Fri frakt vid köp av enbart fröer över 400 kr. Gäller ej dahliaknölar och potatis.  |  Spana in vår Fyndhörna upp till 60 % på utvalda sorter

Salvia – blomma och kryddört

Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Odla salvia så här

Salviasläktet, Salvia, har fått sitt namn efter latinets salvare och salvus, som betyder ’bota’ och ’hela’ respektive ’sund’ och ’trygg’. Salvia har genom tiderna använts som medicinalört och bland annat ansetts vara antiinflammatorisk och effektiv mot svettningar.

Runtom i världen finns ca 900 vildväxande arter av salvia. I svenska floran kan vi hitta fyra av dem, klibbsalvia, kranssalvia, stäppsalvia och ängssalvia, dock är de ytterst sällsynta och förekommer endast i södra delen av landet.

I trädgården odlar vi salvia som blommande perenner, kryddört och blommande ettåringar.


Rikblommande stäppsalvia

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, är en mycket populär perenn som förgyller sin plats i rabatt eller kruka. Ur det täta grågröna bladverket sträcker sig stadiga, upprätta stjälkar som toppas med ett vackert blomax. Färgen på blommorna varierar, beroende på sort, mellan blåviolett, purpurrosa och vitt. Stäppsalvia blir runt 40 cm hög och trivs i väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge.

Artnamnet nemorosa kommer från latinets ord för lund nemos, och brukar ges till växter som trivs att växa i lundens fukt och skugga. Just för stäppsalvia stämmer detta dock inte alls, lundmiljön skulle den inte frodas i.

Stäppsalvia är både lätt och rolig att skapa fina kompositioner med i perennrabatten. Den strikta och eleganta karaktären skapar struktur bredvid yviga bladväxter som alunrot och daggkåpa. Solhattar och röllika är fina grannar i rabatten med sina runda blommor i kontrast till salvians spirande blomax. Prydnadsgräs är också vackra att samplantera med.


65308 Stäppsalvia 'Merleau White'

Stäppsalvia är en härdig perenn som blommar första året vid tidig sådd.

Plantera fler plantor tillsammans

När en rabatt ska komponeras är en bra tumregel att bilda små grupper av plantor. Om du exempelvis önskar stäppsalvia i perennrabatten sätter du tre eller fler plantor ihop för att skapa ett fylligare blickfång. Samma grupp kan sedan återkomma på flera ställen i rabatten. Läs mer om växtkomposition på Jordnära i: Skapa en vacker perennrabatt.

Stäppsalvia förkultiveras inomhus under senvintern. Den utvecklas snabbt och bjuder på blomning redan första säsongen.


Kryddsalvia för rabatt, kryddland och kruka

Kryddsalvia, Salvia officinalis, är en flerårig halvbuske som i sitt rätta klimat kan växa sig riktigt stor. Ursprunget för kryddsalvia är området runt Medelhavet där denna torktåliga kryddväxt används mycket i de olika kulturernas kök.

Kryddsalvia har dekorativa blad som i olika sorter kan vara silvriga, gröna eller brokiga. Den har en självklar plats i kryddlandet eller i kruka för dig som odlar kryddörter på liten yta. Kryddsalvia är också vacker i perennrabatten där den kan få gå i vacker blåviolett blomning.

I Sverige klarar kryddsalvia vintrarna i skyddade lägen i väldränerad jord och helst med ett vintertäcke av granris, halm eller löv. Om du odlar i zon 4 och uppåt kan det vara lättare att övervintra salvia som är planterad i kruka. Ställ krukan på en skyddad plats under vintern och vira gärna in den i säckväv eller annat isolerande material.

Kryddsalvia har en kraftig smak som kan upplevas vara lite sträv och bitter. Bladen används i matlagning såväl färska som torkade och till rätter av kött, fisk och fågel. I maträtter med mycket fett skapar salvia en bra balans, då såväl salvians aromer som de feta smakerna mildras. Låter du kryddsalvian gå i blom tappar den en del av sin smak. Skörda regelbundet så hålls knoppningen tillbaka. Salvians vackra blomning kan du istället njuta av hos andra sorter, som inte används som krydda.


31851-Salvia-officinalis-Extrakta

Kryddsalvia har dekorativa blad som i olika sorter kan vara silvriga, gröna eller brokiga.


Ettårig, färgrik salvia

Ettåriga arter och sorter av salvia blommar länge och rikligt. De passar fint i såväl rabatt som kruka. Blommorna slår ut i form av ax längst upp på stadiga stjälkar. De trivs bäst i väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Blomningen pågår hela sommaren och en bit in på hösten. Art- och färgrikedomen är stor.

Scharlakanssalvia, Salvia coccinea: En rikblommande art med kompakt, välgrenande växtsätt som drar till sig mängder med bin och fjärilar. Höjden stannar på runt 30 cm. I Summer Jewel-serien finns sorter med blommor i lysande rött, mörkt sammetslila, ljust laxrosa respektive vitaste vitt.

Daggsalvia, Salvia farinacea: En ljuvlig art med sorter i olika höjd, från ca 30 cm upp till ca 75 cm. Blomning bjuds i blått, vitt och silver. Daggsalvia är fin att plocka in i sommarens blandade buketter.

Blåsalvia, Salvia patens: Som namnet avslöjar en art med blå blommor, men det finns sorter som blommar även i vitt och rosa. Blomman skiljer sig från andra salvior i att den är läppformad med ett uttryck som är lite mindre strikt. Plantorna reser sig upp mot 70 cm.

Praktsalvia, Salvia splendens: Ordet ’prakt’ kanske för tankarna till högresta plantor men praktsalvior är ofta låga, runt 30 cm, med vissa undantag av högre varianter. Bladverket skapar en buskig bas ur vilken frodiga blomspiror sträcker sig i färger av i rött, purpur, laxfärgat eller vitt.

Broksalvia, Salvia viridis: Blommorna är ganska oansenliga. Det som skänker broksalvian sin skönhet och charm är ådrade stödblad i färger och toner av blått, vitt och rosa.

Kanariesalvia, Salvia canariensis: En ovanlig art med lavendelrosa blommor med vinröda stödblad på höga spiror. Bladverket är aromatiskt och vackert silverludet.


87120-Salvia-longispicata-x-farinacea-Big-Blue

Ettåriga arter och sorter av salvia blommar länge och rikligt i rabatt och kruka.


Odla salvia från frö

Salvia förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i Guide till förkultivering inomhus. Stäppsalvia kan även sås utomhus under hösten med syfte att driva upp små plantor till nästa vår. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Plantera ut dina salviaplantor på våren när risken för frost är helt över. Jorden ska vara väldränerad och växtplatsen ligga i sol till halvskugga. Se sedan fram emot vacker blomning och ett lyckligt surrande insektsliv i din trädgård.

Fröer till salvia

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

Läs mer
Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

Läs mer
Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

Läs mer
Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

Läs mer

Veckans Frösort

Blommande konstverk

Under nästan hundra år, från sent 1800-tal till slutet av förra seklet, levde konstnären och trädgårdsmästaren Cedric Morris. Hans brinnande passion för blommor syntes i såväl konsten som i den vackra trädgården i grevskapet Suffolk, nordost om London. Cedric älskade vallmor och särskilt sorter med dova kulörer på de skira kronbladen. I sina rabatter rensade han envist bort blommor i starkt orange och rött till förmån för milda pasteller. Och där någonstans, på Cedrics ägor, såg kornvallmo ’Mother of Pearl’ dagens ljus. Dovt antikpurpur, milt pastellrosa och åsklila med silvriga inslag var precis de finstämda toner denna blomsterälskande målare hade drömt om.

2023-05-28

Minnesvärd elegans

I rabatter skapas små världar av blommor med plats för en mångfald av karaktärer. En del arter blommar enligt devisen att underbart är kort, med iögonfallande blomning på svajiga stjälkar under några veckor. Andra tar en resolut och stabil plats i blomstervärlden under hela sommaren och tidig höst. Som praktvädd ’Fire King’ − en ettåring som önskar bli ihågkommen. På stadiga men ändå nätta stjälkar reser den sig stilfullt ur sin egen grönska. I juli slår en förtjusande blomma ut. Den väldoftande vädden ’Fire King’ är tät, välformad och färgad i scharlakansrött med vitt strössel i topparna. Så fröerna för ett elegant tillskott i sommarens blomning, liksom i färska och torkade buketter.

2023-05-21

Nordisk mästare

Som en av få grödor har kålroten inga vilda släktingar. Under 1600-talet såg den dagens ljus i Norden genom en korsning mellan rova och kål. Detta var före potatisens genomslag och behovet av nyttiga och tåliga grödor var skriande. På västgötska kallades den nya livsviktiga roten för rotabagge. Fröer skeppades utomlands till Skottland och Frankrike där kålrot än idag heter rutabaga. När potatisen stormade in i de svenska hushållen på 1800-talet föll kålroten i glömska. Tack vare Programmet för odlad mångfald och det stora fröupproret har många sorter av fröer till kålrot samlats in och nu odlas de återigen för sin nytta och smak. Prova kålrot 'Champion' och lär känna en nordisk mästare.

2023-05-14

Skönhet som varar

När försommarens intensiva fägring har dragit sig tillbaka skjuter riddarsporrarna fart för att blomma med liv och lust tills hösten tar vid. Blommorna gömmer pollen och nektar som lockar små gynnare till trädgårdens rabatter och krukor. Den romerska riddarsporren 'Fancy Belladonna' är ettårig och sparar inte på krutet under sitt enda framträdande. Utsökta, långstjälkiga blomspiror kläs med stjärnformade, enkla blommor i ljuslila till mjukt rosa. Mörka strimmor ger kronbladen extra liv. När sporrens nedersta blomma har slagit ut och toppen fortfarande har en outslagen knopp är tiden utmärkt att plocka 'Fancy Belladonna för att torka till vinterns buketter och skönhet som varar länge.

2023-05-07

Sommarjuveler

Bland odlingens höjdpunkter finns sådden av sommarblommor i vårvarm jord. När är det då äntligen dags? En engelsk sägen berättar om ett råd från herrgårdarnas trädgårdsmästare: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Mer nutida vägledning är att rulla en näve jord i handflatan; trillar den lätt sönder kan du börja så. En blomma som kom i jorden runt många slott och gårdar var sommarklätten − även kallad ängens juvel. 'Queen Formula mix' slår ut i skira blommor i en palett av vitt och purpurrosa. Sommarklätten svävar högt på sirliga stjälkar och ser gärna vallmo och blåklint som sina grannar.

2023-04-23

Krispig krydda

Vårsolen värmer jorden som äntligen har torkat upp efter vinterns eviga blöta. Det är tid att så grönsakerna som ska bli säsongens första skörd. Fröer till rädisa 'Felicia' petas ner någon centimeter i kökslandets mylla. Där tar det inte många dagar innan en grodd spränger igenom fröskalet för att leta sig upp mot markytan. Väl ovan jord bildas två hjärtblad som kommer försörja den lilla plantan med näring första tiden. Snart frodas rädisans blast och fylls i solljuset av energi att skicka ner till den växande roten. När det är dags att dra upp purpurfärgade 'Felicia' ur jorden väntar smakupplevelsen av säsongens första, krispigt kryddiga och ljuvligt goda rädisa.

2023-04-16

Fluffigt ögongodis

Som en kudde att vila kinden mot är den fyllda solrosen 'Gummy Bear'. Ett fluffigt ögongodis som kommer samla beundrare under sommarens spektakulära blomning. Heldubbla, citrongula solrosor flockas ovan tät grönska och ser nästan ut att ömsint knuffa varandra fram och tillbaka. Upplevelsen blir böljande, gula vågor att vila blicken i. En generös blomning ger dig utrymme att ta in 'Gummy Bear' i sommarens vaser, där solrosen står länge i sin fulla prakt. I trädgården fortsätter blomningen till september då den gula färgen djupnar i sensommarsolens varma ljus.

2023-04-09

Succé i köket

I växtriket är kål kungen av variation. Kåldynastin har regerat länge och brett ut sig över världen med lockelser i olika smak, form och färg. Den koniska spetskålen 'Express', är en sort som tagit variation till en egen nivå. Under sommaren skördas de första toppiga huvudena, tätt bundna av ljusgröna, krispiga blad. Den söta och milda smaken gör succé i köket. Spetskålen kan njutas rå eller fylld och bakad i ugn. Den kan också ångas, bräseras, stekas, friteras, ugnrostas, picklas och syras. Kålhuvudena står gärna kvar i grönsakslandet en bit in på hösten för att sedan lagras inför vinterns variationsrika tillagning. Odla spetskål ’Express’ och upplev glädjen som det värdefulla kålsläktet skänker i såväl köket som grönsakslandet.

2023-04-02

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK