Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Prästkragar, färgkragar och renfanor

Prästkragar, färgkragar och renfanor

Det är spännande att odla blommor som i sin enkla form finns vild i vår natur. Med den ursprungliga arten kan vi skapa naturtomt eller äng i trädgården och med de framodlade sorterna formar vi fina samplanteringar i rabatter och krukor med en vild och vacker attityd.

Växtfamiljen Asteraceae, korgblommiga växter eller asterväxter, är den artrikaste av alla på jorden och hyser över 1 500 blommande växtsläkten och minst 23 000 arter av växter. I Sverige hittar vi 50 av dessa släkten som i sin tur innehåller runt 150 arter. Bland korgblommiga växter finns många av våra älskade vilda blommor som växer på ängar, vallar, i skogsbryn och vägkanter. Det är inte konstigt att vi gärna plockar in dessa skönheter i våra odlade trädgårdar, i sin vilda form eller i framodlade trädgårdsväxter.

Vackra blommor för naturtomt, äng, rabatt och kruka

  1. Blommor i många olika färger
  2. Blommor för rabatten hela sommaren
  3. Skapa naturtomt eller äng
  4. Odla i krukor, kärl och lådor utomhus
  5. Förodla perenner på hösten

Chrysanthemum carinatum 'Confetti'

Ettåriga prunkande färgkragar

Ett känt släkte inom korgblommiga växter är Chrysanthemum, på svenska kallat färgkragar. Snabbt kommer vi att tänka på den populära krukväxten Krysantemum, Chrysanthemum x morifolium, en art som alltså fått bära släktets vetenskapliga namn. Krysantemum är egentligen en flerårig växt men i Sverige odlar vi den i huvudsak som ettåring och vi köper den oftast färdigodlad i kruka när den är i full blom. Inomhus är den en populär krukväxt året runt medan vi utomhus gärna använder färgsprakande krysantemum i höstens krukarrangemang. Att odla krysantemum från frö är spännande då sorten är en så kallad kortdagsväxt. Detta innebär att den inte sätter blomknoppar förrän dagarna blivit tillräckligt korta, vilket innebär att blomningen startar först i augusti och fortsätter under hela hösten, precis den tid vi önskar färgprakt i våra krukor utomhus. Att Krysantemum som köps i kruka i växtbutiken kan blomma året runt beror på att man i odlingen reglerar mängden ljus för att trigga igång knoppsättning och därmed blomningen.

Två andra färgkragar som odlas för att njutas av utomhus i krukor och rabatt är Kranskrage, Chrysanthemum coronarium, och Ringkrage ’Confetti’, Chrysanthemum carinatum, båda ettåriga växter som är rasande vackra i sommarrabatten och blomsterbuketter. Kranskrage har dubbla kragblommor i solgult och cremevitt medan Ringkrage ’Confetti’ blandar vitt, rött, gult, rosa och orange till synes helt spontant. Blomningen för båda sorterna startar i juli och håller på oavbrutet september ut.

Chrysanthemumsläktet har faktiskt blivit lite mindre på senare tid då ett par arter har förts över till andra släkten, något som kan förvirra oss odlare ibland. Prästkragar och renfanor är exempel på arter som lämnat Chrysanthemumsläktet.

Leucanthemum vulgare

Ingen sommar utan prästkrage

Prästkragarna är idag ett eget släkte med det vetenskapliga namnet Leucanthemum. Ordet är sammansatt av grekiskans leukos, som betyder vit, och anthos som betyder blomma. Släktet hyser 33 arter av perenna, alltså fleråriga växter, som i vår svenska flora endast representeras av vildformen Prästkrage, den kanske somrigaste av blommor och självklar i midsommarkransen. Vilt växer prästkragen på öppna marker, i hagar, på ängar, i vägkanter och skogsbryn. I trädgården kan den få sprida sig i en vild del av gräsmattan eller bilda en grupp vid en gammal stubbe, en samling stenar eller vid ett plank eller en mur. Den odlade sorten Prästkrage ’May Queen’ har samma vilda attityd som vanlig prästkrage men det blir lite högre, upp till 70 cm jämfört med 40 cm för den vilda prästkragen. ’May Queen’ bildar större bestånd för varje år och passa därför bäst på naturtomten eller en äng.

För den mer välordnade rabatten och för stora krukor är jätteprästkragen, Leucanthemum superbum, en spännande art där höga sorter, upp till 75 cm, med halv- och heldubbla blommor odlats fram. Jätteprästkrage ’Crazy Daisy’ är mycket effektfull med heldubbla busigt yviga blommor med gult öga i mitten. Jätteprästkrage ’Exhibition’ har halv- till heldubbla blommor och extra låga stjälkar som gör den till en suverän strukturväxt längst bak i fondrabatten eller i mitten av en rund rabatt.

Alla prästkragar är fina snittblommor i ett stort eget fång eller i sommarens blandade buketter. Den vanliga prästkragen blommar från försommaren till augusti medan jätteprästkragarna börjar senare, i juli, och blommar fram till hösten.


Tanacetum parthenium


Renfanor lika prästkragar

Renfanor, Tanacetum, är ett släkte inom den korgblommiga växtfamiljen som även de tillhörde släktet Chrysanthemum tidigare. Renfanor har 150 arter runtom i världen men endast fem av dessa finns hos oss.

Den enda inhemska arten i släktet renfanor i Sverige är blomman som fått bära släktets namn, nämligen Renfana, Tanacetum vulgare. Renfanan är en flerårig växt vi ofta ser i dikeskanter och på ängar under högsommaren. Den har små gula blommor samlade i kvastar på höga stjälkar med ormbunkslika blad. Renfana är vacker att använda som snittblomma och även att låta torka till ett arrangemang i vas under höst och vinter.

Vid första anblicken ser renfanan inte ut som en prästkrage men vid närmare inspektion är renfanans blomma mycket lik den vilda prästkragen i sin uppbyggnad. Mittblommorna är hos båda arterna tätt, tätt sammansatta till en lysande solgul knapp. Runt knappen sitter ytter- eller kantblommorna som på prästkragen utgörs av de vackra vita blommorna som strålar ut från mittblomman. Hos renfanan är kantblommorna så små att de nästan hamnar under mittblomman vilket gör att vi inte tänker på att de är där. Renfana blommar i juli till september. Hela växten är giftig för människor och husdjur, dock ej akut i små mängder. Giftinformationscentralen skriver följande: ”Hela växten innehåller eteriska oljor. Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.”

Rosenkragar, Tanacetum coccineum, är en flerårig art inom renfanesläktet där likheten med prästkragar är mer slående – ofta beskrivs de som rosa eller röda prästkragar. Rosenkragarna har ett tätt, kompakt växtsätt som gör dem till utmärkta rabattväxter och mycket fina i samplanteringar i krukor. Rosenkrage ’Duro’ och Rosenkrage ’Robinsons’s Giants’ har båda prästkrageblommor, den första i mörkt rött medan ’Robinson’s Giants’ är en läcker blandning av blommor i röda, rosa och vita nyanser. Rosenkragarna blommar hela sommaren och är mycket fina att plocka in som snittblommor.

I renfanesläktet hittar vi en annan prästkragelik blomma i två- till fleråriga Mattram, Tanacetum parthenium. Mattram odlas idag som trädgårdsväxt men var förr en väl använd medicinalväxt mot exempelvis feber och reumatism. Mattram har ett mycket vackert finflikigt bladverk med stark aromatisk doft. Blommorna ser ut som små, söta prästkragar. Även de doftar och lockar till sig mängder av pollinerande bin och fjärilar under blomningen från juli till september.

Bland mattram hittar vi också ettåriga trädgårdsmattram. Sorten ’White Star’ är en söt, låg sort, endast runt 20 cm, med vita, heldubbla blommor på flerfärgade stjälkar. ’Santana Yellow’ är ännu något lägre med citrongula, tätt sittande blommor som har en krans av yttre vita kronblad. Både ’White Star’ och ’Santana Yellow’ är fina som kantväxter i låda eller rabatt med blomning från juli till september.


Att så prästkragar, färgkragar och renfanor

Ettåriga sorter förodlas inomhus under vårvintern eller tidig vår för tidigare blomning. Flera kan också sås direkt på friland i maj när jorden är uppvärmd. Läs på påsen för varje enskild sort.

De tvååriga och perenna, alltså fleråriga, sorterna kan också förodlas inomhus under vårvintern. De blommar inte första säsongen utan du får njuta av den gröna plantan tills blomningen drar igång säsongen därpå. Bäst är att så frön till perenna växter i krukor på hösten som får stå ute under vintern. Till våren har plantorna kommit så pass långt att de kommer hinna blomma första säsongen.


Läs mer:

Bra att veta om höstsådd av perenner

Så här försår du perenner

Se alla våra fröer till Prästkragar, färgkragar och renfanor >>

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK