ofta är att det går att reglerna temperaturen, något som kommer bli viktigt när sådderna gror och temperaturen behöver sänkas. Det tar vi nästa gång i Odla med Impecta.

Så länge kan vi bara längta efter de första groddarna och små fröplantorna som ska kika upp.

Jag önskar dig lycka till med första sådden och hoppas att du tittar in igen när det är dags att se över groddplantorna!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK