Odla med Impecta Första sådden

Odla med Impecta: Första sådden

Det är dags att öppna årets första fröpåsar och klura på hur sådderna ska se ut. Glädjen står högt i tak när en ny säsong är här med nya odlingserfarenheter på agendan ända fram tills nästa vinter. I år kan du följa Katarina på Impecta, under hennes äventyr från första sådden till sista skörden. Häng med från början.

Så fröer för nybörjare – första sådden

  1. Öppna fröpåsarna försiktigt.
  2. Använd såjord till frösådder.
  3. Odla gärna i minidrivhus.
  4. Märk alltid dina sådder.
  5. Håll sådden varm och fuktig.

För dig som är nybörjare finns en artikel här på Jordnära med den första grundläggande kunskapen kring frösådd som är förträfflig att läsa innan du går till handlingarna med första sådden. Läs: Ett frö ska gro − första sådden för dig som nybörjare.


Dags att så!

Till årets första sådder har fröer, såjord, en rootmaster, ett förodlingspaket, två odlingstråg, etikettpinnar och en märkpenna införskaffats.


Dags att så!

NÅGRA RÅD INFÖR SÅDDEN

  1. Gör dina sådder i lugn och ro – odling och brådska hör inte ihop.
  2. Öppna varje fröpåse med försiktighet – yttepyttefröer som far iväg ur påsen är inte lätta att hitta.
  3. Så en sort i taget och märk vad du sår var. Du glömmer snabbare än du tror.
  4. Vill du inte jorda ner inomhus kan du göra sådden ute en stilla dag, bara den kommer in i värmen när du är klar.

Fröer som bör förkultiveras, det vill säga sås inomhus, så här i början av året är de som tar ordentligt med tid på sig att utvecklas. Jag har valt lite olika sorter som kan börja sås i månadsskiftet januari/februari hos oss som bor i landets södra delar, vilket är Skåne för min del. När vi kan börja förkultivera fröer påverkas av var i landet vi bor trots att vi ju alla har ungefär samma klimat inomhus. Det vi behöver tänka på är när det kommer vara tillräckligt varmt ute för att dels vänja plantorna vid utomhuslivet dels plantera dem på sin växtplats. Står det på påsen att förkultiveringen kan göras i februari-mars kan ni som bor längre upp i landet gå på den senare angivelsen, eftersom hela proceduren kommer bli lite senare hos er. 


Förkultivering i rootmaster

Jag flyttar ut i växthuset för att så. Där kan jorden få fara runt som den vill, vilket den tenderar att göra. Första sådden gör jag i en rootmaster, eller pluggbox, som är ett minidrivhus för 32 plantor. I varje liten plugg får en planta växa till sig som blir lätt att hantera när den ska skolas om, det vill säga planteras i större krukor. Detta kommer vi att kunna se längre fram. I dag är det jord och fröer som är i fokus, inget grönt så långt ögat når ännu.


I rootmastern ska följande fröer se dagens ljus:

Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades': Jag har länge velat odla röllika i blandade färger. Det är en tålig, vacker och klassisk perenn som klär bra i dessa mixade pastellfärger. 100 fröer/påse.

Paprika F1 ’Mavras’: Detta är en superläcker paprika som under sin mognad övergår i sotsvart. Jag ser fram emot att skiva min första svarta paprika och se kontrasten mot det ljusgröna fruktköttet innanför skalet. 5 fröer/påse.

Miniaubergine F1 ’Jackpot’: En auberginesort för kruka lockar. ’Jackpot’ har ett kompakt växtsätt och får små fina auberginefrukter. Mycket vacker att plantera i kruka på altanen. 5 fröer/påse.

Rootmastern är lätt att montera. Under varje avdelning med 8 pluggar går ett smart bevattningsband som kommer suga upp vatten underifrån och regelbundet erbjuda fröplantorna lagom mycket vatten. Varje plugg fylls med såjord som jag plattar till lite en bit ner i pluggen för att inte jorden ska sjunka ihop för mycket. Jorden uppe i pluggen, där fröet ska ligga och gro, låter jag vara porös och mjuk. Jorden vattnar jag igenom ordentligt före sådd.


Rootmaster bevattning

Dags att öppna första fröpåsen. Det är alltid lika spännande att se hur fröerna ser ut. Som nybörjare kommer du förundras över hur små vissa fröer kan vara. Små – men fulla av liv.

Röllikans fröer ser ut som små trips (små insekter) och vän av ordning undrar hur de ska komma i jorden ett och ett. Fingrar blir plötsligt väldigt klumpiga i närheten av små fröer. Att fukta spetsen på en stiftpenna och plocka upp varje frö med funkar jättebra.


Sådd av små fröer

Röllikan tilldelas 24 pluggar och två fröer får samsas i varje plugg. Om alla fröer gror får jag se om jag gallrar bort den minsta groddplantan ur vare plugg eller om jag försöker föra över dubbletterna i egna små krukor.

Fröet trycks försiktigt ner på den vattnade jordytan som sedan täcks med ett tunt lager jord. Ju mindre ett frö är desto ytligare jordtäcke behöver det. Följ alltid anvisningen på påsen för varje sort − på röllikans påse står det 0,2 cm.

Fröerna till aubergine och paprika är större och lättare att hantera. Jag sår med hjälp av pincett ett frö i varje plugg, 4 pluggar till vardera sorten. Nu gäller det att snabbt markera vad som är sått var. Vilken fröodlare har inte någon gång glömt vad som gömmer sig under det varsamt strödda jordtäcket.


Frö paprika Mavras i rootmaster
Sådd klar i Rootmaster

Att vattna sådder

Det är smart med minidrivhus som erbjuder vatten underifrån. I början är det dock viktigt att vattna jordytan eftersom det är under den fröerna ligger. Det finns inga rötter i början som kan suga upp vattnet underifrån. Spraya därför sådden med mjuka vattenstrålar så att jorden som fröerna ligger i aldrig torkar ut, ej heller är dränkt i vatten. Ett vilsamt pyssel.

Förkultivering i minidrivhus med pellets

Det finns olika varianter av minidrivhus – rootmastern är också ett sådant. Jag vill prova en annan variant som även den erbjuder bevattning underifrån, nämligen ett förodlingspaket med ett odlingstråg som har plats för 24 celler. I paketet kommer också 24 såjordspellets, en matta att suga upp vatten med och ett bevattningstråg att ställa sådden på. Första steget är att vattna pelletsen så att den löses upp till färdig såjord.


Drivhus med briketter
Bricketter blir jord
Fardiga sadder av tomat och chili

I minidrivhuset sår jag en rad vardera av:

Chilipeppar ’Sweet Banana’: Det är alltid roligt att odla chili. De små fröplantorna är bland de raraste som finns och hela chilisäsongen är spännande att följa. I år vill jag ha en chili som kan användas i maten med lite mindre försiktighet och har därför valt sötstarka ’Sweet Banana’ med sina roliga bananlika frukter. 15 fröer/påse.

Havannapeppar ’Habanero Orange’: Lite rejäl hetta ska odlas också i form av denna vackra orange pepparfrukt med spännande mangosmak. Frukterna ser ut som minipaprikor. 15 fröer/påse.

Körsbärstomat ’Black Cherry’: Precis som med chili är det så roligt att odla tomater från frö. Egenodlat smakar himmelskt och denna sort har fina svartröda, små tomater som kan skördas länge, länge. 15 fröer/påse.

Växthustomat ’Moneymaker’: En gammal engelsk sort som ger mängder med tomater. Jag tänker odla för att äta färska, lägga in och göra marmelad av. 20 fröer/påse.Alla dessa fröer är lite större och stadigare så det går bra att dutta ner dem i jorden med pincett, ett frö i varje cell. Att sitta påbyltat i växthuset i slutet av januari och sjunga långsamhetens lov är alldeles ljuvligt.

När varje sort är sådd i sin rad åker märkpenna och etikett fram igen.


Sådd chili och tomat
Färdiga sådder av tomat och chili

Bredsådd i odlingstråg och fiberkrukor

Två sorter återstår för årets första sådd:

Jätteverbena: Äntligen finns en lättodlad sort av en av mina favoriter – jätteverbenan som svävar så vackert över sommarens rabatter och krukor. Det ska bli intressant att testa denna sort från frö. 20 fröer/påse.

Rotselleri ’Prinz’: I vårt kök används rotselleri friskt. Smaken är ljuvlig och knölen nyttig och lättlagad för höstens grytor, gratänger och ugnsbakningar. ’Prinz’ ger rika skördar och är bra att lagra. 25 fröer/påse.Jag önskar många plantor av jätteverbena och sår två påsar med fröer jämnt fördelade i ett odlingstråg, så kallad bredsådd. Egentligen är inte bredsådd det bästa att börja med eftersom det kan bli lite pilligt när plantorna ska planteras om i egna krukor senare. Det är ändå bra att visa detta alternativ för att så när du vill ha många plantor av samma sort.

Sist och absolut minst är rotsellerifröerna. Vid första titten i påsen undrar man om det finns något därnere. Men jodå, små, små fröer trillar ut ur påsen. Penntricket kommer väl till pass igen för att flytta dem försiktigt ett och ett.


Fröer Rotselleri

Rotselleri är ljusgroende vilket innebär att fröerna inte ska täckas med jord. Jorden vattnas före sådd och fröerna läggs ovanpå. Det är bra att hjälpa ljusgroende fröer och få kontakt med jorden genom att trycka till lite lätt, i alla fall om fröet är lite större. Jag är rädd att rotsellerins fröer ska åka för långt ner om de trycks till med pennan, alternativt fastna på spetsen och följa med upp igen. Det räcker att spreja vatten försiktigt på sådden så trycks dessa fjäderlätta små gryn ner mot jordytan.


Jätteverbena och rotselleri

Fukt till sådderna

Som jag redan nämnt ska sådderna inte torka ut ej heller vara för blöta. Torka gör att fröet inte gror, blöta riskerar att skapa röta. Nya sådder hålls fuktiga med vatten från sprayflaska och täcks med genomskinlig plast. Bäst i längden är att ha lock i hårdplast, som kommer med minidrivhus som rootmaster och andra färdiga paket. Det går också att köpa separata lock. Fördelen med dessa är att de är lätta att ta av och på och de kan återanvändas år efter år. Jag har tillhörande lock till alla sådder som gjorts nu utom till rotsellerin i torvkrukorna. Torvkrukorna har jag ställt i en trälåda och täckt med plastfolie med små hål i. Hålen är livsviktiga för att skapa ventilation under plasten.

Om sådderna känns för blöta kan plasten tas av under någon dag tills jorden torkat upp lite.


Ställ sådderna varmt

Nu är alla sådder klara och det börjar bli kallt att stå ute i växthuset. Fröer vill ha värme för att gro. De sorter jag har valt gror bra i runt 20–22 grader, vilket är en ganska normal rumstemperatur hos oss. Jag ställer mina sådder i ett gästrum med element på. Fördelen med att kunna välja ett rum som inte används så ofta är att det går att reglerna temperaturen, något som kommer bli viktigt när sådderna gror och temperaturen behöver sänkas. Det tar vi nästa gång i Odla med Impecta.

Så länge kan vi bara längta efter de första groddarna och små fröplantorna som ska kika upp.

Jag önskar dig lycka till med första sådden och hoppas att du tittar in igen när det är dags att se över groddplantorna!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

Läs mer
Kockens favorit

Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket. Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt. Det är då sommarmorot 'Purple Dragon' kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit. Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult. Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse. ’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta.

Läs mer
Kryddstark genväg

Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola 'Wasabi'. En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar. Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor. Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

Läs mer
Fängslande natur

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta 'Golden Eye'. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring. Snart syns den första välsmakande blasten. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd. Naturen är fängslande.

Läs mer
Are you in the right place?
Continue to impecta.se