Salvia – blomma och kryddört

Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Odla salvia så här

Salviasläktet, Salvia, har fått sitt namn efter latinets salvare och salvus, som betyder ’bota’ och ’hela’ respektive ’sund’ och ’trygg’. Salvia har genom tiderna använts som medicinalört och bland annat ansetts vara antiinflammatorisk och effektiv mot svettningar.

Runtom i världen finns ca 900 vildväxande arter av salvia. I svenska floran kan vi hitta fyra av dem, klibbsalvia, kranssalvia, stäppsalvia och ängssalvia, dock är de ytterst sällsynta och förekommer endast i södra delen av landet.

I trädgården odlar vi salvia som blommande perenner, kryddört och blommande ettåringar.


Rikblommande stäppsalvia

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, är en mycket populär perenn som förgyller sin plats i rabatt eller kruka. Ur det täta grågröna bladverket sträcker sig stadiga, upprätta stjälkar som toppas med ett vackert blomax. Färgen på blommorna varierar, beroende på sort, mellan blåviolett, purpurrosa och vitt. Stäppsalvia blir runt 40 cm hög och trivs i väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge.

Artnamnet nemorosa kommer från latinets ord för lund nemos, och brukar ges till växter som trivs att växa i lundens fukt och skugga. Just för stäppsalvia stämmer detta dock inte alls, lundmiljön skulle den inte frodas i.

Stäppsalvia är både lätt och rolig att skapa fina kompositioner med i perennrabatten. Den strikta och eleganta karaktären skapar struktur bredvid yviga bladväxter som alunrot och daggkåpa. Solhattar och röllika är fina grannar i rabatten med sina runda blommor i kontrast till salvians spirande blomax. Prydnadsgräs är också vackra att samplantera med.


65308 Stäppsalvia 'Merleau White'

Stäppsalvia är en härdig perenn som blommar första året vid tidig sådd.

Plantera fler plantor tillsammans

När en rabatt ska komponeras är en bra tumregel att bilda små grupper av plantor. Om du exempelvis önskar stäppsalvia i perennrabatten sätter du tre eller fler plantor ihop för att skapa ett fylligare blickfång. Samma grupp kan sedan återkomma på flera ställen i rabatten. Läs mer om växtkomposition på Jordnära i: Skapa en vacker perennrabatt.

Stäppsalvia förkultiveras inomhus under senvintern. Den utvecklas snabbt och bjuder på blomning redan första säsongen.


Kryddsalvia för rabatt, kryddland och kruka

Kryddsalvia, Salvia officinalis, är en flerårig halvbuske som i sitt rätta klimat kan växa sig riktigt stor. Ursprunget för kryddsalvia är området runt Medelhavet där denna torktåliga kryddväxt används mycket i de olika kulturernas kök.

Kryddsalvia har dekorativa blad som i olika sorter kan vara silvriga, gröna eller brokiga. Den har en självklar plats i kryddlandet eller i kruka för dig som odlar kryddörter på liten yta. Kryddsalvia är också vacker i perennrabatten där den kan få gå i vacker blåviolett blomning.

I Sverige klarar kryddsalvia vintrarna i skyddade lägen i väldränerad jord och helst med ett vintertäcke av granris, halm eller löv. Om du odlar i zon 4 och uppåt kan det vara lättare att övervintra salvia som är planterad i kruka. Ställ krukan på en skyddad plats under vintern och vira gärna in den i säckväv eller annat isolerande material.

Kryddsalvia har en kraftig smak som kan upplevas vara lite sträv och bitter. Bladen används i matlagning såväl färska som torkade och till rätter av kött, fisk och fågel. I maträtter med mycket fett skapar salvia en bra balans, då såväl salvians aromer som de feta smakerna mildras. Låter du kryddsalvian gå i blom tappar den en del av sin smak. Skörda regelbundet så hålls knoppningen tillbaka. Salvians vackra blomning kan du istället njuta av hos andra sorter, som inte används som krydda.


31851-Salvia-officinalis-Extrakta

Kryddsalvia har dekorativa blad som i olika sorter kan vara silvriga, gröna eller brokiga.


Ettårig, färgrik salvia

Ettåriga arter och sorter av salvia blommar länge och rikligt. De passar fint i såväl rabatt som kruka. Blommorna slår ut i form av ax längst upp på stadiga stjälkar. De trivs bäst i väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Blomningen pågår hela sommaren och en bit in på hösten. Art- och färgrikedomen är stor.

Scharlakanssalvia, Salvia coccinea: En rikblommande art med kompakt, välgrenande växtsätt som drar till sig mängder med bin och fjärilar. Höjden stannar på runt 30 cm. I Summer Jewel-serien finns sorter med blommor i lysande rött, mörkt sammetslila, ljust laxrosa respektive vitaste vitt.

Daggsalvia, Salvia farinacea: En ljuvlig art med sorter i olika höjd, från ca 30 cm upp till ca 75 cm. Blomning bjuds i blått, vitt och silver. Daggsalvia är fin att plocka in i sommarens blandade buketter.

Blåsalvia, Salvia patens: Som namnet avslöjar en art med blå blommor, men det finns sorter som blommar även i vitt och rosa. Blomman skiljer sig från andra salvior i att den är läppformad med ett uttryck som är lite mindre strikt. Plantorna reser sig upp mot 70 cm.

Praktsalvia, Salvia splendens: Ordet ’prakt’ kanske för tankarna till högresta plantor men praktsalvior är ofta låga, runt 30 cm, med vissa undantag av högre varianter. Bladverket skapar en buskig bas ur vilken frodiga blomspiror sträcker sig i färger av i rött, purpur, laxfärgat eller vitt.

Broksalvia, Salvia viridis: Blommorna är ganska oansenliga. Det som skänker broksalvian sin skönhet och charm är ådrade stödblad i färger och toner av blått, vitt och rosa.

Kanariesalvia, Salvia canariensis: En ovanlig art med lavendelrosa blommor med vinröda stödblad på höga spiror. Bladverket är aromatiskt och vackert silverludet.


87120-Salvia-longispicata-x-farinacea-Big-Blue

Ettåriga arter och sorter av salvia blommar länge och rikligt i rabatt och kruka.


Odla salvia från frö

Salvia förkultiveras inomhus under senvinter och vår. Läs om hur du gör dina försådder på Jordnära i Guide till förkultivering inomhus. Stäppsalvia kan även sås utomhus under hösten med syfte att driva upp små plantor till nästa vår. Mer läsning om höstsådden hittar du i Bra att veta om höstsådd av perenner.

Plantera ut dina salviaplantor på våren när risken för frost är helt över. Jorden ska vara väldränerad och växtplatsen ligga i sol till halvskugga. Se sedan fram emot vacker blomning och ett lyckligt surrande insektsliv i din trädgård.

Fröer till salvia

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Knopp ger krydda

Solen steker klipporna som reser sig ur havet längs Siciliens kust. Det är en näringsfattig, torr och karg natur som borde skrämma bort all växtlighet. Ändå färgas klipporna av kaprisens krispigt gröna, ovala blad upphängda på långa grenar. Att skörda den välsmakande blomknoppen som ger krydda åt mat världen över är en utmaning då varenda en plockas för hand i den otillgängliga miljön. De knoppar som inte skördas slår ut i vita blommor med violetta strålande ståndare. När hösten närmar sig tilltar blomningen som en sista försäkran om att leva vidare till nästa år. På våra breddgrader odlar du kapris i kruka på terrass under sommaren och i fönsterkarmen resten av året.

Läs mer
För finsmakare

Som namnet avslöjar är strandkålens naturliga hemvist miljöer nära kusten. Där burrar salt- och vindtåliga ruggar av blad ihop sig i den ogästvänliga marken. I England har strandkål länge setts som en delikatess tack vare sina nötsmakande stjälkar och broccolilika blomknoppar. De stora bladen har en något besk smak vilket de brittiska kustinvånarna rådde bot på genom att bleka plantorna, såsom vi gör med sparris. Under hösten vandrade man ut längs stränderna och täckte strandkålen med tång. Tidig vår spirade sedan mjälla knoppar under vintertäcket. Efter primörskörden växte bladen till sig och snart lockades finsmakarna åter till stränderna för att plocka välsmakande stjälkar och blomknoppar.

Läs mer
Vindlande vial

Vårens späda, gröna skott är ivriga att få sätta fart. Rankor växer fram, finurligt beklädda med vingar och klängen. När de ger sig i väg på sin vindlande sommarfärd får buskar och snår agera stöd. Rankorna klättrar hit och dit bland kvistar och grenar med målet att ge sig upp i solljuset lagom till den ymniga blomningen. Finns det ingenting att klänga på täcks marken av en grön, yvig matta. Under sommaren slår rosenvial 'White Pearl' ut i pärlemorvita ärtblommor på korta stjälkar. Denna vindlande vial är luktärtens fleråriga och doftlösa släkting som vissnar på hösten för att återvända nästa säsong full av energi och vilja att blomma.

Läs mer
Ögonfröjd

Ett uppspelt stohej bryter ut när trädgårdens besökare passerar en buske till synes översållad av små papperslyktor. Det är när frukthölstret till japansk lykta får sin glödande orange höstkulör som växten väcker sådant intensivt intresse. Till vintern torkar frökapseln och får en ny glansperiod när lyktan täcks av gnistrande rimfrost i blek morgonsol. För den tålmodige väntar ännu en ögonfröjd då årsgamla lyktor är så skira att endast bladnerverna håller dem samman. Ett transparent nät bildas och där innanför lyser lyktans röda bär. Planterad i en vacker urna utgör japansk lykta en fantastiskt fin dekoration under lång tid och i olika spännande skepnader.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK