Lär dig mer om att odla chili och paprika
Capsicum är både lätt och roligt att odla. Många uppskattar hettan i frukterna och provar gärna de mer extrema sorterna. Andra föredrar mildare sorter eller odlar dem för den stora variationen i bladverk, växtsätt och de vackra frukterna som finns i en mängd olika färger och former.

Styrkan bedöms i skalor. Den mest kända är Scoville-skalan som anges i grader från 0 till över 1 000 000. På den nivån hittar vi bland annat en av de allra hetaste, ‘Naga Jolokia’. På Impecta Fröhandel har vi valt att ange styrkan i mild-medel-måttlig-het-mycket het. Hettan varierar inte bara mellan olika sorter utan ibland även mellan frukterna på samma planta.

En brokig familj

Chilipeppar 'Vampire'

Frukten skördas ibland som grön, men vid full mognad övergår de flesta i rött, orange och gult. Det förekommer också frukter, mogna och omogna, i färgerna brun, vit och svart. Blommorna är oftast vita, vissa med grönaktig ton eller strimmor. Även lila förekommer.

Släktet Capsicum tillhör familjen Solanaceae, Potatisväxter. En stor och brokig familj med både prydnads- och nyttoväxter. Där ingår många av våra kända, odlade växter som till exempel potatis, petunia, änglatrumpet, aubergin och tomat.


Översikt över de vanligaste arterna

Spanskpeppar, som är det svenska namnet på släktet Capsicum, är föremål för många diskussioner där åsikterna om tillhörighet ofta är vitt åtskilda. Släktet innehåller ett tjugotal olika arter av vilka fem stycken är de vanligaste och mest igenkända. Arten Capsicum annuum delas också in i olika grupper för att hålla isär frukternas egenskaper.

Chilipeppar F1 'Impala'

• Capsicum annuum, spanskpeppar: innehåller bland annat chilipeppar, körsbärspaprika och paprika. Här hittar vi allt från de mildaste hushållspaprikor som sorterna Capsicum annuum 'California Wonder' och 'Ontara' till starkare sorter som 'De Cayenne' och underarten Capsicum annuum var. glabriusculum 'Bird's Eye'. Arten Capsicum annuum är den som används och säljs mest. Välkända sorter som Capsicum annuum 'Jalapeño' och 'Padron' nyttjas flitigt i många kök runt om i världen.• Capsicum baccatum, bärpeppar, är en mindre känd art som inte odlas lika ofta här i Norden. Namnet baccatum betyder bärlik, men arten ståtar med många fantasirika sorter i varierande skepnader. Samlingsnamnet för många av dem är Aji och styrkan ligger i regel runt mild-medel på skalan.

Havannapeppar 'Naga Jolokia'

• Capsicum chinense, havannapeppar, ger ofta mycket starka frukter med skarpa färger och med fin, fruktig smak. Populärast är Habanero-sorterna som det finns ett flertal varianter av. Exempelvis Capsicum chinense 'Habanero' med sin mangoliknande smak och 'Habanero Hot Lemon' som bjuder på en citrusaktig ton. Capsicum chinense 'Naga Jolokia', ibland även kallad Ghost Chili, räknas som en av världens hetaste sorter och bör behandlas med försiktighet.


• Arten Capsicum frutescens, tabascopeppar, innehåller ett fåtal sorter som alla har ett liknande växtsätt. Buskiga, låga plantor med mängder av små, upprätta heta frukter. Mest känd är Capsicum frutescens 'Tabasco'.

• Capsicum pubescens, rokotopeppar, är minst odlad av dessa arter, men lättast att artbestämma på grund av sina håriga blad, blålila blommor och svarta fröer. Styrkeskalan ligger på het-mycket het för de runda, köttiga frukterna. Smaken är speciell och skiljer sig från övriga arter. På grund av det saftiga fruktköttet används den bara färsk, då den inte lämpar sig för torkning.

Börja tidigt på säsongen

Paprika och chili tar lång tid på sig att utvecklas och sådden behöver startas tidigt på säsongen. Från februari–mars är lagom att börja. Har du tillgång till belysning och gott om plats kan du börja ännu tidigare.

Arterna Capsicum annuum och Capsicum baccatum gror snabbast, ofta runt två veckor, medan Capsicum chinense och övriga arter kan ta riktigt lång tid på sig att gro, ibland upp till två–tre månader men i regel runt en månad.

Så odlar du din paprika och chili

Havannapeppar 'Habanero Hot Lemon'

Använd låga kärl, byttor eller krukor med hål i botten till din sådd. Fyll krukan med såjord, gärna blandat med 10 procent perlit. Den näringsfattiga jorden ger en bra start för de små groddarna. Fukta jorden före sådden och lägg fröerna glest direkt på jordytan. Tryck fast dem lätt med en sked eller fingrarna så att de får fäste mot jorden. Eftersom de är ljusgroende ska fröerna inte täckas med jord. Man kan lägga ett tunt lager med ljusgenomsläpplig perlit över för att lättare hålla jämn fuktighet.Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller ställ i minidrivhus med plastlock. Placera sådden ljust och varmt. Fröerna gror bäst vid temperaturer runt 25 grader, gärna med hjälp av undervärme.

Omskolning ger kraftigare plantor

När plantorna har utvecklat hjärtbladen och ett–två par karaktärsblad är det dags att omskola dem. Sätt plantorna en och en, i 8–10 cm krukor fyllda med näringsrik plantjord. Plantera dem så djupt det går, gärna så att bladen hamnar precis ovan jordytan. Nya rötter kommer att bildas från stjälken som hamnar under jord, vilket ger en stadigare och kraftigare planta. Vid behov kan de behöva omskolas ännu en gång innan plantering i den slutgiltiga krukan.

De omskolade plantorna placeras ljust och lite svalare än förut, ca 20–22 grader. Det hjälper plantorna att hålla sig knubbiga och fina. Ge extra tillskott av näring regelbundet från ca 2 veckor efter omplantering.

Plantorna flyttas ut efter avhärdning tidigast när frostrisken är över helt. De vill stå ljust och varmt för att trivas ordentligt. Växthus är det bästa, men även utomhus i ett skyddat läge går bra. Vid svalare temperaturer kan man skydda dem med fiberduk eller flytta in dem under nätterna.


Övervintra eller ta dina egna fröer

Körsbärspaprika 'Koral'

Capsicum är självpollinerande och sätter frukt fint utan hjälp. Inomhus där luften står stilla och det inte finns insekter till hands, kan det dock vara till fördel att hjälpa dem på traven med hjälp av en fin pensel eller liknande.

Det går utmärkt att ta egna fröer av Capsicum om det är öppenpollinerade sorter, det vill säga inga korsningar eller F1-hybrider. Frukten ska vara helt mogen innan fröerna tas, så att de hunnit bli fullt utvecklade. Tänk bara på att de gärna korsar sig med varandra, så om man har odlat flera sorter nära varandra kan det ge upphov till något helt annat än det man tagit fröet ifrån.

Även om vi i regel odlar Capsicum som ettåriga, är faktiskt de allra flesta kortlivade fleråriga buskar som går utmärkt att övervintra. På så sätt kan du få en tidigare och rikligare skörd nästföljande år. Skär ner plantan ordentligt på hösten och se till att ge den rikligt med ljus, gärna med växtbelysning. Vattna sparsamt under vintermånaderna. När våren närmar sig ökar du vattendosen och ger svag näring för att väcka upp plantan.

Lycka till med din paprika- och chiliodling. Svårast är nog trots allt att välja bland alla färgstarka sorter som arterna bjuder på. Här hittar du Impectas sortiment av chili och paprika.

Impecta Fröhandel

Impecta Fröhandel, 2018-02-07
Odla praktfulla solrosor

Solrosor är imponerande. Så ståtligt höga med enorma blommor som vänder sig mot solen. Ja, de vänder sig faktiskt bokstavligt mot solen och följer solljuset från morgon till kväll. Det kallas för heliotropism. Helios var solens gud och solrosens vetenskapliga namn Helianthus annuus betyder just sol (helios anthus-blomma) och annuus säger oss att den är ettårig.

Läs mer
Rosenskära – en lättodlad, färgglad skönhet

Rosenskära är en osedvanligt vacker sommarblomma som kan föra sig i alla gröna rum. Den är såväl klassisk som romantisk och trendig tack vare sin sortrikedom som bjuder på färg och form för alla smaker. Lägg därtill att rosenskära är en lättodlad, frisk och tålig växt som älskas av bin och fjärilar.

Läs mer
Rara ärter och sköna bönor

Ärter och bönor tillhör den fantastiska familjen Fabaceae. I den här familjen finns förmågan att med hjälp av jordlevande bakterier binda kväve, N, ur luften och på så sätt få tillgång till ett av de viktigaste näringsämnena som växter behöver. Därför kallas de för kvävefixerande växter. Det går att se att det fungerar på ärtväxternas rötter, när bakterierna är aktiva bildas små vit-rosa knölar på rottrådarna. När skörden är över lämnas rötterna kvar i jorden och lämnar kväve till nästkommande gröda. Vid odling av ärtväxter berikar man alltså jorden och därför ingår ärtväxter nästan alltid i gröngödslingsblandningar.

Läs mer
Odla sallat till en sallad

Sallat är växten och sallad är maträtter som ofta innehåller sallat. Ofta ser man att även sallat kallas sallad, kanske är det bara en tidsfråga innan t:et försvinner och sallad blir både växt och mat. Större delen av den sallat vi äter är olika sorter av arten Lactuca sativa, som ingår i den stora korgblommiga familjen Asteraceae. Lac i det latinska namnet betyder mjölk och kommer av den mjölkvita växtsaften som kommer fram när plantan bryts.

Läs mer
Logga in
Favoriter
Kundtjänst
Frönyheter 2019.