Vackra blad i rabatt och kruka

Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

5 goda skäl till att odla bladväxter

  1. Bladen binder samman växter i rabatt och kruka.
  2. Bladen bildar en vacker och stabil bas i rabatt och kruka.
  3. Bladväxter håller sig vackra hela säsongen.
  4. Bladväxter finns i många färger och former.
  5. Bladväxter kan snabbt fylla tomma ytor i rabatten.

När du planerar dina rabatter eller samplanteringar i kruka är det bra att tänka på vilka roller olika växter spelar när de ska samverka med varandra. Det är lätt att först och främst tänka blommor och färg – det är den fägringen vi längtar så efter under vintermånaderna. När blommorna kombineras med blad och strån i vackra former och färger uppstår ett härligt möte som förhöjer upplevelsen av planteringen. Du skapar också en fin bas för att blommorna luta sig emot och spegla sig i.


Blad binder samman rabatten

Trots att en rabatt består av idel vackra växter med läcker blomning kan den ge ett trist och rörigt intryck. Ögat vet inte var det ska vila blicken och den ena blomman förtar den andra i sin önskan att lysa starkast.

Med vackra bladväxter väver du samman rabatten och skapar vilsamma böljande partier mellan de olika blommande grupperna. Sammanvävande bladväxter gör också att du kan plantera grupper av blommande perenner i olika höjd utan att det ser rörigt ut. Bladen står för en bas i jämn höjd ur vilken de andra växtgrupperna reser sig och bildar spännande kontraster var och en för sig.


Alunrot 'Melting Fire'

Perenner med vackra blad

När vi talar om bladväxter är det sådana som har som sitt främsta attribut att bladen är vackra, men de kan också ha en period av blomning. Bladens olika färg och form får avgöra vilka blommor de passar bäst ihop med. Låt oss se på några olika sorter av vackra perenna bladväxter:

Alunrot finns i många olika färger, från djupaste vinrött till lysande limegrönt. Bladen är vackert formade, ibland krusiga och de breder ut sig några decimeter ovan mark. Alunrot blommar med sirliga små blommor på höga stjälkar i rött, vitt eller rosa beroende på sort.

Hasselört är en vintergrön, krypande växt med glänsande mörkgröna, njurformade blad. Den trivs i halv- till helskugga där bladen binder samman rabatten genom att bilda en låg, tät matta. Hasselört blommar med oansenliga rödbruna blommor.

Funkia är en elegant bladväxt med olika färg på bladen, från ljust gröna till gråblå och melerade beroende på sort. Blommorna, vita eller lila, är små och sitter på långa, stadiga stjälkar.

Mörkbladig mitsuba är en lite mer ovanlig men nog så odlingsvärd bladväxt med mörkt bronsrött bladverk som på ett mycket dekorativt sätt fyller ut och binder samman i rabatten.

Lammöron är med sina ludna, grå blad en av barnens favoriter. I soliga, torra lägen täcker lammöronen marken och ger rabatten ett silvergrått täcke att vila i.


Plantera perenner i grupper

När du planerar din perennrabatt är det bra att tänka i grupper. Om du planterar olika sorter en och en blir intrycket gärna stökigt. Plantera i stället olika sorter, blommande såväl som bladväxter, i grupper om 3, 5 eller fler beroende på storlek på växten och på rabatten. Låt också gärna en grupp om samma sort återkomma på flera ställen för en mer enhetlig känsla. Läs mer om hur du kombinerar växter på Jordnära i Skapa en vacker perennrabatt.


Ettåriga växter med vackra blad

Ettåriga bladväxter är fantastisk fina att använda i samplanteringar i krukor och lådor. De utgör en fyllig bas som står hela sommaren medan de blommande växterna kan bytas om blomningen avtar.

Ettåriga bladväxter kan också få fylla ut tomma platser i rabatten under en säsong. Det ger dig flexibilitet om någon perenn dött under vintern eller du inte hinner planera färdigt rabatten.

Bland de ettåriga bladväxterna finns de färgglada och oerhört sortrika palettbladen. Olika kulörer i samma kruka ger lika stor effekt som en samplanering med blommande växter.

Gråa blad är effektfullt tillsammans med färgrika sommarblommor i krukor och lådor. Det finns många tåliga och dekorativa sorter att välja mellan som silverljus, silversalvia, rabatteternell, silverklint, njurvinda och silverek.

Ett roligt sätt att fylla krukor och rabatter med blad är att odla ätbara sorter bland blommande perenner. Kryddväxter som bladmynta, lakritstagetes och purpurbasilika är vackra och väldoftande medan mangold, bladamarant och olika slag av kål fyller ut mellan blommande växter samtidigt som de lockar till att plockas och knapra på när du strosar förbi på din trädgårdsrunda.

Hoppas att du har fått inspiration till att odla vackra perenna eller ettåriga bladväxter som samlar ihop i rabatter och krukor och ger dem en behaglig livfullhet.


Fröer till ettåriga bladväxter

Fröer till fleråriga bladväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Frö från källan

Vi vet inte säkert hur det såg ut, men fantasin kan få flöda. När 1600-talet sjunger på sista versen vandrar den sicilianska munken Franciscus Cupani omkring på sin vackra ö. Luften är kryddad av doften från vilda ärtblommor som slingrar bland buskar och träd. Franciscus har vänner runtom i Europa med intresse för botanik och till dem sänder han fröer från Siciliens ljuvligt doftade skönheter. Snart är den första sorten av luktärt döpt till ’Franciscus Cupani’. Några år senare blommar en ny variant med enastående väldoft och skimrande violetta kronblad. När du odlar denna kulturarvssort vid namn ’Matucana’ är det som att så ett frö direkt från källan där den odlade luktärten föddes.

Läs mer
Räddare i nöden

Odling fyller oss med glädje och energi till lustfyllda projekt som flödar av inspiration. Ibland kan drömmarna överträffa orken eller tiden som finns att tillgå. Det är då du behöver slingerkrasse 'Purple Emperor' − din ädla räddare i nöden. I rabatten där jord ligger bar för att perennerna inte hunnit komma på plats låter du ettåriga krassen trolla. Snabbväxande rankor med frodiga blad och blommor i antikrosa fyller ut i rabatten. På den svårplanerade slänten rullar 'Purple Emperor' ut en sprakande blomstermatta medan andra idéer tillåts mogna fram. Slingerkrasse lyser upp, täcker över och snyggar till med liv och lust medan du tar en paus och begrundar dina framtida projekt.

Läs mer
Utsökt allians

När gurka mötte melon och naturen tillät en spontan korsning uppstod ljuv musik. Gurkmelon ’Carosello’ samlar melonens sötma och gurkans saftiga fräschör i samma frukt. I italienska regionen Apulien är ’Carosello’ sedan hundratals år tillbaka en lokal delikatess. I sin tidiga, ljusgröna mognad skördas den som gurka till salladen. Det saltigt saftiga fruktköttet renar och öppnar upp smaklökarna så att måltiden kan njutas till fullo. Under sommarens sol och värme utvecklas sötman; färgen går mot gult och ’Carosello’ byter skepnad till en efterrätt. Förr ansågs gurkmelon göra underverk på huden − efter en ansiktsmask gjord på frukten lämnades hyn slät och skimrande. I växthus och solvarma lägen utomhus blir denna utsökta allians mellan gurka och melon en delikatess även på våra nordliga breddgrader.

Läs mer
Skyar i purpur

Denna spektakulära annuell slår ut i täta purpurfärgade skyar som vid närmare anblick är sammansatta av tusentals miniblomster. Rika på nektar lockar de ystra bin som fladdrar från blomma till blomma. Sommarhalsört 'Black Knight' är en av naturens noggrant formgivna skapelser där blomman svävar ovan stjälkar och blad i samstämda färger. Bladverket är stilfullt färgat i purpurgrönt med lila bladnerver. De mörka stjälkarna bär upp varje blomma med en bestämdhet som gör 'Black Knight' till en fenomenal snittblomma. Så många fröer och låt sommarhalsörten väcka häpnad i såväl rabatt och krukor som i säsongens mest iögonfallande buketter.

Läs mer

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK