pelargonen sydafrikanen som blivit sydsvensk jordnära

När ska jag så pelargon?

Pelargoner i köksfönstret, i sovrummet, i balkonglådan, i krukan på förstutrappan, i rabatten, i slott och koja - ja pelargoner passar överallt. Pelargon blommar tacksamt från tidig vår till sena hösten, tål torka och lite kyla, skugga och sol. Det är inte konstigt att den blivit en av våra mest älskade växter.

Odla pelargoner så här

Pelargoner är tåliga och långlivade blommor som trivs bra i både kruka och rabatt. Pelargoner är enkelt och roligt att odla från frö. Sådden startar redan i januari med förodling inomhus. Här berättar vi hur du gör.

Artikeln uppdaterad 2023-12-20


I den här artikeln kommer vi gå igenom följande:

  1. Så här försår du pelargon
  2. Skola om pelargon
  3. Ett år med pelargoner
  4. Fakta om pelargoner

Skapa sommarens blomsterteman


Så här frösår du pelargoner

Detta behöver du:

  • Frön till pelargoner
  • Såkrukor eller minidrivhus
  • Såjord
  • Vermikulit eller perlit
  • Växtbelysning kan behövas, läs mer nedan.
  • Värmematta kan vara bra, läs mer nedan.

Eftersom pelargoner tar god tid på sig att utvecklas sår du tidigt, gärna redan i januari. Börja med att fylla krukor, tråg eller ett brätte, med genomfuktad såjord. Täck fröna med ett mycket tunt lager vermikulit eller perlit, eftersom att de är ljusgroende, och lägg en fiberduk eller tunn plast med lufthål över krukorna. Nu ska sådden stå varmt, gärna över 20°C. Det går även utmärkt att så i ett litet minidrivhus som placeras på värmematta. Så snart de första bladen börjar titta upp bör plasten tas bort, eftersom droppande kondensvatten är förödande för småplantor. Fiberduk behöver inte tas bort. Nu behövs växtbelysning, lysrör eller andra energilampor som får hänga över krukorna.

Skola om pelargon

När småplantorna fått ett tredje blad är det dags att skola om dem i egna krukor med bra planteringsjord. Pelargoner gillar väldränerad jord, grovt grus eller lecakulor i jorden hjälper till. Låt dina pelargonplantor stå kvar under lampa ett tag till. Först i april räcker dagsljuset till förutsatt att platsen är ljus, men låt dem inte stå i stark södersol, det kan lätt bränna bladen. Fortsätt att hålla jorden fuktig men inte genomvåt och ge lite extra näring efter ett par veckor. Så snart risken för nattfrost är över kan pelargonerna flytta ut, men först efter att de sakta fått vänja sig genom avhärdning. Det blir en del bärande ut på morgonen och in på kvällen, men belöningen är fina plantor som inte slutar att växa.

Ett år med pelargoner

Många ser pelargonerna som sommarblommor som slängs på hösten. Andra vill gärna spara dem till nästa år, särskilt om det är sorter som inskaffats genom vänner och byten. Pelargoner är så tåliga att det är mycket enklare än vad som ofta beskrivs. När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker visar pelargonerna att de går in i vila genom att blomningen avtar. Fler blad torkar in och trillar av. Då är det dags att ta in dem. Är de stora och yviga kan de med fördel klippas in, friska skott kan användas till sticklingar.

Balans mellan ljus och vatten på vintern
Pelargoner vill gärna stå svalt men frostfritt och ljust över vintern, men klarar sig även utmärkt i ett vanligt fönster, särskilt om man kan skruva ner värmeelementen. En veranda, ett sommarhus med låg temperatur eller varför inte i trappuppgångens fönster är annars bra övervintringsplatser för pelargoner. Ju svalare det är desto mindre vatten behövs under vintervilan, men helt torra ska de inte vara, en liten skvätt varannan vecka brukar räcka.

Plantera om pelargoner på våren
Pelargonerna visar att våren är på väg genom att skjuta nya skott. Då är det dags att plantera om dem. Ge dem ny frisk jord, gärna blandad med lecakulor eller grus i en lite större kruka än den gamla. Skaka ur den gamla jorden från rötterna och var inte rädd att klippa bort fula mörka rötter och eventuell rotsnurr i botten av jordklumpen.

Några veckor efter omplantering kan plantorna klippas in, om det behövs, och självklart får en del av de avklippta skotten bli till nya plantor. När vårvärmen stiger vill pelargonerna ha mer vatten, men kom ihåg deras afrikanska ursprung, de trivs bäst om de får torka lite mellan vattningarna. Betydligt fler pelargoner har dött av för mycket vatten än för lite. De tar tacksamt emot en dos växtnäring under sommaren, hur mycket står på förpackningen. Belöningen är friska plantor med mängder av blommor. I slutet av maj, början av juni kan de få flytta ut. Till att börja med bör de tas in över natten men så snart risken för frost är över kan de stå ute dygnet runt. De tåliga pelargonerna är inte kinkiga, men helst ska de stå i vandrande skugga, eller åtminstone inte i hetaste södersol, om man vill att bladen ska hålla sig riktigt vackra.

Fakta om pelargoner

Pelargonerna ingår i familjen näveväxter, Geraniaceae, där vi även hittar den vildväxande midsommarblomstern och alla nävor vi har i rabatterna. Troligen är det de lustiga frökapslarna som påminner om en storknäbb som gett pelargonen sitt namn. Pelargonium kommer av det grekiska ordet pelargos, som betyder stork.

I pelargonsläktet finns fler än 250 arter. De allra flesta vildväxande pelargoner kommer från Sydafrika. Där kan de bilda riktigt stora buskage som växer i bergen och längs vägkanterna. Många pelargoner är halvbuskar, den nedre delen av plantan förvedas och får hårda stammar som övervintrar medan de örtartade skotten vissnar på hösten.

Pelargon en samlarväxt

Det är lätt att bli förälskad i pelargoner och många blir hängivna samlare av olika sorter. Många sorter finns inte att köpa och kanske är bytandet av sticklingar en anledning till att samlandet är så roligt. Ibland dyker riktigt gamla sorter upp som den fantastiska jämtländska ’Drottningminne’ med djupt ceriseröda blommor med antydan till vita strimmor i blommans mitt. Den finns tyvärr inte som frö utan enbart som stickling − om man lyckas få tag på en.

Den främsta orsaken till pelargonernas popularitet är nog att de har så stor variation i utseende. De vilda arterna har oftast vita, rosa eller röda enkla blommor i sammansatt flock. Odlade pelargoner kan vara enkla, dubbla eller fyllda i allt från röda, vita, gula, aprikos, lila och rosa nyanser.

Grupper och sorter av pelargon

De flesta pelargoner vi sår från fröer är hybrider, korsningar av flera vilda arter. Deras exakta ursprung är ofta svårt att fastställa. För att bringa ordning bland hybriderna har de delats in i olika grupper.

De fantasirika zonalpelargonerna
Den största gruppen pelargonhybrider är zonalepelargoner, Pelargonium x hortorum. Namnet har gruppen fått av att många sorter som ingår där har en zon på bladet med mörkare eller ljusare färg.



Zonalpelargon F1 'Apache Violet'.

Bland zonalpelargonerna samlas så många sorter att de även har bildats undergrupper att sortera zonalpelargonerna i. Undergrupperna har fått sina namn efter sorternas fantasifullt formade blommor och blad.

Vädertåliga hängpelargoner
Hängpelargon, Pelargonium peltatum, kallas ibland för murgrönspelargon eftersom de lite köttigt suckulenta bladen påminner om murgrönans. Hängpelargonen är tämligen vädertålig och blir inte ful av regn. Däremot kan hårda vindar lätt knäcka de långa grenarna, bäst att ge dem en vindskyddad plats. Hängpelargonens flikiga blad har precis som zonalepelargonerna en zon i avvikande färg en bit in på bladen. Det finns även brokbladiga varianter. Blommorna har oftast vinröda strimmor eller fläckar på kronbladen. Även här finns enkla, halvdubbla och dubbla sorter i en mängd olika färger. Om det är svårt att välja färg är ’Summertime Mix’ med en härlig blandning av rosa, vitt och rött ett alternativ. Den tillhör dessutom gruppen kaskadpelargoner med extra rik blomning.

Övriga arter och sorter av pelargoner

Doftpelargoner är en stor grupp med blandat ursprung. Många av de vilda pelargonerna har särpräglad doft, vissa utsökta andra mindre väldoftande. Den mest välkända doftpelargonen är nog Dr Westerlunds blomma som sägs vara hälsobringande. Även om de flesta i den här gruppen doftar citrus finns det doftpelargoner som luktar kanel, eukalyptus och pepparmynta. Bladen är oftast djupt flikiga, lite ludna och de kan även vara flerfärgade. Blommorna är däremot små, nästan oansenliga, men väldigt söta. Doftpelargonernas blad används till potpurrier, men även till te och smaksättning av bakverk och blommorna kan kanderas till dekoration.

Även änglapelargonerna har doftande blad men de är små, nästan runda och lite krusiga i kanterna. Blommorna är små och enkla, men många, och två eller flerfärgade. Om de toppas regelbundet växer de till små buskar, men får de växa fritt blir stammarna långa och hängande. De är rätt känsliga för väder och bör odlas under tak om de ska stå utomhus.

Skapa sommarens blomsterteman

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

Läs mer
Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

Läs mer
Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

Läs mer

Veckans Frösort

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

Persikodrömmar

Zinnia för tankarna till lidelsefull blomning där alla kulörer är vackra tillsammans. Livfullt rosa, röda, orange och gula blommor står sida vid sida i skön harmoni från tidig sommar tills hösten går mot sitt slut. Nu träder en ny zinnia in på scenen med blommor i milda toner av persikorosa. Under sommarens blå himmel lyser blommorna klart medan höstsolen ger kronbladen en mjukt glödande färg. Zinnia 'Zinderella Peach' slår ut i charmerande dubbla blommor med en rufsig kalufs i mittkronan. Som lekfull kontrast dyker enkla blommor då och då upp i denna fluffiga persikodröm. Odla 'Zinderella Peach' i rabatter och krukor och plocka gärna till buketter – nya blommor slår ut hela sommaren.

2024-03-10

Små frestelser

Odla en guldmedaljör som serverar dig utsökta godsaker hela säsongen. Inbäddade i lummig grönska lockar mängder av små tomatfrestelser med frisk syra och mustig sötma. De droppformade, orange frukterna sitter periodvis så tätt att de ser ut att knuffas och trängas om utrymmet. Med sina kraftfulla stjälkar bär den lilla busken upp dem alla och står stadigt när sommarvindarna susar. Körsbärstomat F1 'Tiny Temptations Orange' är en ynnest att odla, inte bara för smaken och den vackra plantans skull utan för att den är så frisk och sund – bladmögel biter inte på denna tuffing. Välj en varm och skyddad plats i krukor och lådor och njut av din tomatsommar med F1 'Tiny Temptations Orange'.

2024-02-04

Allt du önskar

Chili samlar odlare över hela världen i sällskap där frukterna hyllas och respekteras för sin delikata arom och intensiva hetta. I mästerskap prisas den modige som kan uthärda mest styrka med lugnet i behåll. Men all chili är inte het som lava − för dig som uppskattar smaken med räds hettan är veckans frösort början på en fin vänskap. Havannapeppar 'Biquinho Amarela' är en gullig minichili vars namn betyder ’gul liten näbb’ och syftar på fruktens udda form. 'Biquinho Amarela' ger dig allt du önskar i fin, mustig chilismak men utan att bränna till. Innanför det solgula, krispiga skalet gömmer sig ett saftigt fruktkött med toner av citrus. Odla denna fina, välsmakande och vänliga chili till sommarens grillgrönsaker och till marinader, vinäger och picklesinläggningar.

2024-01-14

Lätt att älska

I början av 1500-talet fick spanska upptäckare på färd i Sydamerika syn på en liten vit blomma som på lokalt språk kallades Petun, med betydelsen ”värdelös tobaksplanta”. Upptäckarna tyckte blomman var ful och tappade snabbt intresset. Det skulle dröja 300 år innan en annan spansk expedition i Argentina fann den lilla illa ansedda blomman så pass spännande att exemplar sändes till hemlandet. Botanister i Spanien döpte blomman till petunia och placerade den i samma familj som tobak efter bladens utseende. Sedan dess har petuniasläktet vuxit till att erbjuda mängder av varianter som är lätta att älska. En av dem är iögonfallande F1 'Supercascade Burgundy' som slår ut i djupt vinrött med mörk ådring och svalg i spännande kontrast. Från krukor och amplar faller blommorna i kaskader på långa rankor från högsommar till höst.

2024-01-07

Böljande kjolar

Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Likt en veckad kjol böljar vallmon för vinden fram till sensommaren, då blomman gör sin sorti. Det vackra är på intet sätt över utan nu formas den eleganta frökapseln, så åtråvärd för kreativa florister. Trädgårdsjättevallmo 'May Queen' är en perenn skönhet som återkommer sommar efter sommar, med något fint att titta på från vårens knoppning till vinterns torkade frökapsel.

2023-07-23

4.7/5 (7698)
2024-04-26
Hittills varit nöjd en del är svåra att odla men alltid roligt att testa iallafall 🤗
- Monika E
2024-04-26
Mycket bra och snabb leverans
- Frida Å
2024-04-26
Snabb leverans, hög kvalitet på fröer med bra grobarhet.
- Charlotta L
2024-04-26
Bra urval av fröer och snabb leverans
- Cittapala L
2024-04-25
Snabb leverans Mycket bra sortiment Toppenbra  !!! 
- Ingrid H
2024-04-25
De enda som har detta frö
- Birgitta M
2024-04-25
Fått mycket bra fröer. Vissa är på gång och några ska få förodling inom kort. Sedan blir det direktsådd. Har varit så kallt, så det är ingen stress. 
- Eva B
2024-04-25
Supernöjd  och smidigt 
- Anette L
2024-04-25
Bra utbud, snabb service och leverans. Toppen enligt mig
- Andreas W
2024-04-25
Bra utbud och snabb leverans.
- Lena B
2024-04-25
Snabb leverans 
- Ingrid N
2024-04-25
Har köpt både frön till grönsaker och samtliga frön har grott. Imponerande! 
- Björn S
2024-04-25
Snabb leverans. 
- Marie S
2024-04-25
Snabb, bra sortiment!
- Kristina C
2024-04-25
Jättenöjd! Bra priser och snabbleverans kommer absolut beställa igen 
- Stina A
2024-04-25
Snabb leverans men ganska dyr för så lätta saker.
- Bo S
2024-04-25
Mycket att välja på och snabba leveranser🤗
- Birgitta O
2024-04-25
Fina varor  och trevligt bemötande
- Elisabet S
2024-04-25
Jag fick de växter jag beställde och frakten o faktureringen fungerade bra, o jag är nöjd med växterna!
- Birgit A
2024-04-25
Bra leverans. Fina plantor och bra fröer.
- Doris M
Are you in the right place?
Continue to impecta.se