Vackra blad i rabatt och kruka | Impecta fröhandel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Vackra blad i rabatt och kruka
Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

5 goda skäl till att odla bladväxter

  1. Bladen binder samman växter i rabatt och kruka.
  2. Bladen bildar en vacker och stabil bas i rabatt och kruka.
  3. Bladväxter håller sig vackra hela säsongen.
  4. Bladväxter finns i många färger och former.
  5. Bladväxter kan snabbt fylla tomma ytor i rabatten.

När du planerar dina rabatter eller samplanteringar i kruka är det bra att tänka på vilka roller olika växter spelar när de ska samverka med varandra. Det är lätt att först och främst tänka blommor och färg – det är den fägringen vi längtar så efter under vintermånaderna. När blommorna kombineras med blad och strån i vackra former och färger uppstår ett härligt möte som förhöjer upplevelsen av planteringen. Du skapar också en fin bas för att blommorna luta sig emot och spegla sig i.


Blad binder samman rabatten

Trots att en rabatt består av idel vackra växter med läcker blomning kan den ge ett trist och rörigt intryck. Ögat vet inte var det ska vila blicken och den ena blomman förtar den andra i sin önskan att lysa starkast.

Med vackra bladväxter väver du samman rabatten och skapar vilsamma böljande partier mellan de olika blommande grupperna. Sammanvävande bladväxter gör också att du kan plantera grupper av blommande perenner i olika höjd utan att det ser rörigt ut. Bladen står för en bas i jämn höjd ur vilken de andra växtgrupperna reser sig och bildar spännande kontraster var och en för sig.


Alunrot 'Melting Fire'

Perenner med vackra blad

När vi talar om bladväxter är det sådana som har som sitt främsta attribut att bladen är vackra, men de kan också ha en period av blomning. Bladens olika färg och form får avgöra vilka blommor de passar bäst ihop med. Låt oss se på några olika sorter av vackra perenna bladväxter:

Alunrot finns i många olika färger, från djupaste vinrött till lysande limegrönt. Bladen är vackert formade, ibland krusiga och de breder ut sig några decimeter ovan mark. Alunrot blommar med sirliga små blommor på höga stjälkar i rött, vitt eller rosa beroende på sort.

Hasselört är en vintergrön, krypande växt med glänsande mörkgröna, njurformade blad. Den trivs i halv- till helskugga där bladen binder samman rabatten genom att bilda en låg, tät matta. Hasselört blommar med oansenliga rödbruna blommor.

Funkia är en elegant bladväxt med olika färg på bladen, från ljust gröna till gråblå och melerade beroende på sort. Blommorna, vita eller lila, är små och sitter på långa, stadiga stjälkar.

Mörkbladig mitsuba är en lite mer ovanlig men nog så odlingsvärd bladväxt med mörkt bronsrött bladverk som på ett mycket dekorativt sätt fyller ut och binder samman i rabatten.

Lammöron är med sina ludna, grå blad en av barnens favoriter. I soliga, torra lägen täcker lammöronen marken och ger rabatten ett silvergrått täcke att vila i.


Plantera perenner i grupper

När du planerar din perennrabatt är det bra att tänka i grupper. Om du planterar olika sorter en och en blir intrycket gärna stökigt. Plantera i stället olika sorter, blommande såväl som bladväxter, i grupper om 3, 5 eller fler beroende på storlek på växten och på rabatten. Låt också gärna en grupp om samma sort återkomma på flera ställen för en mer enhetlig känsla. Läs mer om hur du kombinerar växter på Jordnära i Skapa en vacker perennrabatt.


Ettåriga växter med vackra blad

Ettåriga bladväxter är fantastisk fina att använda i samplanteringar i krukor och lådor. De utgör en fyllig bas som står hela sommaren medan de blommande växterna kan bytas om blomningen avtar.

Ettåriga bladväxter kan också få fylla ut tomma platser i rabatten under en säsong. Det ger dig flexibilitet om någon perenn dött under vintern eller du inte hinner planera färdigt rabatten.

Bland de ettåriga bladväxterna finns de färgglada och oerhört sortrika palettbladen. Olika kulörer i samma kruka ger lika stor effekt som en samplanering med blommande växter.

Gråa blad är effektfullt tillsammans med färgrika sommarblommor i krukor och lådor. Det finns många tåliga och dekorativa sorter att välja mellan som silverljus, silversalvia, rabatteternell, silverklint, njurvinda och silverek.

Ett roligt sätt att fylla krukor och rabatter med blad är att odla ätbara sorter bland blommande perenner. Kryddväxter som bladmynta, lakritstagetes och purpurbasilika är vackra och väldoftande medan mangold, bladamarant och olika slag av kål fyller ut mellan blommande växter samtidigt som de lockar till att plockas och knapra på när du strosar förbi på din trädgårdsrunda.

Hoppas att du har fått inspiration till att odla vackra perenna eller ettåriga bladväxter som samlar ihop i rabatter och krukor och ger dem en behaglig livfullhet.


Fröer till ettåriga bladväxter

Fröer till fleråriga bladväxter

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2021-09-29
Odla hydroponiskt

Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserar Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst

Välj land

Stäng och fortsätt med SEK