Prästkragar, färgkragar och renfanor

Prästkragar, färgkragar och renfanor

Det är spännande att odla blommor som i sin enkla form finns vild i vår natur. Med den ursprungliga arten kan vi skapa naturtomt eller äng i trädgården och med de framodlade sorterna formar vi fina samplanteringar i rabatter och krukor med en vild och vacker attityd.

Växtfamiljen Asteraceae, korgblommiga växter eller asterväxter, är den artrikaste av alla på jorden och hyser över 1 500 blommande växtsläkten och minst 23 000 arter av växter. I Sverige hittar vi 50 av dessa släkten som i sin tur innehåller runt 150 arter. Bland korgblommiga växter finns många av våra älskade vilda blommor som växer på ängar, vallar, i skogsbryn och vägkanter. Det är inte konstigt att vi gärna plockar in dessa skönheter i våra odlade trädgårdar, i sin vilda form eller i framodlade trädgårdsväxter.

Vackra blommor för naturtomt, äng, rabatt och kruka

  1. Blommor i många olika färger
  2. Blommor för rabatten hela sommaren
  3. Skapa naturtomt eller äng
  4. Odla i krukor, kärl och lådor utomhus
  5. Förodla perenner på hösten

Chrysanthemum carinatum 'Confetti'

Ettåriga prunkande färgkragar

Ett känt släkte inom korgblommiga växter är Chrysanthemum, på svenska kallat färgkragar. Snabbt kommer vi att tänka på den populära krukväxten Krysantemum, Chrysanthemum x morifolium, en art som alltså fått bära släktets vetenskapliga namn. Krysantemum är egentligen en flerårig växt men i Sverige odlar vi den i huvudsak som ettåring och vi köper den oftast färdigodlad i kruka när den är i full blom. Inomhus är den en populär krukväxt året runt medan vi utomhus gärna använder färgsprakande krysantemum i höstens krukarrangemang. Att odla krysantemum från frö är spännande då sorten är en så kallad kortdagsväxt. Detta innebär att den inte sätter blomknoppar förrän dagarna blivit tillräckligt korta, vilket innebär att blomningen startar först i augusti och fortsätter under hela hösten, precis den tid vi önskar färgprakt i våra krukor utomhus. Att Krysantemum som köps i kruka i växtbutiken kan blomma året runt beror på att man i odlingen reglerar mängden ljus för att trigga igång knoppsättning och därmed blomningen.

Två andra färgkragar som odlas för att njutas av utomhus i krukor och rabatt är Kranskrage, Chrysanthemum coronarium, och Ringkrage ’Confetti’, Chrysanthemum carinatum, båda ettåriga växter som är rasande vackra i sommarrabatten och blomsterbuketter. Kranskrage har dubbla kragblommor i solgult och cremevitt medan Ringkrage ’Confetti’ blandar vitt, rött, gult, rosa och orange till synes helt spontant. Blomningen för båda sorterna startar i juli och håller på oavbrutet september ut.

Chrysanthemumsläktet har faktiskt blivit lite mindre på senare tid då ett par arter har förts över till andra släkten, något som kan förvirra oss odlare ibland. Prästkragar och renfanor är exempel på arter som lämnat Chrysanthemumsläktet.

Leucanthemum vulgare

Ingen sommar utan prästkrage

Prästkragarna är idag ett eget släkte med det vetenskapliga namnet Leucanthemum. Ordet är sammansatt av grekiskans leukos, som betyder vit, och anthos som betyder blomma. Släktet hyser 33 arter av perenna, alltså fleråriga växter, som i vår svenska flora endast representeras av vildformen Prästkrage, den kanske somrigaste av blommor och självklar i midsommarkransen. Vilt växer prästkragen på öppna marker, i hagar, på ängar, i vägkanter och skogsbryn. I trädgården kan den få sprida sig i en vild del av gräsmattan eller bilda en grupp vid en gammal stubbe, en samling stenar eller vid ett plank eller en mur. Den odlade sorten Prästkrage ’May Queen’ har samma vilda attityd som vanlig prästkrage men det blir lite högre, upp till 70 cm jämfört med 40 cm för den vilda prästkragen. ’May Queen’ bildar större bestånd för varje år och passa därför bäst på naturtomten eller en äng.

För den mer välordnade rabatten och för stora krukor är jätteprästkragen, Leucanthemum superbum, en spännande art där höga sorter, upp till 75 cm, med halv- och heldubbla blommor odlats fram. Jätteprästkrage ’Crazy Daisy’ är mycket effektfull med heldubbla busigt yviga blommor med gult öga i mitten. Jätteprästkrage ’Exhibition’ har halv- till heldubbla blommor och extra låga stjälkar som gör den till en suverän strukturväxt längst bak i fondrabatten eller i mitten av en rund rabatt.

Alla prästkragar är fina snittblommor i ett stort eget fång eller i sommarens blandade buketter. Den vanliga prästkragen blommar från försommaren till augusti medan jätteprästkragarna börjar senare, i juli, och blommar fram till hösten.


Tanacetum parthenium


Renfanor lika prästkragar

Renfanor, Tanacetum, är ett släkte inom den korgblommiga växtfamiljen som även de tillhörde släktet Chrysanthemum tidigare. Renfanor har 150 arter runtom i världen men endast fem av dessa finns hos oss.

Den enda inhemska arten i släktet renfanor i Sverige är blomman som fått bära släktets namn, nämligen Renfana, Tanacetum vulgare. Renfanan är en flerårig växt vi ofta ser i dikeskanter och på ängar under högsommaren. Den har små gula blommor samlade i kvastar på höga stjälkar med ormbunkslika blad. Renfana är vacker att använda som snittblomma och även att låta torka till ett arrangemang i vas under höst och vinter.

Vid första anblicken ser renfanan inte ut som en prästkrage men vid närmare inspektion är renfanans blomma mycket lik den vilda prästkragen i sin uppbyggnad. Mittblommorna är hos båda arterna tätt, tätt sammansatta till en lysande solgul knapp. Runt knappen sitter ytter- eller kantblommorna som på prästkragen utgörs av de vackra vita blommorna som strålar ut från mittblomman. Hos renfanan är kantblommorna så små att de nästan hamnar under mittblomman vilket gör att vi inte tänker på att de är där. Renfana blommar i juli till september. Hela växten är giftig för människor och husdjur, dock ej akut i små mängder. Giftinformationscentralen skriver följande: ”Hela växten innehåller eteriska oljor. Inga förgiftningar kända. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt.”

Rosenkragar, Tanacetum coccineum, är en flerårig art inom renfanesläktet där likheten med prästkragar är mer slående – ofta beskrivs de som rosa eller röda prästkragar. Rosenkragarna har ett tätt, kompakt växtsätt som gör dem till utmärkta rabattväxter och mycket fina i samplanteringar i krukor. Rosenkrage ’Duro’ och Rosenkrage ’Robinsons’s Giants’ har båda prästkrageblommor, den första i mörkt rött medan ’Robinson’s Giants’ är en läcker blandning av blommor i röda, rosa och vita nyanser. Rosenkragarna blommar hela sommaren och är mycket fina att plocka in som snittblommor.

I renfanesläktet hittar vi en annan prästkragelik blomma i två- till fleråriga Mattram, Tanacetum parthenium. Mattram odlas idag som trädgårdsväxt men var förr en väl använd medicinalväxt mot exempelvis feber och reumatism. Mattram har ett mycket vackert finflikigt bladverk med stark aromatisk doft. Blommorna ser ut som små, söta prästkragar. Även de doftar och lockar till sig mängder av pollinerande bin och fjärilar under blomningen från juli till september.

Bland mattram hittar vi också ettåriga trädgårdsmattram. Sorten ’White Star’ är en söt, låg sort, endast runt 20 cm, med vita, heldubbla blommor på flerfärgade stjälkar. ’Santana Yellow’ är ännu något lägre med citrongula, tätt sittande blommor som har en krans av yttre vita kronblad. Både ’White Star’ och ’Santana Yellow’ är fina som kantväxter i låda eller rabatt med blomning från juli till september.


Att så prästkragar, färgkragar och renfanor

Ettåriga sorter förodlas inomhus under vårvintern eller tidig vår för tidigare blomning. Flera kan också sås direkt på friland i maj när jorden är uppvärmd. Läs på påsen för varje enskild sort.

De tvååriga och perenna, alltså fleråriga, sorterna kan också förodlas inomhus under vårvintern. De blommar inte första säsongen utan du får njuta av den gröna plantan tills blomningen drar igång säsongen därpå. Bäst är att så frön till perenna växter i krukor på hösten som får stå ute under vintern. Till våren har plantorna kommit så pass långt att de kommer hinna blomma första säsongen.


Läs mer:

Bra att veta om höstsådd av perenner

Så här försår du perenner

Se alla våra fröer till Prästkragar, färgkragar och renfanor >>

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

4.7/5 (6968)
2024-04-23
Snabb leverans har bara gjort ett köp av er. Men det blir nog fler ggr.
- Eva N
2024-04-23
Fantastiskt stort utbud av fröer! Bra grobarhet.  Många nyheter och varianter av blom-, krydd- och grönsaks-fröer.  Snabb leverans
- Åsa H
2024-04-23
Kvalitetsföretag med snabba leveranser!
- Kaj J
2024-04-23
Kvalitet och snabb leverans.
- Sten F
2024-04-23
Tryggt och bra frön. 
- Nada l
2024-04-23
Jättebra hemsida. Snabba leveranser. Saknar dock försäljning av gödnngsmedel för tomater.
- Eva H
2024-04-23
Uppskattar de utförliga odlingsanvisningarna!
- Berit M
2024-04-23
Jättebra snabbt och bra
- Runo J
2024-04-23
Snabb leverans
- Ingela K
2024-04-23
Lite svårt att beställa pga okunskap. Men stort sortiment o snabb service.  Eva 
- Eva R
2024-04-23
Bra sortiment Bra priser
- Lars W
2024-04-23
Har det fröer ,dom andra butikerna inte har!
- Monika H
2024-04-23
Smidigt och snabbt.
- Elizabeth S
2024-04-23
Snabba leveranser 
- Lars B
2024-04-23
Väldigt nöjd
- Margareta S
2024-04-23
Snabba leveranser och bra  varor
- Anita A
2024-04-23
Blev som jag tänkt☀️
- Ann-Louise
2024-04-23
Bara hälften av fröna har sparat 
- Joanna D
2024-04-23
Tydlig information på hemsidan. Lätt att söka. Snabb leverans.  
- Anna E
2024-04-23
Snabb leverans och bra varor till bra pris!
- Katarina L
Are you in the right place?
Continue to impecta.se