Odla smultron från frö

Odla smultron från frö

Smultron är inte bara fantastiskt söta och goda, de är också tåliga och vackra marktäckande växter. Odla dina smultron från frö så får du massor av fina plantor.

Så smultron tidigt på säsongen

Du kan välja att förodla smultron inomhus eller så dem direkt på friland i maj och juni. Fördelen med att driva upp plantor inomhus är att du kan skörda bär från högsommaren och en bra bit in på hösten redan första året.


Smultron, Fragaria vesca, växer vilt i hela landet. På öppna och ljusa platser, som slänter, ängar, betesmarker och vägkanter, bjuder de generöst på sina ljuvligt söta bär hela sommaren. På soliga platser sprider sig smultronen med både frön och revor. Smultron växer även i skogen men skugga från träd och buskar gör att det inte bildas lika mycket blommor och bär. Där fungerar smultronen i stället som marktäckande växter och sprider sig med hjälp av revor.

Gör så här när du förodlar smultron:

  1. Så i brätten, krukor eller minidrivhus.
  2. Använd såjord eller en lucker planteringsjord.
  3. Så mycket grunt: tryck fröerna lätt mot fuktig jord och täck med endast lite jord.
  4. Täck sådden med ett genomskinligt lock med lufthål.
  5. Håll sådden fuktig tills fröerna har grott.

9591-Fragaria-vesca-Regina

Tidiga sådder behöver stöttas med extra belysning. Läs om hur du gör i Belysning vid förodling − så funkar det.

Här på Jordnära hittar du också bra läsning om årets första sådder i Förodling förlänger säsongen.


Skola om dina smultronplantor

När dina sådder av smultron har kommit upp en bit och de första riktiga bladen har bildats är det dags att omskola dem. Använd näringsrik, lucker planteringsjord som du fyller i små krukor. Ta inte i stjälken när du flyttar plantan utan lyft försiktigt upp den ur jorden med en sked. Sätt ner en planta i varje kruka. Vattna och ställ krukan ljust och svalt, helt inte över 20 grader.


Utplantering av smultron

När frostnätterna har släppt taget helt är det dags att plantera ut dina smultron. Vänj dem först vid livet utomhus genom att ställa ut krukorna i skuggigt läge några timmar varje dag. Ta in dem över natten. Efter någon vecka är de redo för att klara klimatet utomhus och kan planteras på sin växtplats.


Smultron i naturträdgård, rabatt och kruka

För att få rikligt med söta bär bör du plantera dina smultron i soligt läge. Den allra godaste smaken utvecklas när bären får mogna ordentligt, så ha lite tålamod.

På en naturtomt kan smultron får sprida sig generöst. Välj en revande sort och låt naturen sköta resten. Om du odlar smultron som marktäckare är det också bra med en revande sort så att marken täcks så snabbt som möjligt.

I rabatten är smultron en vacker kantväxt som ger en extra dimension genom att bjuda på goda bär bland prydnadsväxterna. Om du inte vill att smultronen ska sprida sig kan du välja en sort som inte bildar revor.

I sommarens blomsterarrangemang är smultron ett fint inslag. Låt sommarblommor och smultronplantor samsas i krukor och lådor på balkong, terrass eller bakgården i stan.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK