Frösådd
Så här odlar du jättepumpa

Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.

Läs mer
Så blommor och grönsaker sent på hösten - så här gör du

Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att vi sparar tid under det intensiva vårbruket, vi får tidigare skördar och vi förlänger tiden då vi kan njuta av våra trädgårdssysslor.

Läs mer
Odla supernyttig spenat

Spenat måste vara den gröda som genom tiderna oftast kommit på tal när det nyttigaste av nyttiga ska lyftas fram. I dag odlar vi en uppsjö av hälsosamma, goda, gröna blad där spenaten är med och försvarar sin plats som suverän bladgrönsak.

Läs mer
Rosenskära – en lättodlad, färgglad skönhet

Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Läs mer
Odla praktfulla solrosor

Solrosor är imponerande. Så ståtligt höga med enorma blommor som vänder sig mot solen. Ja, de vänder sig faktiskt bokstavligt mot solen och följer solljuset från morgon till kväll. Det kallas för heliotropism. Helios var solens gud och solrosens vetenskapliga namn Helianthus annuus betyder just sol (helios anthus-blomma) och annuus säger oss att den är ettårig.

Läs mer
Rara ärter och sköna bönor

Ärter och bönor tillhör den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve, N, ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna. När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat är växten och sallad är maträtter som ofta innehåller sallat. Ofta ser man att även sallat kallas sallad, kanske är det bara en tidsfråga innan t:et försvinner och sallad blir både växt och mat. Större delen av den sallat vi äter är olika sorter av arten Lactuca sativa, som ingår i den stora korgblommiga familjen Asteraceae. Lac i det latinska namnet betyder mjölk och kommer av den mjölkvita växtsaften som kommer fram när plantan bryts.

Läs mer
Så här odlar du kål

De flesta kålsorter bör förodlas och planteras ut på växtplatsen. Undantag är kålrot och majrova och flertalet av de asiatiska kålväxterna. Grönkål går också att direktså, men det blir snabbare skörd om man förodlar. Kålfrön gror snabbt, på bara några dagar i 20 graders värme, något längre om det är svalare. Kålplantor ska planteras när de fått 3–5 blad, blir de större har de svårare att etablera sig på växtplatsen, därför ska de inte sås tidigare än 4–6 veckor före utplantering.

Läs mer
Kål i alla former

Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.

Läs mer
Odla gurka – från frösådd till skörd

Gurka är enkelt att odla, och snabbt, det tar bara 40 dagar från sådd till första skörd. Alla borde ha åtminstone en gurkplanta i sin trädgård.

Läs mer
Odla under  hela sommaren

Hann du inte så i maj? Kommer du till sommarhuset efter midsommar och vill odla lite till lust och fägring? Här tipsar vi om växter som går att så och odla under hela sommaren, och en del till långt in på hösten.

Läs mer
Odla grönsaker på friland

Drömmer du om att kunna gå ut i trädgården och plocka en trerätters middag? Grönsaker som du vet är odlade med kärlek, ekologiskt utan gifter? Då kanske du ska skapa en alldeles egen köksträdgård.

Läs mer
Lär dig mer om att odla chili och paprika

Capsicum är både lätt och roligt att odla. Många uppskattar hettan i frukterna och provar gärna de mer extrema sorterna. Andra föredrar mildare sorter eller odlar dem för den stora variationen i bladverk, växtsätt och de vackra frukterna som finns i en mängd olika färger och former.

Läs mer
Starta vårens odlingar redan på hösten

Med höstsådd kan du skörda grönsaker som sallat och tidiga morötter ännu tidigare än vanligt. Detsamma gäller gräslök, persilja och flera andra kryddväxter. Att höstså ettåriga sommarblommor som vallmo, ringblomma och förgätmigej är mycket enkelt. De sköter sig själva. Det handlar om att göra som naturen – att lägga fröet på plats redan på hösten.

Läs mer
Bra att veta om höstsådd av perenner

I många vackra trädgårdar är det perennerna som står för basen och tryggheten bland det som växer. År efter år ställer de upp och bidrar till en prunkande sommargrönska. De lite mer försynta bildar gärna en kuliss till dina ettåriga blomster medan de större och mer färgglada tar plats som stolta solitärer och klarar sig på egen hand.

Läs mer
Tid för direktsådd

I slutet av våren börjar det bli dags för direktsådd. Om du inte hunnit eller kanske inte haft plats att förså behöver du inte misströsta. Det finns mängder med växter som kan och ska direktsås, det vill säga planteras direkt på växtplatsen utomhus när jorden blivit uppvärmd.

Läs mer
Allmänna råd när du ska så frö

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur varje frösort sås på bästa sätt. Här är några kompletterande allmänna råd.

Läs mer
Så här försår du perenner

Perennerna är trädgårdens ryggrad. Troget återkommer de, år efter år. Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. De flesta är inte särskilt svåra att dra upp från frö. Hos Impecta Fröhandel hittar du hundratals sorter för alla trädgårdstyper, jordar och växtlägen. Många är ovanliga arter som aldrig eller sällan erbjuds som färdiga plantor i handeln.

Läs mer
Guide till förkultivering inomhus

Här är en guide till hur du förkultiverar snabbgroende ettåriga växter med lite längre utvecklingstid. Tänk på att alltid läsa odlingsanvisningen på fröpåsen innan du börjar.

Läs mer
Förodling förlänger säsongen

Förodling handlar om tid. Det handlar om att få njuta av blommor så tidigt som möjligt och att växter ska hinna utvecklas till sin fulla prakt. Förodling är helt enkelt ett sätt att köpa tid och göra säsongen längre så att växterna får tid att utvecklas och även att styra när blomning och skörd ska börja. Men det allra bästa med förodling är att redan nu få se skott titta upp ur jorden.

Läs mer
ARTIKEL 1-20 AV 20.1  | Visa alla 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt populära nyhetsbrev, naturligtvis helt gratis. Innehåller tips, nyheter och våra allra bästa erbjudanden. Som prenumerant får du även vår serie ”Veckans frösort”. Önskar du avbryta din prenumeration kan du göra det via en länk som finns i varje nyhetsbrev.

Följ oss

    Facebook

Instagram    Instagram


Kvalitetsfröer från Julita i Sörmland
Impecta Fröhandel är ett familjeföretag från Julita som drivs av odlare, för odlare. Vi har funnits sedan 1975. Vår ambition är att vara trädgårdsodlarens vän och naturliga frökälla.
Välkommen till Impecta Fröhandel – din naturliga frökälla


© All rights reserved Impecta Fröhandel

Postadress: SE-643 98 JULITA
Tfn: +46 (0)150-923 31
E-post: info@impecta.se

Logga in
Frönyheter 2019.