5 för 4 på alla fröer i vårt sortiment. Vi bjuder på den billigaste påsen. 
Sommarblommor inomhus jordnära

Så sommarblommor inomhus

Sommarblommor är ettåriga. Just därför vill vi kunna njuta av blomningen så länge som möjligt. Genom att driva upp plantor inomhus kommer blomningen igång tidigare och säsongen av färgrik fägring blir mycket längre.

Förodla sommarblommor så här

  1. Så i fuktad såjord.
  2. Håll sådden varm och fuktig.
  3. Ställ sådden svalt och ljust efter groning.
  4. Omskola när de första karaktärbladen bildats.
  5. Plantera ut när värmen är stabil och nätterna frosfria.

Sommarblommor kallas också ettåriga blommor. Deras växtcykel är över på en säsong. Fröerna gror och växer upp till plantor som blommar och sätter nya fröer innan plantan vissnar ner och dör på hösten. Runtomkring plantorna trillar fröerna till marken för att ligga där och vila tills värmen kommer tillbaka nästa säsong.

En del sommarblommor har en lång tillväxtperiod. Om vi sår dessa direkt utomhus på våren kommer det ta långt tid innan blomningen startar. Om du bor i landets nordliga delar kanske blomningen inte hinner starta alls innan den korta sommaren är över. Därför är det bra att förodla en hel del av sommarblommorna inomhus i god tid före växtperioden är i gång utomhus!

Alla sommarblommor behöver inte odlas inomhus. En hel del mår bäst av att sås direkt utomhus när jorden är uppvärmd. Läs på odlingsbeskrivningen till varje enskild sort för att se om det är bra med förkultivering.

Exempel på sommarblommor som bör sås extra tidigt inomhus: lobelia, pelargon, jätteverbena, violverbena, tobak, ageratum, klockmalva, lejongap, palettblad, klockranka, spanska flaggan, begonia och petunia.


När ska jag förodla sommarblommor?

Läs alltid på fröpåsen till den sort du vill odla för att ta reda på när du ska starta dina försådder. Ofta står det ett intervall på påsen, exempelvis feb-april. Detta berättar under vilken period du bör komma i gång med dina sådder. Om du bor i landets norra delar är det bra att starta dina sådder först i den senare delen av det intervall som anges.


Dags att så sommarblommor

Dina påsar med fröer till sommarblommor har kommit och det är dags att så. Under groningen är det viktigt att fröerna får värme. Står sådden i ett kallt utrymme är det bra att ställa den på en värmematta.


GÖR SÅ HÄR

  1. Så i genomfuktad såjord.
  2. Så i såkrukor, tråg, pluggbox eller minidrivhus.
  3. Läs på förpackningen hur mycket jord fröerna ska täckas med. Är fröerna ljusgroende trycks fröerna bara lätt mot jordytan.
  4. Märk dina sådder så du vet vad som växer var.
  5. Täck sådden med plast eller använd minidrivhus med lock för att förhindra uttorkning.
  6. Håll noga koll på fukten och spraya gärna med en blomspruta i stället för att vattna i början.

Tips! Om fröerna du ska så är mycket små eller svåra att hantera kan du använda en penna för att lyfta fröet över till jorden.


Sådd av små fröer

Sommarblommorna gror

När sådden är klar är din viktigaste uppgift att hålla jämn fuktighet. Jorden ska inte torka ut helt, ej heller vara konstant blöt. Lyft av lock eller annat som sådden är täckt med en stund varje dag om det bildas mycket kondens.


Förodling och belysning
Medan fröerna gror är fukt och värme det viktigaste. Först när en groddplanta tittar upp ur jorden behöver du ordna med rätt belysning. Förodlingen under årets första månader kräver extra belysning. När det naturliga ljuset återvänder i mars april kan du förodla utan belysning i ett ljust fönster.


Försådder med extraljus

Läs allt du behöver veta om belysning i Belysning vid förodling – så funkar det.


Förodling och temperatur
Vid groning är värme viktigt men så snart groddplantorna kommit upp och bildat sina hjärtblad bör sådden placeras svalt, vid 15–18°C, om inte anvisningen på fröpåsen säger något annat. Den svalare temperaturen gör att plantorna växer långsamt och får stabila stjälkar och frodigt gröna blad. Står odlingen för varmt drar plantorna i väg på höjden och blir rangliga och bleka.

Vad är ett hjärtblad?

De första bladen som utvecklas på en groddplanta kallas hjärtblad. De ser inte alls ut som den sort du odlar. Deras uppgift är att förse den tidiga lilla plantan med näring. När de första rötterna har bildats kan groddplantan hämta näring från jorden. Då skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Efter hjärtbladen utvecklas plantans riktiga blad, de så kallade karaktärsbladen.


Hjärtblad

Omskola dina fröplantor

När det första karaktärsbladen utvecklats ordentligt är det dags för omskolning. Det innebär att du ger fröplantornas rötter plats att växa till sig genom att plantera om dem i större krukor.

Till omskolningen behöver du näringsrik, lucker jord och krukor med hål i botten, som är större än de som fröet har grott i, exempelvis ekologisk odlingskruka 9 cm eller fiberkrukor 8 cm.

Omskola så här:

  1. Fyll den nya krukan med jord. Forma en urgröpning i mitten för plantan.
  2. Vält försiktigt ut plantan i handen.
  3. Undvik att ta i den sköra stjälken. Tar du i bladen och ett blad råkar skadas kommer det nya, men en bruten stjälk går inte att laga.
  4. Låt så mycket jord som möjligt följa med groddplantans små rötter till den nya krukan.
  5. Sätt försiktigt ner plantan i sin nya kruka. Var rädd om rötterna.
  6. Sätt plantan lite djupare i jorden vid omskolningen.
  7. Vattna försiktigt och ställ dina omskolade plantor ljust och svalt.

Efter omskolning står plantorna stilla i växten ett tag innan de börjar ta upp näring ur den nya jorden. Börja försiktigt med gödning efter ett par veckor.


Plantera ut dina sommarblommor

Efter omskolningen odlar du vidare dina sådder i ett ljust fönster eller under extra belysning. När värmen utomhus har stabiliserats och nätterna är helt frostfria är det äntligen dags för utplantering. Du kan läsa både om vad du ska tänka på när du planterar ut försådda plantor och hur du sår direkt utomhus i Plantera och så utomhus.

Lycka till med dina försådder av sommarblommor.


Fröer till ettåriga blommor

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer

Veckans Frösort

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

Skimrande skyar

Kanske är detta början på en underbar ny vänskap bland luktärter. På långa stjälkar slår 'Spencer Nimbus' ut i blommor som för tankarna till regntunga skyar. Elegant silvervita kronblad färgas blåvioletta utmed kanterna, en kulör som djupnar i takt med blommans mognad. Nimbus är latinets ord för moln som förebådar ett väderomslag mot regn. En mulen sommardag får 'Spencer Nimbus' färgskala en dramatisk karaktär men när solens strålar bryter igenom molntäcket förvandlas blommorna till skimrande skyar i sobra kulörer. Förodla dina luktärter under våren för tidigare blomning av sommarens mest väldoftande och rikblommande ettåringar.

2024-03-17

4.7/5 (13209)
2024-09-20
Alltid nöjd med produkter och fröer  från Impecta. Är en ständigt återkommande kund.
- Ann Y
2024-09-20
Bra hemsida, lätt att hitta. Bra distribution
- Margareta P
2024-09-19
Snabba leveranser och bra sortiment
- Camilla H
2024-09-19
Har handlat under många år och alltid blivit nöjd.
- Gunilla D
2024-09-19
Alltid bra kvalité.
- Jari P
2024-09-19
Dyrt, ibland tar det lite lång tid att få sin vara, men inget har någonsin varit en besvikelse! ❤️❤️❤️
- Sara R
2024-09-19
Snabb leverans !
- Camilla Ü
2024-09-19
Vårsådden gav dålig utdelning. Vet inte var felet låg. Nu gör vi ett nytt försök med höstsådd. 
- Karin E
2024-09-19
Snabb leverans!
- Pia K
2024-09-19
Snabbt och bra service. Fröna starka och gav otroligt bra blomster och grönsaker 
- Christer B
2024-09-19
Bra utbud, informativa papperskataloger , bra priser och leveranser. Känns oerhört genuint 👍🏼
- Inger O
2024-09-18
Bra kvalitet och snabb expedition och smidig frakt 
- Josephine N
2024-09-18
Impecta har ett stort utbud av fröer och tillbehör till trädgården, bra priser och snabb hantering av min beställning.
- Britt I
2024-09-17
Snabb & enkel leverans 
- Anna V
2024-09-17
Mycket bra sortiment och snabb leverans 
- Eva A
2024-09-17
Snabbt bra frön 😊
- ulla-britt k
2024-09-16
Bra fröer nu är de bara att vänta  och se när de kommer upp
- Marie A
2024-09-16
Snabb leverans 
- Annika H
2024-09-16
Alltid den bästa servicen och kvalitetsfrön med mycket hög grobarhet.
- Tanya K
2024-09-16
Snabb bra leverans. Bra företag som man kan lita på.
- Jan S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se